Softwarepakketten.nl
EXACT Software

Standaardisatie (open standaarden)

Laatste nieuws
Exact Software: juist nu elektronisch factureren met Peppol (27-01-2023)
Met Peppol kun je sneller, betrouwbaarder en goedkoper factureren. Via dit internationale netwerk is het namelijk mogelijk om elektronische facturen (digitale facturen) eenvoudig en veilig uit te wisselen. Dit wordt ook wel e-factureren (of e-invoicing) genoemd.
RGS MKB heeft door samenwerking GBNED en NOAB een volgende fase bereikt (31-12-2022)
Peppol BIS v3 e-factuurstandaard nu met land-specifieke regels voor Nederland (04-11-2021)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Laatste blogs
RGS onderbrengen bij het SBR programma en de NBA is verkeerd uitgepakt (10-12-2022)
Inmiddels zijn we 10 jaar bezig met RGS zonder dat het echt tot bloei is gekomen. Nog geen 5% van alle accountants- en administratiekantoren maakt nu optimaal gebruik van RGS. Gebruik je RGS uitsluitend voor de koppeling tussen grootboek en raportagesoftware voor de jaarrekening, dan is de kans groot dat je tevreden bent over RGS. Besef je dan wel dat je minder dan 10% van het RGS potentieel gebruikt.
30 kengetallen beschikbaar op basis van RGS met formules voor iedere boekhouding (31-10-2022)
E-factureren is de eerste stap, digitaal zakendoen het doel (23-10-2022)
Naar archief blogs...

Standaarden op deze website:

  • Auditfiles
    Uitwisselen financiële gegevens op transactieniveau. Zoals: mutaties boekhouding, salarisadministratie en kassasystemen.
       
  • Blockchain
    Een blockchain is een online register waarin transacties worden geregistreerd. Er wordt ook wel gesproken over een digitaal gedecentraliseerd grootboek. Iedereen die deelneemt heeft een kopie van het grootboek op zijn of haar computer staan.Iedere transactie, een block, wordt als het ware door ale gebruikers geverifieerd. Eenmaal geverifieerd door alle gebruikers wordt de transactie aan het register toegevoegd.
          
  • PSD2
    Payment Service Directive 2 (PSD2), oftewel een nieuwe Richtlijn Betalingsdiensten 2 (RBD2) is bedoeld als maatregel om de EU-betaalmarkt aan te passen aan de kansen die de eengemaakte markt te bieden heeft en om de groei van de EU-economie te ondersteunen.
       
  • RGS
    ReferentieGrootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen.
       
  • SEPA
    SEPA staat voor "Single EURO payments Area" (niet Single European Payments Area). Doelstelling is het elimineren van de lokale verschillen tussen betalingsinstrumenten en infrastructuren.
          
  • UBL
    OASIS Universal Business Language TC (UBL). Een gemeenschappelijke XML bibliotheek met bedrijfsdocumenten, zoals inkoop orders, facturen, etc.
      
  • Peppol
    Pan-European Public Procurement On-Line (Peppol) biedt overheden en bedrijven de mogelijkheid om (internationaal) e-facturen uit te wisselen via een speciaal beveiligd netwerk. Als de administratie van zowel de verzender als de ontvanger geregistreerd is op het netwerk, wordt de elektronische factuur direct naar de boekhouding van de ontvanger gestuurd. 
      
  • XBRL
    Uitwisselen financiële gegevens op rapportageniveau.
      
  • XML
    XML is een standaard waarmee de structuur van documenten kan worden vastgelegd. XML wordt steeds meer gebruikt als standaard uitwisselformaat als het gaat om het uitwisselen van (administratieve) gegevens.

  • Webservices en API
    Webservices zijn webcomponenten die aangeroepen en geïntegreerd kunnen worden om informatie op te halen of uit te wisselen tussen softwaresystemen. API staat voor ‘Application Programming Interface’ en is techniek onder de motorpak van softwaresystemen om ‘real-time’ gegevens uit te wisselen.


Laatste artikelen
Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022 (12-10-2022)
Op woensdag 12 oktober 2022 heeft voor de 5e maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met als centraal thema "Boekhoudsoftware middelgroot en de ondersteuning van robotic accounting". In hoeverre ondersteunen AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net Robotic accounting.
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart j.l. beschikbaar (01-04-2022)
Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen (29-03-2022)
ERP en EDI: e-factuur en e-procurement berichtstandaarden en netwerken (25-02-2022)
Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (14-01-2022)
Naar archief artikelen...
Laatste white papers
Bij Informer is innoveren een continu proces met o.a. RGS en AWA, eFactureren, eRetour en PSD2 (03-05-2022)
Automatisch ingevulde WinstAangifte (AWA) voor ZZP’ers, Retourberichten via Peppol en nieuwe API koppeling gaat nog voorbij PSD2. Met het boekhoudprogramma InformerOnline heb je als accountant of boekhouder toegang tot alle tools om op een moderne manier samen te werken met ondernemers. Verschillende innovaties en robots maken het mogelijk dat je als accountant minder tijd kwijt bent aan het boeken van een administratie en je meer kunt focussen op controle en advies.
Waarde halen uit gestructureerde data: is XBRL hiervoor wel de meest geschikte manier? (12-11-2021)
Klantspecifieke dashboards maken met de Minox RGS Analyzer (20-11-2020)
Naar archief white papers...

Producenten van standaard softwaresystemen krijgen regelmatig met standaarden te maken. Het gaat dan in de meeste gevallen om standaards die gelden om informatie tussen systemen uit te wisselen. Onder de verschillende pakketsoorten en branches wordt melding gemaakt van standaarden die gelden voor een bepaalde pakketsoort en/of branche. Hier geven wij een totaaloverzicht van standaards. 

Links
Forum Standaardisatie
Informatie over (open)standaarden in de elektronische informatie-uitwisseling tussen overheden onderling en tussen de overheid, bedrijven en burgers.
Ondernemingsdossier
Het Ondernemingsdossier stelt een onderneming in staat om bepaalde informatie uit de eigen bedrijfsvoering eenmalig beschikbaar te stellen aan overheden zoals toezichthouders en vergunningverleners. De onderneming bepaalt zelf welke overheden toegang hebben tot het Ondernemingsdossier.
Open Standaarden / Forum Standaardisatie
Open standaarden bevorderen de digitale uitwisseling van informatie, oftewel interoperabiliteit. Met behulp van open standaarden vereenvoudigt de communicatie tussen (semi-)overheden onderling en tussen overheid, bedrijven en burgers. Ook vergroot het gebruik van open standaarden de onafhankelijkheid van softwareleveranciers.
Rijksoverheid en ICT
Mobiel bellen, online winkelen, digitale facturen versturen en e-mailen. Informatie- en communicatietechnologie (ICT) heeft steeds meer invloed op het dagelijks leven. Ook zorgt ICT voor economische groei. Het kabinet wil ondernemers helpen de kansen van ICT meer te benutten. Consumenten moeten met vertrouwen online kunnen gaan. Verder bevordert het kabinet de toegang tot internet en de ICT-infrastructuur.
Raadpleeg alle links...


Onerzoeksbureau GBNED