Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl: seminar software voor rapportage, BI, (liquiditeit)planning en AI

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief


Woensdag 29 mei 2024
Seminar software voor rapportage, BI, (liquiditeit)planning en AI

Actueel
Als actuele ontwikkelingen wordt genoemd:
- Steeds meer gebruik van Artificial intelligende (AI);
- Duurzaamheidsregistratie als onderdeel van ESG;
- Business Intelligence (BI);
- Standaardisatie van data als basis voor BI en AI.

Doelgroep
Bedoeld voor accountants-, administratiekantoren, financials en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van software voor rapportages in relatie tot BI, (liquiditeits)planning, ESG en de invloed van AI.   

Programma vanaf 13:30 uur (wijzigingen voorbehouden):

  • 13:30 uur
    Inleiding en toelichting rapport "Elektronische verslaggeving, audit en interne rapportages", door dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.

  • 13:50 uur
    De inzet van Power BI bij Moore DRV voor haar klanten
    Moore DRV zet Power BI optimaal in bij haar klanten om belangrijke financiële gegevens, zoals omzet, kosten, winstgevendheid en cashflow, snel en tot op detailniveau continu te monitoren, met zoveel mogelijk realtime rapportages. Voor het ontsluiten van data voor klanten is eerst een ‘data warehouse’ opgezet, dat gevoed wordt met relevante data uit de verschillende onderliggende bronsystemen, in eerste instantie vanuit Exact Boekhouden en Handel en Twinfield Boekhouden. Op basis van Power BI zijn vervolgens dashboards samengesteld, al dan niet branchegericht. Zo hebben de IT-consultants van Moore DRV een standaard handelsdashboard voor de groothandel. Handmatig rapportages aanmaken in Excel om inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven per project is met het Power BI Dashboard steeds meer verleden tijd. Met zoveel mogelijk realtime rapportages. Neem alvast een kijkje in het handels dashboard in Power BI.

    Deelnemers worden over bovenstaande uitgebreid geïnformeerd door Etien de Kam, Senior it consultant, Moore DRV en Maarten Molenaars, Manager IT Consultancy, Moore DRV.

  • 14.20 uur
    Artificial intelligence (AI) toegepast in de Belastingadviespraktijk

    Ron Meijer is als register belastingadviseur de oprichter van Blauwe Vrijdag B.V. Ron maakt ook gebruik van AI in zijn praktijk. En dan niet via ChatGPT waar geen sprake is van bronvermelding, maar van Iki.ai. Met deze laatste AI-tool maakt Ron gebruik van kennis op Rechtspraak.nl en heeft op die manier zijn eigen kennisbank gebouwd. Ron toont in een live demo aan de deelnemers hoe hij AI inzet in zijn belastingadviespraktijk. 

  • 14:50 uur
    Pauze met koffie, thee en gelegenheid tot netwerken.

  • 15:20 uur
    BI, Liquiditeitsplanning, ESG en AI in standaard software
    Tien minuten sessies (presentaties en demo's) door softwareleveranciers:

    1) Tussentijdse rapportering, liquiditeitsplanning en voorgeprogrammeerde Power BI modules
    Bizzcontrol levert adviessoftware voor accountants- en administratiekantoren die meer wensen te doen dan enkel de boekhouding. Dat begint met het monitoren van alle administraties vanuit één centrale kantoorcockpit over meer dan 200 voor gedefinieerde financiële parameters. Met een rapportgenerator genereer je met één druk op de knop op maat gemaakte managementrapportering (resultatenrekening, cashflowstatement, balans) die je eenvoudig in PDF kunt doorsturen. Budgettering (zowel resultaten-rekening als cashflow) gebeurt op basis van actuele cijfers aangevuld met toekomstige cijfers op basis van trends uit het verleden (voorraadrotatie, betaalgedrag, ...).

    Dankzij meer dan 25 voorgeprogrammeerde Power BI modules voer je diepgaande analyses uit tot op factuurniveau. De volledige kracht van Power BI dus, maar zonder enige programmering. Een demo toont de werking van dit laatste.

    2) Cashplannr en liquiditeitsplanning
    Cash in de praktijk heeft te maken met zaken als: ongeplande aankopen, werken in uitvoering, nieuwe opdrachten, bestellingen, klanten die laat (of niet) betalen, lonen met vakantiegeld en 13e maand, BTW, leningen en leasingcontracten. De vraag is: hoe kan de accountant een realistische forecast aanbieden aan de ondernemer?

    Cashplannr koppelt met boekhoudsysteem, bank én CRM. De automatische mapping - analyse - forecasting die onder de motorkap zit, zorgt voor een relevant forecast-voorstel. De financiële data van de gebruiker wordt gecombineerd met een krachtig AI-systeem, zodat persoonlijk advies heel snel bij de gebruiker geraakt. Een demo van Cashplannr toont de mogelijkheden.

    3) Hoe Silverfin AI omarmt in haar accountancysoftware
    Silverfin is het cloudplatform dat je leven in de accountancy eenvoudiger maakt. We zijn de basis waarop vooruitstrevende kantoren hun cloud & AI accounting strategie uitbouwen. Van het automatiseren van compliance processen en andere accounting workflows, tot het gebruik van data om adviesverlening te ondersteunen. Wij noemen onze gebruikers connected accountants.  We gaan tijdens deze sessie specifiek in op de AI ontwikkeling binnen ons cloudplatform en wat dit voor Silverfin gebruikers betekent.

    4) Visionplanner Artificial Intelligence Assistent (VAIA)
    Ondernemers verwachten meer klantgerichtheid en proactieve dienstverlening van accountants. Kantoren willen zich richten op diensten met hogere waarde, maar worden geconfronteerd met toenemende regeldruk en personeelstekort. Visionplanner introduceert daarom VAIA. Dat is een AI-assistent die routinematige taken overneemt en ondersteuning biedt bij financiële analyses. Hierdoor kunnen accountants en adviseurs zich focussen op complexere advisering en persoonlijke interactie met klanten, waardoor ze hun waarde als adviseur vergroten. Ontdek tijdens de pitch hoe VAIA de werkdruk verlicht en de adviesrol versterkt.

    5) Wolters Kluwer en duurzaamheidsrapportage
    Duurzaamheidsrapportage is complex en verschilt per bedrijf. Het begint met het verzamelen van de juiste gegevens. En daar kunnen we onze klanten nu heel goed bij helpen als Wolters Kluwer, met de nieuwe applicatie ‘DossierFlow’. Daarmee kunnen accountants, verantwoordelijke voor audits, belastingadviseurs etc., met behulp van gestructureerde vragenlijsten, klantinformatie uitvragen en beoordelen. Tegelijkertijd werken we bij ‘Twinfield Boekhouden’ aan het verzamelen van transactionele niet-financiële gegevens in de boekhouding in samenwerking met Basecone. En tot slot heeft onze divisie L&R een ‘contenthub’ met alle nieuws, checklisten en interpretaties van de CSRD wetgeving. Via een demo tonen we ‘DossierFlow’ aan de deelnemers in relatie tot duurzaamheidsrapportage.

    6) Rapportages in BI met de technieken van Excel
    XLReporting levert online software aan zowel de ondernemer als de adviseur. Het gaat dan om rapportages, budgetten, forecasting en (liquiditeits)planning. Het gaat hierbij om rapportage mogelijkheden die vergelijkbaar zijn met de bekende ‘draaitabel’ technieken van Excel. Het ophalen en aggregeren van data is dan al gedaan. Deze aanpak ligt volgens XLReporting dichter bij het werkveld en dat verkort sterk de leercurve en je beperkt de afhankelijkheid van (externe) deskundigen (zoals voor Power BI bijvoorbeeld). Via een demo worden de mogelijkheden getoond. Verder wordt, onder de werktitel COA-AI, gewerkt aan een AI-oplossing waarmee je grootboekschema's sneller klaar kan maken voor rapporteren, begroten en consolideren.

  • 16:35 uur 
    Pauze met koffie, thee, snack en gelegenheid tot netwerken.

  • 17:00 uur
    Van bon tot balans
    Leveranciers van boekhoud- en rapportagesoftware hebben al prachtige koppelingen gebouwd die handmatig overnemen van cijfers tot een minimum beperken. Verschillende mogelijkheden passeren de revue.

    17.10 uur
    RGS: meer dan een standaard rekeningschema
    Met korte uitleg en demo van: RGS decimaal rekeningschema, RGS kengetallen, RGS rapportages en met RGS je boekhouding optimaal voorbereid op verslaggeving.

    17.25 uur
    Standaard datasets in ontwikkeling
    Onder de noemer “Open Data en Administratie” (ODA) is de eerste ontwikkeling gaande van gegevens standaarden van financiële data die gebruikt kunnen worden in combinatie met OpenAPI en bijvoorbeeld BI. Dat betekent straks het zelfde formaat en indeling van datasets als grootboekmutaties, openstaande facturen en bijvoorbeeld journaalregels voor alle boekhoudpakketten.

    1745 uur
    Vragen en antwoorden

    Eventuele vragen door deelnemers en reacties c.q. antwoorden daarop.

  • 18:00 uur
    Afsluiten bijeenkomst.

Kosten
De kosten voor het bijwonen van dit seminar op 29 mei a.s. bedragen 200 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een snack, excl. BTW.

Locatie
Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein en bereikbaar per trein op loopafstand).

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN
Online informatie en inschrijven voor het seminar op 29 mei a.s.


Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Een on-line versie van deze nieuwsbrief vindt u op www.softwarepakketten.nl onder de rubriek 'Nieuwsbrieven'

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy reglement.

 


Onerzoeksbureau GBNED