Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Bijdrage van Bloggers (blogs)

Robotisering(bots) voor accountants in de praktijk uitgelegd

Plaatsingsdatum 09-03-2022
Berichtdatum 9 maart 2022

Blog door DOCCO

Er wordt vaak gesteld dat ‘data’ het nieuwe goud is voor accountantskantoren, maar net als goud moet je data ook delven. En daar komt een robot bij kijken. Robots worden met de oplopende personeelstekorten steeds vaker ingezet voor simpele handelingen, maar ook om data te verrijken. Abstract? Nee hoor, volgens Reindert Doorn van DOCCO: ‘Veel kantoren zijn er al mee aan de slag gegaan het afgelopen jaar’. Het beeld van robots moet wel worden bijgesteld. In dit artikel lees je waarom en hoe je zelf kunt starten.

Een jaar of 8 geleden was er een vaak aangehaald onderzoek van de BBC ‘Will a robot take your job?’. Accountants stonden heel hoog in het rijtje met kanshebbende beroepen. Het zorgde voor een onvoorstelbaar beeld, mede door de illustraties waarmee de publicaties gepaard gingen. Fysieke verschijningen die rechtstreeks uit een tekenfilm afkomstig konden zijn.

Robot v.s. bots
De robotisering waar we in de sector mee te maken krijgen is echter geen fysieke robot, maar een ‘bot’ zonder fysieke verschijningsvorm. Een bot is een klein stukje computercode of script dat autonoom taken kan uitvoeren. Op hoge snelheid en zonder fouten. Doordat we steeds meer online doen, kan het stukje computercode ook online draaien en verbinding maken met onze online software om acties uit te voeren. Waar vroeger alleen de IT-nerds dergelijke scripts konden maken is dat nu voor iedereen weggelegd. Dat is voor veel accountants een eyeopener. Het komt door de opkomst van zogenaamde ‘low-code’ platformen. Hierop kunnen functionele processen gebouwd worden zonder kennis van programmeren.

Klein denken
Als het gaat om robotisering moeten we niet groots denken, volgens Doorn, maar juist kleiner. We zien bots overal om ons heen taken uitvoeren. Denk aan chatbots op websites of Siri op je iPhone. Doorn: ‘Op die wijze moeten kantoren leren kijken naar robotisering. Kleine handelingen die je vaak doet vervangen door kleine geautomatiseerde processen. Niet groots, maar klein.’ Als voorbeeld noemt hij het -voor kantoren idealiter standaard- klantacceptatieproces. Hier kunnen bots bij helpen.

Online software en connectiviteit de sleutel
De sterke ontwikkeling van Saas-software helpt in de versnelling van robotisering. De software is online bereikbaar. Niet alleen voor de gebruiker van de software, maar ook voor de (ro)bot. Daardoor kunnen er op ieder moment acties en handelingen uitgevoerd worden. Daarbij komt dat een belangrijk kenmerk van Saas-software de uitstekende connectiviteit is. Hoe eenvoudiger er verbinding gemaakt kan worden en hoe beter gestandaardiseerd deze digitale voordeur is, hoe makkelijker ‘data-pakketjes’ door de (ro)bot te bezorgen of op te halen zijn. Standaarden als Oauth2.0 en OpenAPI helpen daarbij. Hier zijn daarom voor accountantskantoren steeds belangrijkere eisen in een software selectietraject merkt Doorn op.

Robot al in gereedschapskist accountant
Waar het voor veel accountants al een eyeopener is dat robotisering toegepast kan worden zonder techneuten, is bij nog minder bekend dat ze de software om hiermee aan de slag te gaan al in huis hebben. Doorn: ‘Elk kantoor die over een Microsoft 365-licentie beschikt, kan direct aan de slag met Power Automate. Het is één van de tools die je hiervoor kunt inzetten’. Om kantoren meer bekend te maken met de gereedschappen van het Power Platform en IT optimaal in te zetten startte DOCCO samen met een aantal partners de website www.power-platform.nl

RPA voorbeeld DOCCO

 

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Robotic (accounting) en AI, Soort > Financial Planning and Analysis (FP&A)
Bronvermelding DOCCO
Internet URL DOCCO

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED