Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Netwerk- of relatie analyse: transactiestromen snel inzichtelijk maken

Plaatsingsdatum 20-08-2020
Berichtdatum Augustus 2020

Door Wil Ehren, Easy2analyse

Met de zomer release Augustus 2020 voegt Easy2analyse (E2A) nieuwe sterke functionaliteiten toe. Een voorbeeld hiervan is de netwerk- en relatieanalyse. Met enkele drukken op de knop kunnen hiermee snel transactiestromen inzichtelijk worden gemaakt. De netwerk- of relatiegrafiek(diagram) wordt onder meer in de opsporing gebruikt om criminele netwerken visueel te maken. Bijvoorbeeld aan de hand van telefoonnummers achterhalen wie naar wie heeft gebeld, of bij bankrekeningen om geldstromen te visualiseren..

Figuur 1 toont een afbeelding van zo’n diagram (uit E2A), waarbij 3 bankrekeningen worden gevisualiseerd.

Geldstromen bankrekeningen
(Figuur 1: Geldstromen bankrekeningen)

Te zien is dat er 3 groepen items zijn (in dit geval 3 bankrekeningen), waarbij de zwart gekleurde bol gezamenlijke tegenrekeningen heeft met de groene bol, evenals de rode met de groene. De bollen wordt groter naarmate er meer relaties zijn en de lijnen worden dikker naarmate de transaktiewaardes van de betrokken transacties toenemen. Extra interessant kan bijvoorbeeld zijn dat er rekeningen zijn die zowel met zwart, groen en rood transacties delen. Deze bankrekeningen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het doorsluizen van gelden, of een indicatie zijn voor een onderlinge verbondenheid in ogenschijnlijk niet gelieerde ondernemingen.

Deze bijzondere vorm van visualiseren kan ook handig zijn bij het visualiseren van boekingsgangen / administratieve geldstromen in bijvoorbeeld de financiële administratie.
Een netwerkanalyse kan worden gemaakt als vanuit de beschikbare data een relatie te leggen is op basis van de velden die in de dataset aanwezig zijn.

Figuur 2  laat zien hoe op basis van te selecteren velden een netwerkanalyse wordt opgebouwd. Daarbij kan worden gekozen voor alle velden, mits deze uiteraard een betekenisvolle relatie hebben. 

Definieren netwerkrelatie
(Figuur 2: Definiëren van de netwerkrelatie)

Op basis van de selectie worden dan de relaties gevisualiseerd. Figuur 3 toont zo’n visualisatie. Door op een node te gaan staan (knooppunt) kan dan worden ingezoomd op de onderliggende transacties en waar nodig worden onderzocht. In onderstaand figuur blijkt dat in de geselecteerde node (dagboek 60) 1275 uitgaande mutaties voorkomen, verspreid over 47 grootboekrekeningen. 

Visualisatie Grootboektransacties
(Figuur 3 Visualisatie Grootboektransacties)

Tot slot
Dit zijn slechts een paar voorbeelden. De toepassingsmogelijkheden zijn legio. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de goederenbeweging. Met deze techniek is het nu voor elke gebruiker mogelijk om slechts met enkele drukken op de knop datastromen te visualiseren. Door vanuit een andere perspectief te kijken zie je dingen anders en misschien wel andere dingen. Dit kan verrassende en waardevolle inzichten geven.

Voor meer informatie bezoek onze website www.easy2analyse.nl 

Voor actueel nieuws, ontwikkelingen en wetenswaardigheden volg ons op LinkedIN.

Categorie(n) Audit, dossierbeheer en data analyse, Branche > Accountantskantoren, ICT Innovatie
Bronvermelding Easy2analyse (E2A)
Internet URL Easy2analyse (E2A)

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Kleisteen

Informer Software


Bjorn LundenTimewriter

AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED