Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl januari 2024: DAC7, terugblik eFactureren, Open banking en meer

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave januari 2024

Actueel

EU-richtlijn voor gegevensuitwisseling digitale platformen (DAC7): daar is software voor nodig 
De EU heeft de nieuwe Richtlijn (EU) 2021/514 (DAC7) per 2023 ingevoerd om te zorgen voor meer fiscale transparantie in de digitale economie. Dit betekent dat digitale platformen verplicht zijn om informatie over verkopers die gebruikmaken van deze platformen, zoals hun inkomsten, door te geven aan de Belastingdienst. Daar is software voor nodig. Wat betekent dit voor u?
Lees verder...


Onderzoek en artikelen

Opnieuw uitgelicht:

Factsheets over status e-Facturering per EU lidstaat: inclusief VAT (BTW) in the Digital Age (ViDA)
De eInvoicing Country Factsheets van de Europese Commissie biedt uitgebreide informatie over het beleid en de voortgang op het gebied van e-facturering van alle 27 EU-lidstaten en 4 andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER) na de implementatie van de richtlijn. Met per land inzicht in:

 • eInvoicing-platform (indien aanwezig);
 • Aanpak voor het ontvangen en verwerken van elektronische facturen;
 • Monitoring van de implementatie van e-Facturatie;
 • Vereisten voor digitale rapportage, met verplichtingen voor btw-belastingplichtigen (belasting over de toegevoegde waarde) om transactiegegevens digitaal in te dienen.

Deze factsheets worden regelmatig bijgewerkt om toegang tot de meest actuele en nauwkeurige informatie te garanderen.
Lees verder...

Duurzaamheidsregistratie
Duurzaamheidsregistratie is een actueel onderwerp. Hoewel het verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer is uitgesteld naar 1-7-2024 heeft het registreren van CO2-uitstoot door het bedrijfsleven alle aandacht. De vraag is dan welke softwaresystemen daar ondersteuning aan bieden. Denk hierbij ook aan het registreren van brandstoftype voor materiële vaste activa, zoals vervoermiddelen en machines. En het bijhouden van afgelegde kilometers per soort vervoermiddel en type brandstof. 

Graag doen we alvast een oproep aan leveranciers van administratieve software (boekhouden, salaris/hrm, erp, practice management, rapportage en audit) welke ontwikkelingen zij al hebben - of nog in het vat hebben zitten - op het gebied van duurzaamheidsregistratie.
Lees verder...

RPA en Robotic accounting: terugblik seminar oktober 2023
Op woensdag 11 oktober 2023 heeft in Expo Hoevelaken het Seminar "RPA en Robotic accounting" plaatsgevonden. Enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 100 aanwezigen. De volgende presentaties van sprekers zijn nu online beschikbaar.

 • Robotic Process automation (RPA): een andere benadering tot automatiseren;
 • Het ontsluiten van data als basis voor analyses en rapportages in BI;
 • Duurzaamheidsrapportage geïntegreerd in boekhoudsoftware;
 • Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties;
 • AI-chatbot die HR- en salarisvragen beantwoordt;
 • Ontwikkelingen rondom elektronisch factureren;
 • Open Banking;
 • Gids boekhoudsoftware 2023.

Naar presentaties en gratis opvragen Gids boekhoudsoftware 2023.

Verwacht

 • Practice management software (1 februari 2024)
  Dit rapport is gericht op kantoor ondersteunende software voor de accountancy. Bij de selectie van dergelijke systemen staat voorop dat deze in ruime mate afgestemd zijn op de werkwijze binnen een accountantskantoor. Ook is aandacht voor aparte oplossingen m.b.t. “Compliance en cliëntacceptatie”, "Portaalsystemen" en "Digitaal ondertekenen".

 • Elektronisch factureren en scan en herken van boekingsdocumenten (1 maart 2024)
  Afgelopen jaren lag de nadruk bij dit rapport op scannen en herkennen van inkomende boekingsdocumenten. Vanaf de komende uitgave ligt de nadruk op elektronisch factureren en in het bijzonder elektronische factuurverwerking (inkomend). Ook het scannen en herkennen van boekingsbonnen via een smartphone komt aan de orde. En tot slot blijft er aandacht voor de klassieke oplossingen op het gebied van scannen, herkennen en verwerken van boekingsdocumenten.

 • Gids RPA, robotic accounting en AI (april 2024)
  Deze uitgave behandelt zowel Robotic process automation (RPA), Robotic accounting, Artificial Intelligence (AI) en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. RPA en Robotic accounting hebben al langer de aandacht in dit rapport. Nieuw is de invloed van Artificial Intelligence en machine learning (als deelgebied van AI).

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Opnieuw uitgelicht (2023):

 • Presentatie: Current state of Open Banking in the Netherlands
  Presentatie gegeven door Hessel Kuik over de huidige status van Open Banking, namens de PSD2 Software Industry Group (PSD2SIG). Hessel is voorzitter van de PSD2SIG, Founder/CEO van Bizcuit en board member bij Holland Fintech.
  Lees verder...

 • E-book: De 10 geheimen over cashflowplanning voor het MKB
  Dit E-book levert een bijdrage tot verbetering van wederzijds begrip over cashflow in het samenspel tussen ondernemer, adviseur en financier. Hiermee kan veel tijd bespaard worden bij het beoordelen van financieringsvraagstukken en het oplossen van liquiditeitsproblemen.
  Lees verder...

 • Open banking voor dummies: Al de voordelen van PSD2 zonder een PSD2 vergunning
  Toen PSD2 werd ingevoerd, had iedereen het over Personal Finance Management en allerlei innovatieve oplossingen voor de consument. Vandaag hebben b2b-toepassingen echter het meeste succes.
  Lees verder...

 • Voorkom fraude bij uitbetaling salaris: voldoe aan de WAS met de IBAN-Naam Check
  Fraudeurs hebben het zeker niet alleen gemunt op de wereld van het grote snelle geld. Ook bij ‘eenvoudige’ salarisbetalingen kunnen ze op grote schaal schade aanrichten. Werkgevers hebben hierbij een verantwoordelijkheid om rekeninginformatie dubbel te checken en dat kan omslachtig zijn. Maar, daar is een oplossing voor.
  Lees verder...

 • Adviseren op basis van real-time accounting: laat de tools voor je werken
  Elke organisatie is gebaat bij inzicht in de cijfers en een goed begrip daarvan. Als accountant of financieel adviseur heb je hier een belangrijke adviesrol in. Het voeren van klantadministraties, het controleren van data, het opstellen van financiële rapportages en jaarrekeningen - het is de basis van elk kantoor.
  Lees verder...

 • Terugblik met VWG Accountants en Belastingadviseurs op de Praktijkdag Scan, herken en factuurverwerking 2023
  Zenvoices, Visma | Lyanthe, Wolters Kluwer Basecone, Lucom, Blue10, eConnect Banqup, Bizcuit en Klippa waren aanwezig om de bezoekers te informeren over hun oplossingen. Een terugblik met Ronald Schetters van VWG Accountants en Belastingadviseurs op deze dag.
  Lees verder...

 • Factuurfinanciering via Bizcuit heeft mijn bedrijf flexibiliteit gegeven om te groeien
  De ervaring van Erwin Nijhuis met Bizcuit laat weinig te wensen over. Erwin waardeert de handige mobiele identificatie, waardoor hij zijn financiële zaken moeiteloos vanaf verschillende locaties kan regelen. Het gebruiksgemak, zelfs voor niet-Rabobank klanten, spreekt hem enorm aan. Volgens hem is de ondernemersapp van Bizcuit van onschatbare waarde voor elke ondernemer.
  Lees verder...

 • Easy2Analyse: Cijferanalyses bij de Interim- en Eindejaarscontroles
  Dit paper heeft als doel inzicht te geven in het belang en toepassing van cijferanalyses in de interim- en eindejaarscontrole en de wijze waarop Easy2Analyse hierin kan ondersteunen.
  Lees verder...

 • Speedbooks.com: 6 tips voor een stressloze jaarrekeningperiode
  De jaarrekening staat weer voor de deur. Dit kan veel stress veroorzaken. Daarom hebben wij de 6 tips, zodat jij gerust deze periode door kan komen. 
  Lees verder...

 • Administratiekantoor Swart is positief over de Online Samenstel-assistent van Visma eAccounting Accountancy
  Natuurlijk is je praktijk dynamisch en kan je niet alles (vooruit)plannen, je doet immers verschillende dingen op een dag voor uiteenlopende klanten. Toch zijn er kantoren die efficiënter werken doordat zij online samenwerken met klanten en meer grip hebben op alle dagelijkse taken en controles. 
  Lees verder...

 • Drie methoden voor identiteitsverificatie
  Identiteitsverificatie is een essentieel onderdeel van online zakendoen. Het heeft een vlucht genomen gedurende de coronapandemie, waarbij digitale transacties op afstand moesten plaatsvinden. Het belang van identiteitsverificatie ligt in het voorkomen van fraude. Wetgeving rond KYC (Know Your Customer) en AML (Anti-Money Laundering) vereisen dat financiële instellingen de identiteit van hun klanten verifiëren.
  Lees verder...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


RGS MKB

Ook in 2024 besteden we speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB). Daarvoor is dit onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen met:

Alles over RGS
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB.
Aanvragen gratis gids.


Nieuws uit de markt

Exact neemt het voortouw in PSD2 met lancering geïntegreerde betaallink zonder externe betaalprovider [ 01-12-2023 ]
Met deze betaallink kunnen facturen en automatisch verstuurde herinneringen vanuit Exact Online worden voorzien van een betaallink waarmee klanten eenvoudig de factuur kunnen betalen. Deze digitale toepassing is gebaseerd op PSD2 en werkt volledig zonder tussenkomst van een externe betaalprovider.
Lees verder...

Unilever optimaliseert logistieke processen met SAP S/4HANA EWM [ 04-12-2023 ]
Bedrijven zijn altijd op zoek naar nog meer efficiency en duurzaamheid van hun logistieke processen. Bijvoorbeeld door vanaf de fabriek direct te leveren aan de klant. Het Warehouse Management Systeem moet die ‘direct delivery’ ondersteunen.
Lees verder...

Softbrick en Manus: consolidatie op het gebied van Workforce Managementsoftware [ 05-12-2023 ]
Deze consolidatie markeert een ontwikkeling in de wereld van Workforce Managementsoftware (WFM), personeelsplanning en urenregistratie.
Lees verder...

Yuki voert belangrijke verbeteringen door in de documentherkenning [ 05-12-2023 ]
Om boekhouding zo slim, eenvoudig en leuk mogelijk te maken, streven we bij Yuki naar een zo hoog mogelijke automatisering van de administratie. Onze technische documentherkenning speelt daarin een belangrijke rol.
Lees verder...

Visionplanner kondigt 2 nieuwe producten aan: controlesoftware in de cloud en een AI-assistent [ 07-12-2023 ]
De geavanceerde AI-assistent VAIA helpt accountants in de samenstelpraktijk. Visionplanner Audit is de eerste Nederlandse cloudoplossing die controlepraktijken ondersteunt bij de wettelijke controles.
Lees verder...

Telers naadloos aangesloten op GreenCommerce [ 10-12-2023 ]
Met een nieuwe koppeling naar GreenCommerce kunnen de aangesloten telers van Oxin Growers eenvoudig gegevens uitwisselen met QPI over afspraken m.b.t. het logistieke proces.
Lees verder...

FinMaster verbetert efficiëntie met de Peppol-koppeling [ 12-12-2023 ]
Finmaster de alles-in-één boekhoudapplicatie, breidt de mogelijkheden uit met de Peppol-koppeling. Deze beveiligde verbinding stelt bedrijven in staat om e-facturen moeiteloos en veilig uit te wisselen.
Lees verder...

Björn Lundén en KING Software zetten in op KYC-oplossing met de overname van Due Compliance [ 12-12-2023 ]
Björn Lundén Group verbreedt haar productportfolio met hulpmiddelen voor het controleren van witwassen, KYC (know your customer) en risicobeoordeling. Dit wordt mogelijk door de overname van het in Stockholm gevestigde Due Compliance. Sinds 2022 maakt KING Software deel uit van de Björn Lundén groep, met als investeerder Main Capital, en verbreedt hiermee ook haar productportfolio.
Lees verder...

Visma neemt Syntegro over: aanbieder van Workforce management software [ 13-12-2023 ]
Visma vergroot met deze overname zijn positie in de Belgische markt van technologie voor workforce management, terwijl Syntegro zijn groeiambities naar de Nederlandse en Europese markt onderstreept.
Lees verder...

Een slimme manier van werken - Visma eAccounting Accountancy [ 15-12-2023 ]
Visma eAccounting Accountancy is geavanceerde boekhoud­­software voor accountants- en administratie­­kantoren. Software die jou helpt je dagelijkse werkzaam­heden zo efficiënt mogelijk uit te voeren en waarmee je online kan samenwerken met je klanten.
Lees verder...

Onderzoek van AFAS Software: digitalisering een van de oplossingen voor verlichten personeelstekort in de bouwsector [ 15-12-2023 ]
72 procent van de bedrijven in de bouw verwacht dat de personeelstekorten de komende tijd een nóg groter agendapunt gaan worden. Dat blijkt uit onderzoek van AFAS Software, in samenwerking met Markteffect.
Lees verder...

De Rijksoverheid werkt aan het digitaliseren van haar inkoopprocessen, met e-facturen, e-orders en andere digitale inkoopgegevens [ 18-12-2023 ]
Het Rijk wil leveranciers als één overheid laagdrempelig tegemoet treden. Digitalisering maakt inkoopprocessen efficiënter. Als facturen, orders en andere gegevens die bij het inkoopproces horen als computerdata worden uitgewisseld, levert dat minder fouten en snellere verwerking op.
Lees verder...

CROP accountants en adviseurs samen met ibanXS aan de slag met Open Banking / PSD2 [ 20-12-2023 ]
Het gerenommeerde accountantskantoor CROP gaat Open Banking/ PSD2 bankconnecties inzetten om hun dienstverlening nog efficiënter en op een nog hoger peil te brengen. CROP gaat de bankconnecties van ibanXS inzetten voor de wettelijke controle opdrachten.
Lees verder...

Informer en Rabobank lanceren de functie Betaalverzoek in het boekhoudprogramma [ 20-12-2023 ]
Deze functie maakt het voor Rabobank rekeninghouders mogelijk om een factuur te sturen met een koppeling naar een betaalverzoek dat met iDEAL te betalen is.
Lees verder...

Main Capital verwerft meerderheidsbelang in Epona: leverancier van DMS en CRM-software voor de LegalTech markt [ 21-12-2023 ]
Epona's oplossingen stellen advocatenkantoren en juridische afdelingen in staat om de efficiëntie van hun document gerelateerde processen te verhogen en compliance te waarborgen.
Lees verder...

Unica blijft ook komende jaren software van Acto inzetten ter ondersteuning van haar bedrijfsprocessen [ 21-12-2023 ]
Unica blijft ook de komende jaren de software van Acto inzetten ter ondersteuning van haar bedrijfsprocessen. Onlangs is de jarenlange hechte samenwerking tussen de twee bedrijven hiervoor verlengd.
Lees verder...

Bij AdminPulse willen we administratie- en accountantskantoren een boost geven [ 22-12-2023 ]
We schreven een gloednieuw e-book met daarin 5 praktische tips en concrete stappen. Ze helpen je bij het verbeteren van efficiëntie, het versterken van klantrelaties en het benutten van nieuwe kansen in de snel evoluerende wereld van accountancy.
Lees verder...

Uw nieuws
Nieuwsberichten kunnen gemaild worden aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2023)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023/2024)
- Software voor externe verslaggeving en audit (2024)
- Practice management software voor de accountancy (2023)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2023)
- ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie (2023)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED