Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Terugblik en presentaties praktijkdag Digitaal dossierbeheer, werkprogramma en data-analyse, 11-3-2015

Plaatsingsdatum 15-03-2015
Berichtdatum 17 maart 2015

Op 11 maart 2015 vond voor de 4e maal de "ICT Accountancy praktijkdag Digitaal dossierbeheer, werkprogramma's en data-analyse" plaats. Data-analyse is sinds dit jaar toegevoegd aan het programma vanwege de directe relatie tussen samenstel- en controle opdrachten en auditfuncties ondersteund door toepassingen voor data-analyse. Rapporten en presentaties van enkele sprekers zijn nu beschikbaar.

Presentaties
Van de volgende onderwerpen en sprekers zijn presentaties beschikbaar:

Risicogericht werken maakt uniforme werkaanpak mogelijk
Met behulp van een integrale risicogerichte aanpak, kunnen accountantsopdrachten door mkb kantoren met één uniforme werkaanpak worden uitgevoerd. De basis wordt gevormd door een raamwerk (routemap per opdracht inclusief een centrale gereedschapskist). Afhankelijk van de af te geven verklaring, dienen instrumenten uit deze gereedschapskist te worden gebruikt. Een dergelijke aanpak maakt losse templates voor opdrachten overbodig en biedt ruimte voor één template. In deze template zijn de diverse accountantsopdrachten ondergebracht door middel van profielen. Elk profiel kent zo zijn eigen opdracht en daarmee routemap en bijbehorende instrumenten uit de centrale gereedschapskist. Een must voor diverse opdrachten waarvoor nu (bijna) geen digitaal dossier beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal dossier voor beoordelingsopdrachten of bijzondere onderzoeken en toekomstige nieuwe accountantsopdrachten. Het dossier heeft bij een dergelijke aanpak een sterk sturende en ondersteunde rol naast de rol van vastlegging.
Opvragen presentatie door Marcel Kurvers, namens NOVAK.

Data-analyses in de praktijk van NBC Audit Services
Binnen NBC Audit Services wordt data-analyse uitgevoerd voor controle-, samenstel- en adviesopdrachten. Tijdens deze sessie wordt de ervaring van NBC Audit Services gedeeld met de aanwezigen. Met praktijkvoorbeelden.
Opvragen presentatie door Niels Bond RE, NBC Audit Services.

Data-analyses in de praktijk van Mazars
Binnen de audit praktijk van Mazars wordt data-analyse voor veel klanten op maat uitgevoerd. Ook is binnen Mazars ruime ervaring met IT-audit geïntegreerd in de controle-aanpak. Tijdens deze sessie wordt de ervaring door Mazars gedeeld met de aanwezigen.
Opvragen presentatie door drs. Anco Bruins RA EMITA, Mazars.

Data-analyse in de praktijk van Visser & Visser
Binnen de praktijk van Visser & Visser is ruime ervaring met data-analyse, waarbij gebruik wordt gemaakt van een samenstel- en controle dashboard. Deze dashboards worden gegenereerd op basis van Auditfiles, bankmutaties en CRM gegevens van de cliënt. Tijdens deze sessie wordt de ervaring door Visser & Visser gedeeld met de aanwezigen.
Opvragen presentatie door Drs. Wilco Schellevis, Visser & Visser.

De Accountant3.0 aanpak
De Accountant3.0 aanpak, van Coney is ontwikkeld in 2007 en is het resultaat van het idee om een ‘proeftuin’ in te richten. In deze proeftuin wilden we de inzet van data-analyse en process-mining technieken ontdekken, verbeteren en optimaliseren vanuit een breder assurance perspectief. Per vandaag werken auditors, consultants, IT auditors en data-analisten binnen Coney samen waarin data-analyse, process mining en data visualisatie als rode draad door zowel onze advies- als audit only praktijk loopt. Uitgangspunt is cliënten te voorzien van een controle aanpak op maat, met veel ruimte voor deling van onze data-analyse en process-mining bevindingen. Tableau moet hierin ondersteunen als communicatie- en visualisatie laag. Tijdens deze sessie wordt de Accountant3.0 aanpak toegelicht en eventuele vragen daarover beantwoord.
Opvragen presentatie door Onno Wouters, Coney.

De mogelijkheden en toekomst van de Auditfiles
Bij het begrip "Auditfile" wordt meestal direct gedacht aan de Auditfile Financieel en dan ook nog in het bijzonder aan de XML Audtfile Financieel (XAF). In de praktijk blijkt het overgrote deel van accountants- en administratiekantoren de auditfile te gebruiken om cijfers geautomatiseerd en gedetailleerd op te halen uit cliëntadministraties. In veel gevallen voor het uitwerken van de kolommenbalans als start voor het opstellen van verantwoordingsstukken, zoals een jaarrekening of een winstaangifte (IB en VpB). De ontwikkeling van de auditfiles staat echter niet stil. Zo bevat de laatste versie van de Aufitfile Financieel (XAF) een relatie met het Referentie grootboekschema (RGS). En naast de Aditfile Financieel zijn er onder andere auditfiles beschikbaar en operationeel voor Salaris, Afrekensystemen (kassasystemen) en Ritregistratiesystemen. Er is als het ware een complete 'Auditfile familie' ontstaan die de komende jaren alleen maar uitgebreider zal worden. Tijdens deze sessie worden de huidige mogelijkheden van de Auditfiles belicht, het gebruik in de praktijk en ook de toekomstige mogelijkheden, zoals de relatie met RGS.
Opvragen presentatie door Fred van Ipenburg, Belastingdienst, namens het XML Platform.

18.45 uur
De Auditfiles in beeld
Via een demonstratie met behulp van de Auditfile viewer QDAC wordt inzich gegeven in de inhoud van de Auditfiles financieel, -salaris en -afrekensystemen. Met aansluitend enkele Auditfile analyses op het grootboek.
Door Jaap Thesing, QDAC.
Meer informatie op www.qdac.net

Rapporten
Mede in relatie tot deze bijeenkomst zijn de volgende rapporten gratis beschikbaar:

 1. Digitaal dossierbeheer en werkprogramma’s 2015
  Het complete (bijna 100 pagina's tellend) rapport "Digitaal dossierbeheer en werkprogramma's" is gratis beschikbaar met aandacht voor (modellen voor) werkprogramma’s die beschikbaar gesteld worden door de verschillende (kantoor- en branche)organisaties en anderzijds software voor samenstel-, controlewerkzaamheden en digitaal dossierbeheer.
  Opvragen rapport Digitaal dossierbeheer en werkprogramma's 2015.

 2. Data-analyse voor de auditfunctie 2015
  Het rapport "Data-analyse voor de auditfunctie" geeft inzicht in: Het landschap van data-analyse. Gerelateerde onderwerpen: Process mining, Continuous assurance, Auditfiles en Management dashboards. Beschikbare software voor data-analyse met inzicht in de aanwezige eigenschappen. Ervaring met data-analyse in de accountancy/audit praktijk en Selectiecriteria data-analysetools.
  Opvragen rapport Data-analyse voor de auditfunctie 2015;

 3. Management dashboards 2015 
  Onderzoeksbureau GBNED heeft een nieuwe uitgave van het rapport "Management dashboards" gepubliceerd. Managementinformatie is er volop en met data analyses als onderdeel van business intelligence (BI) kunnen talloze rapporten met cijfers geproduceerd worden. Maar door vaak lijvige rapporten heen worstelen is niet efficiënt. Daarom krijgen management dashboards, als onderdeel van BI, steeds meer belangstelling.
  Opvragen rapport Management dashboards 2015.

 

Categorie(n) XML Auditfiles, Audit, dossierbeheer en data analyse, Soort > Documentbeheer en dossierbeheer, GRC en Assuring, Soort > Kwaliteitszorg (incl. BPM en WFM), Branche > Accountantskantoren, RGS (ReferentieGrootboekSchema), Branche > Accountantskantoren > Software advies
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

Welke accountantskantoren hebben de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte het meest effectief ingericht [29-08-2023]

BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers [02-06-2023]

Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking [15-02-2023]

ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie [28-01-2023]

Rapport: Practice management software voor de accountancy [07-01-2023]


Onerzoeksbureau GBNED