Branche - Accountancy > Softwarepakketten > Audit, dossierbeheer en data analyse
Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting
Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren, Open banking en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.
Laatste nieuws |
---|
Decupere en Partners, actief in de Belgische accountancysector, kiest voor DMS van M-Files
(19-09-2023)
Decupere & Partners, actief in de Belgische accountancysector, heeft aangekondigd dat ze hebben gekozen voor M-Files als hun nieuwe Document Management Systeem (DMS). Deze strategische stap markeert een belangrijke ontwikkeling in hun voortdurende inzet voor het versterken van hun operationele efficiëntie en het verder optimaliseren van hun dossier- en klantbeheer. |
Easy2audit transformeert IT-audits door efficientie en gebruiksgemak (16-08-2023) |
Raadpleeg nieuwsarchief... |
Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis
nieuwsbrief.
Rapport digitaal dossierbeheer en auditfuncties
Het complete rapport "Digitaal dossierbeheer en auditfuncties voor de accountancy" geeft inzicht in (modellen voor) werkprogramma’s die beschikbaar gesteld worden door de verschillende (kantoor- en branche)organisaties en anderzijds software voor samenstel-, controlewerkzaamheden en digitaal dossierbeheer. Met ook aandacht voor data analyse software voor de audit functie en andere toepassingen die ondersteunend zijn aan audit werkzaamheden door de accountant.
Opvragen rapport Digitaal dossierbeheer en auditfuncties voor de accountancy.
Samenstel- en controlewerkzaamheden
Voor onder meer samenstelwerkzaamheden van een jaarrekening en het controleren van de (wettelijk te deponeren) jaarrekening door accountantskantoren (uitvoeren van de wettelijke controle) is speciale software op de markt. Het gaat dan om software die werkprogramma's ondersteunt en zorgdraagt voor dossiervorming van de uitgevoerde werkzaamheden.
Procesmodel
De uit te voeren werkzaamheden zijn bepalend voor de software die gebruikt wordt bij het uitvoeren van een bepaalde opdracht. Een weergave daarvan is opgenomen in een procesmodel waarin digitaal dossierbeheer, workflow en werkprogramma's samen tot uitdrukking komen.
Naar het procesmodel digitaal dossierbeheer, workflow en werkprogramma's...
Functionaliteit digitaal dossierbeheer voor de auditfunctie
Binnen de accountancy heeft digitaal dossierbeheer betrekking op (veelal samenstel- en controle)opdrachten. Het gaat daarbij met name om registratie van relatiegegevens (het permanente dossier) en een digitale verantwoording van uitgevoerde werkzaamheden en onderliggende stukken per opdracht. Met name de WTA (Wet Toezicht Accountantsorganisaties) is van betekenis, voor accountantskantoren met een vergunning, als het gaat om digitaal dossierbeheer.
Software voor digitaal dossierbeheer en werkprogramma's is bedoeld om:
Dergelijke software is primair gericht op het ondersteunen van werkprocessen om te komen tot betrouwbare gegevens voor een bepaalde rapportage. Er zijn softwaresystemen die zowel het samenstel- en controleproces ondersteunen als het samenstellen van de externe rapportages zelf (zoals de jaarrekening).
Opvragen alle functies
Raadpleeg alle functionaliteit software digitaal dossierbeheer voor de auditfunctie.
Data-analyse voor de auditfunctie
Data-analyse is het ontsluiten, ontkoppelen, onderzoeken en inzichtelijk maken van gegevensbestanden. Data-analyse kan plaatsvinden met behulp van Excel of op basis van gespecialiseerde software. Dit onderdeel is gericht op data-analyse voor de auditfunctie. Data-analyse wordt voor audit doeleinden gebruikt binnen de accountancy/auditpraktijk. Zowel door interne auditors als externe accountants en auditors.
Andere terreinen
Data-analyse komt ook op andere terreinen voor, zoals bij:
Data-analyse toepassen in de accountancy is zeker niet nieuw en wordt door auditors al decennia toegepast. Bijvoorbeeld bij controle van de jaarrekening. In de regel is dan sprake van een controle achteraf, die zelfs kan plaatsvinden ruime tijd nadat een boekjaar is afgesloten. Dat laatste is echter aan verandering onderhevig. Ondernemers, maar ook uitvragende partijen als een bank, willen steeds frequenter geïnformeerd worden over de financiële huishouding van een onderneming. Het gaat dan om ‘continuous monitoring’ en ‘continuous auditing’ dat te samen wordt aangeduid als ‘continuous Assurance’. Data-analyse in de accountancy vindt dan ook steeds frequenter plaats.
Gegevensgericht
Gegevensgericht controleren met behulp van data-analyse, als alternatief voor systeemgericht controleren, biedt een efficiëntere controle en ook meer controlemogelijkheden. Een eenvoudig voorbeeld is de bekende verbandcontrole: beginvoorraad + inkopen -/- eindvoorraad = verbruik. Een attentiepunt is wel het ontsluiten van de juiste data en focus houden door de veelheid van data en invalshoeken.
Er is een onderscheid tussen de klassieke benadering van data-analyse, waarbij vooraf besloten wordt welke verbanden onderzocht worden. Bijvoorbeeld bij een zorginstelling het verband tussen geschreven-, gedeclareerde- en verloonde uren. Hier tegenover staat de moderne benadering van data-analyse met als uitgangspunt data analyseren, bijzonderheden signaleren en dan nagaan wat de risico’s zijn en vervolgens de aanpak definiëren.
Selectie data-analyse software voor de auditfunctie
Hier wordt met name ingegaan op de mogelijke functionalitet van (standaard) software voor data-analyses voor de auditfunctie door accountants en/of gespcialiseerde auditors. Het gaat om functionaliteit van software waarmee zelf data-analyses samengesteld kunnen worden, mede op basis van een scripttaal.
Software voor data analyse is onder te verdelen in:
1) Systemen met veelal voor gedefinieerde analyses, zoals op basis van de financiële- of salarisadministratie. Al dan niet met behulp van Auditfiles (XAF, XAA en XAS) en bijvoorbeeld RGS. Dergelijke systemen scharen we onder RAA (Robotic Audit Automation).
2) Systemen om (data) analyses zelf in te richten. De bekendste systemen zijn ACL en IDEA. In de regel vereist het de nodige opleiding om met dergelijke software te kunnen werken. In de regel wordt deze software gebruikt door gespecialiseerde IT-audit medewerkers.
Naar functionaliteit data-analyse software voor de auditfunctie...
Data-analyse voor de auditfunctie en administratieve software
Als bovenstaande wordt vertaald naar de administratie levert dit de volgende opsomming op:
Zie ook WIKI boekhoudsoftware, onderdeel "Data-analyse voor de auditfunctie binnen boekhoudsoftware".
Uitwisselen financiële gegevens
Auditfile
Een Auditfile is een bestand waarin de meest gebruikte gegevens van de grootboekadministratie van ondernemers worden opgeslagen. De Auditfile is ontwikkeld door de Belastingdienst in het kader van de administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven. In 1999 is de Auditfile op verzoek van de Belastingdienst door softwareleveranciers in boekhoudpakketten opgenomen. Met de invoering van de Auditfile is het uitwisselen van gegevens van ondernemers ten behoeve van de belastingcontrole sterk vereenvoudigd.
Lees verder.
Software opvragen |
---|
Dossierbeheer (en werkprogramma's) accountancy |
Software voor Audit en data analyse |
Laatste artikelen |
---|
BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers
(02-06-2023)
Op woensdag 31 mei 2023 heeft in Expo Hoevelaken de praktijkdag "BI en RPA voor de accountancy" plaatsgevonden. Maar liefst 10 enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 130 aanwezige deelnemers. Presentaties van sprekers zijn nu online beschikbaar. |
ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting voor BI en via APIs (12-04-2023) |
In 2245 bestaat de helft van de massa van onze aardbol uit informatie en gegevens (01-12-2020) |
Rapport: software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (22-09-2020) |
Gids RPA en robotic accounting (19-04-2020) |
Naar archief artikelen... |
Laatste blogs |
De Belastingdienst en openstaande zaken RGS en Auditfile Financieel: voorstel voor afronden
(29-08-2023) De Belastingdienst was in 2012 een van de belangrijke organisaties bij het opstellen van de uitgangspunten rondom het tot stand komen van RGS. Het realiseren van die uitgangspunten bleek echter een brug te ver. Met als gevolg de nodige openstaande zaken ruim 10 jaar na dato. Ook de verdere ontwikkeling van de Auditfile Financieel (XAF) verdient al jaren opnieuw aandacht. |
Duurzaamheidsregistratie: per 2024 verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer (24-07-2023) | Financieel rapporteren via BI: maar wel zoveel mogelijk met cijfermatige toelichting (14-07-2023) |
---|
Naar archief blogs... |
Laatste white papers |
---|
Easy2Analyse: De Belastingconforme steekproef
(15-06-2023) Dit paper heeft als doel inzicht te geven in de redenen van toepassing van de belastingconforme steekproef door de belastingdienst, de motieven waarom en de wijze waarop u zelf de belastingconforme steekproef in Easy2Analyse kunt en zou moeten willen toepassen. |
Gratis Auditfiles Viewer (05-04-2022) |
Integrated Accounting met CaseWare, voor controle en inzicht over alle processen (15-02-2022) |
Naar archief white papers... |
Invloed van ICT bij de auditfunctie
De invloed van ICT wordt steeds groter bij accountantsopdrachten. Hier wordt dan bedoeld assurance over de continuïteit en/of betrouwbaarheid van IT-systemen. In voorkomende gevallen zal de accountant een beroep doen op een gespecialiseerde IT-Auditor. Het vastleggen van goede afspraken over de te verrichten werkzaamheden mag hierbij als vanzelfsprekend worden verondersteld. Voor dit laatste is dan een relatie met digitaal dossierbeheer van belang.
Meer over de invloed van ICT bij de auditfunctie...
Relatie naar andere onderwerpen c.q. softwaresystemen
Practice management
Practice management software zijn softwaresuites ter ondersteuning van de kantoorpraktijk van accountants- en administratiekantoren. Software voor practice management is apart in beeld gebracht.
Externe verslaggeving
Systemen voor digitaal dossierbeheer kennen vaak een nauwe relatie met het externe verslaggeving, zoals het samenstellen van de jaarrekening voor klanten. Soms zijn functies voor dit laatste geïntegreerd als het gaat om digitaal dossierbeheer. De verantwoording van de uitgevoerde werkzaamheden is dan direct terug te vinden in het digitale dossier. We spreken dan van een Samenstel- en controledossier.
Documentbeheer
Dossiers bevatten veelal digitale documenten. Daarom kan tevens gesproken worden over digitaal documentbeheer. Er zijn ook afzonderlijke geavanceerde systemen voor documentbeheer op de markt.
Assuring
zekerheid dat software (en feitelijk de complete IT-omgeving) betrouwbaar functioneert. Zo certificeert een IT-auditor zowel (standaard) software als IT-infrastructuur. Meer over Assuring.
Relevante begrippen |
---|
Data-analyse
Data-analyse (Analyses) is het ontsluiten, ontkoppelen, onderzoeken en inzichtelijk maken van gegevensbestanden. Data-analyse wordt toegepast op vele terreinen, zoals marketing, accountancy en auditing en medische analyses. Meer uitleg over Data-analyse |
Process mining
Process mining is het in kaart brengen, onderzoeken en verbeteren van de (bedrijfs)processen aan de hand van ‘event logs’. Audit trails binnen IT-systemen van bedrijfsprocessen analyseren. Oftewel data-analyse uitvoeren op bedrijfsprocessen. Meer uitleg over Process mining |
BI
Business Intelligence (BI) wordt beschouwd als containerbegrip voor het opvragen van informatie uit gegevenspakhuizen en is verder onderverdeeld naar: 1) Analyses, 2) Reporting, 3) Dashboards, 4) Self Service BI en 5) Data storytelling. Meer uitleg over BI |
Continuous auditing
Continuous auditing is het regelmatig (continu) de uitkomsten van een proces (die worden immers gemonitord) vergelijken met een norm. Omdat deze vergelijking continu gebeurt, kan het alleen maar door software. Deze wordt echter ingeregeld door of onder verantwoordelijkheid van een auditor, bijvoorbeeld bij de interne auditafdeling. |
Continuous assurance
Continuous monitoring en Continuous auditing te samen wordt aangeduid als ‘continuous Assurance’. Dit laatste is dan zekerheid geven door de auditor (in veel gevallen de accountant) nagenoeg gelijktijdig of in elk geval snel nadat een gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Meer uitleg over Continuous assurance |
Robotic audit automation (RAA)
"Robotic audit automation" (RAA) oftewel "Robotic auditing" zorgt ervoor dat handmatige audittaken (denk aan een jaarrekening controle) overgenomen worden door de computer. Naast RAA kennen we RPA (Robotic process automation) en Robotic accounting. In alle gevallen bedoeld om handmatige activiteiten over te laten nemen door de computer. Bij RAA gaat het dan in het bijzonder om audit activiteiten, zoals continuous auditing en daarbinnen data analyse gericht op de auditfunctie. |
Alle begrippen... |
Links |
---|
BARC
Business Application Research Center. |
Kennisportal
Kennisportal geeft antwoorden op specifieke businessvraagstukken rondom bedrijfscommunicatie. Met een apart onderdeel over Business Intelligence. |
Raadpleeg alle links... |