Bijgewerkt december 2024
Sinds de implementatie van de e-factureringsrichtlijn 2014/55/EU in april 2020 voldoen alle overheidsdiensten in de Europese Unie (EU) aan de Europese norm voor e-facturering. De eInvocing-richtlijn is er gekomen om handelsbelemmeringen te verminderen die voortkomen uit verschillende nationale wettelijke vereisten en technische normen voor elektronische facturering.
VAT in the Digital Age (ViDA) Op 8 december 2022 heeft de Europese Commissie een reeks maatregelen voorgesteld (zie VAT in the Digital Age - ViDA) om het EU-stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (btw) te moderniseren en beter te laten werken voor bedrijven en fraudebestendiger te maken door digitalisering te omarmen en te bevorderen.
eInvoicing Country Factsheets De eInvoicing Country Factsheets van de Europese Commissie biedt uitgebreide informatie over het beleid en de voortgang op het gebied van e-facturering van alle 27 EU-lidstaten en 4 andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER) na de implementatie van de richtlijn. En de Factsheets bevat per land informatie over VAT in the Digital Age (ViDA) en de ontwikkeling daarvan.
De eInvoicing Country Factsheets biedt per land derhalve inzicht in:
- Beleidskader;
- eInvoicing-platform (indien aanwezig);
- Aanpak voor het ontvangen en verwerken van elektronische facturen;
- Monitoring van de implementatie van e-Facturatie;
- Gebruik van Core Invoicing Usage Specifications (CIUS);
- Vereisten voor digitale rapportage (ViDA), met verplichtingen voor btw-belastingplichtigen (belasting over de toegevoegde waarde) om transactiegegevens digitaal in te dienen.
Deze factsheets worden regelmatig bijgewerkt om toegang tot de meest actuele en nauwkeurige informatie te garanderen. Houd er rekening mee dat de verificatiestatus van de factsheets per land kan variëren. Sommige factsheets zijn geverifieerd door landvertegenwoordigers die verantwoordelijk zijn voor zaken op het gebied van e-facturering. Voor andere factsheets is er echter geen officiële beoordeling (d.w.z. goedkeuring) geleverd door de landvertegenwoordigers.
Uitgelicht:
- Nederland;
Verplichtstelling voor: Ontvangst en verwerking: Rijksoverheidsinstanties. Lokale overheid en alle andere aanbestedende diensten. Aanleveren door: Leveranciers aan Rijksoverheid.
Overheden in Nederland kunnen e-facturen in verschillende formaten ontvangen:
Peppol BIS 3.0 (voorkeursformaat) is een subset van de Europese norm EN 16931 voor gebruik in Europa. Voor Nederland gelden landspecifieke regels.
UBL-OHNL is een norm die de berichten beschrijft voor overheidsopdrachten van alle goederen en diensten, behalve inhuur van uitzendkrachten. UBL-OHNL is gebaseerd op de internationale standaard UBL.
SI-UBL 2.0 is de UBL-implementatie van NLCIUS. Oudere versies van SI-UBL zullen uiteindelijk worden uitgefaseerd. NLCIUS is een onderdeel van de Europese norm EN 16931 voor gebruik in Nederland.
SETU (HR – XML) standaard beschrijft de berichten (inclusief eInvoices) in het kader van gegevensuitwisseling voor inhuur van uitzendkrachten. Dit is momenteel het grootste aantal facturen aan de (Rijks)overheid.
Momenteel zijn alle overheidsinstanties direct of indirect aangesloten op de Peppol-infrastructuur. Per 1 oktober 2020 is de Nederlandse overheid de Peppol Autoriteit in Nederland. De nieuwe organisatie heet de Nederlandse Peppol Autoriteit (NPa). Dit volgt op het besluit van het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) eind 2019 om de Peppol Authority naar het publieke domein te verplaatsen.
Ontwikkeling: In 2023 introduceerde Nederland e-orders via Peppol voor de sector Rijksinkoop. Met deze pilot kunnen leveranciers elektronische bestellingen van de overheid omzetten naar een eFactuur en terugsturen; verhoging van de efficiëntie, verlaging van kosten en eliminatie van factuurfouten. Hierdoor kunnen overheidsdiensten sneller en makkelijker inkoopberichten uitwisselen met leveranciers. Dergelijke berichten kunnen e-facturen of elektronische bestellingen zijn, maar ook contractgegevens of statusrapporten.
ViDA In februari 2023 heeft het Nederlandse Ministerie van Financiën een publicatie uitgebracht van de werkgroep Assessment (BNC) of the new EU Commission Proposals (BTW in the Digital Age proposal, ViDA), waar een gedetailleerde beoordeling van de voorgestelde BTW-regelgeving is uitgevoerd. Het kabinet onderschrijft een digitaal meldsysteem voor intracommunautaire transacties, mits daarmee de administratieve lasten voor ondernemers worden verlicht en btw-fraude effectief wordt bestreden. Bovendien is de regering voorstander van het voorgestelde kader voor vrijwillige rapportagemethoden voor binnenlandse transacties, omdat het elke lidstaat in staat stelt een systeem in te voeren dat aansluit bij zijn doelstellingen.
- België;
Op 1 februari 2024 keurde het Belgische parlement de wet goed die verplichte binnenlandse B2B e-facturatie in België implementeert vanaf 1 januari 2026. Op 20 februari 2024 werd de wet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wetgeving is in lijn met lopende initiatieven op EU-niveau met betrekking tot het BTW-voorstel in het digitale tijdperk (ViDA) van de Europese Commissie, dat een EU-breed mandaat voor e-facturering en e-rapportageverplichtingen voor grensoverschrijdende transacties introduceert.
De goedgekeurde Belgische wetgeving heeft tot doel de btw-fraude te bestrijden en de Belgische btw-kloof te verkleinen.
- Duitsland;
Op 15 oktober 2024 publiceerde het Federale Ministerie van Financiën van de Bondsrepubliek Duitsland (BMF) de definitieve versie van zijn brief over e-facturering. Met introductie van verplichte e-facturering voor transacties tussen binnenlandse bedrijven (B2B). Sinds 01/01/2025: Ieder bedrijf kan e-facturen versturen. Gedurende de eerste twee jaar mogen er nog papieren facturen worden verzonden. Andere elektronische factuurformaten (PDF, enz.) mogen alleen worden verzonden met toestemming van de ontvanger. Vanaf 01/01/2027: Bedrijven met een jaaromzet van ruim 800.000 euro van het voorgaande jaar moeten B2B e-facturen versturen. Vanaf 01/01/2028: Alle bedrijven moeten B2B e-facturen verzenden. De volgende factuurformaten zijn in omloop: XInvoice is een door Duitsland eigen ontwikkelde nationale norm voor E-factureren die voldoet aan EN 16-931, inclusief de Core Invoice User Specification (CIUS). ZUGFeRD, zijnde een hybride e-factureringsformaat. ZUGFeRD bestaat uit twee elementen: een PDF-bestand en een ingesloten XML-bestand. ZUGFeRD is gebaseerd op de internationale UN/CEFACT-standaard Cross Industry Invoice (CII) en de ISO-standaard PDF/A-3. De nieuwste versie, ZUGFeRD 2.3, voldoet aan EU-richtlijn 2014/55/EU en de Duitse e-factureringsverordening. XInvoice en ZUGFeRD 3.1 vertegenwoordigen de nationale CIUS voor e-facturering en voldoen aan de EN. Nationale autoriteiten kunnen naast XInvoice ook andere formaten accepteren. Duitsland kan ook gebruik maken van Peppol BIS Billing 3.0. Digitale rapportageverplichtingen (informatie december 2024 via website EU): Het is te voorzien dat Duitsland in de nabije toekomst zal proberen zich aan te passen aan de door ViDA opgelegde rapportageverplichtingen.
- Frankrijk;
Op basis van de maatregelen die tussen 2026 en 2027 zijn ingezet, wordt het gebruik van e-Invoicing verplicht voor B2B-transacties (alleen gevestigde bedrijven). Het systeem zal deels gebouwd worden op het bestaande platform dat al gebruikt wordt voor B2G eInvoicing (Chorus Pro). De belastingbetaler kan het publieke platform gebruiken om de factuur aan de tegenpartij te bezorgen, of de factuur naar de tegenpartij sturen via particuliere tussenpersonen die zijn geregistreerd door de Franse belastingdienst, die de e-factuur vervolgens via het publiek naar de belastingdienst zullen sturen. Drie verschillende formaten, CII, UBL en Factur-X (de Frans-Duitse standaard voor hybride elektronische facturering, in Duitsland ZUGFeRD genoemd), worden door de platforms geaccepteerd. Er zullen ook verschillende manieren zijn om verbinding te maken met het publieke platform, via een online portal, Electronic Data Interchange of een API. Het gebruik van Chorus Pro (verwerking van documenten die voldoen aan de EN) is gratis voor alle zakenpartners. Bijgevolg had de implementatie van de EN geen directe financiële impact op overheidsdiensten en leveranciers. Via Chorus Pro wordt de toegang tot Peppol mogelijk gemaakt bij grensoverschrijdende uitwisseling van e-facturen. Digitale rapportagevereisten (DRR) Sinds 2022 bestaat al de verplichting voor een belastingplichtige om eReporting-informatie naar de belastingdienst te sturen over: - B2B-verkopen (binnenlands en internationaal. - B2C-verkopen; Met de verplichting van eInvoicing voor binnenlandse B2B-transacties, zal het platform dat wordt gebruikt voor de uitgifte van de e-Invoice de gegevens uit de e-factuur moeten halen en alleen de gegevens moeten opslaan die nodig zijn voor belastingcontroleactiviteiten. D.w.z. met uitsluiting van commercieel gevoelige informatie zoals de beschrijving van de uitgewisselde goederen of diensten).
- Portugal;
Portugal loopt voorop als het gaat om "BTW in het digitale tijdperk - ViDA)" fraudebestendiger te maken: Sinds januari 2013 moeten alle ingezeten belastingplichtigen maandelijks en uiterlijk op de 12e dag na het einde van elke maand de gegevens van alle uitgeschreven facturen naar de Portugese belastingdienst sturen (B2B, B2C of B2G; binnenlandse, intra-EU of extra-EU transacties; inclusief vereenvoudigde facturen, debetnota's en creditnota's). Factuurgegevens worden aangeleverd via een gestructureerd (XML) bestand op basis van SAF-T(PT). Als alternatief kunnen gegevens in realtime worden ingediend via webservices. In dit geval moet de software die door belastingplichtigen wordt gebruikt, worden gecertificeerd door de belastingdienst. Voor micro-ondernemingen is er ook de mogelijkheid om factuurgegevens rechtstreeks in het webportaal van de Belastingdienst in te voeren.
De Portugese Belastingdienst heeft vastgesteld dat de aangifte van SAF-T boekhoudbestanden vanaf 2025 verplicht wordt. SAF-T (Standard Audit File for Tax) is een gegevensbestand gebaseerd op de XML-standaard die internationaal wordt gebruikt voor de elektronische uitwisseling van fiscale informatie. SAF-T-rapportage is een specifieke vorm van DRR's op basis van de OESO-standaard. De standaard is ontwikkeld voor belastingcontroledoeleinden en kan zowel informatie over directe en indirecte belastingen als boekhoudkundige gegevens omvatten; het kan worden afgestemd op afzonderlijke landen via nationale specificaties. Een aantal lidstaten heeft een SAF-T-norm aangepast en vervolgens verplicht gesteld als het formaat waarmee belasting- en auditinformatie, ook over btw-transacties, periodiek aan de belastingautoriteiten moet worden verstrekt.
In Nederland kennen we de XML Auditfile (Financieel), echter zonder wettelijke regelgeving.
- Italië;
Het "Sistema di interscambio" verwerkt zo'n 2 miljard B2B e-facturen/jaar. De verplichte e-facturatie helpt bij het bereiken van belangrijke doelen bij het aanpakken van btw-ontduiking en vereenvoudiging van administratieve en fiscale processen, en heeft de groei van de dienstenmarkt gestimuleerd.
Om fraude en belastingontduiking aan te pakken, behoudt de Italiaanse belastingdienst het fiscale deel van de e-facturen, namelijk de gegevens die vereist zijn door de btw-richtlijn, met uitsluiting van de hoeveelheid en de aard van de geleverde goederen of diensten (alleen de maatstaf van heffing per tarief of vrijstelling wordt behouden).
Complete Factsheets Lees de complete eInvoicing Country Factsheets van de Europese Commissie (Engels).
|