Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

ESG & duurzaamheid (Sustainability)

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren, Open banking en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.

Laatste nieuws
SAP en Google Cloud integreren hun eigen open data cloud-omgevingen om de gecombineerde dataset te kunnen analyseren of gebruiken (29-08-2023)
SAP en Google Cloud integreren hun eigen open data cloud-omgevingen met behulp van SAP Datasphere en passen Vertex AI toe om de gecombineerde dataset te kunnen analyseren of gebruiken. Met deze uitgebreide samenwerking kunnen organisaties nieuwe oplossingen ontwikkelen die gebruikmaken van data-integratie en generatieve AI.
Infor: implementatie van CloudSuite Food & Beverage bij Nutreco (23-08-2023)
Veertig procent van Nederlandse organisaties heeft beleid ontwikkeld om de CO2-afdruk medewerkers te verminderen (07-08-2023)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Laatste blogs
Duurzaamheidsregistratie: per 2024 verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer (24-07-2023)
Duurzaamheidsregistratie is een actueel onderwerp. Zo heeft het registreren van CO2-uitstoot door het bedrijfsleven alle aandacht. De vraag is dan welke softwaresystemen daar ondersteuning aan bieden. Denk hierbij ook aan het registreren van brandstoftype voor materiële vaste activa, zoals vervoermiddelen en machines. En het bijhouden van afgelegde kilometers per soort vervoermiddel en type brandstof.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): richtlijn en normen (15-07-2022)
Het verzamelen van duurzaamheidsdata en het maken van duurzaamheidsrapportages (26-02-2022)
Naar archief blogs...

Over duurzaamheid

Sustainability, oftewel "Duurzaamheid" is een onderdeel van ESG- (environmental, social and governance). Een onderwerp dat internationaal op de agenda staat. 

 • Environmental staat voor Milieu; wat is de impact van een organisatie op de planeet;
   
 • Social staat voor Sociaal; wat is de impact van een organisatie op mensen, inclusief personeel en klanten en de gemeenschap.
   
 • Governance; heeft te maken met hoe een organisatie wordt bestuurd. Zie ook GRC (Governance, Risk en Compliance).

Vereisten voor duurzaamheidsverslaggeving wordt opgesteld door:

 • Europese commissie:
  De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is op 10 november 2022 aangenomen door het Europese Parlement. Na goedkeuring door de Europese Raad is de CSRD in december 2022 gepubliceerd in het Official Journal, waarna deze op 5 januari 2023 in werking is getreden.

  De CSRD wordt nader uitgewerkt in standaarden voor duurzaamheidsrapportage, die worden de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) genoemd. Op 16 december 2022 is de (ESRS) gepubliceerd.

  De ESRS geven regels voor de inrichtings- en openbaarmakingsvereisten van het duurzaamheidsverslag. Ze bevatten voorschriften en handvatten voor hoe het duurzaamheidsverslag eruit moet zien.
  Meer over ESRS.
   
 • European Financial Reporting Advisory Group:
  De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG):Doet voorstellen aan EC voor de ESRS.

  Nederland participeert in de EFRAG via o.a. de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) en de Sociaal Economische Raad (SER).

Kenmerken van de ESRS / CSRD:

 • Gedetailleerde standaarden over impact op mens en milieu; 
 • Zowel algemeen (sector agnostisch), sector specifiek als bedrijfsspecifiek; 
 • In een digitaal format; 
 • Dubbele materialiteit = de impact op de onderneming EN impact van de onderneming. Financieel en impact.

Bekijk de CSRD (in het Nederlands).

Inmiddels is er een schat van informatie te vinden over duurzaamheid. Vaak gaat het dan om informatie die is gericht op grote organisaties. Maar die organisaties zullen hun informatie weer deels ontlenen aan MKB bedrjiven die daardoor ook met deze informatie van doen hebben.

Enkele aanbevelingen van onze kant zijn:


Software opvragen
Duurzaamheidsrapportages (software)

Duurzaamheidsregistratie- en rapportage

 • Registratie van CO2-uitstoot in het verkeer van werknemers
  (formeel: Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit - WPM)
  Verplichting per 2024 te rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van alle werknemers. De rapportageverplichting vraagt organistaies (vanaf 100 werknemers) per jaar het totaal aan gereisde kilometers uitgesplitst naar de verschillende vervoermiddelen en brandstoftypen te verzamelen en daarover te rapporteren. Organisaties met minder dan 100 werknemers kunnen op vrijwillige basis rapporteren.
    
 • Vaste activa administratie;
  Registratie van brandstoftype voor vervoermiddelen en bijvoorbeeld machines, ecologische veroudering, klimaat gerelateerde investering en bijzondere waardeverminderingen (o.a. energie- of CO2-intensieve activa). 
    
 • Financiële kengetallen;
  Op basis van RGS MKB de eerste financiële kengetallen op het gebied van durzaamheid opgenomen. Suggesties voor nieuwe kengetallen op het gebied van duurzaamheidsmonitoring zijn welkom. Zorg dat je boekhouding is ingericht op basis van RGS MKB, dan kun je gebruik maken van betreffende kengetallen.
    
Laatste artikelen
Welke accountants hebben duurzaamheidsrapportages op de agenda staan (24-06-2021)
Onze vraag is welke accountants in Nederland duurzaamheid op de agenda hebben staan en/of meer over dit onderwerp willen weten?
Software voor externe verslaggeving (18-03-2021)
Naar archief artikelen...
Laatste white papers
Waarde halen uit gestructureerde data: is XBRL hiervoor wel de meest geschikte manier? (12-11-2021)
Op 28 oktober en 4 november 2021 organiseerden SBR en XBRL Nederland een webinar over waarde halen uit gestructureerde data. Tijdens de webinars zijn er praktijkvoorbeelden gedeeld voor het verwerken van XBRL-data en welke waarde dat heeft opgeleverd. Een korte samenvatting van de sprekers en de paneldiscussie en een kopie van de presentaties is beschikbaar.
SBR Nexus lanceert whitepaper duurzaamheidsrapportages (31-07-2021)
Naar archief white papers...
Links
Accountancy Europe
Accountancy Europe verenigt 50 professionele organisaties uit 35 landen die accountants, auditors en adviseurs vertegenwoordigen. Accountancy Europe heeft met ondersteuning van de “European Association of Co-operative Banks (EACB)” de checklist “3-step sustainability assessment for SMEs” uitgebracht.
CO2emissiefactoren.nl
CO2emissiefactoren.nl is dé plek voor betrouwbare emissiefactoren voor de Nederlandse markt. De lijst emissiefactoren is de basis om een CO2-voetafdruk van activiteiten op te stellen en te vergelijken. Bedrijven, consumenten, én CO2-instrumenten maken gebruik van deze CO2-emissiefactoren. Met zeven categorieën is er een brede basis om een complete CO2-voetafdruk te maken. CO2emissiefactoren is een initiatief van Milieu Centraal, Stimular, SKAO, Connekt en de Rijksoverheid. Ieder jaar wordt deze lijst geactualiseerd door een breed panel van experts op basis van de meest recente inzichten.
Europese Green Deal
Klimaatverandering en milieu-aantasting zetten de toekomst van Europa en de wereld op het spel. Ons antwoord hierop is de Europese Green Deal, die de EU omvormt tot een moderne, grondstoffenefficiënte en concurrerende economie.
Global Reporting Initiative
een onafhankelijke internationale organisatie die bedrijven en andere organisaties helpt met het bieden van een gemeenschappelijk taal om te communiceren over duurzaamheid. GRI biedt voor duurzaamheidsverslaglegging: de GRI-standaarden.
Raadpleeg alle links...


Onerzoeksbureau GBNED