Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Uitleg begrippen

Pakketsoort - ERP-systemen > Gerelateerde begrippen > MES - Manufacturing Execution System

Een manufacturing execution system (MES) is een informatiesysteem voor het monitoren en aansturen van productieprocessen met een continu karakter, bijvoorbeeld in olieproductie en -verwerking, metaalindustrie, chemie of voedingsmiddelenindustrie (Wikipedia). Een MES werkt real-time en is feitelijk bedoeld voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Verzameld wordt data over processen en resultaten van de processen. Het kan dan gaan om de inzet van machines, mensen, gereedschappen, grondstoffen en andere materialen. Door real-time terugkoppeling wordt het productieproces geoptimaliseerd.

De inzet van MES kan voordelen opleveren als: minder afval, hergebruik, snellere insteltijden efficiëntere inzet van arbeid en minder downtime.

MES kan gepositioneerd worden tussen een ERP-systeem, data-verzameling (supervisory and data acquisition – SCADA) en procescontrole. De Manufacturing Enterprise Solutions Association (MESA) introduceerde in de negentiger jaren een aantal structuren door 11 functies te definiëren die de reikwijdte van MES bepalen, te weten:
- Product Tracking & Genealogy;
- Resource Allocation & Status;
- Performance Analyses;
- Process Management;
- Data Collection & Acquisition;
- Quality Management;
- Labour Management;
- Dispatching Production Units;
- Operations / Detailed Sequencing;
- Document Control;
- Maintenance Management.

In 2000 heeft de ISA-95-norm dit model samengevoegd met het Purdue Reference Model (PRM).

ISA-95
ISA-95 is de internationale standaard voor de integratie van kantoor- en productieautomatiseringssystemen ISA-95 brengt in beeld welke informatie moet worden uitgewisseld tussen systemen gericht op verkoop, financiën en logistiek en systemen gericht op productie, onderhoud en kwaliteit.ISA-95 kan ook gebruikt worden voor de specificatie c.q. selectie van MES.

SCADA
SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition): het verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen van verschillende machines in omvangrijke industriële systemen.


Onerzoeksbureau GBNED