Softwarepakketten.nl
erp software prodin
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen > Computervirussen

Cybercriminelen gebruiken een computervirus om in te breken in een computersysteem en bijvoorbeeld bestanden te beschadigen of te verwijderen. Of om bank- en inloggegevens te achterhalen en deze te misbruiken om geld te verdienen. Een virus komt op je computer terecht door besmette websites, software of usb-sticks.

Nadere toelichting:

Áls je een virus al ontdekt, dan is dit meestal pas wanneer de eerste symptomen zich voordoen. En dan is het te laat. Je computer geeft onverklaarbare foutmeldingen, je ziet ineens een blauw scherm, je internetverbinding is veel trager dan normaal, je krijgt vervelende pop-ups of komt erachter dat je startpagina steeds verandert. Heb je het vermoeden dat je computer met een virus is geïnfecteerd? Installeer dan een antivirusprogramma dat het virus opspoort en verwijdert. Kun je door het virus niets downloaden? Gebruik dan een andere computer en installeer het programma met een veilige usb-stick op je eigen computer.   

Praktische tip: installeer een virusscanner
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Met een virusscanner bescherm je je computer tegen veelvoorkomende virussen. Sommige pakketten hebben daarnaast nog extra functies, zoals een firewall, het blokkeren van pop-ups, of het scannen van je e-mails en de websites die je bezoekt. Bepaal voordat je een antivirusproduct aanschaft welke van deze functies je nodig hebt en welke niet. Laat je bij het kiezen van een virusscanner niet misleiden door de prijs. Veel gratis virusscanners zijn even goed als betaalde scanners. Wel bieden goedkopere of gratis virusscanners soms minder functionaliteit en ondersteuning. Bij duurdere scanners moet je daarentegen soms weer extra betalen voor updates of ondersteuning. Meer over Antivirussoftware...


Onerzoeksbureau GBNED