Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl september 2023: artificial intelligence en andere innovaties

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave september 2023

Actueel

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties, AI-chatbot die HR- en salarisvragen beantwoordt, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.

Een dagvullend programma met onder andere:

 • Robotic Process automation (RPA): een andere benadering tot automatiseren.
  Door Sam van der Wagen, oprichter van Viona en specialist op het gebied van procesoptimalisatie met inzet van RPA. Zoals “On boarding van nieuwe medewerkers” en hoe RPA daarbij kan ondersteunen.

 • Het ontsluiten van data als basis voor analyses en rapportages in BI.
  Door Pieter van der Zijpp, BI specialist bij The Big Data Chef. Met aandacht voor het ontsluiten van data uit verschillende softwaresystemen via ad hoc koppelingen tot data warehouse oplossingen.

 • Duurzaamheidsrapportage geïntegreerd in boekhoudsoftware.
  Door Leo Smit, specialist duurzaamheidsrapportages en CSRD en oprichter van SmartTrackers. En Dewi Vermeulen, directeur strategische projecten bij Yuki. Met een inleiding over duurzaamheidsrapportages en CSRD en demo van een duurzaamheidsmonitor in boekhoudsoftware. 

 • Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties.
  Door Mignon Coenen, werkzaam bij GAC Business Solutions en specialist op het gebied van Microsoft Dynamics 365 Business Central en Project Operations. Met ook een live demo van de AI-functionaliteit binnen BC.

 • AI-chatbot die HR- en salarisvragen beantwoordt.
  Door Thijmen Alkema en Zeeger van Dedem, IT-specialisten bij Nmbrs. Met o.a. het ontsluiten van het Handboek loonheffingen met gebruik van AI-functionaliteit.

 • Verplichte registratie van CO2-uitstoot in het verkeer van werknemers.
  Voor organisatie met meer dan 100 werknemers is rapporteren over de CO2-uitstoot van alle werknemers straks verplicht. Aandachtspunten van de registratie komen aan de orde.

 • Ontwikkelingen rondom elektronisch factureren.
  Door Erwin Wulterkens, expert E-factureren en betrokken bij OpenPeppol. Met aandacht voor de huidige stand van zaken en ontwikkelingen.

 • Gids boekhoudsoftware 2023.
  Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED, gespecialiseerd in administratieve software. Toelichting op deze gids met boekhoudsoftware voor het MKB, MKB+ en grote organisaties.

Meer informatie en aanmelden voor woensdag 11 oktober a.s.


Onderzoek en artikelen

AI-systemen: ontwikkel ze veilig, brochure door de AIVD
In deze publicatie deelt het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) manieren waarop Al-systemen aangevallen kunnen worden en hoe je je hiertegen kunt verdedigen. Er worden vijf verschillende aanvallen toegelicht die zich specifiek op Al-systemen richten, ook wel adversarial Al genoemd. En er worden vijf principes gegeven die je kunt gebruiken bij het veilig ontwikkelen van een Al-systeem.
Lees verder.

Welke accountantskantoren hebben de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte het meest effectief ingericht
We richten ons bij dit onderzoek op accountants- en administratiekantoren die de jaarrekening en de VPB-aangifte samenstellen voor klanten. Waarbij de boekhouding zelf, al dan niet deels, door de klant wordt gedaan of bijvoorbeeld elders is uitbesteed. Ook de verantwoording van de aansluiting tussen boekhouding (primair het grootboek), jaarrekening en VPB-aangifte maakt onderdeel uit van het onderzoek.

We besteden achtereenvolgens aandacht aan met name:

 1. Gegevensuitwisseling van cijfers uit de boekhouding;
 2. Correcties die gemaakt worden voor het opstellen van de jaarrekening;
 3. Correcties die gemaakt worden voor het opstellen van de VPB-aangifte.

Werk jij bij een kantoor dat de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte effectief heeft ingericht? Waarbij in elk geval de cijfers van de kolommenbalans niet handmatig overgenomen hoeven worden.

En wil je graag meedenken om de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte nog verder te optimaliseren.
Lees dan verder meld je aan voor ons onderzoek.

Welke modellen voor jaarrekeningen?
Gerelateerd aan bovenstaande rijst de vraag welke modellen voor jaarrekeningen beschikbaar zijn. BV, NV, micro, klein, groot, vereniging, stichting, coöperatie, VVE, inrichting, publicatie, met en zonder toelichting. Wij vroegen aan de KvK of er voor eindgebruikers (inclusief accountants- en administratiekantoren) een vindplaats is van alle modellen voor jaarrekeningen. Dit leidde tot het volgende antwoord door de KvK:
"Ja, op de SBR-pagina wordt verwezen naar die vindplaats naar Yeti".

We zijn benieuwd of u als lezer met het antwoord van de KvK uit de voeten kunt. Volgende keer komen we terug op dit onderwerp, mede in relatie tot het uitwisselen van gegevens uit boekhoudsoftware. Zie ook de andere vragen aan de KvK en de Raad voor de Jaarverslageving (RJ).
Reageren kan via onderzoek@gbned.nl.

Verwacht

 • Gids boekhoudsoftware (11 oktober 2023)
  De Gids Boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals).

 • Gids software voor externe verslaggeving en audit (oktober 2023)
  Deze gids is een vervanging van drie afzonderlijke rapporten over externe verslaggeving en audit software voor de accountancy. Met name de hedendaagse cloudoplossingen zullen centraal staat, waarbij automatische gegevensuitwisseling ook een belangriijke rol speelt. En de gids kent een nieuw procesmodel waarin digitaal dossierbeheer, workflow en werkprogramma's samen tot uitdrukking komen.

 • Gids salaris- en HRM software (november 2023)
  Deze gids biedt inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Aan bod komt geïntegreerde salaris- en HRM-software en toepassingen gericht op slechts een of enkele aspecten. Met ook aandacht voor thema's als employee self services (ESS), elektronische gegevensuitwisseling en data-analyse.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

De Belastingdienst en openstaande zaken RGS en Auditfile Financieel: voorstel voor afronden
De Belastingdienst was in 2012 een van de belangrijke organisaties bij het opstellen van de uitgangspunten rondom het tot stand komen van RGS. Het realiseren van die uitgangspunten bleek echter een brug te ver. Met als gevolg de nodige openstaande zaken ruim 10 jaar na dato. Ook de verdere ontwikkeling van de Auditfile Financieel (XAF) verdient al jaren opnieuw aandacht.
Lees blog.

Al met al toch een goed moment om beide AI-tools twee dezelfde vragen voor te leggen.
Lees blog.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Referentie Grootboekschema
We besteden speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB).
Daarvoor is dit vaste onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

Werk je al met RGS (MKB) of overweeg je binnenkort de overstap te maken, help ons dan door de volgende twee overzichten te beoordelen met voorgestelde wijzigingen.

 1. RGS MKB; voorstel nieuwe RGS-codes en mutaties bestaande RGS codes (PDF).
 2. RGS overlopende activa en passiva: voorstel herstel met nieuwe RGS-codes en mutaties(Excel).

Boekingsvoorbeelden
Ditmaal aandacht voor de volgende boekingsvoorbeelden:

Zie alle boekingsvoorbeelden en openstaande punten.

Alles over RGS
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB.
Aanvragen gratis gids.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht berichten over Artificial intelligence (AI)

Knowledge Assistant van Nmbrs: de nieuwe AI-chatbot voor accountants die vragen van hun klanten beantwoordt [ 22-08-2023 ]
De Knowledge Assistant is de AI-chatbot van Nmbrs die HR- en salarisvragen beantwoordt van klanten van accountants. Deskundig, betrouwbaar, veilig en uit naam van het accountancykantoor. De Knowledge Assistant maakt tijd vrij die accountants kunnen gebruiken om strategisch advies te geven en zo hun kantoor weer te laten groeien.
Lees verder...

SAP en Google Cloud integreren hun eigen open data cloud-omgevingen om de gecombineerde dataset te kunnen analyseren of gebruiken [ 29-08-2023 ]
SAP en Google Cloud integreren hun eigen open data cloud-omgevingen met behulp van SAP Datasphere en passen Vertex AI toe om de gecombineerde dataset te kunnen analyseren of gebruiken. Met deze uitgebreide samenwerking kunnen organisaties nieuwe oplossingen ontwikkelen die gebruikmaken van data-integratie en generatieve AI.
Lees verder...

Empathie.ai biedt oplossing voor negativiteit op de werkvloer [ 01-09-2023 ]
Ervaren AI-ondernemers hebben een nieuw initiatief gelanceerd, genaamd Empathie.ai. Een AI-tool die helpt om vriendelijke en empathische antwoorden te genereren op vervelende e-mails. “Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar bovenal een hoop negatieve energie.”
Lees verder...

Uitgebreid aandacht voor Artificial intelligence tijdens het "Seminar RPA en robotic accounting" op woensdag 11 oktober 2023.
Meer informatie en aanmelden.

Ander nieuws

Blue10 Contract Management [ 01-08-2023 ]
Waarschijnlijk ken je Blue10 van Invoice Management (Scan & Herken, MKB of Enterprise), maar wist je dat Blue10 ook Contract Management aanbiedt? Met Blue10 Contract Management beheer je al je contracten op een centrale plek. Zo heb je eenvoudig overzicht over alle lopende contracten in je organisatie en blijf je altijd op de hoogte van de status van je contracten.
Lees verder...

Veertig procent van Nederlandse organisaties heeft beleid ontwikkeld om de CO2-afdruk medewerkers te verminderen [ 07-08-2023 ]
Veertig procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties heeft beleid ontwikkeld om de CO2-afdruk van haar medewerkers te verminderen. Zo blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals. Drie procent van de Nederlandse organisaties heeft zelfs een financiële regeling bedacht voor medewerkers die hun woning willen verduurzamen.
Lees verder...

Easy2audit transformeert IT-audits door efficientie en gebruiksgemak [ 16-08-2023 ]
Easy2audit introduceert tijdbesparende IT-auditsoftware die zonder technische kennis ingezet kan worden. Het handmatig uitvoeren van een IT-audit duurt tot 8 uur per systeem, met Easy2audit duurt dit minder dan 5 minuten. De software is ontworpen volgens hoge standaarden en zal de normen in de IT-auditingbranche herdefiniëren met efficiëntie, effectiviteit en eenvoud in het auditproces.
Lees verder...

Doe mee aan Visma Connects webinar over gegevensuitwisseling binnen de overheid [ 22-08-2023 ]
Nederland is een van de koplopers als het gaat om ketendenken en keteninformatisering: oftewel samenwerken tussen organisaties. Kunnen we deze voorsprong benutten of moeten we omdenken? Op donderdag 28 september 2023 organiseert Visma Connect het webinar: De Overheid Ontketend.
Lees verder...

Infor: implementatie van CloudSuite Food & Beverage bij Nutreco [ 23-08-2023 ]
Infor®, kondigt vandaag aan dat Nutreco de Infor CloudSuite Food & Beverage heeft geïmplementeerd. Nutreco is een toonaangevende producent en handelaar in aquacultuur en diervoeding. De oplossing van Infor ondersteunt 3.600 gebruikers in meer dan 100 productievestigingen in 37 landen. De op Amazon Web Services (AWS) gebaseerde implementatie toont de schaalbaarheid en robuustheid van de diensten van Infor voor de publieke cloud en het multi-tenant branche-specifieke cloudplatform.
Lees verder...

6.000 agf-orders per dag verwerken met SAP S/4HANA door Smeding [ 28-08-2023 ]
Smeding Groenten en Fruit levert elke week meer dan 3 miljoen kilo groenten en fruit aan klanten in foodservice en foodretail. Van grote bestellingen voor de grootgrutters tot de levering van een ui aan de snackbar op de hoek; Smeding heeft zichzelf in de markt weten te onderscheiden in het fijnmazig verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden orders en dagelijkse transacties.
Lees verder...

Gemeente EIndhoven kiest voor toekomstbestendige financiële processen met ERPx van unit4 [ 31-08-2023 ]
Unit4 kondigt vandaag aan dat gemeente Eindhoven na een aanbesteding opnieuw voor Unit4 heeft gekozen. Zij gaan gebruikmaken van de toekomstbestendige SaaS-oplossing ERPx, waarmee het huidige on-premise financiële systeem vervangen wordt. Dankzij de flexibiliteit van ERPx kan de gemeente Eindhoven zijn groeiambities voor de toekomst waarborgen.
Lees verder...

Bring kiest low-code platform van USoft voor beter inzicht in transport [ 31-08-2023 ]
Bring, een internationaal opererende logistiek dienstverlener, gaat een strategisch partnership aan met low-code leverancier USoft. De partners trappen de samenwerking af met de ontwikkeling van een Control Tower die de Transport Management Systemen (TMS) van de verschillende businessunits van Bring met elkaar verenigt. House of low-code gaat de Control Tower implementeren.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2022)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2023)
- ICT Accountancy softwaregids (2023)
- ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting (2023)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021).

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED