Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie 2024 (10-02-2024)
De "ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie" biedt een uitgebreid overzicht van (nagenoeg alle) softwarepakketten die verkrijgbaar zijn voor de accountancybranche. De ervaring leert dat er toch elk jaar weer nieuwe softwarepakketten op de markt verschijnen en bestaande software regelmatig wordt aangepast met nieuwe functies of van de markt verdwijnt.

Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage (01-02-2024)
Dit rapport geeft inzicht in standaard software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage. Bij externe rapportages gaat het om de jaarrekening, aangifte IB en VPB, kredietrapportage en o.a. duurzaamheidsrapportage. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de auditfunctie in het rapport. Bij Interne rapportage komen oplossingen m.b.t. Business Intelligence (BI) en Corporate Performance Management (CPM) aan de orde.

Rapport: Practice management software voor de accountancy (26-01-2024)
Dit rapport is gericht op Practice management software voor de accountancy. Bij de selectie van dergelijke systemen staat voorop dat deze in ruime mate afgestemd zijn op de werkwijze binnen een accountantskantoor. Ook is aandacht voor aparte oplossingen m.b.t. “Compliance en cliëntacceptatie” en "Portaalsystemen". Dit laatste met name gericht op cliëntportalen.

Afnemer online boekhouden in gebreke: van wanbetaler tot aan faillissement met een curator (15-01-2024)
Iedere ondernemer heeft er wel eens mee te maken. Een o zo vriendelijke klant die als het op betalen aankomt opeens niet zo vriendelijk meer is. Of een brief van een curator waaruit meteen duidelijk is dat een klant, al dan niet geheel onverwacht, failliet is. Dit artikel gaat in op 2 onderwerpen, te weten: 1) Het blokkeren van een online administratie voor wanbetalers en 2) De rechten van een curator.

Van bon tot balans: de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en winstaangifte 100% automatiseren (28-10-2023)
We richten ons met dit onderzoek op accountants- en administratiekantoren die de jaarrekening en de fiscale-aangifte (IB en VPB) samenstellen voor klanten. De vraag is nu welke kantoren het proces van boekingen aan de bron t/m genoemde rapportages (van record to report) 100% geautomatiseerd willen inrichten. En welke softwareleveranciers dat mogelijk gaan maken.

RPA en Robotic accounting: terugblik seminar op 11 oktober 2023 (12-10-2023)
Op woensdag 11 oktober 2023 heeft in Expo Hoevelaken het Seminar "RPA en Robotic accounting" plaatsgevonden. Enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 100 aanwezigen. Presentaties van meerdere sprekers zijn nu online beschikbaar.

Gids boekhoudsoftware 2023: alle standaard boekhoudsoftware en hun functionaliteit (10-10-2023)
De Gids boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals). Compleet met eigenschappen per pakket. De Gids is gratis beschikbaar in PDF-formaat.

Gids Salaris- en HRM-software 2023/2024 (04-10-2023)
Met de "Gids Salaris- en HRM-software" biedt Onderzoeksbureau GBNED inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Ook deeloplossingen als personeelsplanning en zelfroosteren. In de gids zijn zo'n 50 toepassingen in kaart gebracht. Ook wordt aandacht besteed aan cloud computing, elektronische gegevensuitwisseling, data-analyse en Beveiliging van persoonsgegevens en de AVG.

AI-systemen: ontwikkel ze veilig, brochure door de AIVD (27-08-2023)
In deze publicatie deelt het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) manieren waarop Al-systemen aangevallen kunnen worden en hoe je je hiertegen kunt verdedigen.

Factsheets over status e-Facturering per EU lidstaat: inclusief VAT (BTW) in the Digital Age (ViDA) (21-07-2023)
De eInvoicing Country Factsheets van de Europese Commissie biedt uitgebreide informatie over het beleid en de voortgang op het gebied van e-facturering van alle 27 EU-lidstaten en 4 andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER). Inclusief voorgestelde maatregelen om het EU-stelsel van BTW te moderniseren en beter te laten werken voor bedrijven en fraudebestendiger te maken door digitalisering.

BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers (02-06-2023)
Op woensdag 31 mei 2023 heeft in Expo Hoevelaken de praktijkdag "BI en RPA voor de accountancy" plaatsgevonden. Maar liefst 10 enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 130 aanwezige deelnemers. Presentaties van sprekers zijn nu online beschikbaar.

Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR en RGS MKB (11-04-2023)
Dit rapport richt zich primair op de implementatie van RGS binnen de doelgroep MKB ondernemers en de daar ondersteunende accountants- en administratiekantoren. Daarnaast richt dit rapport zich op de historie en oorspronkelijke doelstelling van RGS. De opbouw van het RGS en de invloed van het SBR programma.

Terugblik en presentaties praktijkdag: scan, herken en elektronische factuurverwerking 2023 (17-02-2023)
Op woensdag 15 februari 2023 heeft in Expo Hoevelaken de praktijkdag "scan, herken en elektronische factuurverwerking" plaatsgevonden. Aanbieders hebben hun oplossingen getoond aan de deelnemers en vanuit de praktijk is ervaring gedeeld met toepassingen op het gebied van scan- en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking. Ook het gelijknamige rapport is op deze dag gepubliceerd en mondeling toegelicht.

Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (15-02-2023)
Dit rapport geeft inzicht in toepassingen voor scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking. Met als bijlage het "Scan, Herken en eFactureren landschap".

Terugblik en presentaties Seminar RPA en Robotic accounting op 12 oktober 2022 (12-10-2022)
Op woensdag 12 oktober 2022 heeft voor de 5e maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Hoevelaken. Met als centraal thema "Boekhoudsoftware middelgroot en de ondersteuning van robotic accounting". In hoeverre ondersteunen AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net Robotic accounting.

Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (12-10-2022)
Met dit onderzoek richten we ons op boekhoudsoftware middelgroot en de mate waarin functionaliteit op het gebied van robotic accounting aanwezig is. Het gaat dan om AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net.

Evaluatie boekhoudsoftware Microsoft Dynamics 365 Business Central door Onderzoeksbureau GBNED (29-06-2022)
Deze Evaluatie boekhoudsoftware heeft, zoals de naam al zegt, met name betrekking op functies voor het voeren van de boekhouding. Waarbij de nadruk is gelegd op grootboek, debiteuren en crediteuren, voor een deel afgeleid van het keurmerk Betrouwbaar boekhouden. Betreffende functies zijn inhoudelijk getest op basis van een nieuw aangemaakt testaccount.

Presentaties praktijkdag Practice management- en portaalsoftware beschikbaar (13-05-2022)
Op woensdag 11 mei 2022 vond in Hoevelaken de praktijkdag "Practice management- en portaalsoftware" plaats met enthousiaste sprekers, deelnemers en softwareleveranciers. Presentaties van sprekers en een tweetal rapporten zijn beschikbaar.

Presentaties seminar Boekhoudsoftware, standaarden en koppelingen op 30 maart 2022 beschikbaar (01-04-2022)
Op woensdag 30 maart 2022 heeft het seminar "Boekhoudsoftware: standaarden en koppelingen", georganiseerd door het STIPAC initiatief van DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Soest. Onderstaand zijn presentaties van sprekers beschikbaar.

Boekhoudsoftware: exit strategie en bewaarplicht voor ZZP en klein MKB (28-01-2022)
Onder "Exit strategie" verstaan we het beëindigen van actief gebruik van boekhoudsoftware. In die zin dat er in elk geval geen mutaties door gebruikers meer plaatsvinden in toekomstige periodes vanaf een overeengekomen datum. Dat laatste aan te duiden als “exit datum”. Als voorbeeld hanteren we "1-1-2022" als exit datum in dit rapport. Maar deze exit datum kan natuurlijk ook midden in een (boek)jaar liggen.

Online betalingen: de vele schakels en de rol van boekhoudsoftware (14-01-2022)
Online betalingsverkeer met banken biedt door SEPA steeds meer standaardisatie. Instant Payments, dat ook onder SEPA valt, heeft gezorgd dat interbancair betalen en ontvangen binnen 10 seconden is geregeld. En PSD2 heeft gezorgd voor betaalinitiatie- en rekeninginformatiediensten door Payment service providers. Online betalen via iDEAL of (internationaal) via PayPal is vandaag de dag de gewoonste zaak van de wereld.

Factuurverwerking o.b.v. e-mail versus Peppol: wat is de verhouding op dit moment (14-12-2021)
Uitgaande facturen als PDF-bijlage sturen per email is alweer jaren gemeengoed in Nederland. Tegelijkertijd wordt ook al jaren gesproken over de opkomst van elektronisch factureren op basis van Peppol en UBL. Dit brengt ons tot de vraag "hoe op dit moment de verhouding is van aangeboden toepassingen voor factuurverwerking o.b.v. e-mail versus Peppol".

RGS succesfactoren en valkuilen: is het na 10 jaar tijd voor een RGS-feestje? (17-11-2021)
De markt is volgens mij positief gestemd over een ontwikkeling als het Referentie Grootboekschema (RGS), maar ook erg terughoudend over het in gebruik nemen van het huidige RGS. Bij leveranciers van boekhoudsoftware is RGS ook niet onopgemerkt gebleven. 15 softwareleveranciers zijn RGS-ready en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Leveranciers van fiscale aangiftesoftware gebruiken RGS voor het automatisch inlezen van cijfers voor de winstaangifte IB en VPB.

Cybersecurity toegepast op uw kantoor: presentaties beschikbaar (14-10-2021)
Op woensdag 13 oktober 2021 heeft de bijeenkomst "Cybersecurity toegepast op uw kantoor", georganiseerd door DOCCO en GBNED, plaatsgevonden te Expo Hoevelaken. Presentaties van sprekers zijn beschikbaar.

Presentaties Seminar RPA en robotic accounting 29-9-2021 beschikbaar (28-09-2021)
Op woensdag 29 september 2021 heeft voor de vierde maal het "Seminar RPA en robotic accounting" plaatsgevonden te Lunteren. Met presentaties over PSD2: stand van zaken, ISO ADCS, Frauderisico's verminderen met de IBAN-Naam Check, RPA en AI in meerdere sectoren, Real-time reporting: de toekomst van btw, E-factureren en factuur retourberichten, Online betalingen via betaalplatformen en STIPAC: standaardisatie in de accountancy- en accountingsector.

Onderzoek naar de synergie tussen het Referentie GrootboekSchema en elektronisch factureren (11-04-2021)
Onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in hoeverre e-factureren en RGS elkaar kunnen versterken. Samengevat onder de noemer “Synergie RGS en e-facturatie”.

Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming: BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten (11-04-2021)
Deze BIO Thema-uitwerking is door CIP opgesteld om overheidsorganisaties een beeld te geven van de meest relevante onderwerpen, met name voor de verwerving van standaard software. Daarmee wordt bestaande software bedoeld, die als product op de markt is gebracht om binnen een groot aantal organisaties te kunnen worden gebruikt.

De complete gids Elektronisch factureren 2021 (27-02-2021)
Dit rapport heeft als belangrijkste doel het aanbod van software en diensten op het gebied van elektronisch factureren zo volledig mogelijk in beeld te brengen. Om deze software op de juiste manier te kunnen positioneren wordt ook inzicht gegeven in het 'elektronisch factureren landschap' in Nederland. Met een uitgebreide specifieke van tientallen oplossingen.

E-retour: als verkoper automatisch de status van je factuur volgen bij de koper (28-01-2021)
Met e-retour kan een verkoper voortaan automatisch de status van facturen volgen bij kopers via zijn eigen administratieve software. De enige voorwaarde is dat beide partijen gebruik maken van elektronisch factureren op basis van Peppol. Dat laatste is beschikbare techniek die eenvoudigweg ingebouwd kan worden door producenten van administratieve software.

Softwarepakket kopen? Dit zijn de 5 juridische topics in ICT (26-06-2020)
Deze uitgebreide uitgave van Advocatenkantoor Legalz behandelt de volgende topics: 1) valkuilen in IT-contracten, 2) veilig in de cloud, 3) AVG & software 4) de rol van onderhoud en 5) internationaal contracteren.

Terugblik en presentaties Praktijkdag Practice management 2020 (07-03-2020)
De (eerste) "Praktijkdag Practice management in een nieuw tijdperk" vond plaats op woensdag 4 maart 2020 te Hoevelaken. Een overzicht van behandelde onderwerpen, sprekers en beschikbare presentaties. Alsmede beschikbare rapporten in relatie tot behandelde onderwerpen.

Boekhouden van ABN AMRO op de testbank (24-02-2020)
Als Onderzoeksbureau, gespecialiseerd in onder andere boekhoudsoftware, nemen we de proef op de som en besluiten “Boekhouden van ABN AMRO” op onze testbank te leggen. Voorwaarde is dat je als ondernemer beschikt over een bankrekening bij de ABN AMRO en die hebben wij.

Gebruikershandleiding Jaarrekening op fiscale grondslag door SBR (voorheen XBRL-NTP) (14-12-2009)
Het Standard Business Reporting Programma (SBR, voorheen XBRL-NTP) heeft december 2009 een definitieve versie van een gebruikershandleiding beschikbaar gesteld voor het opstellen van een jaarrekening op fiscale grondslag. Als bijdrage voor de beoogde lastenvermindering via de XBRL-taxonomie.

In het ARCHIEF vindt u alle berichten van de soort Onderzoek.


Onerzoeksbureau GBNED