Softwarepakketten.nl
erp software prodin
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen > BYOD

Bring Your Own Device (BYOD) is een manier van werken waarbij werknemers hun eigen computer, smartphone of tablet voor het werk gebruiken. Werknemers kiezen de apparatuur die het beste bij hen past. Dat zorgt voor meer tevredenheid en productiviteit. Maar er kleven ook de nodige risico’s aan.

Nadere toelichting:

U heeft als werkgever weinig tot geen controle over de beveiliging van het privé-apparaat van uw werknemer. U kent de wachtwoorden niet en u weet niet welke apps of programma’s uw werknemer precies gebruikt. Als een werknemer zijn tablet op vakantie verliest of zijn smartphone in de trein laat liggen, dan loopt uw bedrijf het risico gevoelige bedrijfsinformatie zoals klantgegevens, contracten of uitbreidingsplannen kwijt te raken. Ook wilt u als werkgever liever niet dat een werknemer onveilige openbare wifi gebruikt, bijvoorbeeld in een café of in de trein. Net zomin als u wilt dat uw werknemer vertrouwelijke informatie naar een privé-e-mailadres stuurt. Hoe garandeert u de veiligheid van uw bedrijfsinformatie wanneer u werkt met BYOD?

Praktische tip: maak duidelijke afspraken met uw werknemers
Om een veilig BYOD-beleid te voeren, kunt u een aantal maatregelen nemen. Inventariseer alle apparaten die worden gebruikt voor het werk, hoe deze zijn beveiligd en waar ze verder voor worden gebruikt. Maak duidelijk aan uw werknemers wat wel en niet mag en leg afspraken vast. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de veiligheidsrisico’s van bijvoorbeeld apps, openbare wifinetwerken en het gebruik van de camera, microfoon en gps van een apparaat. Neem maatregelen als werknemers zich niet aan de regels houden. Laat uw werknemers beveiligingssoftware en veilige wachtwoorden gebruiken. Een apparaat kan altijd worden gestolen of kwijtraken. Zorg er daarom altijd voor dat u zakelijke gegevens op afstand kunt verwijderen. En mocht er toch iets misgaan, zorg dan dat u een duidelijk plan heeft om de negatieve gevolgen te beperken. 

Blogs op deze website over [ BYOD ]
To do list BYOD: zorg voor een reglement (28-11-2014)
Bring your own device (BYOD) is de term waarmee het gebruik van privé-apparatuur voor het werk wordt aangeduid. De laatste jaren nemen werknemers steeds vaker hun laptop, smartphone of tablet mee naar het werk en de klanten van de baas. E-mails worden gelezen en beantwoord op deze apparaten. Andersom worden de apparaten ook voor privé-doeleinden gebruikt onder werktijd.
White papers op deze website over [ BYOD ]
Nieuwe ethernet technologie cruciaal voor veilig draadloos netwerk (30-01-2014)
Steeds meer organisaties schakelen over op een volledig draadloos netwerk, onder andere voor het ondersteunen van een Bring Your Own Device (BYOD) beleid. Dat betekent dat ze nieuwe vaste, draadloze en beveiligde netwerkoplossingen in huis moet halen. Zo kunnen vaste medewerkers en bezoekers met hun devices optimaal gebruik maken van internetverbindingen.

Onerzoeksbureau GBNED