Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Onderzoek

Terugblik ICT Accountancy jaarcongres 31-10-2018: Instant Payments, PSD2, Data driven mindset en andere onderwerpen

Plaatsingsdatum 01-11-2018
Berichtdatum 1 november 2018

Op woensdag 31 oktober 2018 vond in EXPO Hoevelaken voor de 17e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Instant Payments, PSD2, ICT gerelateerde zaken vernieuwingsplan NBA, Beoordelen veiligheid van (web)applicaties, Data driven mindset en 3.0 boekhouding passeerden de revue. En de ICT Accountancy award 2018, in het teken van de Robotic accounting contest: boekhoudsoftware, is uitgereikt.

Van de volgende onderwerpen en sprekers zijn presentaties beschikbaar:

ICT gerelateerde zaken vernieuwingsplan NBA
Vanuit de NBA is een toelichting gegeven over de stand van zaken van haar vernieuwingsplan in relatie tot ICT onderwerpen. De verdere aanpak kwam aan de orde en aan deelnemers werden vragen en stellingen voorgelegd. Door Robert Mul, NBA.
Opvragen presentatie "ICT gerelateerde zaken vernieuwingsplan NBA" (PDF).

Instant Payments
De Introductie van Instant Payments (interbancair betalen en ontvangen binnen 5 seconden, 24/7/365) is begin 2019. Voor de accountancy is het van belang te weten wat Instant Payments is en wat de impact is op de processen rondom het betalingsverkeer. 
Door Frans van Beers, Manager Betalingsverkeer productmanagement, Betaalvereniging Nederland. 
Opvragen presentatie "Instant Payments" (PDF).

Beoordelen veiligheid (web)applicaties (en IT-organisaties) 
In relatie tot (web)applicaties worden we regelmatig geconfronteerd met het onderwerp 'beveiliging'. Als het gaat om het beoordelen van de beveiliging van (web)applicaties komen we standaarden tegen als: ISO27001, ISO27002, ISAE 3402, OWASP en SOC2. Tel hierbij op termen als Injection en SQL-injectie en menig lezer haakt al snel af. Gericht op adviseurs van ondernemers, waaronder accountants- en administratiekantoren, Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED, is ingegaan op een aantal standaards en de context aangeven waarin deze zijn geplaatst. Zonder teveel op de technische details in te gaan.
Opvragen presentatie "Beoordelen veiligheid (web)applicaties" (PDF).  

Data driven mindset
Pieter de Kok, Accountantskantoor Coney, verzorgde een presentatie over de ‘data-driven reis’. “De grote vraag is: gaan kantoren ICT gebruiken om inhoudelijke werkprocessen, zoals het samenstellen en administreren, verder te optimaliseren of gaan ze data inzetten ten behoeve van de meerwaardepropositie voor de ondernemer. Wij worden zelf erg enthousiast als we een kasstroomoverzicht drie maanden vooruit kunnen projecteren op basis van data van de afgelopen drie jaar. Op basis daarvan ga je de discussie aan met de klant. Dat zijn hele andere gesprekken dan dat de loonaangifte een bepaald percentage afwijkt van hetgeen geboekt is”.
Opvragen presentatie "Data driven mindset" (PDF).

3.0 Boekhouding
Mkbtr is een innovatief accountantskantoor dat in 2013 is opgericht door Dirk-Jan de Jeu. Inmiddels bestaat Mkbtr uit 20 professionals en houdt Dirk-Jan zich bezig met de strategische ontwikkeling en koers van het kantoor. Dirk-Jan loopt met zijn kantoor voorop als het gaat om de adoptie van ICT-ontwikkeling en interessant is dat Mkbtr inmiddels met een ruim scala van softwareproducten ervaring heeft, telkenmale afgestemd op de behoefte van de cliënt. Zo is niet alleen ervaring met meerdere boekhoudpakketten, maar bijvoorbeeld ook met meerdere softwaresystemen voor rapportages en de inzet van dashboards, zowel financieel als operationeel. Daarnaast volgt Dirk-Jan ontwikkelingen als PSD2, Instant Payments, Robotic accounting en APi’s en maakt daarbij de vertaalslag naar de kantoorpraktijk, nu en in de toekomst. Dirk-Jan heeft tijdens de presentatie zijn opgedane ervaring en visie gedeeld met aanwezigen.
Opvragen presentatie "3.0 Boekhouding" (PDF).

API-ontwikkeling en administratieve software
Door de ontwikkeling van api's vervagen systeemgrenzen en worden gegevens onder de motorkap van softwaresystemen (app’s) ‘real-time’ uitgewisseld. Niet voor niets maken steeds meer softwareleveranciers gebruik van api’s om deel uit te maken van een uitgebreid (oneindig) ECO-systeem dat gebruikers in staat stelt al hun bedrijfsprocessen verregaand te automatiseren. Grote softwareleveranciers hebben hun zelfs hun eigen API management platform, soms met honderden koppelingen. Gerard BottemanneOnderzoeksbureau GBNED heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar deze API-ontwikkeling en deelde zijn opgedane ervaring met aanwezigen.
Opvragen presentatie "API-ontwikkeling en administratieve software" (PDF).

De impact van PSD2 en de relatie met administratieve software 
De herziene Payment Services Directive (PSD2) verplicht Europese banken om (vergunninghoudende) derden toegang te geven tot betaalrekeningen, na expliciete toestemming van de rekeninghouder. Dit deel van PSD2 wordt ‘Access to Account’ (XS2A) genoemd. XS2A maakt de weg vrij voor ‘Third Party Providers’ (TPP’s) om innovatieve rekeninginformatiediensten en betalingsinitiatiediensten aan te gaan bieden. Tijdens deze presentatie zal verder worden uitgelegd wat dit precies betekent en welke voordelen (en uitdagingen) ondernemers, accountants en softwareleveranciers kunnen verwachten. Hessel Kuik, CEO van Bizcuit, is expert op het gebied van PSD2 en heeft zijn sporen verdiend in de bankenwereld, als Finance Strategy consultant en systeemintegrator, en op het vlak van ontwikkeling van financiële applicatiesHessel heeft uitleg gegeven over PSD2, nieuwe diensten die daardoor mogelijk worden en de relatie met administratieve software.
Opvagen presentatie "De impact van PSD2 en de relatie met administratieve software" (PDF). 

De ICT Accountancy softwaregids 2019 
Gerard Bottemanne, GBNED heeft een korte toelichting gegeven op de nieuwe uitgave: "De ICT Accountancy softwaregids 2019" die op deze dag is verschenen. 
Meer informatie en opvragen "ICT Accountancy softwaregids 2019"...

ICT Accountancy award in het teken van de "Robotic accounting contest: boekhoudsoftware" 
Toelichting van de "Robotic accounting contest: boekhoudsoftware". Exact, Informer, Kleisteen, Minox, MUIS software, SnelStart, Yuki en XSO/Stipp zijn de uitdaging aangegaan. 
Meer over de Robotic accounting contest en de uitslag ervan... 

Suggesties voor onderwerpen op een volgend ICT Jaarcongres of andere bijeenkomsten zijn altijd welkom. 
ZIe Onderzoeksbureau GBNED voor contactgegegevens.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, SEPA, Branche > Accountantskantoren > Software advies, ICT Innovatie, Branche > Accountantskantoren > Visie ICT, Robotic (accounting) en AI, PSD2
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.
Meer informatie en aanmelden.


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Gerelateerde berichten

Welke accountantskantoren hebben de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte het meest effectief ingericht [29-08-2023]

BI en RPA: presentaties beschikbaar van 10 sprekers [02-06-2023]

Scan en herken van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking [15-02-2023]

ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie [28-01-2023]

Rapport: Practice management software voor de accountancy [07-01-2023]


Onerzoeksbureau GBNED