Softwarepakketten.nl
erp software prodin
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

De voordelen van een moderne rapportagetool voor accountants

Plaatsingsdatum 22-11-2018
Berichtdatum November, december 2018

Bedrijven hebben in iedere markt te maken met grote concurrentie. Daardoor wordt hun behoefte aan transparante informatie op basis waarvan ze met vertrouwen belangrijke zakelijke beslissingen kunnen nemen, steeds groter. Dat is waar u als accountant om de hoek komt kijken. U kunt u met uw accountantspraktijk onderscheiden door uw cliënten waardevol advies en inzichtelijke rapportages te bieden. Hoe meer inzicht u hebt in de bedrijfsprestaties en financiële gezondheid van uw cliënten, des te groter uw én hun succes. Door u te focussen op datgene waar uw cliënten en hun klanten de meeste waarde aan hechten, kunt u uw adviesdiensten laten groeien.

Accountants stellen voornamelijk financiële rapporten op om te voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving en om een financiële historie op te bouwen. Vaak is er sprake van ‘rapporteren om het rapporteren’. De kans is groot dat uw cliënten niet veel wijzer worden uit al die financiële verslagen. Als u cliënten helpt met het verwerven van inzicht in alle financiële rapportage, zullen zij met relevantere vragen voor de dag komen. En dat biedt u de kans om extra adviesdiensten te leveren en zo toegevoegde waarde te bieden. Dit zal leiden tot verbeterde wederzijdse winstgevendheid en een sterkere klantenbinding. Investeren in effectieve rapportage verdient zich altijd terug.

In een serie van 3 blogs vertellen wij u welke voordelen een moderne rapportagetool kan bieden.

Voordeel 1: Laat zien wat u waard bent
Een manier om cliënten te laten weten welke toegevoegde waarde u hen te bieden hebt, is om dit te tonen in plaats van te vertellen. Het bewijs is immers terug te vinden in de cijfers, en de cijfers zijn terug te vinden in uw financiële rapportage. Veel rapporten zijn echter moeilijk te doorgronden. Hierdoor worden ze vaak verkeerd geïnterpreteerd of terzijde geschoven. Zorg ervoor dat uw cliënten volledig begrip hebben van de betekenis van uw rapporten. Bied hen inzicht in waar hun geld naar toe gaat, hoeveel ze besparen en uitgeven, welke investeringen ze zich kunnen veroorloven enzovoort. Moderne rapportagetools met visuele dashboards maken het eenvoudiger om uw cliënten financieel overzicht én inzicht te bieden.

In plaats van op prijs te concurreren met andere accountantskantoren, is het zaak om onderscheidende diensten aan te bieden, zodat alternatieve aanbieders flauw tegen uw praktijk afsteken. Hoe zorgt u ervoor dat uw cliënten weten dat zij het neusje van de zalm krijgen voorgeschoteld? Door het vergroten van de meerwaarde die u hen biedt. Dat is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met de juiste rapportagetool kunt u echter uw informatievoorziening en diensten kracht bijzetten. Als u uw cliënten toont hoe zij van uw diensten profiteren en uw rapportages hen meer inzicht bieden in het reilen en zeilen van hun onderneming, is de kans groot dat zij verder met
u willen. Ze zullen hun focus in dat geval minder op uw tarieven richten, aangezien ze vertrouwen hebben in hun vermogen om solide financiële resultaten te behalen. Dit biedt u de kans om hen diensten met een hogere marge aan te bieden.

Voordeel 2: Wijs cliënten op de waarde in de details
De mogelijkheid om op financiële details in te zoomen met behulp van zogenaamde drill-down-functionaliteit is iets waar uw cliënten bijzonder veel prijs op zullen stellen. De eerste stap hiervoor is duidelijk inzicht krijgen in de basisgegevens. Zodra uw cliënten uw rapportages volledig kunnen doorgronden, kunnen ze zich gaan verdiepen in de details en in de waarde die deze voor hun onderneming hebben.

Elke moderne rapportagetool zou een uitmuntende gebruikerservaring moeten bieden. Uw cliënten zouden ieder financieel dashboard moeten aangrijpen als een nieuwe kans om inzicht te verwerven in hun bedrijfsvoering en om een helder overzicht te krijgen van de zaken die er toe doen. Als accountant hebt u oog voor de dingen die cliënten daarbij over het hoofd zien, zodat u hen van professionele ondersteuning kunt voorzien. Uw cliënten hebben behoefte aan zo’n informatieaanbod in de vorm van gebruiksvriendelijke en inzichtelijke rapportages. Help hen om hun financiële huishouding te stroomlijnen en geef de winstgevendheid van uw praktijk een boost door financiële rapportages te vertalen naar praktisch en bruikbaar advies.

Voordeel 3: Bied altijd en overal toegang
Bedrijven stellen steeds hogere eisen aan hun accountant. Ze hebben behoefte aan een sparringpartner die hen voorziet van proactief advies. Ook verlangen ze up-todate informatie, altijd en overal binnen handbereik. Het gebruik van een moderne rapportagetool in de cloud biedt u en uw cliënten:

  1. Altijd en overal veilige toegang tot actuele informatie;
  2. Keuzevrijheid ten aanzien van de weergave van rapporten;
  3. Eenvoudige mogelijkheden om tijdstrajecten weer te geven en te vergelijken;
  4. De mogelijkheid om in te zoomen op details en informatie vanuit diverse perspectieven te bekijken;
  5. Naadloze communicatie via een centrale locatie;
  6. De mogelijkheid om informatie op te vragen vanaf mobiele apparatuur.

De cloud biedt uw cliënten eenvoudig toegang tot inzichten in hun bedrijfsvoering en stelt u in staat om op te treden als coach en professioneel adviseur.

Als u reeds met uw cliënten samenwerkt op basis van een cloudgebaseerde accountantsoplossing, hebben zij waarschijnlijk rechtstreeks toegang tot real-time rapportages. Wat cliënten echter niet weten, is of die rapporten door u zijn gereconcilieerd, gecontroleerd en op kwaliteit beoordeeld. Moderne rapportageoplossingen bieden u de mogelijkheid om aan te geven wanneer rapporten gereed zijn voor inzage door uw cliënten. Er kan niet met deze verslagen worden geknoeid. Daardoor behoudt u de regie, precies zoals het hoort.

Wilt u meer weten over moderne rapportagetools voor accountants? Download dan de gratis whitepaper

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Accountantskantoren > Software advies
Bronvermelding Visma
Internet URL Visma

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED