Softwarepakketten.nl
Exact Software

PSD2 - Payment Services Directive (2)

Laatste nieuws
Opnieuw vertraging invoering betaalrichtlijn PSD2 in Nederland (23-05-2018)
Het invoeren van de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2 dreigt opnieuw uitgesteld te worden. Minister van Financin Hoekstra stuurde op 9 april j.l. een brief aan de Tweede Kamer waarin hij een update geeft op de stand van zaken rondom de invoering van PSD2 (Payment Service Directive II) voor Nederland.
Nieuw Scan & Pay concept laat de mogelijkheden van Europese betaalwet PSD2 zien (30-03-2018)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Laatste blogs
Ontwikkelingen betalingsverkeer: PSD2, QR-codes en Payment Service Providers (PSP) (28-07-2017)
Elke ondernemer heeft te maken met inkoopfacturen, verkoopfacturen en banktransacties die in een boekhoudpakket worden vastgelegd. De meeste ondernemers doen dit al lang niet meer handmatig! Inkoop- en verkoopfacturen worden automatisch herkend, verkoopfacturen worden elektronisch als UBL verzonden en banktransacties worden automatisch in de boekhouding bijgewerkt.
Instant Payments: bent u goed voorbereid? (05-05-2017)
Rise of the machines: hoe robots de (ondernemers)wereld veranderen (16-12-2016)
Naar archief blogs...

Over Payment Service Directive 2 (PSD2)

Payment Service Directive 2 (PSD2) is een uitbreiding op PSD1 (Richtlijn voor betaaldiensten - 2007/64/EG). Mede vanwege de opkomst van internet en mobiele betalingen voldoet PSD1 niet meer. Zo zijn er een aantal innoverende betaalproducten en –diensten, zoals betaalinitiatiediensten of rekeninginformatiediensten die (nieuw) in PSD2 zijn opgenomen. Voortbordurend op PSD1 heeft PSD2 de volgende 3 doelstellingen:

 1. Het versterken van een interne markt voor kaartbetalingen, internetbetalingen en mobiele betalingen;
 2. Het stimuleren en faciliteren van innovaties, onder meer door het reguleren van verschillende betaaldiensten die zijn ontstaan na de publicatie van PSD I, zoals de genoemde betaalinitiatiediensten en rekeninginformatiediensten;
 3. De gesignaleerde problemen van PSD I, zoals het gebruik van achterhaalde of vage begrippen, te verhelpen.

Nieuwe betaaldiensten
Met het oog op het bevorderen van innovatie worden twee nieuwe betaaldiensten gereguleerd door PSD II:

 1. Betaalinitiatiediensten; is een dienst voor het initiëren van betaalopdrachten, op verzoek van de betaaldienstgebruiker, met betrekking tot een betaalrekening die bij een andere betaaldienstverlener wordt aangehouden. Kortom, de betaaldienstverlener initieert de betaling ten behoeve van de betaaldienstgebruiker (een consument of een onderneming), bijvoorbeeld bij online aankopen bij een webwinkel.
      
 2. Rekeninginformatiediensten; is een online dienst voor het verstrekken van geconsolideerde informatie over een of meer betaalrekeningen die de betaaldienstgebruiker bij een of meer betaaldienstverleners aanhoudt. Dit wordt in de praktijk ook wel Access to the Account (XS2A) genoemd. 

Lees verder over PSD2

Relevante begrippen
PSD2

Payment Service Directive 2 (PSD2) is een uitbreiding op PSD1 (Richtlijn voor betaaldiensten - 2007/64/EG). Mede vanwege de opkomst van internet en mobiele betalingen voldoet PSD1 niet meer. Zo zijn er een aantal innoverende betaalproducten en –diensten, zoals betaalinitiatiediensten of rekeninginformatiediensten die (nieuw) in PSD2 zijn opgenomen.

Meer uitleg over PSD2
XS2A

Access to the Account (XS2A) stelt derde partijen in staat toegang te krijgen tot betalingsinformatie m.b.t. bankrekeningen. Rekeninginformatiediensten genoemd.

Alle begrippen...

Laatste artikelen
Presentaties Seminar Robotic accounting 18-4-2018 beschikbaar (20-04-2018)
Op woensdag 18 april 2018 heeft voor de tweede maal het "Seminar Robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Presentaties zijn beschikbaar over Robotic accounting, Robotic Process Automation (RPA) en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: blockchain, PSD2, Modern finance, Artificial intelligence (AI), No hands accounting, Robotic Assistent en elektronisch factureren.
Terugblik en presentaties Seminar Robotic accounting op 19 april 2017 (23-04-2017)
Payment Services Directive 2 (PSD2) nader uitgelegd (02-01-2017)
Wat houdt PSD2 in? (06-04-2016)
Implicaties PSD2 voor verschillende sectoren (02-04-2016)
Naar archief artikelen...

Aanbevolen over PSD2

 1. Payment Services Directive 2 (PSD2) nader uitgelegd (Exact Software);
 2. "Wat houdt PSD2 in?" (De IT-jurist).

Informatie Europese Unie (EU):

 1. Directive on Payment Services (PSD);
 2. Bekijk de 'veelgestelde vragen' over de PSD2 en MIFs van de Europese Commissie.

Implicaties PSD2 voor verschillende sectoren
Enigma Consulting heeft in beeld gebracht van de implicatie van PSD2 zijn voor verschillende sectoren, te weten: financiële instellingen, innovatieve betaalinstellingen, aanbieders van passen, retailorganisaties en Europese banken. Lees het complete artikel "Implicaties PSD2 voor verschillende sectoren" van Enigma Consulting.

PSD2 Access to the Account (XS2A) 
XS2A stelt derde partijen in staat toegang te krijgen tot betalingsinformatie m.b.t. bankrekeningen. Innopay beschrijft dit als volgt "Enabling third party access to payment accounts for Payment Initiation and Account Information Services (‘XS2A’)". Lees ook het artikel "PSD2 XS2A: What you need to know about the Discussion Paper of the European Banking Authority" van Innopay.

XS2A heeft consequenties voor de wijze waarop administratieve software gegevens uitwisselt met banken met betrekking tot betalingsverkeer. Dit laatste is dan ook tevens de belangrijkste reden om PSD2 op te nemen als thema op deze website. 

Instant Payments

SEPA Instant Payments: losse betalingen die binnen enkele seconden verstuurd en bijgeschreven zijn binnen het bankensysteem. Deze ontwikkeling maakt dus geen deel uit van PSD2 (wordt regelmatig verondersteld), maar is een (nieuw) onderdeel van SEPA.

Links
Directive on Payment Services (PSD)
Informatie van de EU over PSD2.
Raadpleeg alle links...


Onerzoeksbureau GBNED