Softwarepakketten.nl

Software nieuws

Ruim de helft van de MKB-organisaties in Nederland is niet tevreden over het digitaliseren van hun financiele administratie

Plaatsingsdatum 28-01-2021
Berichtdatum 28 januari 2021

Elvy heeft afgelopen maanden onderzocht hoever MKB-organisaties in Nederland zijn met het optimaliseren van hun financieel administratieve processen en wat de rol van digitaliseren en automatiseren daarin is. Dit onderzoek laat zien dat ruim de helft van de organisaties nog niet tevreden is met het automatiseren en digitaliseren van hun financieel administratieve processen.

De belangrijkste barrières om financieel administratieve processen te optimaliseren is het vrijmaken van mensen van hun bestaande taken. Daarnaast geven de finance professionals ook aan dat het hen aan tijd ontbreekt en dat zij de urgentie niet zien.

Je zou verwachten dat veel financieel managers een plan en budget hebben om inzicht te krijgen waardoor ze effectiever kunnen sturen’ zegt Vincent Buijs van Elvy. ‘Echter het onderzoek toont aan dat ongeveer 60% van de organisaties geen concreet stappenplan en budget heeft toegewezen om de financieel administratieve bedrijfsprocessen te optimaliseren met de huidige technologische mogelijkheden’.

Bij organisaties die hun financiële administratie wel voor elkaar hebben zien we dat zij juist wel een plan hebben, meer grip hebben op de financiën en daardoor efficiënt kunnen sturen. Het onderzoek toont dan ook aan dat door processen te digitaliseren en te automatiseren je meer grip krijgt, je efficiënter werkt en dat procesoptimalisatie ook zorgt voor tevreden medewerkers, meer ruimte voor innovaties én meer klanttevredenheid.

Het onderzoek onder bijna 170 finance professionals uit het MKB toont aan dat we met een markt te maken hebben die niet snel innoveert; slechts 21% ziet zichzelf als innovator of early adopter. Dit lijkt te komen doordat bedrijven niet weten hoe te innoveren of wat de volgende stappen in het proces zijn om verder te digitaliseren.

Trends en drijfveren
De verwachting bij de onderzochte organisaties is dat de volgende trends en ontwikkelingen binnen drie jaar de meeste impact hebben op de financiële administratie:

  • Digitalisering;
  • E-facturatie;
  • Business Intelligence.

Geen concreet plan
Wat echter ontbreekt bij bijna 60% van de onderzoeksgroep is dat ze geen concreet stappenplan hebben om de financieel administratieve bedrijfsprocessen te verbeteren. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn het vrijmaken van mensen (49%) en het ontbreken van tijd (33%). Daarnaast laat bijna hetzelfde percentage (60%) weten dat zij géén budget hebben vrijgemaakt.

De vruchten plukken
Bij bedrijven die hun financieel administratieve processen goed op orde hebben en daar ook de vruchten van plukken, is de automatiseringsgraad 33% hoger. Zij worden dan ook vooral gedreven door grip. Deze bedrijven hebben een plan, budget en zetten de juiste mensen op de juiste plek

Op www.elvy.nl/benchmark is het benchmark rapport te downloaden en meer informatie te vinden over het onderzoek.

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Robotic (accounting), ICT Innovatie, Soort > Boekhoudsoftware, ZZP'ers en klein MKB
Bronvermelding Elvy

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug

Gerelateerde berichten

Waar en hoe moeten finance professionals beginnen met digitaliseren en automatiseren van hun processen [25-02-2021]


Seminar RPA en robotic accounting

29 september 2021
Seminar RPA en robotic accounting
Met ook gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren, Purchase-2-Pay, PSD2, Blockchain en Chatbots.
Meer informatie en deelname...AFAS Software


Onerzoeksbureau GBNED