Softwarepakketten.nl
FiscaalOnline
HIX
Exact Software
eAccounting by Visma

Pakketsoorten(Elektronisch) factureren en factuurverwerking

Laatste nieuws
E-facturatie nu beschikbaar voor alle klanten Exact Online (18-04-2025)
Exact heeft per 1 januari 2025 het versturen en ontvangen van e-facturen via het Peppol-netwerk standaard geïntegreerd in alle versies van Exact Online. Dit ondersteunt ondernemers bij een soepel verloop van betalingen. Uit onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Exact in 2025, blijkt dat maar liefst 14% van de facturen te laat werd betaald en bijna 3% helemaal niet. Bijna een op de vijf ondernemers loopt hierdoor jaarlijks € 20.000 mis.
Whitevision breidt Intelligent Document Processing suite uit met de overname van Factuurportal (15-04-2025)
Zenvoices nu direct te koppelen met AccountView (04-04-2025)
Softwarebedrijf Klippa overgenomen door Duitse SER Group (19-03-2025)
Het pakket BTW in het digitale tijdperk (ViDA) is op 11 maart 2025 aangenomen na herconsultatie van het Europees Parlement (17-03-2025)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Rapporten

Gids elektronisch factureren en verwerken van boekingsdocumenten
In dit rapport streven we naar een zo actueel en volledig mogelijk overzicht van ontwikkelingen, standaarden, softwaretoepassingen en dienstverlening op het gebied van ‘elektronisch factureren en verwerken van boekingsdocumenten’ in Nederland. Met specifiek aandacht voor de Europese standaard EN16931, UBL, Peppol, ViDA en DRR. Ook software voor factuurherkenning (PDF en OCR) komt uitgebreid aan de orde.
Meer informatie en opvragen GRATIS gids.

Boekhoudsoftware en btw: met ViDA, E-factureren en RGS MKB
Boekhoudsoftware en btw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat begint al bij de inrichting van een boekhouding, gevolgd door de ondersteuning van btw-scenario's, btw rapportages, controle van de boekhouding en btw. In toenemende mate is EU-regelgeving van kracht, zoals: ICP, btw e-commerce met OSS en de EU-Kor. Met als ultieme belofte de invoering van ViDA (Vat in the Digital Age).
Naar opvragen gratis uitgave Boekhoudsoftware en btw.
 

Over elektronisch factureren

Definitie elektronisch factureren
Wat wordt eigenlijk onder elektronisch factureren verstaan?
Meer over definities elektronisch factureren.

Wetgeving en richtlijnen (e)facturen
Siinds 1 januari 2004 moeten voor de BTW dezelfde gegevens op een factuur worden gemeld in alle lidstaten van de EU. Sinds deze datum is het ook mogelijk in alle lidstaten van de EU gebruik te maken van elektronische facturen.
Meer informatie wetgevig elektronisch factureren.

Standaarden
Bij elektronisch factureren spelen standaarden een belangrijke rol. Het gaat dan enerzijds om de inhoud van de factuur en het formaat waarin deze is vastgelegd en anderzijds om het transport (email of bijvoorbeeld PEPPOL). 
Meer informatie over standaarden. 

EU en Nederlandse overheid
De EU en de Nederlandse overheid hebben een aparte rol wat betreft elektronisch factureren. Sinds april 2019 kunnen overheden en medeoverheden binnen de EU de standaarden UBL en UN/CEFACT CII ontvangen en verwerken. Al eerder (sinds 1-1-2017) is elektronisch factureren aan de Rijksoverheden in Nederland verplicht.
Meer informatie.

Purchase to pay
De term Purchase-to-Pay (P2P) duidt op het traject, bekeken vanuit de koper, dat start met de aankoop door de klant en dat eindigt met de betaling van de inkoopfactuur. Vanuit dit traject bezien is elektronische factuurverwerking een onderdeel van Purchase-to-Pay.
Meer informatie.

Factuur retourberichten
Als leverancier online de status van je facturen volgen bij klanten. Dat is mogelijk met factuur retourberichten, oftewel E-retour.
Is je factuur wel ontvangen en in behandeling genomen? Is je factuur goedgekeurd door de klant, zodat deze betaalbaar gesteld wordt? Creditmanagement, oftewel debiteurenbeheer, kan met behulp van E-retour, een hoop tijd, en dus geld, besparen. Zo kun je ook de cashflow van je bedrijf verbeteren. Steeds meer softwaretoepassingen die gereed zijn voor UBL en Peppol ondersteunen ook E-retour.
Meer informatie.

Scannen en herkennen van boekingsdocumenten
Als voorloper van elektronische gegevensuitwisseling in het algemeen en elektronisch factureren in het bijzonder wordt gebruik gemaakt van scannen en herkennen van boekingsdocumenten, waaronder (inkoop)facturen.
Meer informatie.
 

UBL Ketentest

Het primaire doel van de UBL Ketentest is het bieden van een platform en ondersteuning aan softwareleveranciers (en zelf ontwikkelaars) die elektronisch factureren op basis van UBL in hun software mogelijk willen maken.
Naar UBL Ketentest.
 

Links
Peppol
The vision of the PEPPOL (Pan-European Public eProcurement On-Line) project is that any company and in particular SMEs in the EU can communicate electronically with any European governmental institution for the entire procurement process.
Nederlandse Peppol autoriteit (NPa)
De Nederlandse Peppolautoriteit ziet erop toe dat de toegelaten serviceproviders zich houden aan het Peppol-afsprakenstelsel, waarin gezamenlijke afspraken zijn gemaakt over de veiligheid, betrouwbaarheid en interoperabiliteit van de digitale infrastructuur.
Normcommissie e-facturatie (NEN)
De normcommissie behartigt de Nederlandse belangen met betrekking tot het Europese datamodel voor elektronisch factureren (NEN-EN 16931) en een aantal ondersteunende normdocumenten.
GENA
Global Exchange Network Association (GENA) engageert zich om de elektronische facturatie in Europa een boost te geven. GENA is een sector organisatie voor de snel evoluerende elektronische facturatie sector en fungeert als een platform voor samenwerking van de leden rond niet-competitieve onderwerpen.
Raadpleeg alle links...

Software opvragen
E-factureren serviceproviders
E-procurement- en Purchase-to-pay software
Factuursoftware
Op Peppol aangesloten softwaresystemen.
Laatste artikelen
Terugblik en presentaties seminar Elektronisch factureren en verwerken van boekingsdocumenten (28-03-2025)
Op woensdag 26 maart 2025 heeft in Expo Hoevelaken het seminar "Elektronisch factureren en verwerken van boekingsdocumenten plaatsgevonden. Bijzondere aandacht ging uit naar ViDA en DRR (de vervanging voor de ICP opgave) in relatie tot E-factureren.
Gids Elektronisch factureren en verwerken van boekingsdocumenten (25-03-2025)
Boekhoudsoftware en btw: met ViDA, E-factureren en RGS MKB (03-12-2024)
Robotic accounting met Open banking en AI: terugblik seminar op 9 oktober 2024 (14-10-2024)
E-factureren, scan herken van boekingsdocumenten en AI: terugblik seminar 27-3-2024 (02-04-2024)
Naar archief artikelen...
Laatste blogs
De ICP opgave voor de BTW wordt vervangen door ViDA (Vat in the Digital Age) (13-01-2025)
Rond 1988/1990 werkte ik bij een softwareleverancier in voornamelijk de logistieke sector. Vanuit die tijd kan ik me als de dag van gisteren de nieuwe ICP opgave herinneren. Juist de logistieke sector had veel te maken met grens overschrijdend verkeer en daarmee met Intracommunautaire dienstverlening. Nu zo'n 35 jaar later is het einde van de ICP opgave in zicht door de prachtige EU ontwikkeling onder de noemer ViDA (VAT in the Digital Age).
5 functies van boekhoudsoftware om factuurfraude tegen te gaan (29-11-2024)
Duitsland met belangrijke stappen richting verplichte e-facturatie (04-09-2024)
Naar archief blogs...
Laatste white papers
Zenvoices: ook met e-facturatie als norm blijft factuurverwerkingssoftware onmisbaar (15-04-2025)
Met de opkomst en verwachte verplichting van e-facturatie horen we steeds vaker dat factuurverwerkingssoftware overbodig zal gaan worden. E-facturen kunnen immers probleemloos ontvangen en foutloos ingelezen worden. De opvatting van Zenvoices is dat factuurverwerkingssoftware veel meer is dan herkenningssoftware. Het accuraat inlezen van een ongestructureerde factuur of e-factuur betekent namelijk niet dat deze ook correct geboekt wordt.
De verschillende facturatiemethoden van Urios: advocaten en juristen kunnen nu ook elektronisch factureren via Peppol (09-12-2022)
Bij Informer is innoveren een continu proces met o.a. RGS en AWA, eFactureren, eRetour en PSD2 (03-05-2022)
Naar archief white papers...
Relevante begrippen
EDI

EDI zorgt voor uitwisseling van data tussen organisaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van standaard berichtformaten. EDI-berichten worden uitgewisseld via  zgn. berichtendiensten (oftewel Value Added Networks - Vans). 

Peppol

PEPPOL is de afkorting van ‘Pan-European Public Procurement On-Line’ en biedt overheden en bedrijven de kans om (internationaal) e-facturen uit te wisselen via een speciaal beveiligd netwerk. Als de administratie van zowel de verzender als de ontvanger geregistreerd is op het netwerk, wordt de elektronische factuur direct naar de boekhouding van de ontvanger gestuurd.

Meer uitleg over Peppol
Billing Service Provider (BSP)

Een Billing Service Provider (BSP) levert diensten voor de afhandeling van facturen. Het kan daarbij gaan om het routeren van de facturen van afzender naar ontvanger of bijvoorbeeld het converteren van het factuurformaat.

Meer uitleg over Billing Service Provider (BSP)
EBPP

Staat voor 'Electronic Bill Presentment Payment'. Dit is een vorm van dienstverlening via internet die het mogelijk maakt dat bedrijven electronisch facturen krijgen aangeboden met de mogelijkheid om deze via internet te bekijken en te betalen.

Twee-weg matching

Controleprocedure bij geautomatiseerde factuurverwerking waarbij ‘matching’ (vergelijking van gegevens) plaatsvindt aan de hand van bijvoorbeeld de inkooporder en de factuur, voordat tot betaling wordt overgegaan . Zie ook: drie-weg matching.

Drie-weg matching

Controleprocedure bij geautomatiseerde factuurverwerking waarbij ‘ matching’ (vergelijking van gegevens) plaatsvindt aan de hand van bijvoorbeeld de inkooporder, de pakbon en de factuur, voordat wordt overgegaan tot betaling. Zie ook: twee-weg matching

2, 3 en 4-corner netwerkmodel

Bij het uitwisselen van elektronische berichten onderscheiden we in de basis 3 netwerkmodellen, te weten: 2-corner model, 3-corner model en 4-corner model. Inmiddels is ook het 5-6-corner model in ontwikkeling. 

Meer uitleg over 2, 3 en 4-corner netwerkmodel
UBL

UBL (Universal Business Language) is een internationale standaard voor het elektronisch uitwisselen van (bedrijfs)documenten, zoals inkooporders, facturen en ook aanmaningen. UBL wordt beheerd door OASIS (Organization for the Advancement of Structured information Standards). UBL maakt gebruik van de standaard XML en is gebaseerd op de basis componenten van ebXML. Het gebruik van de UBL standaard is gratis (royalty-free).

Meer uitleg over UBL
Alle begrippen...
Biliotheek
Mapping basisfactuur v1.0.3 naar UBL (.xls) (08-12-2020)
- EN Semantic model; - NLCIUS; - UBL-Invoice binding; - UBL-CreditNote binding; - UBL reverse binding; - CIUS toelichting; - Changelog.
Verschillenanalyse tussen NLCIUS en PEPPOL BIS v3 (06-10-2020)
Impact analysis on SI-UBL 1.2 due to NL-CIUS and PEPPOL-CIUS (and thus EN 16931) (18-11-2019)
Gebruiksinstructie voor de basisfactuur conform EN 16931-1 en NLCIUS (05-03-2019)
Presentatie 4-partijenmodel eFacturatie (27-04-2012)
Raadpleeg bibliotheek...


Onerzoeksbureau GBNED