Softwarepakketten.nl
Exact Software

PSD2 - Payment Services Directive (2)

Laatste nieuws
Inwerkingtreding op 19 februari 2019 van de Nederlandse wetgeving voor de nieuwe betaalrichtlijn PSD2 (19-02-2019)
Met de inwerkingtreding op 19 februari van de Nederlandse wetgeving voor de nieuwe betaalrichtlijn PSD2, is het loket voor de aanvraag van vergunningen bij DNB nu geopend. De nieuwe wetgeving voorziet in de mogelijkheid om – onder voorwaarde dat de houder van een bankrekening daar toestemming voor geeft – inzage te krijgen in de gegevens over de betalingen met die rekening, en om direct vanaf een betaalrekening betalingen te verrichten.
Op 4 december 2018 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedgekeurd om de Europese Richtlijn betaaldiensten (PSD2) in Nederland in te voeren (07-12-2018)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Laatste blogs
Instant Payments en PSD2 een gouden duo (21-08-2018)
Als ondernemer altijd direct over je geld beschikken. Dat zou mooi zijn, niet waar? Momenteel wordt bankieren door middel van nieuwe ontwikkelingen steeds eenvoudiger. Onderweg op je app even snel geld overmaken of je stuurt gewoon een Tikkie. Maar.. dan staat het nog niet direct op de bankrekening van de ontvangende partij. In deze blog vertel ik je waarom Instant Payments en PSD2 een gouden duo zijn.
Ontwikkelingen betalingsverkeer: PSD2, QR-codes en Payment Service Providers (PSP) (28-07-2017)
Instant Payments: bent u goed voorbereid? (05-05-2017)
Naar archief blogs...

Over Payment Service Directive 2 (PSD2)

Payment Service Directive 2 (PSD2) is een uitbreiding op PSD1 (Richtlijn voor betaaldiensten - 2007/64/EG). Mede vanwege de opkomst van internet en mobiele betalingen voldoet PSD1 niet meer. Zo zijn er een aantal innoverende betaalproducten en –diensten, zoals betaalinitiatiediensten of rekeninginformatiediensten die (nieuw) in PSD2 zijn opgenomen. Voortbordurend op PSD1 heeft PSD2 de volgende 3 doelstellingen:

 1. Het versterken van een interne markt voor kaartbetalingen, internetbetalingen en mobiele betalingen;
 2. Het stimuleren en faciliteren van innovaties, onder meer door het reguleren van verschillende betaaldiensten die zijn ontstaan na de publicatie van PSD I, zoals de genoemde betaalinitiatiediensten en rekeninginformatiediensten;
 3. De gesignaleerde problemen van PSD I, zoals het gebruik van achterhaalde of vage begrippen, te verhelpen.

Nieuwe betaaldiensten
Met het oog op het bevorderen van innovatie worden twee nieuwe betaaldiensten gereguleerd door PSD II:

 1. Betaalinitiatiediensten; is een dienst voor het initiëren van betaalopdrachten, op verzoek van de betaaldienstgebruiker, met betrekking tot een betaalrekening die bij een andere betaaldienstverlener wordt aangehouden. Kortom, de betaaldienstverlener initieert de betaling ten behoeve van de betaaldienstgebruiker (een consument of een onderneming), bijvoorbeeld bij online aankopen bij een webwinkel.
      
 2. Rekeninginformatiediensten; is een online dienst voor het verstrekken van geconsolideerde informatie over een of meer betaalrekeningen die de betaaldienstgebruiker bij een of meer betaaldienstverleners aanhoudt. Dit wordt in de praktijk ook wel Access to the Account (XS2A) genoemd. 

Lees verder over PSD2

Relevante begrippen
PSD2

Payment Service Directive 2 (PSD2) is een uitbreiding op PSD1 (Richtlijn voor betaaldiensten - 2007/64/EG). Mede vanwege de opkomst van internet en mobiele betalingen voldoet PSD1 niet meer. Zo zijn er een aantal innoverende betaalproducten en –diensten, zoals betaalinitiatiediensten of rekeninginformatiediensten die (nieuw) in PSD2 zijn opgenomen. Op 4 december 2018 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedgekeurd om de Europese Richtlijn betaaldiensten (PSD2) in Nederland in te voeren.

Meer uitleg over PSD2
XS2A

Access to the Account (XS2A) stelt derde partijen in staat toegang te krijgen tot betalingsinformatie m.b.t. bankrekeningen. Rekeninginformatiediensten genoemd.

Alle begrippen...

Laatste artikelen
Terugblik ICT Accountancy jaarcongres 31-10-2018: Instant Payments, PSD2, Data driven mindset en andere onderwerpen (01-11-2018)
Op woensdag 31 oktober 2018 vond in EXPO Hoevelaken voor de 17e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Instant Payments, PSD2, Beoordelen veiligheid van (web)applicaties, Data driven mindset en 3.0 boekhouding passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2018, in het teken van de Robotic accounting contest: boekhoudsoftware, is uitgereikt.
Presentaties kennisevent administratieve software: Privacy, Instant payments, UBL EN16931, PEPPOL, Blockchain, RGS en PSD2 (30-06-2018)
Presentaties Seminar Robotic accounting 18-4-2018 beschikbaar (20-04-2018)
Terugblik en presentaties Seminar Robotic accounting op 19 april 2017 (23-04-2017)
Payment Services Directive 2 (PSD2) nader uitgelegd (02-01-2017)
Naar archief artikelen...

Aanbevolen over PSD2

 1. Payment Services Directive 2 (PSD2) nader uitgelegd (Exact Software);
 2. "Wat houdt PSD2 in?" (De IT-jurist).

Informatie Europese Unie (EU):

 1. Directive on Payment Services (PSD);
 2. Bekijk de 'veelgestelde vragen' over de PSD2 en MIFs van de Europese Commissie.

Implicaties PSD2 voor verschillende sectoren
Enigma Consulting heeft in beeld gebracht van de implicatie van PSD2 zijn voor verschillende sectoren, te weten: financiële instellingen, innovatieve betaalinstellingen, aanbieders van passen, retailorganisaties en Europese banken. Lees het complete artikel "Implicaties PSD2 voor verschillende sectoren" van Enigma Consulting.

PSD2 Access to the Account (XS2A) 
XS2A stelt derde partijen in staat toegang te krijgen tot betalingsinformatie m.b.t. bankrekeningen. Innopay beschrijft dit als volgt "Enabling third party access to payment accounts for Payment Initiation and Account Information Services (‘XS2A’)". Lees ook het artikel "PSD2 XS2A: What you need to know about the Discussion Paper of the European Banking Authority" van Innopay.

XS2A heeft consequenties voor de wijze waarop administratieve software gegevens uitwisselt met banken met betrekking tot betalingsverkeer. Dit laatste is dan ook tevens de belangrijkste reden om PSD2 op te nemen als thema op deze website. 

Instant Payments

SEPA Instant Payments: losse betalingen die binnen enkele seconden verstuurd en bijgeschreven zijn binnen het bankensysteem. Deze ontwikkeling maakt dus geen deel uit van PSD2 (wordt regelmatig verondersteld), maar is een (nieuw) onderdeel van SEPA.

Links
Directive on Payment Services (PSD)
Informatie van de EU over PSD2.
Raadpleeg alle links...


Onerzoeksbureau GBNED