Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen

Begrippen > UBL

UBL (Universal Business Language) is een internationale standaard voor het elektronisch uitwisselen van (bedrijfs)documenten, zoals inkooporders, facturen en ook aanmaningen. UBL wordt beheerd door OASIS (Organization for the Advancement of Structured information Standards). UBL maakt gebruik van de standaard XML en is gebaseerd op de basis componenten van ebXML. Het gebruik van de UBL standaard is gratis (royalty-free).

UBL is een internationale standaard. Denemarken loopt voorop met het gebruik van UBL sinds 2005. Maar ook landen als Noorwegen, Zweden en IJsland maken gebruik van UBL. Een uitgebreid overzicht van landen en segmenten waar UBL wordt toegepast is terug te vinden op onderstaande websites. Noemenswaardig is dat ook Wehkamp wordt gemeld als gebruiker van UBL onder het segment “Online Retailing”.

UBL (sinds versie 2.1) is officieel aangenomen als internationale ISO/IEC standaard!
ISO/IEC 19845:2015 specificeert officieel de OASIS Universal Business Language (UBL).

Versies van UBL
UBL kan onderverdeeld worden naar:

  1. De standaard versies van UBL;
    Zie Wiki UBL voor standaard versies die UBL via OASIS kent.

  2. UBL versies (subsets) die in Nederland op de markt zijn;
    Zie Wiki UBL voor versies die in Nederland op de markt zijn.

Nadere invulling van bepaalde UBL elelementen
De beschikbare factuurelementen zijn zonder meer uiterst compleet te noemen. De UBL standaard zelf is echter behoorlijk vrij als het gaat om de invulling van bepaalde elementen. Er is bijvoorbeeld geen voorgeschreven definitie c.q. richtlijn om een land(code) aan te duiden. Dit laatste is wel op te lossen door aansluiting te zoeken bij de ISO en UNECE standaarden voor bijvoorbeeld valuta- en BTW-codes. 
Zie Wiki UBL voor gehanteerde codelijsten...


Onerzoeksbureau GBNED