Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Software nieuws

CBS-vragenlijst sneller invullen met RGS

Plaatsingsdatum 01-04-2021
Berichtdatum 1 april 2021

Vanaf april is het mogelijk een aanzienlijk deel van de Jaar-Productiestatistiek direct vanuit de financiële administratie in te vullen. Dit is een van de grootste en meest tijdrovende CBS-enquêtes. Bedrijven uit drie branches: accountancy, belastingadvisering & administratie, detailhandel en horeca, kunnen hier als eerste gebruik van maken.

Ieder jaar vraagt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een aantal bedrijven in verschillende branches om de Jaar-Productiestatistiek in te vullen. Vanaf april kan dit verzoek bij een bedrijf op de mat vallen. In deze vragenlijst worden veel financiële gegevens opgevraagd. Deze zijn nodig om de economie goed in beeld te brengen. Op basis van deze enquête publiceert het CBS gegevens over de opbrengsten, kosten en werkgelegenheid van het bedrijfsleven in Nederland.

Tot 75% vragenlijst automatisch invullen
Het CBS wil het invullen van de verplichte Jaar-Productiestatistiek zo makkelijk mogelijk maken. Het invullen van de vragenlijst kost circa 2 uur, terwijl een groot deel van de gevraagde informatie al aanwezig is in de financiële administratie. Met het Referentie GrootboekSchema (RGS) kan tot 75% van de vragen automatisch gevuld worden. In RGS staan de meeste grootboekrekeningen die het CBS nodig heeft om statistiek te maken. Zo kunnen bedrijven makkelijker bijdragen aan waardevolle cijfers over de Nederlandse economie én hebben ze meer tijd om te ondernemen. Het CBS wil dit in de toekomst uitbreiden naar meer branches en naar meer enquêtes.

Hoe werkt het?
Veel boekhoudpakketten ondersteunen RGS. Het boekhoudpakket moet een export kunnen maken van de aan RGS-gekoppelde grootboekrekeningen. Dit heet een RGS Brugstaat. Deze kan worden geïmporteerd in de vragenlijst van het CBS. Het CBS herkent de codes in de RGS Brugstaat en koppelt deze aan de vragen in de vragenlijst. Het CBS gebruikt alleen de gegevens die nodig zijn voor de vragenlijst.

Meer informatie
Wilt u meer weten over hoe u met RGS tijd kunt besparen met het invullen van enquêtes? Kijk dan op www.cbs.nl/bespaartijd 

Categorie(n) RGS (ReferentieGrootboekSchema), Standaardisatie, (open)standaarden, Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding Referentie Grootboekschema (RGS)
Internet URL Referentie Grootboekschema (RGS)

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Betaversie Referentie GrootboekSchema RGS 3.3 gepubliceerd [19-10-2020]

Terugblik op De week van RGS [17-12-2019]

Uitkomsten rondetafelgesprek RGS: verbeter de businesscase van RGS [15-04-2019]

Lancering en implementatie RGS; een terug- en vooruitblik [27-09-2018]

Van Blijderveen over het nut van RGS en de nieuwe rol van de boekhouder [21-11-2017]


Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software
 

KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED