Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

NIS2 tool gelanceerd: valt jouw organisatie eronder?

Plaatsingsdatum 18-10-2023
Berichtdatum 18 oktober 2023

Op 18 oktober 2023 is de zelf-evaluatie NIS2 gelanceerd, die in nauwe afstemming met betrokken ministeries en toezichthouders, door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is ontwikkeld. Wie de zelf-evaluatie invult, weet of zijn organisatie onder de NIS2-richtlijn valt. Ook wordt duidelijk of de organisatie volgens de NIS2-richtlijn wordt gezien als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ voor het functioneren van de maatschappij en/of de economie.

Wat is de NIS2-richtlijn?
De NIS2 is een Europese richtlijn die op dit moment, onder coördinatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid en in samenwerking met de vakdepartementen, wordt vertaald naar nationale wetgeving. Op de pagina Wat gaat de NIS2-richtlijn betekenen voor jouw organisatie kun je meer informatie vanuit het Digital Trust Center vinden over de aanleiding en inhoud van deze richtlijn.

Waarom is de zelf-evaluatie tool ontwikkeld?
De NIS2-richtlijn moet eind 2024 zijn vertaald naar nationale wetgeving, die dan gaat gelden voor alle organisaties die volgens de richtlijn gezien worden als ‘essentieel’ of ‘belangrijk.’ Dat betekent dat deze organisaties nog een jaar de tijd hebben om zich voor te bereiden op de verplichtingen van de aankomende wetgeving. Vandaar dat de RDI de zelf-evaluatie tool heeft ontwikkeld, zodat organisaties nu al kunnen inschatten of zij straks aan de nieuwe regels moeten voldoen.

Concept wetteksten binnenkort in internetconsultatie
Binnenkort start de internetconsultatie, die organisaties de mogelijkheid geeft te reageren op de concept wetteksten die uit de NIS2-richtlijn voortkomen. Hierdoor krijgen organisaties ook meer inzicht in wat er van hen verwacht wordt, als ze eind 2024 aan de wet moeten voldoen. Op het moment dat deze internetconsultatie wordt aangekondigd, zal de Rijksoverheid ook informatie en voorlichting bieden om aan de slag te gaan met de voorbereidingen op de aankomende wetgeving.

Bekijk de NIS2 zelf-evaluatie tool om te bepalen of je organisatie onder de NIS2-richtlijn valt.
  

Categorie(n) Cybersecurity
Bronvermelding Digital Trust Center (DTC)
Internet URL Digital Trust Center (DTC)

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED