Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl mei 2023: E-book cashflowplanning, Open Banking en IBAN-Naam Check

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave mei 2023

Actueel

Woensdag 31 mei 2023
Praktijkdag BI en RPA voor de accountancy

Business Intelligence (BI) en Robotic Process Automation (RPA) staat volop in de belangstelling.
Aandacht voor koppelingen met o.a. boekhoudsoftware en beschikbare templates als basis voor eigen dashboards. Ook wordt ingegaan op het inzetten van RPA voor repetitieve handelingen door middel van software. Gebruikers uit de accountancy delen hun praktijkervaring met do's en don'ts.

Een dagvullend programma met:

 • Het Microsoft Power Platform (met o.a. Power BI, Power Automate en Power Apps) toegelicht, door Mitchel Klaassen, consultant bij DOCCO
 • BI is flexibeler dan reguliere rapportagesoftware, door Corlin van Oeveren, eigenaar van VO Accountants.
 • BI en procesoptimalisatie in de accountancypraktijk, door Ronald Schetters, IT-manager bij VWG Accountants & Belastingadviseurs.
 • BI toegepast in de eigen accountancypraktijk, door Robert Heerze, fiscalist en mede oprichter van Heerze + Nieland.
 • Ontsluiten van data en het opzetten van een data warehouse, door Bas Land, oprichter van Kimura Data Intelligence.
 • Van Robotic process automation (RPA) in combinatie met Power Apps en Virtual Agents een succes maken, door Dennis Blotenburg, oprichter van Cloudigy.
 • BI toegepast in de auditpraktijk, door Maarten van Duijn, partner bij Actan accountants. Samen met
  Eddy Plasier, oprichter van Qics, die enkele jaren geleden de mogelijkheden van Power BI introducteerde bij Actan accountants.
 • AI met ChatGPT in combinatie met data uit uw applicatie, door Mohammed Zoundri, oprichter van Brick IT Consulting.
 • RGS MKB met modellen voor rapportages en 30 kengetallen met formules. En inzicht in de mate waarop data via APIs uit softwarepakketten ontsloten kan worden. Door Gerard Bottemanne, GBNED.

Meer informatie en aanmelden praktijkdag BI en RPA.


Onderzoek en artikelen

E-book: De 10 geheimen over cashflowplanning voor het MKB
Dit E-book van Cashcontroller levert een bijdrage tot verbetering van wederzijds begrip over cashflow in het samenspel tussen ondernemer, adviseur en financier. Hiermee kan veel tijd bespaard worden bij het beoordelen van financieringsvraagstukken en het oplossen van liquiditeitsproblemen.

Met onder meer:
- Meer winst ? meer cashflow;
- Betalingsgedrag meer invloed dan winst;
- Rolling forecast beter dan een achterhaald budget;
- Operationele cashflow beter dan een kasstroom-overzicht;
- Kostprijs is geen inkoop;
- Begroting niet altijd nodig voor cashfowplanning.
Meer informatie en opvragen complete E-book.

RGS MKB: uniform rekeningschema en meer
Dit rapport richt zich primair op de implementatie van het Referentie grootboekschema (RGS) binnen de doelgroep MKB ondernemers en de daar ondersteunende accountants- en administratiekantoren. Onder de noemer "RGS MKB".

Daarnaast richt dit rapport zich ook op:

 • De historie en doelstelling van RGS, zoals beoogd in 2012. Met zaken als focus primair op het MKB en voorkom dat we ons in “branche- en organisatie specifieke details verliezen.
 • De opbouw van het RGS met als belangrijkste kenmerk de RGS Referentiecode.
 • Het onderbrengen van RGS bij het Standard Business Reporting (SBR) programma in 2015 met als belangrijke focus Woningcorporaties en XBRL als tecnniek.
  Een programma waar organisaties als de NBA, SRA en de Belastingdienst in participeren.
 • Ontwikkelingen rondom RGS, zoals de RGS brugstaat, RGS vaste activa staat, RGS journaal en RGS MKB Rapportages en kengetallen.

Het rapport zelf wordt in belangrijke mate ondersteund door de website Boekhoudplaza.nl, ook wel te typeren als de thuisbasis van RGS MKB.
Meer informatie en opvragen gratis rapport.

Verwacht

 • BI in de accountancy: hoe zit het met data ontsluiting via APIs uit softwarepakketten (31 mei 2023)
  Uit de markt vangen we naast de vele positieve ook best kritische geluiden op als het gaat om het beschikbaar stellen van data uit softwaresystemen aan gebruikers voor BI. Dat varieert van "Onze leverancier stelt geen data beschikbaar via een API" tot "We moeten telkens complete bestanden ophalen omdat mutaties op de data niet bijgehouden worden".

  Vanuit Onderzoeksbureau GBNED is nu de "Uitvraag ondersteuning APIs in software voor de accountancy" gestart. Afgelopen maand zijn al onze bekende softwareleveranciers in de accountancy individueel benaderd met het verzoek antwoord te geven op enkele vragen over de mate en wijze van ondersteuning van het ontsluiten van data voor BI door gebruikers. Zie uitvraag.

 • Gids boekhoudsoftware (juni 2023)
  De Gids Boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals).

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Voorkom fraude bij uitbetaling salaris: voldoe aan de WAS met de IBAN-Naam Check
Salarisfraude lijkt bijzonder lastig te voorkomen wanneer het gebeurt bij bijvoorbeeld de omvangrijke salarisadministraties van grote uitzendorganisaties of multinationals. Het kan veel tijd in beslag nemen om iedere rekeningwijziging ‘handmatig’ controleren door bijvoorbeeld nogmaals telefonisch of schriftelijk contact op te nemen met een werknemer. Of door nogmaals een rekeningafschrift, of kopie van de bankpas op te vragen. Daarbij is deze ‘handmatige’ controle ook foutgevoeliger dan een geautomatiseerde controle.

De IBAN-Naam Check kan bij de controle van rekeningnummers direct een efficiënte oplossing bieden. Want hiermee wordt volledig geautomatiseerd gecheckt of de rekening überhaupt op naam staat van de betreffende medewerker. Zo voorkom je fouten, en wordt de belasting voor je medewerkers geminimaliseerd.
Meer informatie over de IBAN-Naam check.
 

Presentatie: Current state of Open Banking in the Netherlands
Presentatie gegeven door Hessel Kuik over de huidige status van Open Banking, namens de PSD2 Software Industry Group (PSD2SIG). Hessel is voorzitter van de PSD2SIG, Founder/CEO van Bizcuit en board member bij Holland Fintech.
Lees verder.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Agenda

31 mei 2023
BI en RPA: neem zelf de regie in handen
Met het Microsoft Power Platform dat bestaat uit o.a. Power BI, Power Automate en Power Apps. En Qlik met Qlik Sense en QlikView. Aandacht voor koppelingen met o.a. boekhoudsoftware en beschikbare templates als basis voor eigen dashboards. Ook wordt ingegaan op het inzetten van RPA voor repetitieve handelingen door middel van software. Gebruikers uit de accountancy delen hun praktijkervaring met do's en don'ts.
Meer informatie en aanmelden.


Referentie Grootboekschema
We besteden speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB).
Daarvoor is dit onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

Voorstel hoe verder met RGS MKB: op weg naar een werkbare en toekomstbestendige standaard
DOCCO, NOAB en GBNED hebben de handen ineen geslagen door gezamenlijk het RGS MKB overleg te organiseren om te komen tot een werkzame en toekomstbestendige standaard (RGS MKB). Daartoe heeft het RGS MKB overleg plaatsgevonden op 22 maart 2023 bij AFAS te Leusden. Met vertegenwoordigers van branche organisaties, softwareleveranciers (boekhouden) en uitvragende partijen. Dit overleg heeft geleid tot een voorstel vanuit de initiatiefnemers, als vertrekpunt voor verdere afstemming.
Meer informatie en opvragen complete voorstel.

De finale afronding van de eerste stabiele versie van RGS MKB is in volle gang op dit moment.
Als je tot implementatie van RGS MKB overgaat of dat overweegt, meld dat dan even aan ons via rgsmkb@gbned.nl. Dan kunnen we je van de finale afronding, en eventeel tussentijdse mutaties, op de hoogte houden de komende weken.

Boekingsvoorbeelden
Ditmaal aandacht voor de volgende boekingsvoorbeelden:

Zie alle boekingsvoorbeelden en alle openstaande punten.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Fujitsu lanceert platform voor AI en machine learning: Fujitsu Kozuchi [ 27-04-2023 ]
Tijdens Activate Now Technology Summit in Madrid heeft Fujitsu haar gloednieuwe AI-platform gelanceerd (codenaam: Kozuchi). Het nieuwe platform geeft commerciële gebruikers wereldwijd de beschikking over krachtige technologieën op het gebied van AI en Machine Learning.
Lees verder...

Ander nieuws

SDB Groep bouwt haar strategische positie in de Nederlandse softwaremarkt voor de gezondheidszorg verder uit [ 04-04-2023 ]
eConnect helpt UWV bij een automatische administratie [ 04-04-2023 ]
Samenwerking tussen Plug&Pay en Combidesk [ 04-04-2023 ]
Hyarchis en Dapas: eerste stappen in DCM- en HDM-integratie [ 05-04-2023 ]
Hegeman Bouw & Infra kiest voor software van AFAS [ 05-04-2023 ]
Kimura Data Intelligence en Cloudigy nemen PowerPlatform voor accountants over van DOCCO [ 06-04-2023 ]
Priority ERP gaat de concurrentie aan met gevestigde ERP-giganten als SAP, Microsoft, Netsuite, Sage, Unit 4 en IFS [ 08-04-2023 ]
KING ERP Financieel: 3e generatie van financiële API is af [ 08-04-2023 ]
Visma PinkWeb: Makkelijker met AI documenten laten ondertekenen vanuit Sharepoint [ 08-04-2023 ]
IBAN-Naam Check uitvinder SurePay lanceert eerste radiocampagne [ 11-04-2023 ]
SAP integreert AI-functies in oplossingen voor maakindustrie [ 12-04-2023 ]
Samenwerking JuriBlox en PKIsigning [ 16-04-2023 ]
Nieuwe mogelijkheden van Oracle Fusion Cloud Application Suite optimaliseren de supply chain-planning [ 20-04-2023 ]
Uitbreiding klantenbestand Unit4 binnen zowel de publieke en non-profit sector als de zakelijke dienstverlening [ 20-04-2023 ]
PostNL legt basis voor innovatie met SAP S/4HANA [ 25-04-2023 ]
Unit4 App Studio: low-code platform om zakelijke apps te ontwikkelen en processen te automatiseren [ 25-04-2023 ].

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2022)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2023)
- ICT Accountancy softwaregids (2023)
- Software voor Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM (2020)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021).

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED