De Belastingdienst en openstaande zaken RGS en Auditfile Financieel: voorstel voor afronden
(29-08-2023)
De Belastingdienst was in 2012 een van de belangrijke organisaties bij het opstellen van de uitgangspunten rondom het tot stand komen van RGS. Het realiseren van die uitgangspunten bleek echter een brug te ver. Met als gevolg de nodige openstaande zaken ruim 10 jaar na dato. Ook de verdere ontwikkeling van de Auditfile Financieel (XAF) verdient al jaren opnieuw aandacht.
Duurzaamheidsregistratie: per 2024 verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer
(24-07-2023)
Duurzaamheidsregistratie is een actueel onderwerp. Zo heeft het registreren van CO2-uitstoot door het bedrijfsleven alle aandacht. De vraag is dan welke softwaresystemen daar ondersteuning aan bieden. Denk hierbij ook aan het registreren van brandstoftype voor materiële vaste activa, zoals vervoermiddelen en machines. En het bijhouden van afgelegde kilometers per soort vervoermiddel en type brandstof.
Artificial Intelligence: getest OpenAI ChatGPT versus Google Bard
(19-07-2023)
OpenAI ChatGPT is al wat langer te gebruiken en sinds kort is Google Bard ook in het Nederlands beschikbaar. Dat wil zeggen dat je vragen in het Nederlands kunt stellen en ook antwoord krijgt in het Nederland. In beide gevallen wordt keurig gemeld dat nog sprake is van experimentele software en dat de resultaten onjuiste informatie kunnen bevatten.
Al met al toch een goed moment om beide AI-tools twee dezelfde vragen voor te leggen.
Financieel rapporteren via BI: maar wel zoveel mogelijk met cijfermatige toelichting
(14-07-2023)
Business Intelligence (BI) is natuurlijk uitermate geschikt om financiële gegevens te ontsluiten en op een leesbare manier zichtbaar te maken voor de eindgebruiker. Een van de meest gecomprimeerde weergaven is de balans (en resultatenrekening). Een cijfermatige toelichting is dan vaak een zinvolle aanvulling, zoals een specificatie van investeringen in vaste activa in een bepaald jaar of periode.
Documenten worden vervangen door gestructureerde datasets
(22-06-2023)
In de huidige bedrijfswereld draait veel nog om het creëren van rapporten en documenten. Echter, met de opkomst van geavanceerde technologieën en de groeiende hoeveelheid beschikbare gegevens, begint er een verschuiving plaats te vinden naar een datagedreven benadering.
Wat gaat AI betekenen voor boekhoudsoftware?
(08-06-2023)
AI staat voor Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. De term AI stamt al uit 1950 toen de Amerikaanse computerwetenschapper John McCarthy de term bedacht. De Ontwikkeling van AI gaat hand in hand met de ontwikkeling van computertechnologie.
Digital Trust Center: top-5 cybersecuritymaatregelen ZZP en klein MKB
(22-05-2023)
Het Digital Trust Center (DTC) heeft onderzoek laten doen naar het gebruik van verschillende cybersecuritymaatregelen door Nederlandse zzp’ers en (klein) mkb’ers met en zonder IT-dienstverlener. Het doel hiervan is om de huidige stand van zaken over het gebruik van cybersecuritymaatregelen in kaart te brengen en te achterhalen wat mogelijke verbeterpunten zijn voor de weerbaarheid van deze bedrijven tegen cyberaanvallen.
Adviseren op basis van real-time accounting: laat de tools voor je werken
(06-05-2023)
Elke organisatie is gebaat bij inzicht in de cijfers en een goed begrip daarvan. Als accountant of financieel adviseur heb je hier een belangrijke adviesrol in. Het voeren van klantadministraties, het controleren van data, het opstellen van financiële rapportages en jaarrekeningen - het is de basis van elk kantoor.
Presentatie: Current state of Open Banking in the Netherlands
(27-04-2023)
Presentatie gegeven door Hessel Kuik over de huidige status van Open Banking, namens de PSD2 Software Industry Group (PSD2SIG). Hessel is voorzitter van de PSD2SIG, Founder/CEO van Bizcuit en board member bij Holland Fintech.
Voorkom fraude bij uitbetaling salaris: voldoe aan de WAS met de IBAN-Naam Check
(09-04-2023)
Fraudeurs hebben het zeker niet alleen gemunt op de wereld van het grote snelle geld. Ook bij 'eenvoudige' salarisbetalingen kunnen ze op grote schaal schade aanrichten. Werkgevers hebben hierbij een verantwoordelijkheid om rekeninginformatie dubbel te checken en dat kan omslachtig zijn. Maar, daar is een oplossing voor.
Welke leveranciers van boekhoudsoftware zorgen voor een aangename verrassing in 2023
(01-04-2023)
In september 2023 komt een nieuwe versie van de "Gids boekhoudsoftware" uit. De meest gelezen uitgave van Onderzoeksbureau GBNED, met ook dit jaar weer het nodige aanbod. Een belangrijke vraag is welke boekhoudsoftware dit keer het meeste indruk maakt met innovatieve ontwikkelingen?
Drie methoden voor identiteitsverificatie
(31-03-2023)
Identiteitsverificatie is een essentieel onderdeel van online zakendoen. Het heeft een vlucht genomen gedurende de coronapandemie, waarbij digitale transacties op afstand moesten plaatsvinden. Het belang van identiteitsverificatie ligt in het voorkomen van fraude. Wetgeving rond KYC (Know Your Customer) en AML (Anti-Money Laundering) vereisen dat financiële instellingen de identiteit van hun klanten verifiëren.
Terugblik met VWG Accountants en Belastingadviseurs op de Praktijkdag Scan, herken en factuurverwerking 2023
(19-03-2023)
Op 15 februari j.l vond de Praktijkdag Scan, herken en factuurverwerking 2023 plaats in de Expo in Hoevelaken. We blikken samen met Ronald Schetters van VWG Accountants en Belastingadviseurs terug op deze dag.
Speedbooks.com: 6 tips voor een stressloze jaarrekeningperiode
(19-02-2023)
De jaarrekening staat weer voor de deur. Dit kan veel stress veroorzaken. Daarom hebben wij de 6 tips, zodat jij gerust deze periode door kan komen.
Een practice management systeem als digitaal platform vormt een stevige fundering voor digitale transitie
(29-01-2023)
Een platform heeft het doel een dienst te leveren aan gebruikers. Dit gebeurt door verschillende databronnen, systemen en mensen met elkaar te verbinden. Een digitaal platform vormt zo ook een stevige fundering voor de digitale transitie van accountantskantoren. Het is de basis waarop je digitale diensten kunt bouwen en bestaande processen kunt digitaliseren.
DSM’s duurzame procurement-transformatie: 5 lessons learned
(18-01-2023)
DSM heeft met behulp van het SAP Business Network en SAP Ariba zijn wereldwijde indirecte procurement verduurzaamd. De 5 lessen die daaruit voortvloeiden zijn waardevol voor iedereen die zijn inkooporganisatie duurzaam wil transformeren.
Technologische ontwikkelingen in relatie tot het Power Platform van Microsoft
(17-12-2022)
Als je over een Microsoft 365-licentie beschikt, heb je in de meeste gevallen al direct toegang tot de tools van het Microsoft Power Platform. Het Microsoft Power Platform bestaat o.a. uit Power BI, Power Automate (ook wel bekend als Flow) en Power Apps. Je kunt kennismaken met deze tools, zonder direct kosten te maken. Maar waarvoor gebruik je deze tools nu en welke technologieën bevatten de tools? In deze blog gaan we daar verder op in.
Help mijn softwareleverancier stopt!
(13-12-2022)
Accountantskantoren flink de dupe van softwareleveranciers die plotseling de stekker uit hun software trekken! Begin deze maand (december 2022) deed Visma | DizzyData (bekend van Scan en herken) een duit in het zakje door plotseling aan te geven te stoppen. Hiervoor was het Wolters Kluwer die afgelopen september (2022) haar klanten liet weten al einde van 2022 met haar fiscale aangiftesoftware Avanzer Aangifte te stoppen.
RGS onderbrengen bij het SBR programma en de NBA is verkeerd uitgepakt
(10-12-2022)
Inmiddels zijn we 10 jaar bezig met RGS zonder dat het echt tot bloei is gekomen. Nog geen 5% van alle accountants- en administratiekantoren maakt nu optimaal gebruik van RGS. Gebruik je RGS uitsluitend voor de koppeling tussen grootboek en raportagesoftware voor de jaarrekening, dan is de kans groot dat je tevreden bent over RGS. Besef je dan wel dat je minder dan 10% van het RGS potentieel gebruikt.
Als accountantskantoren grip krijgen op informatiebeveiliging
(09-12-2022)
Door alle (media)aandacht rondom cybersecurity en de herziening van de Standaard 315 zijn accountantskantoren steeds meer bezig met informatiebeveiliging. Goed nieuws, zo stellen we bij DOCCO, want het niveau van beveiliging is ondermaats bij kantoren. Ons IT-adviesbureau begeleidt en audit steeds meer administratie- en accountantskantoren op dit thema.
Herziening eIDAS, komst Europese digitale identiteit
(29-11-2022)
Wet- en regelgeving rondom elektronische handtekeningen vinden we bij PKIsigning logischerwijs belangrijk. Niet alleen omdat dat als aanbieder van een ondertekenoplossing onze verantwoordelijkheid is, maar vooral omdat we naast leverancier ook kennispartner zijn.
RGS MKB: decimaal rekeningschema in de maak t/m RGS niveau 4
(29-11-2022)
Met de ontwikkeling van RGS MKB heb ik me even laten verleiden om RGS niveau 5 (mutaties) toe te passen op een aantal plaatsen. Zo ontbreekt op niveau 4 van RGS (grootboekrekeningen) bijvoorbeeld de rekening Vraagposten. En zijn er geen aparte rekeningen voor Gas, Water en Elektra (wie wil dat nu niet apart zien, zeker in deze periode). En wie werkt met de rekening "Afgedragen omzetbelasting" heeft ook pech.
Waarom twee factor authenticatie onmisbaar is voor accountants
(16-11-2022)
De gemiddelde internetgebruiker heeft zowel zakelijk als privé, gemiddeld 17 accounts. Hoewel al deze accounts beveiligd zijn met een wachtwoord en een gebruikersnaam, gebruiken we vaak dezelfde inloggegevens voor verschillende (online) diensten. Het probleem dat ontstaat wanneer een hacker ook maar één wachtwoord kent, is niet te overzien.
9 missers waar kantoren tegenaan lopen bij online samenwerken met klanten
(16-11-2022)
Vorige week gaf ik aan een groep accountantskantoren de training ‘veilig en slim samenwerken met klanten’. Het is een thema dat veel accountantskantoren bezighoudt. De roep naar efficiency in processen in groot. Ideaal om je klant in je proces te betrekken, maar laat een klant zich wel sturen? De praktijk is weerbarstig. Ik zet de 9 grote valkuilen alvast op een rij, zodat jij er je voordeel mee kunt doen.
30 kengetallen beschikbaar op basis van RGS met formules voor iedere boekhouding
(31-10-2022)
Hoe kun je de accountancysector en financials in het bedrijfsleven stimuleren gebruik te maken van het referentie grootboekschema (RGS). Het antwoord is simpel: "Zorgen dat RGS van toegevoegde waarde is voor de beoogde doelgroep". Inmiddels wordt door GBNED gewerkt aan meerdere initiatieven om het gebruik van RGS in de praktijk te stimuleren. Een van deze initiatieven is RGS kengetallen.
E-factureren is de eerste stap, digitaal zakendoen het doel
(23-10-2022)
E-factureren betekent veel meer dan alleen facturen elektronisch versturen, aldus Raymond Dijkstra, businessconsultant bij Logius. Het opent de deur voor digitaal zakendoen tussen overheden, hun leveranciers en andere partners. 'Dat is waar wij het Rijk bij helpen, met voorzieningen als Digipoort en het stimuleren van Peppol', vertelt hij.
Nooit meer vaste activa en afschrijvingen handmatig overnemen in rapportage- en fiscale aangiftesoftware
(31-08-2022)
Als het gaat om registratie van vaste activa worden gegevens als aanschafdatum, restwaarde en WOZ-waarde nu nog massaal met de hand overgenomen in bijvoorbeeld fiscale aangiftesoftware, terwijl dit eenvoudig automatisch is te regelen vanuit de boekhouding. De RGS vaste activastaat is een nieuwe standaard om vanuit de boekhouding vaste activagegevens aan te leveren aan andere systemen, mede op basis van RGS.
Verkoopfacturen van factuursysteem naar boekhouding automatisch overzetten in UBL
(26-07-2022)
Handmatig overnemen van verkoopfacturen in de boekhouding. Dat komt vaker voor dan je denkt. Stel je hebt als ondernemer een factuurprogramma of een webwinkel. Voor de financiële verantwoording en afwikkelen van betalingen wil je dan de facturen opnemen in de boekhouding. In lang niet alle gevallen is dan sprake van een koppeling tussen factuurprogramma, webwinkel en boekhoudsoftware.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): richtlijn en normen
(15-07-2022)
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht organisaties te rapporteren over de milieu impact en de sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten. Wat betekent dit nu precies, voor welke bedrijven geldt dit en welke gevolgen heeft dit voor accountants en ondernemers?
PSD2 en nieuwe bankkoppelingen
(09-07-2022)
Inmiddels ben je er vast van op de hoogte dat de huidige boekhoudkoppelingen van de banken binnenkort worden ‘uitgezet’. Om ervoor te zorgen dat de banktransacties in het boekhoudpakket blijvend worden ingelezen, moet je een nieuwe koppeling activeren. Deze nieuwe koppeling wordt gestart vanuit het boekhoudpakket, en de rekeninghouder (de ‘eigenaar van de banktransacties’) is de enige persoon die de koppeling tot stand kan brengen.
Digitaal ondertekenen: wetgeving, bewijzen, certificaten en versleutelen
(08-07-2022)
Het lijkt een eenvoudige handeling in de meeste software: het digitaal ondertekenen van een document. Dit kan bijvoorbeeld door een simpel akkoord of via meervoudige verificatie. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat achter de elektronisch handtekening veel complexiteit schuilt. Zowel in technisch als juridisch opzicht.
Loonjournaalpost automatisch boeken: standaard voor alle salaris- en boekhoudsoftware
(21-06-2022)
Je kent het wel: de periodieke loonjournaalpost die maandelijks trouw handmatig wordt ingevoerd in de boekhouding voor zowel kleine als grote bedrijven. Afgezien van salariscorrecties in elk geval 12 maal per jaar handmatig werk voor een administratief medewerker. Dat laatste is verleden tijd met de nieuwe RGS Journaalsoorten.
Printen, ondertekenen en weer inscannen. Is dit wel rechtsgeldig?
(14-06-2022)
Printen, ondertekenen en weer inscannen. Het is de meest voorkomende wijze van ‘digitalisering’ van de handtekening op papier. Om documenten vervolgens per e-mail uit te wisselen. De werkwijze is in corona-tijd, waardoor we meer op afstand werken, snel geadopteerd. De gescande kopie bewaren we vervolgens. Goed idee? Nee, zo bleek uit een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.
Hoe controleer je als accountant de juistheid van transacties en voorkom je zo fraude en fouten?
(28-05-2022)
Oplichting door onterechte overboekingen is een groot financieel probleem. Bij Bol.com hebben oplichters kans gezien om €750.000 buit te maken. Bol.com dacht het geld over te maken naar het bedrijf Brabantia, maar de betaling kwam bij oplichters terecht. Ook heeft een medewerker van een bedrijfspensioenfonds kans gezien om €75.000 weg te sluizen naar een bankrekening van een handlanger.
Het einde van de zzp-boekhouding
(28-05-2022)
De boekhouding van een zzp'er is in de regel vele malen eenvoudiger dan die van een MKB-bedrijf maar de administratieve eisen zijn in de basis gelijk. Wanneer je kijkt naar de veranderingen voor zzp'ers in de afgelopen jaren, lijken zzp'ers toch stap voor stap een eigen financieel administratief kader te krijgen.
Repeterend werk elimineren met RPA
(03-05-2022)
Automatiseren is hot. De afgelopen jaren kan je geen blog of vakblad openen zonder hiermee geconfronteerd te worden. Een vorm van automatiseren waar je minder vaak over leest is Robotic Process Automation (RPA). Door RPA toe te voegen aan je organisatie kan je automatiseren zonder te koppelen, waardoor je al snel virtuele assistenten hebt die je helpen met de saaie, repetitieve taken.
Portaalsoftware en het ondersteunen van Digitaal ondertekenen
(23-04-2022)
Naast het accorderen van documenten, bijvoorbeeld door het zetten van een vinkje door een geautoriseerde gebruiker, vindt ook het digitaal ondertekenen van documenten door cliënten steeds meer plaats. Digitaal ondertekenen wordt daarom genoemd als functie van portaalsoftware voor de accountancy.
Het klantgerichte accountantskantoor: elke ondernemer en onderneming is uniek
(23-04-2022)
In veel publicaties over de toekomst van de accountancy wordt gesproken over de noodzaak van een klantgericht kantoor. De nieuwe generatie ondernemers hebben andere ideeën, drijfveren, verwachtingen en behoeften. Cliënten van kantoren worden kritischer en willen waar voor hun geld. Beter gezegd: ze willen dat de kantoren permanent meerwaarde gaan leveren.
Overheid en grote ondernemingen laten het MKB onvoldoende meeprofiteren van elektronisch factureren
(08-04-2022)
Er zijn overheden en ondernemingen die leveranciers verplichten om facturen via Peppol aan te leveren, maar dat op hun beurt zelf niet doen. Deze partijen blijven gewoon Facturen per email verzenden als bijlage in PDF of in het ergste geval facturen sturen per post.
X-CRM systemen zoals HubSpot, Salesforce en Dynamics 365 worden steeds vaker ingezet in MKB-kantoren
(31-03-2022)
De tijd dat de accountant de klantendatabase als een veredelde kaartenbak gebruikte ligt inmiddels ver achter ons. eXtended-Customer Relationship Managament (X-CRM )systemen zoals HubSpot, Salesforce en Dynamics 365 worden steeds vaker ingezet in MKB-kantoren.
Jheronimus Accountants deelt ervaring met het automatisch afhandelen van inkomende facturen
(20-03-2022)
Voor het zoveel mogelijk automatisch afhandelen van inkomende facturen (voor klanten) gebruik ik de software van Zenvoices. Deze software heeft de mogelijkheid om te bekijken hoe goed de verwerking van facturen is over de verschillende administraties. Van daaruit kun je als kantoor bekijken waar verbetering mogelijk is in de automatische verwerking.
Wat verstaan we onder een boekhoudpakket?
(12-03-2022)
Boekhouden is een onderdeel van de financiële administratie. Het maken van offertes en het bijhouden van gewerkte uren voor de zelfstandigenaftrek, zijn ook deel van de financiële administratie maar komen niet terug in de jaarrekening. Als boekhouden slechts een deel is van de financiële administratie, is de vraag: welk deel?
Robotisering(bots) voor accountants in de praktijk uitgelegd
(09-03-2022)
Er wordt vaak gesteld dat ‘data’ het nieuwe goud is voor accountantskantoren, maar net als goud moet je data ook delven. En daar komt een robot bij kijken. Robots worden met de oplopende personeelstekorten steeds vaker ingezet voor simpele handelingen, maar ook om data te verrijken.
Het verzamelen van duurzaamheidsdata en het maken van duurzaamheidsrapportages
(26-02-2022)
We staan voor een ongeëvenaarde crisis. De Experts zijn er nog niet over uit wat precies de grootste bedreiging is voor de mensheid: ontbossing, klimaatverandering, milieuvervuiling of het verlies aan biodiversiteit. Het is in feite ook niet belangrijk want we zullen al deze problemen moeten oplossen en we kunnen niet veel langer meer wachten om daarmee te beginnen.
ionite: figures on the use and growth of Peppol
(22-02-2022)
ionite, specializes in e-invoicing consultancy and services, gives an overview of the number of connections to Peppol. These statistics are based on information provided by the Peppol Directory.
Bij robotic accounting staat de mens centraal
(10-02-2022)
Veel kantoren hebben stappen gezet in de richting van gerobotiseerd boekhouden, maar ervaren niet altijd de efficiëntie en meerwaarde die beoogd is. Verrassend genoeg is de mens doorgaans de sleutel tot het succes van gerobotiseerd boekhouden.
Technologische ontwikkelingen raken het fiscale speelveld: waarom Tax Tech ook voor jouw kantoor van groot belang is
(29-01-2022)
Het is een feit dat technologische ontwikkelingen het fiscale speelveld raken. Ook in de accountancy-en belastingadvieswereld wordt steeds meer gesproken over Tax Technology, maar wat is het belang van Tax Technology voor jouw kantoor? Deze blog behandelt de 5 belangrijkste redenen om juist nú met Tax Tech aan de slag te gaan en benoemt de voordelen van innoveren voor jouw adviespraktijk.
E-facturen: nog veel winst te behalen
(27-01-2022)
Alles gaat steeds sneller, beter en met minder menselijke handelingen. Een goede ontwikkeling, vind ik. In de 20 jaar dat ik als consultant werk in de wereld van de financiële systemen staat ook de automatisering van financiële processen niet stil. Processen kunnen met de jaren steeds een versnelling hoger en we zijn beter in control.
Doculayer.ai: de zes belangrijkste trends voor intelligente documentverwerking in 2022
(10-01-2022)
Doculayer.ai, een leverancier van Intelligente Document Processing (IDP) software voor het analyseren en geautomatiseerd verwerken van documentstromen op basis van AI-technologie, ziet in 2022 zes belangrijke trends die dominant zijn op het gebied van intelligente documentverwerking.
Verzamelfacturen in factuur- en erp-software: vloek of zegen
(26-12-2021)
Stel je werkt met balieverkopen en monteurs van installatiebedrijven komen tot wel meerdere malen per dag onderdelen afhalen, waarvoor telkens een afleverbon met een apart ordernummer wordt afgegeven. In de meest ideale situatie worden de orders en of facturen direct elektronisch verzonden aan de afnemer. Ook worden regelmatig onderdelen terug gebracht.
Hoe herken en voorkom je CEO fraude?
(16-12-2021)
Organisaties hebben het erg druk deze dagen. Dat is goed nieuws voor de economie, maar ook voor oplichters! Door de drukte wordt een fout sneller gemaakt en slaan oplichters hun slag. Een bekend fenomeen van de laatste tijd is de zogenaamde ‘CEO fraude’. In dit blog lees je meer over het herkennen en voorkomen van deze vorm van fraude.
Van OLA naar API... ofwel: Einde van de Acceptgiro. De Koning is dood. Leve de Koning!
(23-11-2021)
Ik herinner het me nog levendig. Eén keer per maand zat moeders aan de keukentafel, een hele stapel enveloppen voor zich, er zaten altijd een paar blauwe enveloppen tussen, en dan ging ze "de rekeningen betalen".
Boekhoudsoftware, werkkostenregeling (WKR) en RGS. welke RGS-codes gebruikt jouw onderneming
(21-11-2021)
Met 130 codes voor alleen al de WKR kun je als administrateur behoorlijk de weg kwijtraken binnen het huidige Referentie Grootboekschema (RGS). Dat totaal ruim 4.500 rekeningcodes telt. En dat laatste is geen typefout! De WKR zelf is al complex. Wat valt onder vrije ruimte, gerichte vrijstellingen, nihilwaardering, belast loon, enz. Maar het RGS doet daar nog een schepje bovenop.
Help! Steeds meer xml-standaarden
(29-10-2021)
eVerbinding transformeert xml-facturen automatisch van en naar verschillende standaarden en versies van standaarden. Het doel is dat je je als gebruiker van eVerbinding geen zorgen hoeft te maken welke xml-standaard je leverancier of klant gebruikt, omdat wij deze automatisch kunnen omzetten. Dit maakt de discussie over standaarden voor onze gebruikers overbodig.
De kloof tussen boekhoudsoftware en externe verslaggeving
(29-09-2021)
Gegevens die verondersteld worden al in de boekhouding aanwezig te zijn worden in de praktijk handmatig nogmaals vastgelegd als het gaat om externe verslaggeving. Bij artikelen over externe verslaggeving wordt vaak voorbij gegaan aan registraties in de boekhouding en niet tot nauwelijks gesproken over het eenmalig vastleggen van gegevens aan de bron en de weg van ‘record to report’. Lees in dit artikel over de oorzaken en hoe het ook anders kan.
Waarom elk accountantskantoor een security- en privacyraamwerk nodig heeft
(28-08-2021)
Het is – uitzonderingen doorgelaten – een rommeltje bij de meeste administratie- en accountantskantoren als het gaat om een structurele aanpak van security en privacyvraagstukken. Aspecten als kennisgebrek, tijdsgebrek, desinteresse en gemakzucht zijn hier debet aan. Soms wordt er bovenmatig gesteund op ingehuurde derden. Het is tijd voor een wake-up call.
Slim en automatisch afletteren: doet uw boekhoudsoftware dat ook
(26-08-2021)
Een bekend voorbeeld is het afletteren van openstaande posten (facturen) debiteuren en crediteuren. Met de mogelijkheid om kleine betalingsverschillen automatisch te signaleren en weg te boeken. En kan uw boekhoudsoftware ook automatisch afletteren bij mutaties op bepaalde grootboekrekeningen of andere boekingsdimensies, zoals kostensoorten, projecten of dossiers.
Vaste activa specificatie automatisch aanleveren aan de winstaangifte, kredietrapportage en jaarrekening
(22-08-2021)
Je levert cijfers voor de winstaangifte (IB, VPB) automatisch aan vanuit het grootboek op basis van de RGS brugstaat met grootboeksaldi (of in Json formaat via een API, or else) en dan blijkt dat je achteraf handmatig gegevens moet aanvullen die notabene al wel aanwezig zijn in je boekhouding. Denk aan datum in gebruik name, datum buiten gebruik stelling, WOZ-waarde en de restwaarde. Zaken die niet in je grootboek zitten, maar natuurlijk wel in je vaste activa administratie.
Digitaal ondertekenen: weet al u van de hoed en de rand?
(12-08-2021)
Digitaal ondertekenen is voor veel kantoren een actueel item. Steeds meer processen verlopen digitaal en het steeds opnieuw moeten uitprinten en inscannen van PDF documenten om een handtekening te verkrijgen is inefficiënt en inmiddels overbodig.
Controle NOW regeling jaagt ondernemers op kosten: inzet XML Auditfile Financieel onduidelijk
(18-07-2021)
De wijze waarop achteraf controle plaatsvindt op uitbetaling van financiële steun aan ondernemers, die inkomstenderving hebben opgelopen ten tijde van de coronacrisis, is een aanpak die ondernemers ook achteraf op kosten jaagt. Zoals hierna zal blijken wordt volgens mij geen gebruik gemaakt van de al lang bestaande standaard XML Auditfile Financieel (XAF).
De nieuwe EU-regeling btw e-commerce en boekhoudsoftware
(20-06-2021)
Vanuit meerdere softwareleveranciers is al informatie verschenen voor gebruikers van hun administratieve software met uitleg hoe om te gaan met de nieuwe EU-regeling btw e-commerce, oftewel afstandsverkopen (per 1 juli 2021). Het komt veelal neer op het aanmaken van nieuwe btw-codes, grootboekrekeningen en de instelling hoe je als bedrijf gebruik wilt maken van de nieuwe regeling.
Dit moment is een gouden kans voor e-factureren
(19-06-2021)
Gerard Bottemanne ziet als ICT- en accountingspecialist in Nederland momentum ontstaan rond e-factureren. Als eigenaar van onderzoeksbureau GBNED spant hij zich bovendien in om het gebruik van e-factureren te stimuleren. Zo heeft hij in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) met enkele softwareleveranciers en serviceproviders de kopgroep e-retour gevormd, om de voordelen van statusberichten bij e-facturen te laten zien.
Achter het plankje denken: RPA in de accountantspraktijk
(31-05-2021)
Je hebt vast wel eens gezien. Een taekwondo-sporter die met opperste concentratie en een goed gerichte trap of stoot dwars door het plankje gaat. Of zelfs meerdere tegelijk. Hoe doen ze dat? Het geheim is dat je je focus niet moet richten op het plankje zelf, maar juist op wat erachter zit. Daar ligt het doel en daar wil je heen. Achter het plankje denken dus.
Waarom een (publieke) API de belangrijkste eis is bij softwarekeuzes
(11-05-2021)
Binnen de administratieve dienstverlening en de accountancy wordt het organiseren van een geolied en efficiënt primair proces steeds essentiëler. Niet enkel vanuit concurrentieperspectief vanwege uitwisselbaarheid van standaard diensten, maar temeer vanuit het leveren van onderscheidende diensten en adequate adviesverlening. Data is hierbij het sleutelwoord.
Informer deelt ervaring over privaat-publieke samenwerking
(10-05-2021)
Het toepassen van een systematische aanpak voor het integreren van wettelijk fiscale vereisten in geautomatiseerde taken en processen is het kernpunt van de samenwerking van Informer met de Belastingdienst. Informer heeft haar boekhoudsoftware op zo’n manier ontwikkelt dat ondernemers die hun boekhouding in Informer doen, als vanzelf aan de regels voldoen: ‘compliance by design’.
Lastenvermindering en RGS, dankzij het CBS
(23-04-2021)
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toont als eerste grote overheidsorganisatie aan dat een financiële rapportage direct en eenvoudig gevuld kan worden vanuit de boekhouding op basis van louter RGS.
Open standaarden is het sleutelwoord: oproep aan softwareleveranciers
(28-03-2021)
Al decennia zijn financials in het bedrijfsleven en binnen de accountancy afhankelijk van de samenwerking tussen leveranciers van softwaresystemen in de keten van vastleggen tot rapportage (record to report). Van salaris- naar boekhoudpakket, van boekhoud- naar rapportage- en fiscale aangiftesoftware. En dan vaak toch nog gegevens handmatig overnemen zoals een winstaangifte of loonjournaalpost.
E-factureren in Europa: Portugal, Finland en Frankrijk
(21-03-2021)
Op 16 april 2014 is de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU goedgekeurd. Dit betekent dat overheden in de EU landen facturen elektronisch moeten ontvangen. We hebben het dan over B2G. In een serie blogs van TIE Kinetix komen meerdere landen aan bod. In dit geval Portugal, Finland en Frankrijk.
Vijf aanleidingen waarom robotisering nu wordt omarmd door de accountancy
(26-02-2021)
Automatisering van werkprocessen is van alle dag. Administratie- en accountancykantoren zijn er voortdurend mee bezig om de kostprijs van hun primaire proces te minimaliseren. Een aantal jaren geleden zorgde ‘LEAN thinking’ voor een nieuwe kijk op processen. Nu is dat RPA (robotic process automation).
Komt er een einde aan het gebruik van RGS als decimaal rekeningschema
(13-02-2021)
Het Referentie grootboekschema kent naast de RGS-code, die louter uit letters bestaat, ook het Referentienummer dat conform een decimaal rekeningschema is opgebouwd uit cijfers. Zo kent RGS voor de rekening “Kas” als referentienummer 100101 en voor de rekening “Lonen en salarissen” is 400104 toegekend. Er gaan al langer geluiden op om het referentienummer te verwijderen uit RGS. Straks BIvaOivCuh i.p.v. 11003. U bent gewaarschuwd.
Robotiseren: juist voor pensioenberekeningen en andere adviesberekeningen
(08-02-2021)
het robotiseren van pensioenberekeningen en andere adviesberekeningen leidt tot gemak, volledige ontzorging, een hogere marge op de adviesdeclaratie én het borgt vakinhoudelijke kennis.
Op hoeveel verschillende plekken voer jij dezelfde data in?
(25-01-2021)
Door de opkomst van SaaS oplossingen, neemt het aantal applicaties dat wordt gebruikt steeds meer toe. Uit onderzoek blijkt dat een werknemer van een onderneming met meer dan 50 medewerkers, gemiddeld van 36 clouddiensten gebruik maakt.
Als de locatie ertoe doet: API-techniek maakt veel open data beschikbaar voor financiële- en ERP-systemen
(17-01-2021)
Open data is met behulp van Geografische intelligentie en API’s real-time beschikbaar voor de gebruiker. Het is mogelijk om inhoudelijk data vanuit financiën, HR, processen en ERP data te combineren met diverse open beschikbare databronnen. Hierdoor kunnen andere inzichten ontstaan. Daarbij is het visualiseren van deze data op de kaart een goede wijze om informatie inzichtelijk te maken. Een ultieme vorm van een dashboard. Zo kun je snel causale verbanden leggen en ook diverse analyses uitvoeren.
B2G elektronisch factureren in Duitsland met planning per deelstaat
(06-01-2021)
Net als in andere landen in de Europese Unie (EU), werd met de komst van de EU e-invoicing Directive 2014/55/EU duidelijk dat ook Duitsland business-to-government (B2G) e-facturatie verplicht moest gaan stellen. In deze blog leest u alles wat u moet weten over e-facturatie in Duitsland, inclusief belangrijke deadlines per deelstaat.
4 tips en tools voor procesoptimalisatie
(30-12-2020)
Procesoptimalisatie is zo’n breed begrip dat het moeilijk kan zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Er wordt steeds vaker over geschreven en veel ondernemingen willen investeren in procesoptimalisatie. Daarom geef ik dit keer een aantal voorbeelden van procesoptimalisatie die relatief eenvoudig door te voeren zijn en een aantal oplossingen die je hiervoor kunt inzetten.
Wat u moet weten als u gaat factureren aan het buitenland: in sommige landen is B2G e-factureren verplicht
(27-12-2020)
De ene ondernemer heeft er dagelijks mee te maken, terwijl de andere ondernemer er (bijna) nooit mee te maken krijgt: factureren naar het buitenland. Bij facturatie naar verschillende landen kunnen verschillende btw-regels gelden dan dat u gewend bent. U moet rekening houden met de nieuwe EU-btw-richtlijn e-commerce en in sommige landen is Business to Government (B2G) e-facturatie verplicht.
De stand van zaken rondom het Referentie Grootboekschema voor de administrateur en controller
(27-12-2020)
Nu RGS steeds meer gemeengoed wordt is het ten zeerste aan te bevelen aan administrateurs en controllers om te zorgen dat (grootboek)rekeningschema’s volledig zijn gekoppeld aan RGS. Steeds meer softwareleveranciers hebben RGS opgenomen als functie of module binnen hun boekhoudsoftware en daarmee het RGS-schema standaard beschikbaar in hun software om te koppelen aan rekeningschema’s.
Voldoen aan de Wwft: u moet vooraf weten met wie u zaken doet als accountants- en administratiekantoor
(22-12-2020)
Op basis van een ingeschat risicoclassificatie zult u een vereenvoudigd, standaard of een verscherpt cliëntonderzoek uitvoeren. Hoe maakt u deze inschatting en hoe legt u dit vast? Doet u dat dan in Word of Excel? En wie beheert de gestelde vragen van deze documenten? Of voert u de werkzaamheden uit in het opdrachtdossier van bijvoorbeeld CaseWare of Unit4? Vreemd eigenlijk… het is nog geen klant maar u heeft wel al een opdrachtdossier.
Vijf manieren waarop business intelligence verandert in 2021
(21-12-2020)
Elke beslissing die in een bedrijf wordt genomen, moet bijdragen aan een positieve uitkomst. Er is geen ruimte meer voor verzet, afwachten, of beslissingen op gevoel. Bedrijven moeten zich aanpassen en snel reageren. Dit vraagt om data gedreven beslissingen en gemakkelijke inzichten uit data.
Bankrekeningen koppelen aan PSD2: laat uw softwareleverancier, accountant of salarisadministrateur u daarvan profiteren?
(08-12-2020)
Voor een efficiënte verwerking en inzicht wil je zoveel mogelijk digitaal en automatisch de relevante informatie ontvangen. Dit zorgt voor tijdsbesparing, minder fouten en actueel inzicht. Banktransacties zijn voor veel softwareoplossingen een fundamenteel onderdeel, zoals bij boekhoud- en ERP-pakketten. ook de mogelijkheid om te betalen via bankkoppelingen is erg interessant.
Elektronisch factureren en een Peppol Access Point. Wat is dit laatste en hoe werkt het?
(03-12-2020)
Je hebt vast wel eens gehoord van PEPPOL om elektronisch te factureren. Daarbij komt een Peppol Access Point om de hoek kijken en de vraag is wat dat is. Een Peppol Access Point verbindt organisaties met het Peppol-netwerk, zodat je veilig elektronische documenten zoals e-facturen kunt uitwisselen met iedereen die op dit netwerk is aangesloten. ‘Implement once, connect to all’.
De invloed van HR op de implementatie van Lean Manufacturing
(02-12-2020)
In tegenstelling tot ruim 30 jaar geleden, is het "lean manufacturing"-gedachtegoed niet langer onbekend in de productie-industrie. Tegenwoordig is het één van de meest gebruikte benaderingen in supply chain management. Maar één ding is zeker: het proberen om lean manufacturing te implementeren en het daadwerkelijk implementeren zijn twee verschillende dingen.
Mobiele app Anno Nu: voor ZPP en klein MKB
(01-12-2020)
In onze mobiele App Anno Nu zie je als ondernemer een altijd up-to-date berekening van jouw te betalen inkomstenbelasting over het huidige jaar. De schatting van jouw winst halen we uit Exact Online. Die kan je zelf een beetje naar beneden of naar boven bijstellen en dat is handig, want zo kan je meteen zien wat er met de te betalen belasting gebeurt als je winst bijvoorbeeld € 10.000 hoger of lager uitvalt.
Serverless Computing: de nieuwe norm voor accountantskantoren
(24-11-2020)
Wat wij nu aan beweging waarnemen is het "serverless" computing als tegenhanger van server-based computing. Onder "serverless" computing verstaan wij binnen de context van dit artikel computing waarbij er geen servers meer worden toegepast of op kantoor (on premise) of bij een hostingprovider.
Dubbel boekhouden is niet bedoeld als twee keer boekhouden: waarom doen we dat laatste dan wel in de praktijk?
(22-11-2020)
Het systeem van dubbel boekhouden is door Luca Paciolo uitgevonden in 1494 en vandaag de dag nog steeds in gebruik. Elke transactie leidt tot een debet- en creditboeking. Een groot verschil met vroeger is dat transacties in de boekhouding steeds vaker automatisch tot stand komen. Het bekendste zijn de elektronische bankmutaties en elektronische factuurverwerking.
Dit is waarom een ERP EDI-configurator de ketencommunicatie versimpelt en versnelt
(12-11-2020)
Logistieke ketens zijn gebaat bij snelheid en overzichtelijkheid. Eén manier om dat te bereiken, is door het aantal schakels in de supply chain te beperken. Prodin Business Solutions zet hiervoor een belangrijke stap, door een standaard EDI-oplossing te integreren in haar ERP-oplossing Prodin. Deze EDI-configurator werkt op basis van GS1-standaarden.
Veilig, snel en zorgeloos elektronisch factureren met PEPPOL
(10-11-2020)
Wist je dat op dit moment meer dan 80% van de facturen handmatig wordt ingevoerd? Hierdoor blijven facturen te lang liggen, ontbreekt een actueel inzicht en is het lastig te bepalen wanneer ergens actie op moet worden ondernomen. Gelukkig kan factureren tegenwoordig sneller, betrouwbaarder en goedkoper. Dankzij het internationale PEPPOL-netwerk om elektronisch mee te factureren.
Elektronisch factureren: Waar moet de administrateur en controller rekening mee houden?
(08-11-2020)
Zowel het formaat van elektronische facturen als het verzenden is geharmoniseerd in Nederland door gebruik te maken van UBL en PEPPOL. UBL (Universal Business Language) is al jaren het standaard formaat voor elektronische berichtenuitwisseling. Met Peppol kunnen organisaties in binnen- en buitenland e-facturen uit wisselen via een speciaal beveiligd netwerk.
Full Finance: data-analyse helpt bij de afrekening van NOW 1.0
(29-10-2020)
Bijzondere tijden vragen om een bijzondere aanpak. We hebben dit jaar geleerd dat het (noodgedwongen) omarmen van innovaties kan leiden tot mooie resultaten. Data-analyse is ook zo’n innovatie die bij veel kantoren al lange tijd op de agenda staat, maar waarmee vaak nog geen concrete stappen zijn gezet. Met de afrekening van NOW 1.0 voor de deur lijkt dit het ideale moment om te starten.
Open standaarden als NLCIUS en SETU maken e-factureren veilig en duurzaam
(20-10-2020)
Open standaarden voor digitale gegevensuitwisseling hebben voor e-factureren en e-procurement grote voordelen, aldus Annemieke Toersen. Zij is senior adviseur ICT-standaarden bij het Forum Standaardisatie en lid van het Nationaal Multi-belanghebbenden Forum e-Procurement (NMBF). Daar praat zij mee over e-factureren en e-procurement in Nederland.
Drie tools om je klanten scherper te kunnen adviseren
(17-10-2020)
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen; door alleen de boekhouding up-to-date te hebben en te delen met je klanten, ga je niet meer adviesdiensten verkopen. Ook al pretenderen veel softwareleveranciers en accountants dat het tegendeel waar zou zijn. Het (bijna) realtime beschikbaar hebben van de correcte cijfers is in ieder geval wel een goede uitvalsbasis om meer – en scherper – te kunnen adviseren.
De begrippen SAAS, PAAS en IAAS nader toegelicht
(13-10-2020)
IaaS, PaaS en SaaS zijn ongetwijfeld cloud services waar je al eens van hebt gehoord. De drie termen verschillen maar één letter van elkaar, maar de verschillen zijn groter dan dat.
Summitto VAT Talks: interview met Gerard Bottemanne van GBNED over E-facturatie
(11-10-2020)
In deze aflevering van summitto’s VAT Talks, spreken wij met Gerard Bottemanne. Gerard doet al jaren onderzoek op het gebied van administratieve software en daaraan gerelateerde onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is E-facturatie, iets dat ook erg relevant kan zijn voor het bestrijden van btw-fraude.
Pleidooi: RGS uitbouwen van codeschema naar taxonomie denken
(04-10-2020)
De doelstelling van dit document is een pleidooi om "Taxonomie denken" (conform SBR paper: Taxonomie denken) optimaal toe te passen op RGS om daarmee deze standaard beter begrijpelijk te maken voor de markt en daarmee de meerwaarde én acceptatiegraad van RGS te vergroten.
RPA en robotic accounting zijn niet hetzelfde: beide nader verklaard
(28-09-2020)
Robotic process automation (RPA) en robotic accounting worden in de praktijk soms door elkaar gebruikt. Beide begrippen hebben echter een andere betekenis met wel het zelfde doel, te weten: het overnemen van handmatige administratieve taken door de computer.
Hoe kies je de beste software voor jouw kantoor?
(25-09-2020)
Het vraagstuk dat op tafel kwam, was helder: het proces omtrent de jaarrekening moest strakker worden ingericht om tijdwinst te behalen. Ook moesten klanten worden voorzien van tussentijdse cijfers, zodat er meer advieskansen benut zouden kunnen worden. Aan mij de vraag: a) welke andere jaarrekeningsoftware zij moesten gaan gebruiken; en b) welke dashboardtool ze moesten inzetten?
Zelfroosteren: durf te veranderen
(25-09-2020)
Onze samenleving is 24 uur per dag in beweging. Wat wij vandaag bestellen, willen we morgen in huis hebben. Als Nederland slaapt is Azië wakker; ook dan doen we zaken met elkaar. Kapitaalintensieve organisaties kunnen alleen bestaan bij een bedrijfstijd van 7×24 uur. Wij willen 24 uur per dag een beroep kunnen doen op de gezondheidszorg, enzovoorts.
Power BI Financieel Dashboard met drilldown naar PDF-factuur
(24-09-2020)
Power BI staat de laatste tijd enorm in de belangstelling. Het is een laagdrempelige tool om zelf dashboards mee te maken. Dat geeft veel vrijheid om je eigen inzichten te creëren. Door de Office look-and-feel maken veel mensen de overstap van Excel naar Power BI.
Hoe wordt de tijd in de belangrijkste software van een kantoor gespendeerd? Wij weten het
(23-09-2020)
ClockAssist, een relatief nieuwe succesvolle software aanbieder in de accountancymarkt, biedt het volautomatisch bijhouden van activiteiten per medewerker en urenregistratie in één. Hier is nu ClockAssist Insights aan toegevoegd. Dit laatste is een innovatieve toepassing die geanonimiseerd, over meerdere administraties heen, inzicht geeft in de tijdsbesteding aan bepaalde activiteiten, zoals de functies binnen een boekhoudpakket.
Docco: de opmars van low-code in accountancy
(23-09-2020)
Tijdens de NBA Accounttech sessies werd het begrip veelvuldig genoemd, maar toch belandde hij niet op het technologielandschap 2020: 'low-code'. Een gemis, aldus Reindert Doorn van DOCCO, die ziet dat de opmars van low-code software dit jaar al is begonnen in bij accountantskantoren.
Accountant: stop met veranderen en start met verbeteren
(05-09-2020)
Beste accountant, je hoeft helemaal niet te veranderen! Van alle kanten wordt er geroepen dat digitalisering ervoor zorgt dat je dit wél moet doen. Als je niet verandert, zal je namelijk hopeloos achterblijven is het devies. Doe je dit niet, dan zal je zo erg achteropraken dat je uiteindelijk je kantoor zelfs moet sluiten. Uiteraard begrijp ik de insteek, maar het ligt in mijn ogen een stuk genuanceerder.
Kohen Administraties: tijd voor een nieuwe manier van werken via Exact Go
(01-09-2020)
Iedere ondernemer is anders, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: er moet een verplichte administratie bijgehouden worden. Steeds vaker laten zzp’ers dit over aan een boekhouder. Maar de manier waarop zij hun financiële informatie aanleveren, zorgt nog weleens voor frustratie.
Een financiele prognose: waarom en hoe
(27-08-2020)
Wil je als ondernemer of bestuurder succesvol zijn, nu en in de toekomst, dan is het belangrijk dat je naast een financiële begroting ook een financiële prognose of financiële planning maakt voor je organisatie. In deze blog bespreekt Dagmar van Eijs, oprichter van Planning Company, waarom dat nodig is en geeft hij een aantal concrete tips.
Netwerk- of relatie analyse: transactiestromen snel inzichtelijk maken
(20-08-2020)
Met de zomer release Augustus 2020 voegt Easy2analyse (E2A) nieuwe sterke functionaliteiten toe. Een voorbeeld hiervan is de netwerk- en relatieanalyse. Met enkele drukken op de knop kunnen hiermee snel transactiestromen inzichtelijk worden gemaakt. De netwerk- of relatiegrafiek(diagram) wordt onder meer in de opsporing gebruikt om criminele netwerken visueel te maken.
Procesgerichtheid en bedrijfsadministratie
(18-08-2020)
Met de komst van automatisering werden routinematige handelingen het eerst in software verpakt om daarmee met name een efficiencywinst te realiseren. Pas toen logistiek en boekhouding aan elkaar werden gelinkt, ontstond er een nieuw concept: ERP (Enterprise Resource Management). Bedrijfsprocessen (en met name de logistiek daarbinnen) werden leidend voor de vastlegging.
eProcurement: uitkomst voor het 100% automatisch afhandelen van eFacturen
(15-08-2020)
Bij grotere organisaties vormt eProcurement (elektronisch inkopen) onderdeel van de administratieve keten. Ook bij kleinere organisaties die met een goederenbeweging te maken hebben, zoals een groothandel, bouwbedrijf en webwinkel, speelt eProcurement een rol. In veel gevallen wordt dan gewerkt met een ERP-systeem of een boekhoudsysteem met aanvullende functies.
ERP Direct van AFAS kreeg consultancybureau Medicine for Business als klant
(25-07-2020)
Oprichter en CEO Elo Bosma van Medicine for Business kende de software van AFAS – net als die van concurrerende aanbieders – van zijn consultancywerkzaamheden in de gezondheidszorg. Hij was al langer op zoek naar goede bedrijfssoftware die past bij de groeiambitie van zijn bedrijf. Een ERP-pakket ziet hij wat dat betreft als 'een vereiste voor een volwassen bedrijfsvoering'.
Waarom data storytelling de volgende evolutie is in Enterprise Performance Management
(24-07-2020)
Gegevens vertellen je wat er gebeurt, verhalen vertellen je waarom. Door data om te zetten naar verhalen en visueel weer te geven in een dashboard - ook wel data storytelling genoemd - worden het begrip en het gebruik ervan versterkt. Er is geen data-expertise nodig, iedere collega, van welke afdeling dan ook, kan verhalen begrijpen.
Online boekhouden veranderde mijn vak op een positieve manier
(20-07-2020)
Wie had twintig jaar geleden gedacht dat online boekhouden zo’n vlucht zou nemen? Peter Brink, gespecialiseerd in de boekhouding van zzp'ers, blikt terug op de veranderingen in zijn vak. "Waar het vroeger alleen om de cijfertjes ging, ben je nu veel meer een adviseur. Dat maakt het vak nog leuker."
Customer Relationship Management (CRM) versus Enterprise Resource Planning (ERP)
(14-07-2020)
Enterprise Resource Planning (ERP) en Customer Relationship Management (CRM) lijken in eerste instantie veel overeenkomsten met elkaar te hebben. Beide bevatten immers veel bedrijfscontacten, bedrijfsgegevens en bedrijfsorders. Beide systemen zijn geschikt voor het verwerken van informatie met betrekking tot een bedrijf of een organisatie. Maar wat onderscheidt ERP van CRM nu eigenlijk?
Ondernemers moeten zich richten op waar ze goed in zijn: ondernemen. De boeken kunnen ze beter aan financiele experts overlaten
(29-06-2020)
"We horen het al jaren: de robots komen eraan en de ondernemer kan online prima zelf zijn boekhouding doen. Kortom: de dagen van de accountant en boekhouder zijn geteld”, aldus Willem Visser, mede-eigenaar van Slimmeboekhouding . “Wij geloven hier niet in. Ondernemers moeten zich richten op waar ze goed in zijn: ondernemen. De boeken kunnen ze beter aan financiële experts overlaten.”
Controle NOW en andere corona gerelateerde subsidies m.b.v. Auditfiles en RGS: de bal ligt bij accountants
(14-06-2020)
Straks moeten accountants- en wellicht administratiekantoren controles uitvoeren over uitgekeerde subsidies in het kader van de Corona crisis. Zoals controle op de NOW-regelingen. Een goede mogelijkheid om de meerwaarde van de Auditfiles (Financieel, salaris en afrekensystemen) te onderzoeken in combinatie met het ReferentieGrootboekSchema (RGS).
Vanuit je boekhouding met een druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn
(10-06-2020)
Je hebt RGS gekoppeld aan je interne rekeningschema. Dan kun je, in principe, vanuit je boekhouding met één druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn en per rapportage in hoeverre de cijfers compleet zijn.
Met de Zwitserse boekhoudsoftware Banana 9 een volwaardige liquiditeitsplanning
(27-05-2020)
Onze, in Zwitserland geproduceerde (maar tevens Nederlandstalige), boekhoudsoftware Banana 9, die talrijke mogelijkheden bevat voor budgetteren en financiële planning, voldoet ons inziens goed als het gaat om een volwaardige liquiditeitsplanning. Vandaar dat we er deze blog over geschreven hebben.
PSD2 gaat het leven van ondernemers makkelijker maken: tijd voor actie door accountants en softwareleveranciers
(27-05-2020)
Tot voor kort was PSD2 nog een vrij onbekend onderwerp voor het grote publiek. Sinds eind 2019 is daar verandering in gekomen en staan kranten, vakbladen, websites en social media er vol van: PSD2 is een hot topic. Maar wat is PSD2 nou eigenlijk? En wat betekent dat voor jou als ondernemer, accountant of softwareleverancier? In dit artikel leg ik uit wat PSD2 is, waarom het nu (hoog) tijd is om te actie te ondernemen en welke mogelijkheden er zijn om dit te doen.
Processen verbeteren in rustige tijden: mini-gids om je administratie te optimaliseren
(17-05-2020)
'Processen verbeteren' staat meestal niet bovenaan je prioriteitenlijst. Op de financiële administratie heb je het vaak te druk met andere taken om hier eens goed voor te gaan zitten. Maar nu de coronacrisis volop woedt, is het binnen veel organisaties een stuk rustiger dan normaal. Een uitgelezen kans om je eens te buigen over werkzaamheden waaraan je doorgaans nauwelijks toekomt.
Scan- en herken-software vergelijken: waarop moet je allemaal letten?
(28-04-2020)
Het besluit is genomen: jouw organisatie gaat efficiënter werken. In het kader daarvan wil je scan- en herken-software vergelijken. Zo hoop je uiteindelijk de beste automatiseringsoplossing te vinden. Belangrijk, want door repeterende, handmatige werkzaamheden te elimineren, houd jij tijd over voor taken die jouw functie veel uitdagender en veelzijdiger maken.
Nederland administratief op achterstand op het gebied van de auditfile
(25-04-2020)
Het Noorse Ministerie van Financiën heeft de regels rond de aldaar geldende administratieplicht aange-scherpt. Er vanuit gaande dat een boekhoudpakket in staat is om een balans en resultatenrekening aan te leveren, wordt dat pakket ook geacht de onderliggende gegevens digitaal aan te leveren.
Liquiditeitsplanning bieden: doet uw boekhoudpakket dat ook
(06-04-2020)
Een liquiditeitsplanning of liquiditeitsprognose kan een waardevol onderdeel zijn van uw boekhoudsoftware, mits opgebouwd uit de juiste onderdelen. Zo helpt een verplichtingenregistratie bij het opstellen van een echte liquiditeitsplanning.
Hoe werkt OCR? En wat is de toekomst van OCR-software?
(31-03-2020)
Je hoort veel over het automatisch herkennen van documenten, maar hoe werkt OCR nu eigenlijk precies? De afkorting 'OCR' staat voor Optical Character Recognition. De term vertegenwoordigt een techniek waarmee de computer letters, cijfers en leestekens van een plaatje afleest. Handig, want zo transformeer je documenten tot digitale versies om ze te kunnen bewerken en archiveren.
Boetebeding in het ICT-contract? Deze 5 controlevragen moet u zeker stellen
(19-03-2020)
Boetebedingen zijn de normaalste zaak van de wereld. Zeker in IT-contracten komen ze veelvuldig voor. Ideaal als financiële prikkel voor leveranciers. In de praktijk zitten er echter nogal wat addertjes onder het gras. Met deze 5 controlevragen bent u verzekerd van boetebedingen die wél werken.
25% meer datalekmeldingen door hacking, phishing en malware: wat kunt u doen?
(19-03-2020)
Afgelopen jaar ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen. Een forse stijging ten opzichte van 2018. Met opvallend meer meldingen door hacking, phishing en malware. De belangrijkste feiten op een rij + acties die u kunt ondernemen tegen en bij datalekken.
Kan data-analyse door accountants en auditors vooraf ingebed worden in softwaresystemen?
(13-03-2020)
Vandaag de dag wordt gedaan alsof data-analyse een nieuwe ontwikkeling is. Data is omvangrijker geworden. We slaan meer data op over een langere periode. En nog niet eens zo lang geleden was het meer regel dan uitzondering om alle historie (lees journaal en mutaties) van een boekjaar te verwijderen alvorens met een nieuw boekjaar te starten. Maar desondanks bestaat data-analyse al vele jaren, alleen lang niet altijd ingebed in softwaresystemen.
Werken in de cloud: 5 voordelen
(03-03-2020)
De cloud is een verzamelnaam voor ICT-diensten die online draaien in plaats van lokaal. Steeds meer applicaties die nu nog on-premise (lokaal) draaien, worden verplaatst naar een online omgeving in de cloud. Ondanks deze groei zien we bij organisaties nog steeds twijfel bij het overstappen naar de cloud. In deze blog lees je de voordelen van werken in de cloud!
ReferentieGrootboekSchema (RGS): voorstel om problemen op te lossen en RGS beter beheersbaar te maken en te houden
(28-02-2020)
Vorig jaar heeft het ReferentieGrootboekschema (verder te noemen RGS) een positieve boost gehad en is de belangstelling verder gegroeid. Tegelijkertijd zijn er de nodige openstaande punten die nog opgelost of hersteld moeten worden. Zo zijn honderden RGS-codes specifiek voor woningcorporaties verweven in het standaard RGS schema. Daarom bij deze een voorstel voor het weer beheersbaar maken en houden van RGS.
Vier trends in personeelsplanning
(26-02-2020)
Ieder jaar weer maakt het personeelsbestand grote veranderingen door. Met name in deze tijden van digitalisering en toegenomen behoefte aan flexibilisering, zijn bedrijven genoodzaakt ook op het gebied van personeelsplanning te blijven innoveren. Wilt u ook in 2020 overal de juiste mensen op de juiste plek hebben? Voorkom dat u achterblijft en anticipeer op deze vier trends.
Ons recht op dataportabiliteit
(26-02-2020)
Wat uit het oog verloren is, is dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ook een artikel 20 kent dat ons het recht op dataportabiliteit geeft. Oftewel, de softwareleveranciers dienen er maar voor te zorgen dat de gegevens die ze verwerken en opslaan op een duidelijke, gemakkelijke wijze uit hun systemen te extraheren zijn.
Exact Go; makkelijk factureren voor zzper, automatisch verwerken voor boekhouder
(31-01-2020)
Exact Go is een nieuw gratis programma waarmee zzp’ers en kleine bedrijven kunnen factureren en hun kosten en klanten bijhouden. Hun boekhouder ontvangt de bonnen en facturen desgewenst automatisch voor verwerking in de ‘No hands’ administratie van Exact. Dit is mogelijk dankzij de integratie met Exact voor Accountancy. Daardoor ontstaat inzicht in de financiën.
4 belangrijke trends in informatiemanagement voor 2020
(28-01-2020)
Doculayer.ai, leverancier van een intelligent contentplatform op basis van artificial intelligence en machine learning, voorziet in de komende jaren 4 belangrijke trends op het gebied van informatiemanagement.
8 belangrijke vragen als het gaat om voorraadbeheer bij een ERP-systeem
(16-01-2020)
Een voorraadbeheersysteem heeft een belangrijke functie binnen ERP software voor handelsbedrijven. Zonder voorraad kan immers geen order worden uitgeleverd. Wil je gebruik maken van automatische besteladviezen, dan dient de voorraadstatus te kloppen. Een negatieve voorraad, wat vaak ontstaat door onjuist afboeken, helpt zeker niet mee.
MUIS Software is RGS Ready: wat betekent dat
(07-01-2020)
MUIS Software start het nieuwe jaar goed met de ontvangst van het RGS Ready certificaat. Dit certificaat toont aan dat het boekhoudpakket iMUIS Online RGS volledig ondersteunt. Voor ondernemers en accountants die met RGS werken betekent dit een vereenvoudiging en efficiencyverbetering van het financiële rapportageproces.
5 manieren waarop business intelligence gaat veranderen in 2020
(03-01-2020)
In 2020 wordt elke seconde bijna 1,7 MB aan data gegenereerd. Het potentieel van deze data is oneindig. Toucan Toco, specialist in data storytelling, ziet 5 manieren waarop business intelligence, oftewel het verzamelen, analyseren en presenteren van data om daarmee betere beslissingen te kunnen nemen, in 2020 gaat veranderen.
Is een zelfstandig leesbaar dossier haalbaar in de accountancy?
(18-12-2019)
Ondanks dat steeds meer informatie digitaal wordt vastgelegd, is het nog steeds ingewikkeld om documenten op één plek op te slaan. Het samensteldossier staat in de oranje applicatie. De administratie in de rode en de aangifte in de blauwe. Dan wordt er nog met de klant gecommuniceerd via e-mail of heel hip in Teams.
4 grootste misverstanden over digitaal ondertekenen
(10-12-2019)
Het gebruik van een digitale handtekening wordt steeds normaler voor bedrijven, toch blijven er enkele hardnekkige misverstanden bestaan. Daardoor worden nog te veel contracten en offertes geprint en met de pen ondertekend. In deze blog behandelen we de vier grootste misverstanden rondom digitaal ondertekenen.
Quality Intelligence: why automation makes you work smarter
(04-11-2019)
Quality Intelligence is the name we give to Quality Management at its very best. In an earlier blog, we discussed how Quality Management needs to respond to the challenges of Industry 4.0. Answer? By being as good at Quality Management as it is is possible to be right now.
Hoe je medewerker promotie verdient en krijgt dankzij de chatbot
(28-10-2019)
Stel, je hebt een administratie- of accountantskantoor en een medewerker heeft al meerdere keren aangegeven een stap hogerop te willen. Als accountant gun jij hem die stap, maar het kan niet want waar haal je zo snel vervanging vandaan? Maak kennis met de boekhoudbot.
De verborgen kosten van On Premise software
(20-10-2019)
Eigenlijk zijn On Premise en cloud niet met elkaar te vergelijken. In een cloud omgeving zijn allerlei extra diensten opgenomen waarvan het prijskaartje subjectief is. Wat is back-up en redundantie je waard, of schaalbaarheid? Het cloud model is veel flexibeler en je bent er veel meer door ontzorgd. Daarover schreef mij collega Kwok-Ho van Focudis onlangs al een blog.
eHerkenning, ketenmachtiging en PKIoverheid certificaten
(20-10-2019)
Met eHerkenning kunnen medewerkers gemachtigd worden om namens hun organisatie specifieke diensten te regelen. Dit zorgt ervoor dat meer zekerheid wordt verkregen over de online identiteit van een inlogger. Dit voorkomt fouten en fraude.
Hoe verhoudt de door NLdigital ontwikkelde Data Pro certificering zich tot de ISO en NEN-certificering
(28-09-2019)
Sinds de Avg van kracht is, in mei 2018, kun je op verschillende manieren laten zien dat je op een verantwoorde manier met persoonsgegevens omgaat. De vraag is echter: welke certificering is geschikt voor jouw organisatie? Is het voldoende om je aan een code te houden, of is het beter om te certificeren? Kom achter jouw antwoord aan de hand van een aantal vergelijkingen.
Wie houdt in Nederland een standaard grootboekschema tegen?
(23-09-2019)
De grote hamvraag is waarom we, in een tijd dat iedereen zijn mond vol heeft van robotic accounting, real-time boekhouden, audits en data-analyses, nog geen standaard grootboekschema gebruiken in Nederland. Wie houdt dat tegen?
Steeds meer organisaties gaan aan de slag met dataanalyse
(22-09-2019)
Steeds meer organisaties gaan aan de slag met dataanalyse (in de brede zin van het woord). Ook bij internal audit afdelingen staat dit hoog op de agenda. Ik hoor veel dat 'de accountant hier ook in mee moet gaan'. Laten we er dan voor zorgen dat we het de accountant wat makkelijker maken: zij hebben (een nog steeds concept) handreiking1141 die voor hen handvaten geeft om data-analyse toe te kunnen passen in de audits.
Hoe zit het met de rechten van uw bedrijfssoftware: gaat uw werknemer er straks mee aan de haal
(14-09-2019)
Creatieve werknemers zorgen voor innovatie binnen het bedrijf. Precies wat u wilt. Nieuwe software of programmeerwerk kan immers het verschil maken in de markt. Heeft u echter de rechten hierop in handen? De risico’s, aandachtspunten en adviezen rondom auteursrecht en octrooirecht, zodat u de intellectuele eigendomsrechten in handen houdt.
Quality 4.0: time to look beyond the buzzword
(13-09-2019)
We now seem to be writing History before it’s even happened. This is certainly true for the idea of Industry 4.0 - or the Fourth Industrial Revolution, suitably rebranded for the computer age. The term originated from a committee of German technocrats who wanted to make certain predictions about where technology was headed next.
Efficiencyslagen in stroomversnelling dankzij No hands accounting
(01-09-2019)
Steeds meer kantoren werken met No hands accounting met Exact Online. Maar hoeveel tijd besparen die nu eigenlijk? Bij kantoor De Administratie weten ze het precies. "De tijd die wij nodig hebben voor een gemiddelde administratie hebben wij terug weten te dringen van 2 uur naar 35 minuten."
Weg met papieren facturen en digitaliseren kun je leren
(29-08-2019)
In principe hoef je papieren facturen niet meer te bewaren als deze eenmaal zijn gescand en online zijn opgeslagen. Je kunt met de Belastingdienst afspreken dat je je volledige administratie digitaal bijhoudt, en al je papieren documenten digitaliseert. Hier zitten echter wel voorwaarden aan verbonden.