Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen

Begrippen > BI

Business Intelligence (BI) wordt beschouwd als containerbegrip voor het opvragen van informatie uit gegevenspakhuizen en is verder onderverdeeld naar: 1) Analyses, 2) Reporting, 3) Dashboards, 4) Self Service BI en 5) Data storytelling.

Bij BI komt ook de term “Big data’ om de hoek kijken. De term “Big data” illustreert dat de omvang van data exponentieel toeneemt. Daartegenover neemt computercapaciteit ook toe en lijken de mogelijkheden om data te analyseren onbegrensd. Zowel zakelijk als privé slaan we steeds meer data op. Vaak zonder dat we ons daar echt van bewust zijn. De komst van ‘cloud computing’ is daar ook debet aan. Denk aan Facebook, LinkedIn, Twitter en Dropbox en de steeds groeiende email-accountants. Deze data is inmiddels zo omvangrijk dat ze uit hun jasje groeien voor reguliere databasemanagementsystemen. En dan wordt gesproken over big data. In dit rapport wordt niet in gegaan op de uitleg van de term big data. Het is zelfs maar de vraag of er één uitleg is van het begrip big data. We verwijzen naar Wikipedia en andere bronnen op internet voor een verdere (theoretische) beschouwing van dit begrip.

Steeds meer bieden leveranciers tools die ondergebracht kunnen worden onder de noemer “Self service Business Intelligence” (SSBI). Dit laatste om zonder IT-specialisten data-analyses te kunnen samenstellen en uitvoeren en desgewenst weer te geven via een dashboard.


Onerzoeksbureau GBNED