Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

Onderzoek van AFAS Software: digitalisering een van de oplossingen voor verlichten personeelstekort in de bouwsector

Plaatsingsdatum 15-12-2023
Berichtdatum 14 december 2023

72 procent van de bedrijven in de bouw verwacht dat de personeelstekorten de komende tijd een nóg groter agendapunt gaan worden. Dat blijkt uit onderzoek van AFAS Software, in samenwerking met Markteffect, onder honderden bedrijven in de bouw. Personeelstekort is daarmee net als vorig jaar het grootste doel om op te lossen voor bouwprofessionals.

Digitalisering wordt als één van de vele oplossingen gezien voor het verlichten van het personeelstekort. Desondanks stippen de meer dan 400 ondervraagde bouwbedrijven in het onderzoek allerlei redenen aan die het prioriteren van digitalisering in de weg zitten. Gebrek aan kennis binnen de organisatie en tijdsgebrek zijn de twee belangrijke knelpunten die uit het onderzoek naar voren komen.

Kevin Voges, Product Manager bij AFAS, maakt zich zorgen: ‘’De bouw zit in zwaar weer. Stikstofproblematiek, oplopende bouwkosten en dan ook nog grote personeelstekorten. Het piept en kraakt. Zorgelijk is dat bedrijven aangeven niet toe te komen aan digitalisering en zodoende aan herstructureringen die zo hard nodig zijn om voor verlichting te zorgen. Digitalisering is een belangrijk middel om tot herstructurering te komen.

Menselijke afhandeling in digitale processen
Digitale processen worden in de bouw voornamelijk ingezet voor salaris- en financiële administratie, werkvoorbereiding en HR. Bedrijven in de bouw hebben gemiddeld 61 procent van deze processen gedigitaliseerd. Voges: "Digitalisering neemt op den duur werk uit handen van het personeel. Redenen van bedrijven om niet over te gaan tot digitalisering zijn onder andere dat de voorkeur wordt gegeven aan menselijke afhandeling, of dat zij niet genoeg vertrouwen hebben in de digitale oplossing."

Wat verder opvalt, is dat organisaties met meer dan honderd werknemers hogere prioriteit geven aan zowel het digitaliseren als het personeelstekort ten opzichte van kleinere bedrijven. 81 procent van deze bedrijven geeft zelfs aan dat er tenminste één eindverantwoordelijke is aangesteld om digitalisering in de organisatie te bevorderen. Van organisaties tussen de vijf en negentien medewerkers heeft maar 39 procent hier iemand voor aangesteld.

Investeren voor het afnemen van faalkosten
Twintig procent van de organisaties laat weten het komend boekjaar twee- tot vijf procent van de budgetten te reserveren voor digitalisering. Opvallend is dat bouwbedrijven die digitalisering hoog op de agenda hebben hier geen groter aandeel van de omzet voor vrijmaken. Een gemiste kans volgens Voges: "Uit onderzoek komt juist naar voren dat 65 procent van de organisaties vindt dat digitalisatie faalkosten aanzienlijk naar beneden brengt. Een zorgvuldige investering in een goed werkend systeem levert uiteindelijk dus juist geld op. Dat is geld wat nu goed en beter ingezet kan worden voor andere doeleinden, zoals het digitaal opleiden van je medewerkers."

Meer over AFAS.
  
  

Categorie(n) Branche > Bouw en installatie, Soort > Projectmanagement en -planning, Soort > Facility management
Bronvermelding AFAS

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED