Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen

Begrippen > API

API staat voor ‘Application Programming Interface’ en is techniek onder de motorkap van softwaresystemen om ‘real-time’ gegevens uit te wisselen. In relatie tot cloud computing wordt gesproken over ‘web-api’. API kan gezien worden als tegenhanger voor de ouderwetse interfaces, waarbij gegevens, veelal batchgewijs, via een bestand uitgewisseld worden tussen de verschillende administratiesystemen.

Steeds meer softwareleveranciers die zich met hun app’s (softwaresystemen) richten op de cloud maken gebruik van api’s om deel uit te maken van een uitgebreid (oneindig) ECO-systeem dat gebruikers in staat stelt al hun bedrijfsprocessen verregaand te automatiseren.

Het onderscheidend vermogen bij API zit hem in het ‘real-time’ uitwisselen van gegevens alsof systemen één geheel vormen, zoals bij ERP het geval is. Er zijn softwareleveranciers van cloud-toepassingen die complete ‘api-centers’ beschikbaar hebben om andere leveranciers de gelegenheid te geven om met additionele toepassingen koppelingen te maken met behulp van ‘web-api’ technieken. Door slim gebruik te maken van beschikbare api-technieken kan software van verschillende aanbieders eindeloos real-time aan elkaar gekoppeld worden.

Toch zijn er wel een paar belangrijke verschillen als API wordt vergeleken met ERP, te weten:

  • Er is niet altijd sprake van één database; gegevens worden nog steeds dubbel opgeslagen.
  • Er is sprake van verschillende gebruikersinterfaces, waardoor de bediening van de onderliggende software niet altijd uniform is voor de gebruiker.
  • En het belangrijkste is dat u te maken krijgt met meerdere aanbieders en dus meerdere partijen waar u zaken mee doet.
  • Softwareleveranciers kunnen hun focus richten op één of enkele softwaresystemen, al dan niet branchegericht, waarbij API-techniek zorgt voor een ‘best of breed’ oplossing voor de gebruiker.

De zwakste schakel
Hiervoor is genoemd dat bij een API-oplossing meerdere partijen betrokken zijn (minimaal twee). U blijft, in tegenstelling tot bij een ERP-toepassing, zaken doen met meerdere softwareleveranciers en bij het real-time uitwisselen van gegevens bent u afhankelijk van de ‘zwakste schakel’. Bij wie moet u aankloppen als er iets mis gaat?

Haarlemmerolie
Stel u bent op zoek bent naar een compleet boekhoudpakket met functies als verplichtingenregistratie, E-factureren, inkomende factuurverwerking met scannen en herkennen, budgettering, vaste activa, jaarrekening en kredietrapportage in SBR. Krijgt u dan één geïntegreerd systeem aangeboden of hangt een dergelijke oplossing van api’s aan elkaar? Een belangrijk aandachtspunt is dat u zich vooraf goed laat informeren of benodigde functies standaard onderdeel uitmaken van het beoogde boekhoudpakket of dat in de praktijk sprake is oplossingen van verschillende leveranciers die via api’s samenwerken. Als dit laatste het geval is moet u zich vooraf goed laten informeren met wie u zaken doet en wie verantwoordelijk is bij eventueel disfunctioneren.

Open API
Om de API-materie te doorgronden en leveranciers beter te bevragen is het goed te realiseren dat er meerdere verschijningsvormen zijn van API’s. De twee bekendste API’s voor webservices zijn SOAP en REST. Om het eenvoudig te begrijpen: SOAP is als een envelop, REST is als een ansichtkaart. Een envelop kost wat meer stappen om te verpakken en open te maken. Een ansichtkaart is sneller en goedkoper (lichter). REST API’s worden steeds vaker gebruikt bij ontwerpen met moderne webtechnologie en bij publieke API’s. Waar SOAP XML-berichtinhoud gebruikt, is dat bij REST het JSON-formaat. Deze is eenvoudiger te begrijpen en te verwerken.

Voor REST webservices bestaan standaarden: OpenAPI Specification (voorheen wel Swagger specification genoemd).

Bron: blog "Waarom een (publieke) API de belangrijkste eis is bij softwarekeuzes”, Reindert Doorn, DOCCO.

Externe partijen
API-technieken worden niet alleen toegepast tussen leveranciers van standaard software als het gaat om uitwisselen van gegevens. Zo is er de KvK-API om, bijvoorbeeld binnen een CRM- of boekhoudsysteem, direct actuele informatie op te halen en automatisch te laten vullen. Denk aan KvK nummer, adresgegevens en SBI-codering.

API Service providers en Middleware
Softwaresystemen kunnen direct gegevens met elkaar uitwisselen op basis van API-techniek. Hieronder verstaan we ook even het ontsluiten van gegevens voor maatwerk of analysedoeleinden door een eindgebruiker.

Er zijn ook partijen die zich gespecialiseerd hebben op het uitwisselen van gegevens (op basis van API-techniek) tussen meerdere partijen, feitelijk een N op N situatie. We noemen deze partijen verder API Service providers. De oplossingen kunnen aangeduid worden als API Middleware.

Een concreet voorbeeld is de gegevensuitwisseling tussen webwinkelsystemen en boekhoudsystemen. Er zijn tientallen webwinkelsystemen en al evenzovele boekhoudsystemen. Daarbij hanteert ook nog eens elk systeem (aan beide kanten) eigen gegevensdefinities. Laten we hypothetisch eens uitgaan van 10 verschillende webwinkelsystemen en 10 verschillende boekhoudsystemen. Als al deze systemen met elkaar gegevens uitwisselen op basis van API-techniek betekent dat in elk geval voor elk webwinkelsysteem 10 verschillende api’s geïmplementeerd moeten worden. Oftewel naar elk boekhoudsysteem 1. Iedere leverancier van boekhoudsoftware krijgt dan te maken met in elk geval het testen van api’s voor 10 verschillende webwinkelsystemen. 

API Service providers zijn partijen die met behulp van “middleware software” zorgen voor een koppeling tussen diverse informatiesystemen, zonder dat een 1 op 1 koppeling (synchroon) tussen deze systemen tot stand wordt gebracht. Middleware kan gezien worden als een soort 'postbus' software.

Elke leveranciers heeft (in tegenstelling tot de hiervoor genoemde N op N oplossing te maken met één partij waarmee gekoppeld wordt, te weten de API Service provider.  


Onerzoeksbureau GBNED