Softwarepakketten.nl
erp software prodin

Software nieuws

Summitto lanceert publieke pilot om btw gat van 2 miljard euro te verkleinen op een confidentiele manier

Plaatsingsdatum 01-02-2021
Berichtdatum 1 februari 2021

Elk jaar loopt de Nederlandse overheid meer dan €2 miljard aan btw mis. De Amsterdamse start-up summitto heeft daar een oplossing voor: confidentiële factuur rapportage. Om te laten zien hoe dit precies werkt hebben zij nu een publieke pilot gelanceerd. 

Al sinds het ontstaan van het huidige btw stelsel gaan er elk jaar tientallen miljarden aan btw verloren door toedoen van fraude en vergissingen. In het laatste rapport van de Europese Commissie is te lezen dat lidstaten per jaar in totaal €140 miljard aan btw verliezen. In Nederland gaat het om €2,2 miljard. Deze enorme verliezen in btw zijn de aanleiding geweest voor meerdere landen in de EU om een zogenaamd realtime rapportage systeem in te voeren. Dit zorgt ervoor dat de belastingaangifte volledig kan worden gedigitaliseerd, zodat controles sneller kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor kan het aantal vergissingen worden geminimaliseerd.

De Amsterdamse start-up summitto ontwikkelde zo’n realtime rapportage systeem. Het grote verschil ten opzichte van bestaande systemen is echter dat zij moderne technologie gebruiken om het systeem beter te beveiligen. In hun systeem wordt geen daadwerkelijke factuur data opgeslagen, er wordt slechts een versleutelde unieke ID code van de factuur opgeslagen. Hierdoor is de kans op hacks minimaal. Met name voor factuurinformatie is dit van belang omdat hier gevoelige prijsinformatie mee gemoeid gaat. Als deze prijsinformatie openbaar zou worden gemaakt, zou het de klantrelatie van vele bedrijven kunnen schaden aangezien bedrijven vaak een ander bedrag in rekening brengen voor dezelfde dienst aan de ene klant dan aan de andere klant.

Om te laten zien hoe het rapporteren van facturen precies werkt heeft summitto nu een pilot gelanceerd op https://portal.summitto.com/ . In de toekomst zullen bedrijven volledig automatisch kunnen voldoen aan de rapportageverplichtingen door hun boekhoudprogramma of ERP systeem te koppelen aan het rapportage systeem. Deze pilot toont echter dat ook bedrijven die geen gebruik maken van bovenstaande technologie, hun facturen kunnen rapporteren door middel van een formulier of door het uploaden van Excel bestanden. Het jonge bedrijf heeft het systeem al aan meerdere landen gepresenteerd en was ook uitgenodigd door de Europese Commissie om de oplossing toe te lichten op een conferentie in Brussel.

Categorie(n) Branche > Financials, ICT Innovatie, Audit, dossierbeheer en data analyse
Bronvermelding Summitto
Internet URL Summitto

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...


Kleisteen

Informer Software


KING Software


Timewriter


Onerzoeksbureau GBNED