Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Software nieuws

Unilever optimaliseert logistieke processen met SAP S/4HANA EWM

Plaatsingsdatum 04-12-2023
Berichtdatum 4 december 2023

Bedrijven zijn altijd op zoek naar nog meer efficiency en duurzaamheid van hun logistieke processen. Bijvoorbeeld door vanaf de fabriek direct te leveren aan de klant. Het Warehouse Management Systeem moet die ‘direct delivery’ ondersteunen. Unilever Home Care koos voor zijn fabriek in het Hongaarse Nyirbator voor SAP S/4HANA EWM 2020 met SAP Consumer Packaged Goods (CPG) als add-on.

Direct delivery
Zodra onze eindproducten in het magazijn aankomen, moet het WMS zorgen voor een correcte registratie, plaatsing, orderpick en verzending”, zegt Ayush Kumar, bij Unilever Global Digital Director - Plan and Deliver Platform. Maar Unilever stelde nog meer eisen aan het nieuwe systeem. Zo moest het WMS naadloos integreren in het volledig geautomatiseerde ecosysteem. In de praktijk betekende dit een complexe integratie met ongeveer tien lokale en wereldwijde systemen.

Ook moest de nieuwe oplossing een rechtstreekse levering vanaf de fabriek aan de klant mogelijk maken, naast de levering aan distributiecentra. Voor Unilever is dit een belangrijk punt. Kumar: “Direct delivery helpt bij het terugdringen van de supplychainkosten, het optimaliseren van de logistieke processen en het terugdringen van de CO2-emissies. Een efficiëntere logistiek betekent minder vrachtwagens op de weg. Dat is belangrijk voor het behalen van onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Toekomstbestendig systeem
Het WMS dat we lokaal in gebruik hadden, was niet geschikt voor direct delivery en de hoge mate van automatisering die we nastreven”, benadrukt Venkataraman B, Global IT Delivery Lead - Warehousing bij Unilever. “We hadden een toekomstbestendig systeem nodig dat naadloos met de automatiseringslaag kan communiceren en ons de functionaliteiten biedt waar we nu en in de toekomst behoefte aan hebben.

In andere Europese geautomatiseerde warehouses maakte Unilever al naar tevredenheid gebruik van SAP Extended Warehouse Management (EWM). Daarom was de beslissing om EWM ook in Hongarije te implementeren snel genomen. “We wilden dan wel de allernieuwste versie gebruiken”, benadrukt Venkataraman. Dat werd SAP S/4HANA EWM 2020 in Microsoft Azure, met de SAP Consumer Packaged Goods (CPG) add-on. SAP bood als partner hulp bij de implementatie. 

Dispatchsnelheid naar recordhoogte
De aanpak van Unilever en SAP bleek succesvol. SAP S/4HANA EWM 2020 werd zoals gepland binnen zes weken volledig geïmplementeerd, zonder enige onderbreking van de bedrijfsvoering, zonder bug fixes en zonder onnodige aanpassingen aan het systeem. Het aantal wijzigingsverzoeken bleef vervolgens minimaal. Volgens Venkataraman was dit een bewijs dat het systeem volledig aan de behoeften van de business voldeed. Vanwege dit succes werd Unilever genomineerd voor een SAP Best of Customer Success-award. "De kers op de taart is dat we nu een template hebben die we ook voor andere warehouses kunnen gebruiken."

"De implementatie heeft aanzienlijke voordelen opgeleverd voor de bedrijfsvoering”, besluit Kumar. “De dispatchsnelheid, de snelheid waarmee producten vanaf de productielijn in de vrachtwagen terechtkomen, heeft met dit nieuwe systeem een recordhoogte bereikt. Belangrijk is dat er geen systeemstoringen zijn opgetreden. Bovendien verloopt de stroom van eindproducten van de productielijn tot aan de vrachtwagen naadloos. SAP S/4HANA EWM 2020 heeft direct delivery mogelijk gemaakt. Daardoor kunnen we stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en onze transportkosten minimaliseren.”
  

Categorie(n) Duurzaamheid, Soort > Logistiek
Bronvermelding SAP
Internet URL SAP

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis periodieke nieuwsbrief.

Terug


Onerzoeksbureau GBNED