Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

OpenSource Software

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

OpenSource versus Gratis software
Bij OpenSource wordt de broncode van de software gratis beschikbaar gesteld en mag deze worden aangepast en verder gedistribueerd. Vaak leidt dit laatste tot nieuwere versies van de software. Ontwikkeling van OpenSource software vindt vaak plaats door 'communities' (verschillende organisaties en personen). OpenSource software is onder bepaalde voorwaarden vrij te gebruiken. Zie voor dit laatste de GNU General Public License.
Een algemene definitie van OpenSource (OSD) is onder meer te vinden op Opensource.org.

Op deze website is ook een rubriek Gratis software opgenomen. Het gaat dan niet om OpenSource software maar om software waarvan het gebruiksrecht (voor een bepaalde periode) gratis beschikbaar wordt gesteld door een leverancier. U kunt dan niet beschikken over de broncode van de software.

Aandachtspunten
Hoewel de software dus gratis ter beschikking wordt gesteld zijn er wel aandachtspunten bij het gebruik van deze software. Enkele van deze punten zijn:

  • Er moet rekening worden gehouden met kosten voor installatie en instructie aan de gebruikers.
  • U heeft feitelijk geen aanspraak op garantie van de geleverde software. Als er iets niet werkt bent u afhankelijk van 'vrijwilligers'.
  • Let u op voldoende documentatie bij het gebruik van de software.
  • Als laatste noemen wij de stabiliteit van OpenSource software. Vaak is deze nog volop in ontwikkeling, terwijl gebruikers graag een stabiele versie verwachten.

Bovenstaande aandachtspunten nemen zeker niet weg dat OpenSource in een aantal gevallen een goed en betaalbaar alternatief kan vormen voor betaalde applicaties.


Opvragen ALLE OpenSource software

Links
Open Source Business Club (OSBC)
De Open Source Business Club (OSBC) heeft als doel de stimulering van het professioneel gebruik van open source software binnen bedrijven en instellingen.
OpenSource nieuws Nederland
nieuws over OpenSource software.
OpenSource startpagina
Links naar OpenSource websites.
Sourceforge.net
's-Werelds grootste OpenSource development website.
Raadpleeg alle links...

Aanbevolen

- Gratis software
Standaards


Onerzoeksbureau GBNED