Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Software nieuws

CashController: liquiditeitsplanning op weekbasis

Plaatsingsdatum 25-05-2020
Berichtdatum 25 mei 2020

In de maandmodellen hebben we gemerkt dat deze zich bij uitstek lenen voor de financieringsaanvraag voor de bank. Hiermee wordt enkele jaren vooruit gekeken en een interpretatie gemaakt van de liquiditeitsontwikkeling op maandbasis en op basis van (voor de MKB-er te ingewikkelde) liquiditeitsinstellingen per grootboekrekening. In onze advisering merkten we dat de uitkomst hiervan de MKB-ondernemer tevreden stelde, omdat dit vaak leidde tot honorering van de gevraagde kredietruimte. Echter dergelijke modellen blijken te ingewikkeld voor de MKB-onderneming om er zelf mee te werken en niet aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk. Met CashController hebben we een tool ontwikkeld die deze aansluiting wel heeft en dat komt ondermeer door de weekprognose, waardoor alle liquiditeits-schommelingen in beeld komen die bij een maandplanning onzichtbaar blijven.

Liquiditeitsplanning op basis van betalingsgedrag klanten en betalingsafspraken leveranciers
In de maandelijkse modellen wordt vaak vanuit de v&w-begroting op grootboekrekeningniveau een liquiditeitsinstelling gemaakt die integraal wordt doorgerekend naar liquiditeits- en balansprognose. Dat is een benadering die voor de langere termijn prima werkt (en daarmee ook erg geschikt is voor financieringsaanvragen) maar voor de korte termijn niet precies genoeg is. Immers binnen al die globale liquiditeitsinstellingen wordt de liquiditeit op de korte termijn bepaald door de specifieke afspraken die er zijn gemaakt over de openstaande posten debiteuren en crediteuren tot op factuurniveau. In CashController brengen we die in beeld en krijgt de gebruiker de mogelijkheid om tot op dit niveau in te zoomen en daar waar nodig aan te passen.

Liquiditeitsplanning geschikt voor klein en middelgroot bedrijf en af te stemmen op fase bedrijfsvoering
In CashController hebben we de mogelijkheid om het gebruik af te stemmen op de fase van bedrijfsvoering. Hiervoor hebben we verschillende modules en mogelijkheden in beeld, waarbij de prille gebruiker kiest voor ons MKB-model tot een uitgebreid model MKB+ (al of niet geconsolideerd).

In ons MKB-model wordt aangesloten op de boekhouding en kan de gebruiker direct aan de slag. Wij zorgen dan dat de koppeling tot stand komt en geven een uurtje instructie en de klant kan zelf hiermee werken. Deze gebruiker hoeft niet per sé met een v&w-begroting te werken maar kan zelf regels aanmaken en hierin zelf een prognose instellen. Hiermee is het mogelijk om een overzichtelijke periode van 13 weken vooruit te kijken.

In ons MKB+ model met de module begroting en rapportages is het mogelijk om verder vooruit te kijken (maximaal 2 jaar verdeeld in 104 weken) en heb je behalve het Dashboard Liquiditeit ook een Dashboard Managementrapportages tot je beschikking, waarmee je aan de hand van een begroting verder vooruit kunt plannen. De mogelijkheid die hier geboden wordt zie je toegelicht op onderstaande pagina’s:

  • Dashboard Begroting en Management rapportages;
  • Gemakkelijk een begroting maken;
  • Vertaalslag van Begroting per maand naar Liquiditeitsprognose per week.
     
Categorie(n) Branche > Financials, Branche > Accountantskantoren, Soort > Financial Planning and Analysis (FP&A)
Bronvermelding CashController
Internet URL CashController

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software
 

KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED