Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

Rijksoverheid stopt ondersteuning E-factureren SI-UBL 1.2 per 1 januari 2023

Plaatsingsdatum 23-09-2022
Berichtdatum 22 september 2022

De Rijksoverheid accepteert vanaf 1 januari 2023 geen e-factureren meer in SI-UBL 1.2 formaat. Directe aanleiding hiervoor is het besluit van de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) om deze berichtenstandaard per 1 juli 2022 optioneel te maken.

Door het besluit van de NPa zijn organisaties die zijn aangesloten op Peppol, waaronder de Rijksoverheid, niet meer verplicht om de SI-UBL 1.2 standaard te ondersteunen. Concreet betekent dit dat de Rijksoverheid e-facturen in SI-UBL 1.2-formaat verwerkt tot 1 januari 2023. Na deze datum accepteert de Rijksoverheid geen e-facturen meer in dit formaat.

Wat betekent dit voor zakenpartners van het Rijk?
Doet u zaken met de Rijksoverheid en verstuurt u hiervoor e-facturen? Ga dan na bij uw softwareleverancier of deze op de hoogte is van het besluit van de Rijksoverheid om per 1 januari 2023 te stoppen met e-facturen in SI-UBL 1.2-formaat. Vraag bovendien of uw softwareleverancier na 1 januari 2023 nog steeds in staat is om correcte e-facturen te versturen naar de Rijksoverheid.

Wat betekent dit voor Rijksdiensten?
Als u werkt bij de inkoopafdeling van een Rijksdienst krijgt u mogelijk vragen van zakenpartners en leveranciers die na 1 januari 2023 nog e-facturen sturen in SI-UBL 1.2-formaat. In dat geval kunt u uw leverancier hierop wijzen en adviseren contact op te nemen met zijn of haar softwareleverancier. Voor meer informatie en uitleg over dit besluit kunt u verwijzen naar de Helpdesk e-factureren.

Wat betekent dit voor softwareleveranciers?
Als u administratieve software levert met Peppol-functionaliteit is het mogelijk dat u na 1 januari 2023 nog e-facturen aan de Rijksoverheid stuurt in SI-UBL 1.2-formaat. Dit gebeurt als uw serviceprovider de SI UBL-1.2 niet tijdig heeft vervangen door een nieuwere standaard. Vraag daarom bij uw serviceprovider na of deze ervoor zorgt dat e-facturen aan de Rijksoverheid uiterlijk per 1 januari 2023 in NLCIUS- of Peppol BIS-formaat worden verstuurd.

Wat betekent dit voor Peppol-serviceproviders?
Peppol-serviceproviders spelen een sleutelrol bij de ondersteuning van nieuwere e-facturatiestandaarden. Het verzoek aan u als Peppol-serviceprovider is dan ook om bij e-facturen aan de Rijksoverheid de SI-UBL 1.2 tijdig te vervangen door een nieuwere standaard: NLCIUS of Peppol BIS. Belangrijk: vervang bij het implementeren van NLCIUS of Peppol BIS de SI-UBL 1.2-identifier OIN:9954 door de identifier OIN:0190 voor Peppol BIS en NLCIUS.

Digitaliseringsbeleid Rijksinkoop
Het besluit van de Rijksoverheid om e-facturen in SI-UBL 1.2-formaat per 1 januari 2023 niet langer te accepteren, past in het digitaliseringsbeleid voor het Rijksinkoopstelsel. Het proactief uitfaseren van oudere standaarden leidt tot lagere beheerlasten, eenvoudiger implementaties en minder fouten door conversie of interpretatieverschillen.

Meer informatie
Logius - Documentatie e-factureren
Nederlandse Peppolautoriteit (NPa)
Helpdesk e-factureren

Categorie(n) Branche > Financials, UBL en Peppol, Branche > Dienstverlening, Standaardisatie, (open)standaarden, Kennisplatform Administratieve software, Soort > Financial Planning and Analysis (FP&A), Soort > (Elektronisch) factureren
Bronvermelding Rijksoverheid

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Woensdag 29 mei 2024
Seminar software voor externe- en interne rapportage, BI en (liquiditeit)planning

Financials en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van software voor rapportages, BI, (liquiditeits)planning en de invloed van AI.
Meer informatie.

Kleisteen

Informer Software


Bjorn LundenTimewriter

AFAS Software


Gerelateerde berichten

Rijksoverheid dwingt verdere standaardisatie voor e-facturen af [09-12-2019]


Onerzoeksbureau GBNED