Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Archief Bijdrage van Bloggers (blogs)

[ 51 ] tot [ 77 ] van totaal [ 77] berichten

Procesgerichtheid en bedrijfsadministratie (18-08-2020)
Met de komst van automatisering werden routinematige handelingen het eerst in software verpakt om daarmee met name een efficiencywinst te realiseren. Pas toen logistiek en boekhouding aan elkaar werden gelinkt, ontstond er een nieuw concept: ERP (Enterprise Resource Management). Bedrijfsprocessen (en met name de logistiek daarbinnen) werden leidend voor de vastlegging.

Online boekhouden veranderde mijn vak op een positieve manier (20-07-2020)
Wie had twintig jaar geleden gedacht dat online boekhouden zo’n vlucht zou nemen? Peter Brink, gespecialiseerd in de boekhouding van zzp'ers, blikt terug op de veranderingen in zijn vak. "Waar het vroeger alleen om de cijfertjes ging, ben je nu veel meer een adviseur. Dat maakt het vak nog leuker."

Customer Relationship Management (CRM) versus Enterprise Resource Planning (ERP) (14-07-2020)
Enterprise Resource Planning (ERP) en Customer Relationship Management (CRM) lijken in eerste instantie veel overeenkomsten met elkaar te hebben. Beide bevatten immers veel bedrijfscontacten, bedrijfsgegevens en bedrijfsorders. Beide systemen zijn geschikt voor het verwerken van informatie met betrekking tot een bedrijf of een organisatie. Maar wat onderscheidt ERP van CRM nu eigenlijk?

Vanuit je boekhouding met een druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn (10-06-2020)
Je hebt RGS gekoppeld aan je interne rekeningschema. Dan kun je, in principe, vanuit je boekhouding met één druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn en per rapportage in hoeverre de cijfers compleet zijn.

PSD2 gaat het leven van ondernemers makkelijker maken: tijd voor actie door accountants en softwareleveranciers (27-05-2020)
Tot voor kort was PSD2 nog een vrij onbekend onderwerp voor het grote publiek. Sinds eind 2019 is daar verandering in gekomen en staan kranten, vakbladen, websites en social media er vol van: PSD2 is een hot topic. Maar wat is PSD2 nou eigenlijk? En wat betekent dat voor jou als ondernemer, accountant of softwareleverancier? In dit artikel leg ik uit wat PSD2 is, waarom het nu (hoog) tijd is om te actie te ondernemen en welke mogelijkheden er zijn om dit te doen.

Nederland administratief op achterstand op het gebied van de auditfile (25-04-2020)
Het Noorse Ministerie van Financiën heeft de regels rond de aldaar geldende administratieplicht aange-scherpt. Er vanuit gaande dat een boekhoudpakket in staat is om een balans en resultatenrekening aan te leveren, wordt dat pakket ook geacht de onderliggende gegevens digitaal aan te leveren.

Liquiditeitsplanning bieden: doet uw boekhoudpakket dat ook (06-04-2020)
Een liquiditeitsplanning of liquiditeitsprognose kan een waardevol onderdeel zijn van uw boekhoudsoftware, mits opgebouwd uit de juiste onderdelen. Zo helpt een verplichtingenregistratie bij het opstellen van een echte liquiditeitsplanning.

Hoe werkt OCR? En wat is de toekomst van OCR-software? (31-03-2020)
Je hoort veel over het automatisch herkennen van documenten, maar hoe werkt OCR nu eigenlijk precies? De afkorting 'OCR' staat voor Optical Character Recognition. De term vertegenwoordigt een techniek waarmee de computer letters, cijfers en leestekens van een plaatje afleest. Handig, want zo transformeer je documenten tot digitale versies om ze te kunnen bewerken en archiveren.

Is een zelfstandig leesbaar dossier haalbaar in de accountancy? (18-12-2019)
Ondanks dat steeds meer informatie digitaal wordt vastgelegd, is het nog steeds ingewikkeld om documenten op één plek op te slaan. Het samensteldossier staat in de oranje applicatie. De administratie in de rode en de aangifte in de blauwe. Dan wordt er nog met de klant gecommuniceerd via e-mail of heel hip in Teams.

De verborgen kosten van On Premise software (20-10-2019)
Eigenlijk zijn On Premise en cloud niet met elkaar te vergelijken. In een cloud omgeving zijn allerlei extra diensten opgenomen waarvan het prijskaartje subjectief is. Wat is back-up en redundantie je waard, of schaalbaarheid? Het cloud model is veel flexibeler en je bent er veel meer door ontzorgd. Daarover schreef mij collega Kwok-Ho van Focudis onlangs al een blog.

Steeds meer organisaties gaan aan de slag met dataanalyse (22-09-2019)
Steeds meer organisaties gaan aan de slag met dataanalyse (in de brede zin van het woord). Ook bij internal audit afdelingen staat dit hoog op de agenda. Ik hoor veel dat 'de accountant hier ook in mee moet gaan'. Laten we er dan voor zorgen dat we het de accountant wat makkelijker maken: zij hebben (een nog steeds concept) handreiking1141 die voor hen handvaten geeft om data-analyse toe te kunnen passen in de audits.

Afloopcontrole openstaande posten debiteuren: doet uw boekhoudpakket dat ook (20-08-2019)
In deze blog wordt de afloopcontrole van openstaande posten debiteuren behandeld in relatie tot boekhoudsoftware. De afloopcontrole is in dit verband een vaak toegepaste methode om het bestaan en de juistheid van openstaande debiteuren te controleren op basis van de openstaande postenlijst per balansdatum. De afloopcontrole kan natuurlijk ook voor andere vorderingen toegepast worden.

Ingebouwde auditfuncties: doet uw boekhoudpakket dat ook (19-06-2019)
Hoe betrouwbaar is uw boekhouding? Ordners doorspitten, handmatig verbandcontroles uitvoeren, externe accountants die uren of zelfs dagen bezig zijn. Dit was vroeger heel gebruikelijk bij de controle van een financiële administratie. Van goede boekhoudsoftware mag je verwachten dat een aantal controles automatisch uitgevoerd worden zonder menselijke handelingen. Wel zo prettig voor een controller en accountant.

Wachten op goede gegevensuitwisseling vanuit de Belastingdienst: doet uw boekhoudpakket dat ook (22-05-2019)
Afgelopen maand (april 2019) heb ik weer te maken gehad met een jaarlijks terugkerend noodzakelijk ritueel dat maar mijn idee sterk voor verbetering vatbaar is. En dan heb ik het over de Aangifte Inkomstenbelasting over 2018 met Winst uit onderneming.

Dutch PSD2 Bank API’s: diversity in rules and standardization (02-04-2019)
The revised European Payment Services Directive (PSD2) has finally been implemented in the Netherlands. The bank API sandboxes are now live and licensed Third Party Providers (TPPs) should be able to start using PSD2 APIs from September onwards. A first assessment of the API documentation published by the four largest Dutch banks show a multitude of differences, it is clear that the banks have not (yet) chosen for standardization.

Hoe realiseer je een digitale transformatie als accountantskantoor met 22.000 klanten (04-03-2019)
Een groep voorlopers in accountancy kwam vorige week in Barcelona bijeen voor de internationale summit van Exact. De hamvraag; hoe kunnen we digitaal accelereren? Hoe realiseer je een digitale transformatie als accountantskantoor met 22.000 klanten? En wat zijn de best practices van middelgrote of juist kleinere klantoren, zoals Cloud Award winnaar SFAA? De belangrijkste conclusies delen we in dit blog, dus lees snel verder.

Leesvoer voor accountants die RGS moe zijn (01-01-2019)
De belastingdienst wil toe naar een vooringevulde aangifte voor ondernemers. Te beginnen bij zzp’ers die een overzichtelijke administratie hebben. Maar hoe wil de belastingdienst aan de gegevens komen? Ondernemers hebben anders dan banken en verzekeraars niet de plicht om automatisch de gegevens te verstrekken. Hoe makkelijk is het dan dat de belastingdienst de boekhoudsoftware leegtrekt?

De voordelen van een moderne rapportagetool voor accountants (22-11-2018)
Bedrijven hebben in iedere markt te maken met grote concurrentie. Daardoor wordt hun behoefte aan transparante informatie op basis waarvan ze met vertrouwen belangrijke zakelijke beslissingen kunnen nemen, steeds groter. Dat is waar u als accountant om de hoek komt kijken. U kunt u met uw accountantspraktijk onderscheiden door uw cliënten waardevol advies en inzichtelijke rapportages te bieden.

Planningssoftware leidend in DDMRP productiebesturing: flow, flexibiliteit, voorraad- en kostenreductie (25-09-2018)
De hedendaagse dynamische economie vraagt extreme flexibiliteit van productiebedrijven. We merken in de dagelijkse praktijk dat veel productiebedrijven hiermee moeite hebben. Klassieke MRP besturingssystemen zijn meestal niet ingericht om om te kunnen gaan met een grote variatie in eindproducten in combinatie met constant veranderende levertijden.

Waarom leveranciers elektronisch aan u zouden factureren (22-09-2018)
Nu steeds meer organisaties e-factureren ontstaat de vraag hoe je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk facturen elektronisch ontvangt. Facturen elektronisch ontvangen heeft tenslotte veel voordelen ten opzichte van een factuur op papier of in PDF. Het scheelt een ontvangende organisatie vele uren aan inscannen, corrigeren en inboeken. Maar waarom zou een leverancier daaraan meewerken?

24 snelle marketingtips voor accountants: met social media strategie (13-06-2018)
Veel accountants- en administratiekantoren werven hun klanten traditioneel via van-mond-tot-mondreclame. Super effectief, maar voor hoe lang nog? Steeds meer ondernemers oriënteren zich via internet en sociale media op een boekhouder of accountant. Hoe zorg je dat ze bij jouw kantoor uitkomen?

Wat betekent de AVG voor uw software en welke stappen kunt u nemen? (27-03-2018)
Wanneer de AVG op 25 mei 2018 van kracht wordt, bent u wettelijk verplicht om privacybescherming in de software in te bouwen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt in de meeste gevallen bij de klant. De klant is namelijk ‘gegevensverantwoordelijke’ en bepaalt het doel en de middelen van de verwerking van persoonsgegevens.

Dataportabiliteit volgens de AVG en de salarisadministratie (01-12-2017)
Op 25 mei 2018 treedt de Europese Privacyverordening (ook bekend als Algemene Verordening Gegevensbescherming - AVG / General Data Protection Regulation - GDPR) in werking, die de huidige Wet bescherming persoonsgegevens vervangt. In deze blog wordt stilgestaan bij het nieuwe recht op dataportabiliteit, c.q. overdraagbaarheid van persoonsgegevens in relatie tot de salarisadministratie.

Machine learning, robotic accounting en UBL is prima team voor elektronische factuurverwerking (23-06-2017)
Bij machine learning is de software om inkoopfacturen te boeken als het ware zelflerend en kan aan de hand van patronen automatisch bepalen hoe inkoopfacturen geboekt worden. Door naast UBL ook machine learning in te zetten wordt robotic accounting in de meest optimale vorm benut om zoveel mogelijk automatisch te boeken.

Boekhoudsoftware volgens de blockchain filosofie. Wie bijt de spits af? (13-05-2017)
De relatie die ik wil maken tussen boekhoudsoftware en blockchain heeft alles te maken met zekerheid op basis van het registreren van transacties. Het gaat hierbij wat mij betreft om "zekerheid op basis van ALLE transacties".

Aan welke eisen moeten verzuimsystemen voldoen in verband met privacy wetgeving? (07-04-2017)
In januari 2017 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de agenda opgesteld voor het jaar 2017. Één van de agendapunten betreft het verbod op het verwerken van bijzondere persoonsgegevens. Gegevens over de gezondheid van natuurlijke personen is een persoonsgegeven van een bijzondere categorie. Het is voor werkgevers verboden gegevens over de gezondheid van de eigen werknemers te verwerken.

Robot, robotic process automation en robotic accounting uitgelegd (07-02-2017)
Robotic Process Automation (RPA) is internationaal een actueel onderwerp. Ook komen we Robotic accounting tegen als actueel thema. In deze blog probeer ik de verschillende begrippen duidelijk te maken en tevens de samenhang weer te geven.


Onerzoeksbureau GBNED