Softwarepakketten.nl
 
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Archief Onderzoek

Pakketsoort - Externe verslaggeving > Soort > Externe verslaggeving

[ 1 ] tot [ 15 ] van totaal [ 15 ] berichten

Welke accountantskantoren hebben de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en VPB-aangifte het meest effectief ingericht (29-08-2023)
We richten ons bij dit onderzoek op accountants- en administratiekantoren die de jaarrekening en de VPB-aangifte samenstellen voor klanten. Waarbij de boekhouding zelf, al dan niet deels, door de klant wordt gedaan of bijvoorbeeld elders is uitbesteed. Ook de verantwoording van de aansluiting tussen boekhouding (primair het grootboek), jaarrekening en VPB-aangifte maakt onderdeel uit van het onderzoek.

ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting voor BI en via APIs (12-04-2023)
Business Intelligence (BI) toepassingen om zelf gegevens te analyseren en te visualiseren staan volop in de belangstelling binnen de accountancy. De meest gebruikte BI-tool op dit moment is Microsoft Power BI. Maar zonder data kom je niet ver. De vraag is dan ook welke software voor de accountancy biedt APIs om BI door kantoren te ondersteunen. Het gaat dan niet alleen om de boekhoudsoftware, maar ook om data uit andere softwaresystemen.

RGS succesfactoren en valkuilen: is het na 10 jaar tijd voor een RGS-feestje? (17-11-2021)
De markt is volgens mij positief gestemd over een ontwikkeling als het Referentie Grootboekschema (RGS), maar ook erg terughoudend over het in gebruik nemen van het huidige RGS. Bij leveranciers van boekhoudsoftware is RGS ook niet onopgemerkt gebleven. 15 softwareleveranciers zijn RGS-ready en dat aantal lijkt alleen maar toe te nemen. Leveranciers van fiscale aangiftesoftware gebruiken RGS voor het automatisch inlezen van cijfers voor de winstaangifte IB en VPB.

Software voor externe verslaggeving (18-03-2021)
Dit rapport geeft inzicht in standaard software voor het opstellen van de jaarrekening, aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting en kredietrapportage aan de bank. Gericht op multinationale ondernemingen komt Country-by-Country reporting aan de orde. En er wordt aandacht besteed aan oplossingen voor duurzaamheidsrapportages.

RGS brugstaat: standaard voor uitwisseling van boekhouding naar winstaangifte IB en VPB (15-11-2019)
Vanuit menig boekhoudpakket worden financiële cijfers aangeleverd voor de VPB-aangifte en winstaangifte IB. Er zijn inmiddels al meerdere leveranciers van boekhoudpakketten en fiscale aangiftepakketten die onderling gegevens uitwisselen. En ook RGS wordt hiervoor al ingezet.

Switchen van boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftesoftware: vendor lock-in en dataportabiliteit (28-01-2019)
Gericht op standaard boekhoudsoftware, salarissoftware en fiscale aangifte software is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om te switchen van het ene naar het ander softwarepakket met behoud van gegevens. Dit heeft eveneens geleid tot een uitgewerkt voorstel gericht op de exit strategie van boekhoudsoftware.

Terugblik en presentatie praktijkdag digitaal dossierbeheer en data-analyse in het teken van RGS (14-3-2018) (15-03-2018)
Op woensdag 14 maart 2018 heeft voor het 7e jaar op rij de ICT Accountancy praktijkdag "Digitaal dossierbeheer en data-analyse" plaatsgevonden te Hoevelaken. Deze dag stond ditmaal voor een belangrijk deel in het teken van RGS (Referentie Grootboekschema) met meerdere ervaren sprekers op dit gebied. Presentatie zijn beschikbaar.

SBR Kredietrapportage: intermediair en ondernemer draaien voor extra kosten op en dat moet anders (29-04-2017)
ING en Rabobank vragen inmiddels, onder o.a. het motto van afhandelingskosten, geld (250 euro) aan de ondernemer als deze kredietrapportage aanlevert buiten SBR om. Het aanleveren van elektronische kredietrapportage is op zich een logische ontwikkeling. Maar dan moeten de banken er wel voor zorgen dat het elektronisch aanleveren van kredietrapportage ook breed mogelijk is vanuit boekhoudsoftware en dat zij desgewenst ook gegevens elektronisch terug leveren.

Terugblik en presentaties praktijkdag RGS en SBR op 20 april 2016 (21-04-2016)
Op 20 april 2016 vond de "Praktijkdag RGS en SBR" plaats met aandacht voor het elektronisch deponeren van de jaarrekening, SBR en banken kredietrapportage, SBR in de accountantspraktijk, uitvragen van CBS via SBR, RGS en SBR in de administratiepraktijk, SBR assurance, het nieuwe rapport "Software voor externe verslaggeving" en tot slot RGS Ready en boekhoudsoftware.

Referentie grootboekschema (RGS): succes of SBR moloch? (31-12-2015)
De verwachting is dat een dergelijk schema kan leiden tot vergaande vereenvoudiging van de verschillende rapportagesystemen in de financieel administratieve rapportageketen, met als gevolg meer transparantie en lagere kosten. Krijgt u ook een déjà vu bij het lezen van de laatste alinea en komen daarbij de termen 'SBR, XBRL en lastenvermindering' naar boven borrelen in uw geheugen?

Presentaties ICT Accountancy Jaarcongres 11-11-2015 beschikbaar: data-analyse, eFactureren, aangifte IB en VpB, RGS en UBL (13-11-2015)
Op woensdag 11 november 2015 vond in EXPO Hoevelaken voor de 14e maal het ICT Accountancy Jaarcongres plaats met ruim 260 deelnemers en 35 exposanten op de informatiemarkt. Een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED in samenwerking met NOVAK. Actuele onderwerpen als Data-analyse, RGS, Elektronisch factureren met UBL, UBL-RGS pilot automatisch boeken en fiscale aangiftesoftware voor de IB en VpB passeerden de revue.

De overgang van BAPI naar Digipoort: waar moet u rekening mee houden? (05-11-2013)
De overgang van BAPI naar Digipoort SBR/XBRL is voor een belangrijk deel een technische aangelegenheid voor uw softwareleverancier. Toch zijn er zaken die u moet regelen en aandachtspunten waar u rekening mee moet houden.

SBR en de jaarrekening: digitaal jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel (26-08-2013)
De gezamenlijke koepelorganisaties voor administratie-, accountantskantoren en fiscale dienstverleners deden samen met GBNED onderzoek naar de status van SBR bij de Kamer van Koophandel. Alhoewel kleine rechtspersonen al sinds 2008 de jaarrekening kunnen deponeren zijn de (middel)grote rechtspersonen voorlopig aangewezen op de ouderwetse papieren stroom.

Eigenschappen elektronische aangifte Belastingdienst (30-06-2005)
Elektronische aangifte heeft betrekking op: boekhoudsoftware voor de aangifte Omzetbelasting (en de ICT), fiscale aangiftesoftware voor de aangiftes IB en VPB en tot slot salarissoftware voor de periodieke loonopgave.

Niet de accountant maar de ondernemer geeft goedkeuring voor de digitale aangifte (18-01-2005)
Veel ondernemers besteden het doen van aangifte (IB, VPB en Omzetbelasting) uit aan een fiscaal intermediair. Deze ondernemers blijven echter wel volledig aansprakelijk voor de betrouwbaarheid van de aangiftes, zoals die ingediend worden bij de Belastingdienst. Maar als de ondernemer zelf de aangifte niet ondertekend voor verzending, kan deze laatste dan de fiscaal intermediair aansprakelijk stellen voor eventueel negatieve gevolgen?


Onerzoeksbureau GBNED