Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Agenda

Seminar software voor rapportage, BI, (liquiditeit)planning en AI

Datum 29-05-2024
Duur Van 13.15 - 18.15 uur
Plaats Hoevelaken
Locatie Expo Hoevelaken

Doelgroep

Financials en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van software voor rapportages, BI, (liquiditeits)planning, ESG en de invloed van AI.

Robotic accounting

Van bon tot balans
Cijfers uit de boekhouding leiden tot een jaarrekening, winstaangifte (IB en VPB) en andere externe- en interne rapportages. Leveranciers van boekhoud- en rapportagesoftware hebben al prachtige koppelingen gebouwd die handmatig overnemen van cijfers tot een minimum beperken. Niet alleen na afloop van een kalenderjaar, maar ook tussentijds. Zo beschik je als financial altijd over actuele cijfers over je eigen onderneming of over de onderneming van je cliënten. Tijdens het seminar bespreken we welke cijfers automatisch overgenomen worden, welke rol RGS daarbij kan spelen en welke initiatieven er zijn voor nog meer automatische gegevensuitwisseling.

BI
Afgelopen paar jaar stond met name Microsoft Power BI in de belangstelling als tool om door eindgebruikers zelf uitgebreide analyses, dashboards en rapportages te ontwikkelingen. Simpel de overstap maken van Excel naar Power BI bleek in de praktijk voor de meeste eindgebruikers een stap te ver. Op dit moment worden tools als Power BI nog steeds in ruime mate ingezet, maar dan mede op basis van aanvullende tools en templates die het gebruik van BI in de praktijk mogelijk maken. Bij dit laatste kan ook gedacht worden aan een 'data warehouse' dat, zoveel mogelijk real time, gegevens verzamelt vanuit onderliggende administratiesystemen en klaarzet voor verdere analyse op basis van BI.

Liquiditeitsplanning c.q. -rapportage
Mogelijk heeft de voorbije corona periode er mee te maken, maar het besef en belang van een goede liquiditeitsplanning wordt steeds meer erkend door financials. Maar wat mag je eigenlijk verwachten van een goede liquiditeitsplanning? Wordt alleen gekeken naar het grootboek en openstaande debiteuren en crediteuren (met afgesproken betaaltermijnen) of is sprake van een uitgebreidere liquiditeitsplanning met zaken als:

  • Te betalen BTW de komende periode;
  • Geplande uitbetaling van salarissen en loonheffingen; ook rekening houdend met vakantiegeld en winstuitkering;
  • Betaalgedrag van klanten en aan leveranciers; realistischer dan op basis van vervaldata is zo mogelijk ook rekening houden met het werkelijke betaalgedrag van klanten en betalingen aan crediteuren uit het verleden.
  • Aangegane financiële verplichtingen; denk aan lopende lease contracten of leningen.
  • Lopende orders.

Duurzaamheidsrapportage
Adviesbureaus op het gebied van duurzaamheid volgen elkaar in rap tempo op. En we lezen dat duurzaamheid niet alleen speelt bij grote concerns, maar ook binnen het MKB. De eerste specifieke toepassingen voor duurzaamheidsrapportage zijn een feit. Interessant is ook in hoeverre bestaande boekhoud- en rapportagesoftware al rekening houdt met duurzaamheidsregistratie – en rapportage.

Artificial Intelligence (AI)
AI kunnen we gerust de ontwikkeling van dit moment noemen. Vorig jaar introduceerde Microsoft 's werelds eerste AI-copilot die native is ingebouwd in zowel CRM- als ERP-applicaties. En kwam Nmbrs met de Knowledge Assistant, een AI-chatbot die HR- en salaris vragen van klanten beantwoordt. (zie voor beide de terugblik RPA en Robotic accounting: seminar gehouden op 11 oktober 2023). Wat hebben softwareleveranciers op het gebied van rapportagesoftware voor ons in petto op het gebied van AI. 

Programma (onder voorbehoud)

Ontvangst vanaf 12.45 uur met koffie.

13.15 uur
Inleiding en korte toelichting rapport "Elektronische verslaggeving, audit en interne rapportages”.
Door dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED. 

13.30 uur
De inzet van Power BI bij Moore DRV voor haar klanten
Moore DRV zet Power BI optimaal in bij haar klanten om belangrijke financiële gegevens, zoals omzet, kosten, winstgevendheid en cashflow, snel en tot op detailniveau continu te monitoren, met zoveel mogelijk realtime rapportages. Voor het ontsluiten van data voor klanten is eerst een ‘data warehouse’ opgezet, dat gevoed wordt met relevante data uit de verschillende onderliggende bronsystemen, in eerste instantie vanuit Exact Boekhouden en Handel en Twinfield Boekhouden. Op basis van Power BI zijn vervolgens dashboards samengesteld, al dan niet branchegericht. Zo hebben de IT-consultants van Moore DRV een standaard handelsdashboard voor de groothandel. Handmatig rapportages aanmaken in Excel om inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven per project is met het Power BI Dashboard steeds meer verleden tijd. Met zoveel mogelijk realtime rapportages. Neem alvast even een kijkje in het standaard handels dashboard in Power BI.

Deelnemers worden over bovenstaande uitgebreid geïnformeerd door Etien de Kam, Senior it consultant, Moore DRV en Maarten Molenaars, Manager IT Consultancy, Moore DRV.

13.55 uur
Artificial intelligence (AI) toegepast in de Belastingadviespraktijk

Ron Meijer is als register belastingadviseur de oprichter van Blauwe Vrijdag B.V. Ron maakt ook gebruik van AI in zijn praktijk. En dan niet via ChatGPT waar geen sprake is van bronvermelding, maar van Iki.ai. Met deze laatste AI-tool maakt Ron gebruik van kennis op Rechtspraak.nl en heeft op die manier zijn eigen kennisbank gebouwd. Ron toont in een live demo aan de deelnemers hoe hij AI inzet in zijn belastingadviespraktijk.

14.20 uur
BI, Liquiditeitsplanning, ESG en AI in standaard software
Tien minuten sessies (presentaties en demo's) door softwareleveranciers: 

1) Cashplannr en liquiditeitsplanning
Cash in de praktijk heeft te maken met zaken als: ongeplande aankopen, werken in uitvoering, nieuwe opdrachten, bestellingen, klanten die laat (of niet) betalen, lonen met vakantiegeld en 13e maand, BTW, leningen en leasingcontracten. De vraag is: hoe kan de accountant een realistische forecast aanbieden aan de ondernemer?

Cashplannr koppelt met boekhoudsysteem, bank én CRM. De automatische mapping - analyse - forecasting die onder de motorkap zit, zorgt voor een relevant forecast-voorstel. De financiële data van de gebruiker wordt gecombineerd met een krachtig AI-systeem, zodat persoonlijk advies heel snel bij de gebruiker geraakt. Een demo van Cashplannr toont de mogelijkheden.

2) Visionplanner Artificial Intelligence Assistent (VAIA)
Ondernemers verwachten meer klantgerichtheid en proactieve dienstverlening van accountants. Kantoren willen zich richten op diensten met hogere waarde, maar worden geconfronteerd met toenemende regeldruk en personeelstekort. Visionplanner introduceert daarom VAIA. Dat is een AI-assistent die routinematige taken overneemt en ondersteuning biedt bij financiële analyses. Hierdoor kunnen accountants en adviseurs zich focussen op complexere advisering en persoonlijke interactie met klanten, waardoor ze hun waarde als adviseur vergroten. Ontdek tijdens de pitch hoe VAIA de werkdruk verlicht en de adviesrol versterkt.

3) Hoe Silverfin AI omarmt in haar accountancysoftware
Silverfin is het cloudplatform dat je leven in de accountancy eenvoudiger maakt. We zijn de basis waarop vooruitstrevende kantoren hun cloud & AI accounting strategie uitbouwen. Van het automatiseren van compliance processen en andere accounting workflows, tot het gebruik van data om adviesverlening te ondersteunen. Wij noemen onze gebruikers connected accountants.

We vertellen je graag meer over SAIL, oftewel Silverfin AI Lab, dit intern team staat centraal in de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van AI binnen de accountancy. Hun focus omvat niet alleen de effectieve integratie van AI in Silverfin (zoals Talking Points, AI mapping en de Silverfin Assistant), maar ook baanbrekend academisch onderzoek in samenwerking met de Universiteit Gent. In onze  sessie zullen we een inkijkje geven in de recente bevindingen van SAIL en demonstreren we de functionaliteiten van de Silverfin Assistant, die dit jaar beschikbaar zal zijn in Nederland.

14.55 uur
Pauze met koffie, thee en gelegenheid tot netwerken.

15.25 uur
Artificial intelligence (AI) en de invloed op de accountancypraktijk: reflectie
Gerti Schoonderbeek is actief als adviseur voor accountantskantoren. Nagenoeg 30 jaar accountancy ervaring, waarvan ruim 10 jaar als accountant/ondernemer.

In zijn rol als adviseur begeleid hij kantoren met strategische vraagstukken rondom profilering, inzet van ICT en training/opleiding. En zo is daar ook zijn visie op AI en op welke wijze dit van invloed is op accountants- en administratiekantoren. Hij reflecteert op de overige sprekers en prikkelt u met enkele stellingen en ervaringen uit zijn eigen praktijk.

15.35 uur
Rapportageplicht Digitale Platformen (DAC7)
Begin dit jaar heeft Europese DAC7 richtlijn kortstondig zijn ‘15 minutes of fame’ beleeft. Uiterlijk op 31 januari hebben digitale platformen voor het eerst gerapporteerd over hun verkopers. De landelijke kranten en nieuwsprogramma’s hadden vooral aandacht voor de particuliere verkopers. Zou de Belastingdienst achter ze aankomen, omdat ze drie rompertjes via Marktplaats of Vinted hadden verkocht?
Minder aandacht was ervoor de digitale platformen. En dat is jammer want de rapportageverplichting treft meer bedrijven dan je denkt. Weinig verrassend vallen AirBNB, Bol.com, Booking, Marktplaats, Uber en Vinted onder DAC7. Maar ook ‘traditionele bakstenen’ bedrijven zoals winkelketens, reisbureaus en makelaars kunnen onder DAC7 vallen.

In deze presentatie licht Bas Jansen van de Belastingdienst toe wat volgens DAC7 een digitaal platform is en wat de rapportageplicht inhoudt. De DAC7-rapportage vraagt gegevens die een standaard boekhoudpakket niet vastlegt. Daarnaast zal niet elk pakket een DAC7-rapportage kunnen produceren.

Robert de Vries van Ex Nihilo is al in een vroeg stadium gestart met de ontwikkeling van software voor DAC7-rapportages. Robert zal vanuit het perspectief van een softwareleverancier vertellen wat de uitdagingen zijn.

16.00 uur
BI, Liquiditeitsplanning, ESG en AI in standaard software
Vervolg
Tien minuten sessies (presentaties en demo's) door softwareleveranciers:

4) Tussentijdse rapportering, liquiditeitsplanning en voorgeprogrammeerde Power BI modules
Bizzcontrol levert adviessoftware voor accountants- en administratiekantoren die meer wensen te doen dan enkel de boekhouding. Dat begint met het monitoren van alle administraties vanuit één centrale kantoorcockpit over meer dan 200 voor gedefinieerde financiële parameters. Met een rapportgenerator genereer je met één druk op de knop een op maat gemaakte managementrapportering (resultatenrekening, cashflowstatement, balans) die je eenvoudig in PDF kunt doorsturen. Budgettering (zowel resultatenrekening als cashflow) gebeurt op basis van actuele cijfers aangevuld met toekomstige cijfers op basis van trends uit het verleden (voorraadrotatie, betaalgedrag, ...).

Dankzij meer dan 25 voorgeprogrammeerde Power BI modules voer je diepgaande analyses uit tot op factuurniveau. De volledige kracht van Power BI dus, maar zonder enige programmering. Een demo toont de werking van dit laatste.

5) Wolters Kluwer en ESG duurzaamheidsrapportage
Duurzaamheidsrapportage is complex en verschilt per bedrijf. Het begint met het verzamelen van de juiste gegevens. En daar kunnen we onze klanten nu heel goed bij helpen als Wolters Kluwer, met de nieuwe applicatie ‘DossierFlow’. Daarmee kunnen accountants, verantwoordelijke voor audits, belastingadviseurs etc., met behulp van gestructureerde vragenlijsten, klantinformatie uitvragen en beoordelen. Tegelijkertijd werken we bij ‘Twinfield Boekhouden’ aan het verzamelen van transactionele niet-financiële gegevens in de boekhouding in samenwerking met Basecone. En tot slot heeft onze divisie L&R een ‘contenthub’ met alle nieuws, checklisten en interpretaties van de CSRD wetgeving. Via een demo tonen we ‘DossierFlow’ aan de deelnemers in relatie tot duurzaamheidsrapportage.

6) Rapportages in BI met de technieken van Excel
XLReporting levert online software aan zowel de ondernemer als de adviseur. Het gaat dan om rapportages, budgetten, forecasting en (liquiditeits)planning. Het gaat hierbij om rapportage mogelijkheden die vergelijkbaar zijn met de bekende ‘draaitabel’ technieken van Excel. Het ophalen en aggregeren van data is dan al gedaan. Deze aanpak ligt volgens XLReporting dichter bij het werkveld en dat verkort sterk de leercurve en je beperkt de afhankelijkheid van (externe) deskundigen (zoals voor Power BI bijvoorbeeld). Via een demo worden de mogelijkheden getoond. Verder wordt, onder de werktitel COA-AI, gewerkt aan een AI-oplossing waarmee je grootboekschema's sneller klaar kan maken voor rapporteren, begroten en consolideren.

7) Datalab introduceert Metabase: het alternatief voor PowerBI
Data vertalen naar waardevolle inzichten gebeurt doorgaans met PowerBI. Een krachtige tool met voordelen en helaas ook nadelen. Het bekendste nadeel is de noodzaak van dure licenties voor het publiceren en bekijken van dashboards.

Volgens Datalab is Metabase prima alternatief voor PowerBI en al bewezen in de praktijk, zoals bij Van Wezel Accountants en De Administratie.

Dashboards maken, waarom zou je? Met X-ray maakt een dashboard zichzelf. Je klikt een databron aan en je krijgt volledig geautomatiseerd de belangrijkste highlights van je datasets te zien. Data koppelen gaat grotendeels vanzelf en via de intuïtieve interface. Samenwerken met meerdere mensen tegelijkertijd of, - wat Datalab betreft - de handigste feature van allemaal: signalering en automatisch verzenden van rapportages. Je kunt doel- en signaleringswaarden instellen. Valt een door jou gekozen metriek boven of onder deze grenzen? Dan krijg jij en je collega’s een signaaltje. Kortom: het dashboard komt naar je toe in plaats van andersom. Datalab vertelt je graag alles over Metabase.

16.45 uur 
Pauze met koffie, thee, snack en gelegenheid tot netwerken.

17.10 uur
De CBS Productie jaarstatistiek 100% automatisch gevuld voor klein MKB op basis van RGS
De Productie jaarstatistiek kan al enkele jaren digitaal aangeleverd worden vanuit de boekhouding op basis van RGS en de RGS brugstaat. Dat scheelt ondernemers en intermediairs het nodige werk omdat 70 á 80% dan automatisch wordt ingevuld. Nieuw is dit jaar dat het CBS voor de categorie ‘klein MKB’ met een flink ingekorte variant komt van de Productie jaarstatistiek. Deze nieuwe variant kan nu 100% automatisch worden gevuld vanuit de boekhouding op basis van RGS en de RGS brugstaat. Overige gegevens verkrijgt het CBS dan op een andere manier. Deze werkwijze gaat dit jaar gelden voor 16.000 ondernemers. Een extra reden voor ondernemers en intermediairs om de boekhouding op basis van RGS in te richten. Dat laatste is een eenmalige activiteit die zich vanzelf terugverdient. Derk van Wijk, projectleider Implementatie RGS, CBS, geeft een toelichting en demo van deze werkwijze en gaat graag in op vragen vanuit de deelnemers.

17.35 uur
RGS: meer dan een standaard rekeningschema
Met korte uitleg en demo van: RGS decimaal rekeningschema, RGS kengetallen, RGS rapportages en met RGS je boekhouding optimaal voorbereid op verslaggeving.

17.50 uur
Standaard datasets in ontwikkeling
Onder de noemer “Open Data en Administratie” (ODA) is de eerste ontwikkeling gaande van gegevens standaarden van financiële data die gebruikt kunnen worden in combinatie met OpenAPI en bijvoorbeeld BI. Dat betekent straks het zelfde formaat en indeling van datasets als grootboekmutaties, openstaande facturen en bijvoorbeeld journaalregels voor alle boekhoudpakketten.

18.15 uur
Vragen door deelnemers en einde bijeenkomst.

Locatie, kosten en inschrijven

Locatie 
Expo Hoevelaken,
Koninginneweg 1
te Hoevelaken

Kosten
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 200 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een snack, excl. BTW.

Direct inschrijven 
Naar inschrijven...

Organisator Onderzoeksbureau GBNED
E-mail gerard@gbned.nl


Onerzoeksbureau GBNED