Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

7e editie van de Visma Software Digitaliseringsindex: grotere organisaties lopen uit op het MKB

Plaatsingsdatum 03-07-2023
Berichtdatum 3 juli 3023

Hoe staat het er anno 2023 voor met de digitalisering van de bedrijfsprocessen? In de zevende editie van de Visma Software Digitaliseringsindex worden de uitkomsten gepresenteerd van een onderzoek onder het mkb, grootzakelijke en (semi)publieke organisaties. 

Over het geheel genomen blijft de digitalisering van de bedrijfsprocessen ongeveer op hetzelfde niveau: van 66% in 2022 gaat deze naar 68% dit jaar. Naar bedrijfsomvang bekeken zien we dat grotere organisaties uitlopen op het midden- en kleinbedrijf (72% versus 64%). Kijken we per sector, dan zien we dat de dienstverlening voorop gaat, dit jaar met 74%. De overheid & non-profit loopt in met 71%, van 65% in 2022. De industrie blijft opnieuw achter met 63%.

Digitale verwerking bankmutaties springt eruit
In het onderzoek worden specifieke processen als verwerking van bankmutaties, facturering, rapportage, inkoop en urenregistratie uitgelicht. De verwerking van bankmutaties springt eruit als meest gedigitaliseerde proces.

Verwachting over drie jaar
Hoe zien de verwachtingen van Nederlandse organisaties voor de komende drie jaar eruit? Ze gaan ervan uit dat bijna viervijfde (79%) van hun bedrijfsprocessen in 2026 zal zijn gedigitaliseerd. Daarmee is er weinig veranderd ten opzichte van de vooruitzichten in 2022 (78%).

De verwachtingen naar bedrijfsgrootte lopen ook nauwelijks uiteen. Kleinere organisaties denken over drie jaar 77% van de bedrijfsprocessen te hebben gedigitaliseerd, tegen 78% vorig jaar. Bij grotere organisaties is dit 82%, tegen 79% vorig jaar.

Beveiliging nog altijd grootste uitdaging
Dé grote uitdaging bij het digitaliseren van de bedrijfsprocessen is en blijft security. Ook de privacywetgeving is nog steeds een punt van aandacht. Hoe beschermen organisaties zich tegen cybercriminelen en zorgen ze ervoor dat hun data niet op straat komen te liggen? Verder maken ze zich zorgen over het verdwijnen van ‘de menselijke maat’ en of ze wel voldoende kennis rond digitalisering in huis hebben. In 2022 zagen we een vergelijkbaar beeld.

Download de Visma Software Digitaliseringsindex 2023 voor alle cijfers en bevindingen.

Het onderzoek is in mei 2023 gehouden onder eindverantwoordelijken en (mede)beslissers op het gebied van financiën bij organisaties met minimaal 10 medewerkers in het mkb, de grootzakelijke en (semi)publieke sector.
  

Categorie(n) Branche > Accountantskantoren, Branche > Financials, ICT Innovatie
Bronvermelding Visma

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED