Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Begrippen

Begrippen > Ideal

iDEAL is op dit moment het meest voorkomende online betaalmiddel op de Nederlandse markt, waarmee consumenten (en bedrijven) kunnen betalen via hun eigen bank. Er wordt betaald via de mobiel bankieren app of de internetbankieromgeving van je eigen bank. iDEAL is namelijk een directe online overboeking van je bankrekening naar de bankrekening van een ondernemer.

Een ondernemer kan iDEAL koppelen via een iDEAL QR-aanbieder. Deze laatste onderverdeeld naar iDEAL Acquirers, zoals een bank. Of een Payment service provider (PSP). iDEAL spreekt dan van een collecterende Payment service provider (CPSP).

Betaling via iDEAL vindt meestal plaats via een betaalknop als afgerekend wordt via bijvoorbeeld een webwinkel. Automatisch zijn dan vooraf betaalgegevens ingevuld zoals betalingskenmerk, bedrag en bankrekening waaraan betaald wordt.

QR-code
Een iDEAL betaling kan ook achteraf plaatsvinden met een QR-code die gemeld is op bijvoorbeeld facturen, betalingsherinneringen of kassabonnen. Deze QR-code wordt dan veilig gescand via de QR-scanner van je mobiel bankieren app. Zo betaal je direct op je mobiele telefoon met iDEAL via je eigen bank. Ook nu zijn automatisch vooraf betaalgegevens ingevuld. Om iDEAL QR te kunnen aanbieden moet een iDEAL contract afgesloten zijn. 

iDEAL betaallink
Via een iDEAL betaallink kan een zakelijk iDEAL Betaalverzoek naar klanten gestuurd worden. Dat kan door een link te versturen via diverse kanalen, waaronder e-mail, sms of WhatsApp. Om iDEAL betaallink te kunnen aanbieden moet een iDEAL contract afgesloten zijn.

Op de website van iDEAL staat uitgebreide informatie en voorbeelden over de mogelijkheden die door iDEAL geboden worden.
 


Onerzoeksbureau GBNED