Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

Internetconsultatie Cyberbeveiligingswet i.v.m. Europese NIS2-richtlijn

Plaatsingsdatum 21-05-2024
Berichtdatum 21 mei 2024

Vandaag - op 21 mei 2024 - is de internetconsultatie van de Cyberbeveiligingswet gestart; iedereen krijgt de gelegenheid om verbetersuggesties aan te dragen voor het wetsvoorstel waarmee de Europese NIS2-richtlijn in Nederlandse wetgeving omgezet wordt.

De Cyberbeveiligingswet
De Cyberbeveiligingswet is de nationale wetgeving die voortkomt uit de Europese Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn). Dit wetsvoorstel heeft als doel om de digitale en economische weerbaarheid te versterken tegen toenemende dreigingen. De wet zal gelden voor bedrijven en organisaties die in specifieke 'kritieke' sectoren actief zijn en een bepaalde omvang hebben. 

Cyberbeveiligingswet vervangt de Wbni
De Cyberbeveiligingswet is de opvolger van de zogeheten Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) en bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de Wbni. Allereerst is het aantal sectoren en dus ook het aantal organisaties dat onder de wet zal vallen, uitgebreid. Verder bevat het wetsvoorstel regels op het gebied van zorgplicht (cyberbeveiligingsmaatregelen), meldplicht (het melden van incidenten), en toezicht op naleving.

Verbetersuggesties?
Reageren op het wetsvoorstel kan tussen 21 mei en 2 juli 2024 via internetconsultatie.nl. Na de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt eventueel het wetsvoorstel aangepast. Het resultaat van de consultatie en de verwerking daarvan wordt in een verslag op hoofdlijnen vermeld op de website van de internetconsultatie. 

Voor wie geldt de Cyberbeveiligingswet?
Benieuwd of jouw bedrijf aan deze nieuwe wet moet voldoen? Doe de snelle checks op 'Voor wie geldt de NIS2?"of doorloop NIS2-Zelfevaluatie tool om erachter te komen. 

Bereid je alvast voor
Een weerbaar digitaal Nederland is altijd belangrijk. Nu en in de toekomst. Er zijn veel maatregelen die organisaties nu al kunnen nemen, nog voordat ze dat verplicht worden vanuit de wetgeving.

De maatregelen die organisaties vanuit de zorgplicht moeten nemen, kosten tijd en aandacht. Daarom adviseert het Digital Trust Center organisaties om niet af te wachten totdat er wetgeving is, maar om alvast voorbereidingen te treffen. Bekijk het NIS2-startpunt met 10 maatregelen die terugkomen in de zorgplicht en ga alvast aan de slag om jouw organisatie voor te bereiden.  

Naar de consultatie.
   

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Cybersecurity, ICT & Recht
Bronvermelding Digital Trust Center (DTC)
Internet URL Digital Trust Center (DTC)

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 29 mei 2024
Seminar software voor externe- en interne rapportage, BI en (liquiditeit)planning

Financials en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van software voor rapportages, BI, (liquiditeits)planning en de invloed van AI.
Meer informatie.

Kleisteen

Informer Software


Bjorn Lunden



Timewriter

AFAS Software


Gerelateerde berichten

NIS2 tool gelanceerd: valt jouw organisatie eronder? [18-10-2023]

Security.txt verplicht voor overheid [30-05-2023]

Cyberveilig Nederland publiceert Whitepaper Ransomware [14-09-2021]

Subsidieregeling Cyberweerbaarheid 2021 weer open [28-08-2021]

Het DTC zoekt bedrijven voor pilot notificeren dreigingsinformatie [17-08-2021]


Onerzoeksbureau GBNED