Softwarepakketten.nl
erp software prodin
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Agenda

Seminar RPA en robotic accounting 2022

Datum 12-10-2022
Duur 10.00 - 16.30 uur
Plaats Hoevelaken


Op woensdag 12 oktober 2022 organiseert Onderzoeksbureau GBNED voor het vijfde jaar, het "Seminar RPA en robotic accounting".

Begripsvorming

Robotic accounting

Robotic process automation (RPA) is gericht op bedrijfsprocessen, waarbij de workforce (arbeidscapaciteit) van (hoog volume) processen vervangen wordt door automatisering. Dit laatste in de regel zonder veranderingen of aanpassingen aan de applicatie zelf. Er wordt ook wel gesproken over "workforce emulate", oftewel het imiteren/nabootsen van menselijke handelingen (die repeterend en voorspelbaar zijn).

Robotic accounting richt zich met name op administratieve processen en heeft ook betrekking op het aanpassen van bestaande softwaresystemen zelf om de workforce te verminderen. 

Artificial intelligence (AI), oftewel Kunstmatige intelligentie, wordt toegepast om machines (computers) in staat te stellen om taken op een 'slimme' (smart) manier uit te voeren. Zo maakt, in relatie tot de accountancy, machine learning onderdeel uit van AI dat beoogt de boekhouding en audit daarvan verregaand te automatiseren. AI en machine learning en gaan feitelijk hand in hand als het gaat om technologische ontwikkeling en RPA en robotic accounting.

Ook andere ontwikkelingen (standaarden) dragen bij aan Robotic accounting. Denk aan UBL als standaard formaat voor het elektronisch uitwisselen van facturen (en andere handelsdocumenten), RGS als standaard voor de grootboekadministratie en PSD2 als het gaat om bankmutaties en online betalingen.  

Doel en doelgroep

Doel
Geïnteresseerden inzicht bieden in visie en oplossingen op het gebied van RPA, robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen. 

Doelgroep
Financials, accountants, adviseurs en andere geïnteresseerden die goed geïnformeerd willen worden over actuele ontwikkelingen op ICT gebied die van invloed zullen zijn op administratieve bedrijfsprocessen en in het bijzonder RPA en Robotic accounting.

Programma (onderhanden en onder voorbehoud)

Ontvangst vanaf 09.30 uur met koffie op de informatiemarkt.

 • 10.00 uur
  Inleiding door de dagvoorzitter, Gerard Bottemanne.
   
 • 10.10 uur
  Open banking en PSD2
  Op dit punt had de markt even een impuls nodig om in beweging te komen. Voor dit laatste heeft de Rabobank gezorgd die dit voorjaar aan al haar klanten liet weten dat de boekhoudkoppeling met Rabo Business Banking in de zomer van 2022 stopt. Dat laatste betekende extra aandacht door leveranciers van boekhoudsoftware en eindgebruikers voor alternatieven. De Rabobank heeft inmiddels succesvol haar nieuwe boekhoudkoppeling operationeel in de markt staan en biedt op basis van PSD2 ook koppelingen via Payment Service Providers (zie hierna). Andere banken als ING en Abn Amro zullen zeker volgen. 

  Een uitgelezen kans voor de de nieuwe Account Information Service Providers AISP) en Payment Initiation Service Providers (PISP), te samen aangeduid als Payment Service Providers en vallend onder de PSD2 regelgeving, die de schakel kunnen vormen tussen banken en boekhoudsoftware.  

  Tijdens deze sessie zullen Frans van der Lugt, Xue Hao Chow en Olaf ten Duis vanuit de Rabobank inzicht geven in de marktontwikkelingen rondom Open banking. Waar beweegt de markt zich naar toe, wat zijn de ervaringen met open banking tot nu toe en wat voor nieuwe proposities zijn er nu mogelijk.
  1. De opkomst van openbanking: wat zien wij gebeuren in markt?
  2. Ervaringen tot nu toe mbt de bankkoppelingen.
  3. Openbanking als Enabler van nieuwe toepassingen: voorbeelden Embedded Lending en Kredietbeoordeling.

  Aansluitend
  Ondernemers kunnen in de Bizcuit app binnen 1 minuut een financiering aanvragen tot 100.000 euro. Deze Embedded Lending samenwerking tussen Bizcuit en Rabobank is een primeur.
  Uitleg en demo door Hessel Kuik, Bizcuit.
     

 • 11.00 uur
  Elektronisch factureren
  Wat staat er allemaal op de roadmap binnen Peppol op het gebied van e-facturatie

  Elektronisch factureren in standaard formaten als UBL en DICO, via netwerken als Peppol en SCSN, is inmiddels een feit. Ondertussen gaat de ontwikkeling in rap tempo verder. Gericht op Peppol worden deelnemers vanuit de Nederlandse Peppolautoriteit (NPA) bijgepraat over de volgende onderwerpen:
  - Core Invoice Response (Message Level Response + Invoice Response);
  - Reporting;
  - Peppol International Invoicing (PINT);
  - Continuous Transaction Controls (5-corner VAT model). 

  Aansluitend
  Er wordt een live demo gegeven van de werking van "Invoice Response". Dat laatste wil zeggen dat de afzender (leverancier) van een factuur automatisch op de hoogte wordt gehouden van de afhandeling en voortgang bij de ontvanger (klant). 
  Introductie en demo door eVerbinding en Zenvoices.
    
 • 12.00 uur
  Robotic accounting en boekhoudsoftware
  Robotic accounting en gerelateerte begrippen als Artificial Intelligence (AI) en Machine learning (ML) worden te pas (en soms te onpas) gebruikt als het gaat om administratieve software. Met de nieuwe "Checklist Robotic proof" wordt een uitgebreid overzicht van functies en eigenschappen gegeven die bijdragen aan Robotic accounting en daarmee zo min mogelijk handmatige handelingen bij het voeren van de boekhouding.

  Tijdens deze sessie worden een aantal punten uit de checklist behandeld. Het gaat dan met name om punten die verondersteld worden vandaag de dag onderdeel uit te maken van standaard boekhoudsoftware. 

 • 12.30 uur
  Pauze met lunch, netwerken en bezoek aan de informatiemarkt.
    
 • 13.20 uur
  RPA en AI in de praktijk
  Afgelopen jaar zijn meerdere RPA-initiatieven ontwikkeld om handmatige handelingen terug te dringen.
  Wat is RPA nu precies, waarom zoeken steeds meer organisaties de oplossing in RPA en hoe ga je met RPA aan de slag?
  Interessant is ook het samenspel tussen AI en RPA waarmee het ook mogelijk wordt om processen van ongestructureerde aard te automatiseren.
    
  Jonathan Springford van Flow Robotics zal tijdens deze sessie Robotic process Automation (RPA) en de samenhang met Artificial Intelligence (AI) toelichten. En via praktijkvoorbeelden de werking van AI en RPA illustreren.

 • 14.00 uur
  Eerste boekhoudpakket met volledig geïntegreerde betaalrekening en betaalpas
  Het aanbieden van boekhoudsoftware door banken is al enkele jaren aan de gang. Nu lanceert Moneybird als eerste Nederlandse boekhoudpakket een volledig geïntegreerde betaalrekening en betaalpas. Met de rekening en pas kunnen ondernemers eenvoudig betalen. Betalingen staan realtime in de boekhouding en kunnen in veel gevallen volautomatisch geboekt worden. Bovendien ontstaan er extra mogelijkheden voor automatiseren, zoals automatisch btw sparen of regels instellen voor overboekingen. Edwin Vlieg, mede oprichter van Moneybird, neemt aanwezigen mee in deze nieuwe ontwikkeling.

 • 14.20 uur
  Evaluatie boekhoudsoftware voor (middel)grote bedrijven gericht op robotic accounting
  Onderzoeksbureau GBNED heeft zeer recent (juni 2022) een evaluatie uitgevoerd van boekhoudfuncties binnen de Essentials editie van “Microsoft Dynamics 365 Business Central”, verder te noemen BC. Met name op het gebied van Robotic accounting  ben je volgens GBNED aangewezen op aanvullende software die je als gebruikers elders moet aanschaffen. De vraag die daarbij speelt is welke functies op het gebied van Robotic accounting mag je verwachten vanuit een leverancier van boekhoudsoftware.

  Voor GBNED reden om een onderzoek uit voeren naar aangeboden Robotic accounting functionaliteit in boekhoudsoftware voor (middel)grote ondernemingen, zoals het genoemde Microsoft Business Central, alsmede: AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Twinfield, Visma.Net, Oracle NetSuite en SAP. Welke leveranciers van genoemde software verlenen hun medewerking aan dit onderzoek?

  Tijdens deze sessie wordt de uitkomst van het onderzoek gepresenteerd en ingegaan op aandachtspunten rondom boekhoudsoftware en Robotic accounting.

 • 15.00 uur
  Middagpauze.
    
 • 15.25 uur
  Blockchain
  Een aantal jaren geleden stond Blockchain met stip op 1 als innovatieve ICT ontwikkeling die de markt zou veroveren. We hebben leveranciers van boekhoudsoftware juni 2018 gevraagd wat hun visie is over de blockchain technologie in relatie tot boekhoudsoftware. Enkele quotes uit de toen gegeven reacties zijn:
  - “De blockchain zal de financiële vastlegging zoals we die nu kennen drastisch doen veranderen”;
  - “De blockchaintechnologie zorgt voor een perfect sluitende administratie”;
  - “Blockchain wordt een onomstotelijke backbone voor accounting in de toekomst”;
  - “Boekhoudpakketten worden integraal onderdeel binnen de blockchain”.

  Visma | YUKI heeft de handschoen opgepakt en Blockchain omarmd in relatie tot haar boekhoudsoftware. Jeroen van Haasteren, productmanager bij Visma | YUKI legt uit wat Blockchain precies inhoudt, wat blockchain kan betekenen voor boekhoudsoftware en op welke wijze Blockchain gestalte krijgt binnen de boekhoudoplossing van Visma | YUKI.
  .
 • 15.55 uur
  Referentie Grootboekschema (RGS)
  Alweer 10 jaar geleden is het initiatief Referentie Grootboekschema (RGS) gestart. Dat een standaard als RGS veel potentieel heeft getuige soortgelijke initiatieven in andere landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en België. Het goede nieuws is dat steeds meer boekhoudsoftware RGS-ready is en RGS sinds 2 jaar door het CBS wordt ingezet als standaard voor het aanleveren van gegevens voor de Productie jaarstatistiek vanuit de boekhouding. Ook de Belastingdienst en leveranciers van fiscale aangiftesoftware hebben RGS omarmd voor de winstaangifte-IB en/of VPB. In ontwikkeling zijn het RGS journaal en RGS kengetallen, waarbij die laatste live getoond worden. 
   
  Harold Kinds, de geestelijk vader van RGS, die de eerste jaren het RGS-schema tot stand heeft gebracht, aan het woord. Harold gaat in op de huidige stand van zaken en geeft zijn visie over de toekomst van RGS.

  216 Accountants heeft RGS breed omarmd in haar accountantspraktijk. Na de  implementatie van RGS in de scanstraat, financiële- en loonadministratie is het nu de beurt aan een rolling forecast oplossing die door een innovatieve start-up wordt ontwikkeld. Samen met enkele andere innovatieve accountantskantoren is 216 Accountants launching customer. Martin de Bie, adviseur innovatie bij 216 Accountants, deelt tijdens deze sessie zijn ervaring met deze ontwikkeling.     
    
 • 16.30 uur 
  Afsluiten bijeenkomst en napraten op de informatiemarkt.

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt kunt u kennismaken met de volgende leveranciers:

AFAS
Bizcuit
DOCCO
 

KING Software

Zenvoices

eVerbinding
 

Locatie

Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein en bereikbaar per trein op loopafstand).

Deelnemen

De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 195 euro per persoon, inclusief koffie/thee en broodjesmaaltijd, excl. BTW.

Coronabeleid
Conform de (eventuele) regelgeving op dat moment).

Direct inschrijven 
Naar inschrijven... 

Organisator Onderzoeksbureau GBNED
E-mail gerard@gbned.nl


Onerzoeksbureau GBNED