Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Agenda

Seminar RPA en robotic accounting 2023

Datum 11-10-2023
Duur 10:30 - 16:30 uur
Plaats Hoevelaken
Locatie Expo Hoevelaken


Op woensdag 11 oktober 2023 organiseert Onderzoeksbureau GBNED voor het zesde jaar, het "Seminar RPA en robotic accounting".

Begripsvorming

Robotic accounting

Robotic process automation (RPA) is gericht op bedrijfsprocessen, waarbij de workforce (arbeidscapaciteit) van (hoog volume) processen vervangen wordt door automatisering. Dit laatste in de regel zonder veranderingen of aanpassingen aan de applicatie zelf. Er wordt ook wel gesproken over "workforce emulate", oftewel het imiteren/nabootsen van menselijke handelingen (die repeterend en voorspelbaar zijn).

Robotic accounting richt zich met name op administratieve processen en heeft ook betrekking op het aanpassen van bestaande softwaresystemen zelf om de workforce te verminderen. 

Artificial intelligence (AI), oftewel Kunstmatige intelligentie, wordt toegepast om machines (computers) in staat te stellen om taken op een 'slimme' (smart) manier uit te voeren. Zo maakt, in relatie tot de accountancy, machine learning onderdeel uit van AI dat beoogt de boekhouding en audit daarvan verregaand te automatiseren. AI en machine learning gaan feitelijk hand in hand als het gaat om technologische ontwikkeling met RPA en robotic accounting.

Andere onderwerpen die, mede in relatie tot deze begrippen, tijdens het seminar aan bod komen zijn Open Banking, Business Intelligence (BI) en Duurzaamheid.   

Doel en doelgroep

Doel
Geïnteresseerden inzicht bieden in visie en oplossingen op het gebied van RPA, robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen c.q. innovaties. 

Doelgroep
Financials, accountants, adviseurs en andere geïnteresseerden die goed geïnformeerd willen worden over actuele ontwikkelingen op ICT gebied die van invloed zullen zijn op administratieve bedrijfsprocessen en in het bijzonder RPA en Robotic accounting.

Programma (onderhanden en onder voorbehoud)

Ontvangst vanaf 10:00 uur met koffie.

 • 10:30 uur
  Inleiding door de dagvoorzitter, Gerard Bottemanne.
     
 • 10:35 uur
  Robotic Process automation (RPA): een andere benadering tot automatiseren

  Sam van der Wagen is mede oprichter van Viona en specialist op het gebied van procesoptimalisatie met inzet van robotic process automation (RPA).

  Sam geeft uitleg over RPA, dat een heel andere benadering is tot automatiseren. In plaats van databases te koppelen om gegevens uit systemen te krijgen bootst RPA het gedrag van de gebruiker na, waardoor hele processen van A tot Z geautomatiseerd kunnen worden. bovendien is het op bijna elk systeem toe te passen. Zo gaat Sam in op onder andere “On boarding van nieuwe medewerkers” en hoe RPA daarbij kan ondersteunen. 

 • 11:05 uur
  Het ontsluiten van data als basis voor analyses en rapportages in BI

  Pieter van der Zijpp is BI specialist bij The Big Data Chef. Pieter heeft uitgebreide ervaring met het leiden van BI projecten, voornamelijk met Power BI, voor zowel het bedrijfsleven als de accountancy.

  Pieter gaat in op het ontsluiten van data uit verschillende softwaresystemen als basis voor analyses en rapportages, denk hierbij aan AFAS, Nmbrs en Exact. Er zal worden stilgestaan bij een aantal manieren om dit mogelijk te maken, van ad hoc koppelingen tot data warehouse oplossingen en het Microsoft Dataverse, een native koppeling waarmee data uit Microsoft producten makkelijk ontsloten kan worden.

  Daarnaast zal Pieter uitgebreid vertellen over verschillende typen dienstverlening: maatwerk, self service, templates of een combinatie van deze. Door middel van een breed scala aan demo rapporten kunnen veel mogelijke visualisaties live getoond en besproken worden. 

 • 11:35 uur
  Duurzaamheidsrapportage geïntegreerd in boekhoudsoftware

  Op Europees niveau kennen we de CSRD die steeds meer organisaties zal verplichten tot duurzaamheidsrapportages. Een actueel onderwerp waar menig financial mee te maken krijgt.

  Yuki en SmartTrackers, beide ondernemingen onder de Visma vlag, lanceerden in mei 2023 de Duurzaamheidsmonitor, waarmee op basis van financiële data een onderneming direct inzicht krijgt in haar CO2-voetafdruk. Yuki is de eerste boekhoudsoftware die, in samenwerking met SmartTrackers, een geïntegreerde duurzaamheidsmonitor biedt. SmartTrackers adviseert organisaties bij onder andere de CSRD en levert ondersteunende software om een CO2-voetafdruk te berekenen en te sturen op verbetering.

  Leo Smit, oprichter en directeur van SmartTrackers, geeft een inleiding over duurzaamheidsrapportages en CSRD. Dewi Vermeulen, directeur strategische projecten bij Yuki, geeft vervolgens een demo en toelichting van de Duurzaamheidsmonitor in de boekhoudsoftware.

 • 12:15 uur
  Pauze met lunch en netwerken.
    
 • 13:00 uur
  Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties

  Met Dynamics 365 Copilot introduceerde Microsoft eerder dit jaar 's werelds eerste AI-copilot die native is ingebouwd in zowel CRM- als ERP-applicaties.

  Mignon Coenen is specialist op het gebied van Dynamics 365 Business Central en Project Operations en werkzaam bij GAC Business Solutions. Met een achtergrond in de accountancy en de RA-titel achter haar naam maakt Mignon de vertaalslag van IT naar Business.

  Mignon geeft een presentatie over de mogelijkheden die AI vandaag de dag biedt om business applicaties te ondersteunen. Op basis van een live demo toont Mignon de deelnemers een kijkje in de keuken van de AI-functionaliteit binnen Business Central.

 • 13:30 uur
  AI-chatbot die HR- en salarisvragen beantwoordt

  Nmbrs heeft de Knowledge Assistant ontwikkeld, een AI-chatbot die HR- en salaris vragen van klanten beantwoordt.
  De Knowledge Assistant maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) met als bron het Handboek Loonheffingen.

  Thijmen Alkema en Zeeger van Dedem, IT-specialisten bij Nmbrs, nemen de deelnemers mee in de huidige mogelijkheden van AI en vertellen wat de toekomst nog meer in petto heeft.

 • 14:00 uur
  Verplichte registratie van CO2-uitstoot in het verkeer van werknemers

  Heeft een organisatie meer dan 100 werknemers? Dan is het verplicht per 2024 te rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van alle werknemers. Zo wordt gerapporteerd het totaal aantal kilometers dat werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer. En het jaartotaal aan kilometers, verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype. Tijdens het seminar komen enkele aandachtspunten aan de orde en wordt ervaring met de voorbereiding van de registratie en rapportage door aanwezige deelnemers uitgewisseld.

 • 14:30 uur
  Pauze met koffie en thee.
    
 • 15:00 uur
  Ontwikkelingen rondom elektronisch factureren

  Juli 2023 heeft de Europese Commissie een nieuwe versie van "eInvoicing Country Factsheets" uitgebracht. Deze Factsheet biedt uitgebreide informatie over het beleid en de voortgang op het gebied van e-facturering van alle 27 EU-lidstaten en 4 andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER) na de implementatie van de richtlijn. Ook wordt aandacht besteed aan "VAT in the Digital Age" om het EU-stelsel van BTW te moderniseren en fraudebestendiger te maken. Landen als Portugal en Italië lopen hierbij voorop.

  In Nederland zien we steeds meer softwareleveranciers die Peppol omarmen en ondernemers ontzorgen om efficiënt gebruik te maken van E-factureren. In deze sessie worden de deelnemers bijgepraat over recente ontwikkelingen op het gebied van E-facturen door Erwin Wulterkens, expert E-factureren en betrokken bij OpenPeppol.

 • 15:30 uur
  Open Banking

  Mark Munne is een ervaren consultant op het gebied van betalingsverkeer. Nadat Mark voor Fortis Bank de SEPA Credit Transfer en Direct Debit processen heeft ontworpen, heeft hij de top 25 klanten van ABN AMRO (energiemaatschappijen, verzekeraars, overheid) gemigreerd naar SEPA. Daarna was Mark verantwoordelijk voor Instant Payments bij Worldline. Hij is nu Domain Lead Payments bij het Belgische Isabel Group, waar hij zich bezig onder andere houdt met Open Banking.

  En het is Open Banking wat een belangrijke meerwaarde heeft voor Robotic accounting. We kunnen ons geen administratie meer voorstellen zonder bankkoppeling. Open Banking (in Europa vastgelegd in de PSD2) bied je onder andere de mogelijkheid dat je als ondernemer minimaal 4 maal per dag beschikt over de bankgegevens. Ook kun je met Open Banking betalingen (zowel enkele als bulk) initiëren en ontvangen.

  De ontwikkelingen in Open Banking staan niet stil, dus Mark Munne brengt ons weer bij de tijd met de laatste stand van zaken. Antwoorden op vragen als ‘wat staat er in de PSD3?’, 'wat zijn de plannen van de Berlin Group en het SEPA Payment Account Access Scheme?’, ‘wanneer krijgen we toegang tot salarisstroken en credit card gegevens?’ en ‘wat kan ik hier allemaal mee in de boekhoudsoftware vandaag de dag?’ komen aan bod. Een interessante en relevante sessie waarbij er uiteraard ook ruimte is voor jullie vragen rondom Open Banking en betalingsverkeer.

 • 16:10 uur
  Gids boekhoudsoftware 2023

  Toelichting op de dan verschenen uitgave van de Gids boekhoudsoftware 2023. Met een onderverdeling van boekhoudsoftware voor het MKB, MKB+ en grote organisaties. Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED gaat in op het aanbod van boekhoudsoftware en de mate waarop relevante ontwikkelingen zijn opgenomen in de software, zoals elektronisch factureren op basis van Peppol, RGS en OpenApi. Ook worden aangegeven innovaties door softwareleveranciers aangestipt.

 • 16:30 uur 
  Afsluiten bijeenkomst. 

Locatie

Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein en bereikbaar per trein op loopafstand).

Deelnemen

De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 225 euro per persoon, inclusief koffie/thee en broodjesmaaltijd, excl. BTW.

Direct inschrijven 
Naar inschrijven...

Organisator Onderzoeksbureau GBNED
E-mail gerard@gbned.nl


Onerzoeksbureau GBNED