Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

RPA en Robotic accounting: terugblik seminar op 11 oktober 2023

Plaatsingsdatum 12-10-2023
Berichtdatum 12 oktober 2023

Op woensdag 11 oktober 2023 heeft in Expo Hoevelaken het Seminar "RPA en Robotic accounting" plaatsgevonden. Enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 100 aanwezigen. Presentaties van meerdere sprekers zijn nu online beschikbaar.

 • Robotic Process automation (RPA): een andere benadering tot automatiseren
  Sam van der Wagen is mede oprichter van Viona en specialist op het gebied van procesoptimalisatie met inzet van robotic process automation (RPA).

  Sam heeft uitleg gegeven over RPA, dat een heel andere benadering is tot automatiseren. In plaats van databases te koppelen om gegevens uit systemen te krijgen bootst RPA het gedrag van de gebruiker na, waardoor hele processen van A tot Z geautomatiseerd kunnen worden. bovendien is het op bijna elk systeem toe te passen. Zo ging Sam in op onder andere “On boarding van nieuwe medewerkers” en hoe RPA daarbij kan ondersteunen.
  Presentatie beschikbaar:
  Opvragen presentatie over RPA door Sam van der Wagen (PDF).
    
 • Het ontsluiten van data als basis voor analyses en rapportages in BI
  Pieter van der Zijpp is BI specialist bij The Big Data Chef. Pieter heeft uitgebreide ervaring met het leiden van BI projecten, voornamelijk met Power BI, voor zowel het bedrijfsleven als de accountancy.

  Pieter gaat in op het ontsluiten van data uit verschillende softwaresystemen als basis voor analyses en rapportages, denk hierbij aan AFAS, Nmbrs en Exact. Er zal worden stilgestaan bij een aantal manieren om dit mogelijk te maken, van ad hoc koppelingen tot data warehouse oplossingen en het Microsoft Dataverse, een native koppeling waarmee data uit Microsoft producten makkelijk ontsloten kan worden.

  Daarnaast zal Pieter uitgebreid vertellen over verschillende typen dienstverlening: maatwerk, self service, templates of een combinatie van deze. Door middel van een breed scala aan demo rapporten kunnen veel mogelijke visualisaties live getoond en besproken worden.
  Presentatie beschikbaar:
  Opvragen presentatie over BI door Pieter van der Zijpp (PDF).
   
 • Duurzaamheidsrapportage geïntegreerd in boekhoudsoftware
  Op Europees niveau kennen we de CSRD die steeds meer organisaties zal verplichten tot duurzaamheidsrapportages. Een actueel onderwerp waar menig financial mee te maken krijgt.
    
  Yuki en SmartTrackers, beide ondernemingen onder de Visma vlag, lanceerden in mei 2023 de Duurzaamheidsmonitor, waarmee op basis van financiële data een onderneming direct inzicht krijgt in haar CO2-voetafdruk. Yuki is de eerste boekhoudsoftware die, in samenwerking met SmartTrackers, een geïntegreerde duurzaamheidsmonitor biedt. SmartTrackers adviseert organisaties bij onder andere de CSRD en levert ondersteunende software om een CO2-voetafdruk te berekenen en te sturen op verbetering.

  Leo Smit, oprichter en directeur van SmartTrackers, geeft een inleiding over duurzaamheidsrapportages en CSRD. Dewi Vermeulen, directeur strategische projecten bij Yuki, geeft vervolgens een demo en toelichting van de Duurzaamheidsmonitor in de boekhoudsoftware.
  Presentatie beschikbaar:
  Opvragen presentatie over duurzaamheidsregistratie door Leo Smit en Dewi Vermeulen (PDF).
   
 • Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties
  Met Dynamics 365 Copilot introduceerde Microsoft eerder dit jaar 's werelds eerste AI-copilot die native is ingebouwd in zowel CRM- als ERP-applicaties.

  Mignon Coenen is specialist op het gebied van Dynamics 365 Business Central en Project Operations en werkzaam bij GAC Business Solutions. Met een achtergrond in de accountancy en de RA-titel achter haar naam maakt Mignon de vertaalslag van IT naar Business.

  Mignon geeft een presentatie over de mogelijkheden die AI vandaag de dag biedt om business applicaties te ondersteunen. Op basis van een live demo toont Mignon de deelnemers een kijkje in de keuken van de AI-functionaliteit binnen Business Central.
  Presentatie beschikbaar:
  Opvragen presentatie over AI in Business applicaties door Mignon Coenen (PDF).
   
 • AI-chatbot die HR- en salarisvragen beantwoordt
  Nmbrs heeft de Knowledge Assistant ontwikkeld, een AI-chatbot die HR- en salaris vragen van klanten beantwoordt.
  De Knowledge Assistant maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) met als bron het Handboek Loonheffingen.

  Thijmen Alkema en Zeeger van Dedem, IT-specialisten bij Nmbrs, nemen de deelnemers mee in de huidige mogelijkheden van AI en vertellen wat de toekomst nog meer in petto heeft.
  Presentatie beschikbaar:
  Opvragen presentatie over AI-chatbot m.b.t. salaris- en HR-vragen door Thijmen Alkema en Zeeger van Dedem (PDF).
   
 • Verplichte registratie van CO2-uitstoot in het verkeer van werknemers
  Heeft een organisatie meer dan 100 werknemers? Dan is het verplicht per 2024 te rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van alle werknemers. Zo wordt gerapporteerd het totaal aantal kilometers dat werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer. En het jaartotaal aan kilometers, verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype. Tijdens het seminar komen enkele aandachtspunten aan de orde en wordt ervaring met de voorbereiding van de registratie en rapportage door aanwezige deelnemers uitgewisseld.
  Presentatie beschikbaar:
  Opvragen presentatie registratie CO2-uitstoot in het verkeer van werknemers (PDF).
   
 • Ontwikkelingen rondom elektronisch factureren
  Juli 2023 heeft de Europese Commissie een nieuwe versie van "eInvoicing Country Factsheets" uitgebracht. Deze Factsheet biedt uitgebreide informatie over het beleid en de voortgang op het gebied van e-facturering van alle 27 EU-lidstaten en 4 andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER) na de implementatie van de richtlijn. Ook wordt aandacht besteed aan "VAT in the Digital Age" om het EU-stelsel van BTW te moderniseren en fraudebestendiger te maken. Landen als Portugal en Italië lopen hierbij voorop.

  In Nederland zien we steeds meer softwareleveranciers die Peppol omarmen en ondernemers ontzorgen om efficiënt gebruik te maken van E-factureren. In deze sessie worden de deelnemers bijgepraat over recente ontwikkelingen op het gebied van E-facturen door Erwin Wulterkens, expert E-factureren en betrokken bij OpenPeppol.
  Presentatie beschikbaar:
  Opvragen presentatie E-factureren en Peppol door Erwin Wulterkens (PDF).
   
 • Open Banking
  Mark Munne is een ervaren consultant op het gebied van betalingsverkeer. Nadat Mark voor Fortis Bank de SEPA Credit Transfer en Direct Debit processen heeft ontworpen, heeft hij de top 25 klanten van ABN AMRO (energiemaatschappijen, verzekeraars, overheid) gemigreerd naar SEPA. Daarna was Mark verantwoordelijk voor Instant Payments bij Worldline. Hij is nu Domain Lead Payments bij het Belgische Isabel Group, waar hij zich bezig onder andere houdt met Open Banking.

  En het is Open Banking wat een belangrijke meerwaarde heeft voor Robotic accounting. We kunnen ons geen administratie meer voorstellen zonder bankkoppeling. Open Banking (in Europa vastgelegd in de PSD2) bied je onder andere de mogelijkheid dat je als ondernemer minimaal 4 maal per dag beschikt over de bankgegevens. Ook kun je met Open Banking betalingen (zowel enkele als bulk) initiëren en ontvangen.

  De ontwikkelingen in Open Banking staan niet stil, dus Mark Munne brengt ons weer bij de tijd met de laatste stand van zaken. Antwoorden op vragen als ‘wat staat er in de PSD3?’, 'wat zijn de plannen van de Berlin Group en het SEPA Payment Account Access Scheme?’, ‘wanneer krijgen we toegang tot salarisstroken en credit card gegevens?’ en ‘wat kan ik hier allemaal mee in de boekhoudsoftware vandaag de dag?’ komen aan bod. Een interessante en relevante sessie waarbij er uiteraard ook ruimte is voor jullie vragen rondom Open Banking en betalingsverkeer.
  Presentatie beschikbaar:
  Opvragen presentatie Open Banking door Mark Munne (PDF).
   
 • Gids boekhoudsoftware 2023
  Toelichting op de dan verschenen uitgave van de Gids boekhoudsoftware 2023. Met een onderverdeling van boekhoudsoftware voor het MKB, MKB+ en grote organisaties. Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED gaat in op het aanbod van boekhoudsoftware en de mate waarop relevante ontwikkelingen zijn opgenomen in de software, zoals elektronisch factureren op basis van Peppol, RGS en OpenApi. Ook worden aangegeven innovaties door softwareleveranciers aangestipt.

  Naar meer informatie en gratis opvragen Gids boekhoudsoftware 2023.
     
Categorie(n) SEPA, Branche > Accountantskantoren, Standaardisatie, (open)standaarden, SAAS, Cloud Computing, GRC en Assuring, Softwareselectie, Branche > Financials, UBL en Peppol, PSD2, Soort > (Elektronisch) factureren, ICT Innovatie, Tech startups, Soort > Boekhoudsoftware, Soort > Inkoop, E-procurement & Purchase-to-Pay, Robotic (accounting) en AI, Duurzaamheid
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 29 mei 2024
Seminar software voor externe- en interne rapportage, BI en (liquiditeit)planning

Financials en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van software voor rapportages, BI, (liquiditeits)planning en de invloed van AI.
Meer informatie.

Kleisteen

Informer Software


Bjorn LundenTimewriter

AFAS Software


Gerelateerde berichten

E-factureren, scan herken van boekingsdocumenten en AI: terugblik seminar 27-3-2024 [02-04-2024]

Gids Elektronisch factureren en scan herken van boekingsdocumenten [26-03-2024]

ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie 2024 [10-02-2024]

Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage [01-02-2024]

Rapport: Practice management software voor de accountancy [26-01-2024]


Onerzoeksbureau GBNED