Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen

Begrippen > Payment management

Bij payment management gaat het om het zo efficiënt mogelijk regelen van betalingsverkeer vanuit bedrijven, waaronder ook elektronisch bankieren en SEPA.

Bij payment management gaat het om het zo efficiënt mogelijk regelen van betalingsverkeer vanuit bedrijven. Voor een deel is dit ook terug te vinden bij treasury management, zoals: het beheer van bankrekeningen van diverse banken in diverse landen, het (centraal) verwerken van in- en uitgaande betalingen (cash pools, payment/collection factories, shared service centers) en het verwerken van in-house betalingen en clearing tussen dochtermaatschappijen. Payment management is ook gericht op toepassingen als elektronisch bankieren, ondersteuning SEPA en online betalen. In tegenstelling tot treasury management is bij payment management verder een onderscheid te maken tussen nationale en internationale aspecten en ontwikkelingen.

Uit het enorme aanbod van betalingsmethoden die wereldwijd worden gebruikt, wordt direct de complexiteit en problematiek duidelijk waar bedrijven die internationaal actief zijn mee te maken krijgen of hebben. Als we ons beperken tot enkel Europa dan zijn wat betreft online betalen (consumentenmarkten) 'credit-cards' nog steeds de belangrijkste online betalingsmethode. Elk land heeft echter zijn eigen voorkeur als het gaat om betalingsmethoden. Alternatieve elektronische betalingsmethoden nemen daarbij snel in belang toe, mede gedreven door kosten- en efficiëntievoordelen voor zowel de gebruiker als de aanbieder.

 

 


Onerzoeksbureau GBNED