Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

PakketsoortenOpen banking, Payment- en Cashmanagement

Laatste nieuws
Samenwerking tussen MultiSafepay en Informer: sneller online betalingen ontvangen (16-07-2024)
Gebruikers van Informer kunnen nu eenvoudig en veilig betalingen ontvangen via MultiSafepay. De nieuwe koppeling maakt het mogelijk om direct de factuur te voldoen met de keuze uit vele verschillende lokale en internationale betaalmethoden zoals iDEAL, Visa, Mastercard, Bancontact, en vele andere (42+!). De betalingen worden meteen verwerkt in je boekhouding. Dit bespaart ondernemers veel tijd en vermindert de administratieve handelingen aanzienlijk.
Nieuwe samenwerking Volksbank met Bizcuit: automatische boekhoudkoppeling (04-07-2024)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Open banking

Open banking is hier gepositioneerd als verzamelbegrip voor ontwikkelingen als PSD2, SEPA instant payment en de invloed op deze ontwikkelingen in relatie tot de boekhouding, treasury en cash management.
  

Cash Management Software

Cashmanagement wordt vaak aangeduid als financiële logistiek. Deze logistiek heeft  betrekking op het beheren van inkomende- en uitgaande kasstromen van een organisatie.

Treasury- en cash management wordt aangeduid als TMS.
Naar functionaliteit TMS-software.
 

Payment Management Software

Toepassingen op het gebied van betalingsverkeer, waaronder Elektronisch bankieren met PSD2 en SEPA.

PSD2
Payment Service Directive 2 (PSD2), oftewel een nieuwe Richtlijn Betalingsdiensten 2 (RBD2) is bedoeld als maatregel om de EU-betaalmarkt aan te passen aan de kansen die de eengemaakte markt te bieden heeft en om de groei van de EU-economie te ondersteunen.
Meer informatie over PSD2...

CGI
CGI staat voor Common Global Implementation (CGI).De doelstelling van CGI het vereenvoudigen van gegevensuitwisseling tussen ondernemingen en banken. Een en ander op basis van de ISO 20022 XML standaard (waarop ook SEPA is gebaseerd).
Meer informatie over CGI op de website van SWIFT...

SEPA
SEPA staat voor "Single EURO payments Area" (niet Single European Payments Area). Doelstelling is het elimineren van de lokale verschillen tussen betalingsinstrumenten en infrastructuren. Voor SEPA is ook IBAN en BIC van belang, zoals hieronder genoemd.

Relevant is ook SEPA Instant Payments: losse betalingen die binnen enkele seconden verstuurd en bijgeschreven zijn binnen het bankensysteem.
Lees verder in het SEPA dossier...

IBAN
Op initiatief van de Europese banken is het IBAN nummer ontwikkeld. IBAN staat voor 'International Bank Account Number'. IBAN identificeert rekeninghouder, bank en vestigingsland.
Lees verder in het SEPA dossier...


Toepassingen opvragen
Payment Management Software (PMS)
Cashmanagement en liquiditeitsplanning
Laatste artikelen
Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022 (12-10-2022)
Op woensdag 12 oktober 2022 heeft voor de 5e maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met als centraal thema "Boekhoudsoftware middelgroot en de ondersteuning van robotic accounting". In hoeverre ondersteunen AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net Robotic accounting.
Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart 2022 beschikbaar (01-04-2022)
Online betalingen: de vele schakels en de rol van boekhoudsoftware (14-01-2022)
E-retour: als verkoper automatisch de status van je factuur volgen bij de koper (28-01-2021)
Naar archief artikelen...
Laatste blogs
Kies ik voor een commerciële bankkoppeling of een PSD2 koppeling? (23-06-2024)
Een belangrijk onderdeel van (Open) banking voor boekhoudsoftware is de "Automatische bankkoppeling". We maken hier onderscheid tussen de Commerciële bankkoppeling en een PSD2-koppeling.
Presentatie: Current state of Open Banking in the Netherlands (27-04-2023)
Van OLA naar API... ofwel: Einde van de Acceptgiro. De Koning is dood. Leve de Koning! (23-11-2021)
Naar archief blogs...
Laatste white papers
Open banking voor dummies: Al de voordelen van PSD2 zonder een PSD2 vergunning (10-02-2023)
Moeiteloze reconciliatie, real time inzicht in de cashflow, geautomatiseerde boekhouding. Open banking heeft in het boekhouden geen revolutie teweeggebracht, maar wel voor modernisering gezorgd. Toen PSD2 werd ingevoerd, had iedereen het over Personal Finance Management en allerlei innovatieve oplossingen voor de consument. Vandaag hebben b2b-toepassingen echter het meeste succes.
Naar archief white papers...
Relevante begrippen
Blockchain

Een blockchain is een online register waarin transacties worden geregistreerd. Er wordt ook wel gesproken over een digitaal gedecentraliseerd grootboek. Iedereen die deelneemt heeft een kopie van het grootboek op zijn computer staan. Iedere transactie, een block, wordt als het ware door alle gebruikers geverifieerd. Eenmaal geverifieerd door alle gebruikers wordt de transactie aan het register toegevoegd. Het goedkeuren door meerdere gebruikers betekent dat frauderen heel moeilijk wordt. Op dit systeem is onder andere de virtuele munt bitcoin gebaseerd.

Cryptocurrencies

Het uitgebreide (Engelstalige) rapport van INNOPAY over Cryptocurrencies, zoals de Bitcoin, geeft inzicht in de ontwikkeling en het aanbod van crytocurrencies en een visie over de toekomst. Begrippen als mining en block chain ontbreken uiteraard niet in dit rapport.
Meer informatie over Cryptocurrencies...

Payment Service Provider: PISP, AISP en PSP betaalform

In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een Payment service provider (PSP) diensten verleent op het gebied van (online)betalingsverkeer.

Meer uitleg over Payment Service Provider: PISP, AISP en PSP betaalform
Alle begrippen...
Links
Bitcoin Properly
Video met uitleg over Bitcoin en Blockchain.
Blockchain Wiki
Informatie over Block chain via Wikipedia.
Wat is Blockchain?
Website met duidelijk uitleg over Blockchain in het Nederlands. Met uitleg en toepassingen.
Treasury.nl
Community voor o.a. treasury, risk management, controllers, accounting, treasury control, Basel ii en IFRS.
Raadpleeg alle links...


Onerzoeksbureau GBNED