Softwarepakketten.nl
Exact Software

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Laatste blogs
Instant Payments en PSD2 een gouden duo (21-08-2018)
Als ondernemer altijd direct over je geld beschikken. Dat zou mooi zijn, niet waar? Momenteel wordt bankieren door middel van nieuwe ontwikkelingen steeds eenvoudiger. Onderweg op je app even snel geld overmaken of je stuurt gewoon een Tikkie. Maar.. dan staat het nog niet direct op de bankrekening van de ontvangende partij. In deze blog vertel ik je waarom Instant Payments en PSD2 een gouden duo zijn.
Instant Payments: bent u goed voorbereid? (05-05-2017)
Naar archief blogs...

SEPA staat voor "Single EURO payments Area" (niet Single European Payments Area). Doelstelling is het elimineren van de lokale verschillen tussen betalingsinstrumenten en infrastructuren. 

Het gaat om een Europees project, te samen met een viertal niet EU Landen. Aangeduid als EU+4.
(IJsland, Lichtenstein, Noorwegen en Zwitserland).

About SEPA (European Payments Council AISBL)
SEPA political, legal and regulatory framework

Uitleg SEPA
300 Miljoen inwoners en bedrijven moeten betalingen kunnen doen en ontvangen in euro onder dezelfde condities. Dit moet komende jaren een feit worden. Voor die tijd moeten softwaresystemen daar dan ook op aangepast zijn.Lokale betaalmiddelen als PIN, bankoverschrijvingen en incasso zijn vervangen worden door panEuropese betaalproducten, te weten:

SEPA Credit Transfer (SCT); overboekingen met een gegarandeerde maximale doorlooptijd van 3 dagen (vervangt binnenland Clieop formaat).

SEPA Direct Debet (SDD); automatische incasso's (vervangt binnenlands Clieop formaat).

CAMT;  (elektronische) rekeninginformatie (momenteel MT940)

SEPA Cards Framwork (SCF); beschrijft geldende basisprincipes en -regels voor kaarten. De chipstandaard (EMV Europay, Mastercard en Visa) en pincodes zijn als ondersteunende technologie gekozen.

SEPA Instant Payments; losse betalingen die binnen enkele seconden verstuurd en bijgeschreven zijn binnen het bankensysteem.
Meer over Instant Payments...

Acceptgiro
In tegenstelling tot eerdere berichten wordt de (papieren) acceptgiro ook aan SEPA aangepast.
De wijzigingen en specificaties vindt u hier...

De huidige, relatief nieuwe, binnenlandse betaalmiddelen Digitale Nota en iDEAL blijven als binnenlandse standaarden bestaan. Deze standaarden geven toegang tot de internetbankieromgeving, van waaruit de klant de betaling kan doen. Die betaling zelf zal wel migreren naar een Europese.

IBAN en BIC
Op initiatief van de Europese banken is het IBAN nummer ontwikkeld. IBAN staat voor 'International Bank Account Number'. IBAN identificeert rekeninghouder, bank en vestigingsland. IBAN is ingevoerd in alle landen van de Europese Unie, alsmede in Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Polen. In tegenstelling tot het huidige bankrekeningnummer (dat uit maximaal 10 posities bestaat) is  het IBAN nummer opgebouwd uit 18 posities, bestaande uit een landencode, een controlegetal, een biccode en het reeds bestaande rekeningnummer.

Verder kennen alle banken een BIC code (Bank Identifier Code) bestaande uit 8 posities en duidt het adres aan van de ontvangende bank. Voorheen werd dit angeduid  als SWIFT-adres of SWIFT-code. 

De bedoeling is dat softwarepakketten het IBAN nummer en de BIC code van de bank ondersteunen.

Verplicht
Sinds 1 januari 2007 is het verplicht om bij overboekingen naar deelnemende landen een IBAN-nummer en BIC-code van de bank van de begunstigde te vermelden.

Een correct IBAN en BIC kan alleen verkregen worden via de (bank van de) begunstigde. Zonder IBAN en BIC kan de buitenlandse bank de opdracht weigeren en, onder inhouding van extra kosten, retourneren.

Aanbevolen

Wikipedia IBAN
Uitgebreide informatie over IBAN in de diverse EURO-landen. 
Inclusief de controle op juistheid van IBAN!!
Wikipedia IBAN (EN)  | Wikipedia IBAN (NL)

Gratis rapport: Overgang van Clieop naar SEPA
Dit rapport geeft inzicht in: de verschillende betalingsinstrumenten en de gevolgen van SEPA, informatie per bank, IBAN en BIC, gevolgen voor administratiesystemen en openstaande- en aandachtspunten. Met tevens de SEPA Softwarematrix die duidelijkheid verschaft over de afwijkingen in Nederland per bank in één compleet overzicht. 
Download rapport...


SEPA-tools opvragen
Elektronisch bankieren en SEPA-tools

Laatste artikelen
Terugblik ICT Accountancy jaarcongres 31-10-2018: Instant Payments, PSD2, Data driven mindset en andere onderwerpen (01-11-2018)
Op woensdag 31 oktober 2018 vond in EXPO Hoevelaken voor de 17e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Instant Payments, PSD2, Beoordelen veiligheid van (web)applicaties, Data driven mindset en 3.0 boekhouding passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2018, in het teken van de Robotic accounting contest: boekhoudsoftware, is uitgereikt.
Presentaties kennisevent administratieve software: Privacy, Instant payments, UBL EN16931, PEPPOL, Blockchain, RGS en PSD2 (30-06-2018)
Presentaties beschikbaar van Kennissessies over incassomachtigen, iDIN, iDEAL QR en digitaal zakendoen met de overheid (20-02-2017)
Resultaten SEPA migratiemonitor, gehouden voorjaar 2010 (11-06-2010)
Naar archief artikelen...
Relevante begrippen
Instant Payments

Instant payments is interbancair betalen en ontvangen binnen 5 seconden (24/7/365) en valt onder SEPA.
Instant Payments is een ontwikkeling in het kader van SEPA en geldt voor de SEPA-zone. 

Meer uitleg over Instant Payments
PSD2

Payment Service Directive 2 (PSD2) is een uitbreiding op PSD1 (Richtlijn voor betaaldiensten - 2007/64/EG). Mede vanwege de opkomst van internet en mobiele betalingen voldoet PSD1 niet meer. Zo zijn er een aantal innoverende betaalproducten en –diensten, zoals betaalinitiatiediensten of rekeninginformatiediensten die (nieuw) in PSD2 zijn opgenomen. 

Meer uitleg over PSD2
Alle begrippen...

Nieuwe standaards
SEPA berichtenuitwisseling vindt plaats op basis van de XML standaard ISO 20022, ook wel UNIversal Financial Industry message scheme (UNIFI) genoemd.
Voor overboekingen (SEPA Credit Transfer - SCT) is de ISO 20022 standaard pain.001.001.03 van toepassing. Voor incasso's (SEPA Direct Debet - SDD) is de standaard  pain.008.001.02 van toepassing.
Het huidige Clieop formaat voor overboekingen en incasso's wijzigt dan naar PAIN. 
Het formaat voor (elektronische) rekeninginformatie (momenteel MT940, zie hieronder) wijzigt naar het nieuwe formaat CAMT.

MT940 (elektronische rekeninginformatie)
De invoering van CAMT vindt (bij de meeste banken) later plaats dan de overgang naar SCT en SDD. Om toch met IBAN overweg te kunnen hebben banken IBAN opgenomen in MT940. Dat kan gaan om een (extra) SEPA MT940-formaat of uitbreiding van het standaard MT940-formaat.

Documentatie (voor o.a. softwareleveranciers)
De Betaalvereniging , de gezamenlijke banken in Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben technische documentatie uitgewerkt in zogeheten 'Implementation Guidelines for the Netherlands' (o.b.v. EPC implementation Guidelines en ISO 20022). Het betreft Implementation Guidelines (IG) voor: SEPA Credit Transfers (SCT), SEPA Direct Debits (SDD) en Reporting van SEPA-transacties (CAMT). Er kunnen echter per bank ook verschillen optreden in de details voor aanlevering en/of rapportage van de transacties!

SEPA Softwarematrix
Onderzoeksbureau heeft het initiatief genomen om de SEPA Softwarematrix samen te stellen. De SEPA Softwarematrix beoogt duidelijkheid te verschaffen over de afwijkingen in Nederland per bank in één compleet overzicht.
Meer informatie over de SEPA Softwarematrix...

PSD2
Payment Service Directive 2 (PSD2), oftewel een nieuwe Richtlijn Betalingsdiensten 2 (RBD2) is bedoeld als maatregel om de EU-betaalmarkt aan te passen aan de kansen die de eengemaakte markt te bieden heeft en om de groei van de EU-economie te ondersteunen. PSD2 is GEEN onderdeel van SEPA, maar heeft daarmee wel een relatie, met name wat betreft SEPA Instant Payments. .
Meer informatie over PSD2...

Links
Bitcoin Properly
Video met uitleg over Bitcoin en Blockchain.
Blockchain Wiki
Informatie over Block chain via Wikipedia.
Wat is Blockchain?
Website met duidelijk uitleg over Blockchain in het Nederlands. Met uitleg en toepassingen.
Treasury.nl
Community voor o.a. treasury, risk management, controllers, accounting, treasury control, Basel ii en IFRS.
Raadpleeg alle links...

Gratis rapport
Overgang van Clieop naar SEPA
Dit rapport geeft inzicht in: de verschillende betalings-instrumenten en de gevolgen van SEPA, informatie per bank, IBAN en BIC, gevolgen voor administratiesystemen en openstaande- en aandachtspunten. Met tevens de SEPA Softwarematrix die duidelijkheid verschaft over de afwijkingen in Nederland per bank in één compleet overzicht. 
Download rapport...

Presentaties SEPA Kennisevent 2013
Gehouden op 17-9-2013. Met presentaties van DNB, ABN Amro, ING, Rabobank, Equens, Jaccoo, Exact Software en UNIT4. 
Naar SEPA presentaties...


Aanbevolen

- Elektronisch bankieren
eBilling
- Webwinkels

- Blockchain


Onerzoeksbureau GBNED