Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl december 2023: software voor externe verslaggeving en meer AI

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave december 2023

Actueel

Gids software voor externe verslaggeving en audit
Deze nieuwe gids is een vervanging van drie afzonderlijke rapporten over externe verslaggeving en audit software voor de accountancy, maar ook gericht op de CFO die zelf externe rapportages samenstelt. De gids kent in relatie tot samenstel- en controle werkzaamheden een nieuw procesmodel waarin digitaal dossierbeheer, workflow en werkprogramma's samen tot uitdrukking komen.

Het rapport geeft inzicht in standaard software voor externe rapportages en auditfuncties. Bij externe rapportages gaat het om de jaarrekening, aangifte IB en VPB, kredietrapportage, Country by Country reporting en duurzaamheidsrapportage. Al dan niet aangevuld met functionaliteit voor interne rapportages.

Speciaal wijzen we op nog niet eerder opgenomen software voor duurzaamheidsrapportage.

En er wordt uitgebreid aandacht besteed aan software voor audit werkzaamheden in het rapport. Waarbij ingegaan wordt op werkprogramma's, digitaal dossierbeheer en data-analyse voor samenstellen en controle.
Meer informatie en opvragen (gratis) rapport.


Onderzoek en artikelen

Van bon tot balans
Afgelopen periode is onderzoek gedaan naar automatische gegevensuitwisseling in de keten "Van bon tot balans" in de accountancypraktijk. Op dit moment is er (nog) geen enkel kantoor dat uitwisseling van data in deze keten 100% geautomatiseerd heeft. Eenvoudig gezegd ontbreekt volgens ons nu nog de juiste software daarvoor. Handmatig overnemen van gegevens bij het samenstellen van bijvoorbeeld een winstaangifte IB/VPB of een toelichting op de balans is dan ook geen uitzondering.

Het onderzoek richt zich op 3 pijlers, te weten:

 1. Automatische gegevensuitwisseling van cijfers uit de boekhouding en (externe) rapportages;
 2. Correcties die gemaakt worden voor het opstellen van de jaarrekening;
 3. Correcties die gemaakt worden voor het opstellen van de fiscale-aangifte IB en VPB.

Voor de eerste pijler is al eerder een voorstel verspreid om boekingsdimensies op te nemen in de boekhouding, mede op basis van RGS (MKB). En afgelopen week is het voorstel besproken met enkele softwareleveranciers. Bij voldoende animo volgt februari 2024 een 'proof of concept'.
Lees verder over het complete onderzoek en de voorgestelde 'proof of concept'.

Verwacht

 • Practice management software (januari 2024)
  Dit rapport is gericht op kantoor ondersteunende software voor de accountancy. Bij de selectie van dergelijke systemen staat voorop dat deze in ruime mate afgestemd zijn op de werkwijze binnen een accountantskantoor. Ook is aandacht voor aparte oplossingen m.b.t. “Compliance en cliëntacceptatie”, "Portaalsystemen" en "Digitaal ondertekenen".

 • Elektronisch factureren en scan en herken van boekingsdocumenten (februari 2024)
  Afgelopen jaren lag de nadruk bij dit rapport op scannen en herkennen van inkomende boekingsdocumenten. Vanaf de komende uitgave ligt de nadruk op elektronisch factureren en in het bijzonder elektronische factuurverwerking (inkomend). Ook het scannen en herkennen van boekingsbonnen via een smartphone komt aan de orde. En tot slot blijft er aandacht voor de klassieke oplossingen op het gebied van scannen, herkennen en verwerken van boekingsdocumenten.

 • Gids RPA, robotic accounting en AI (april 2024)
  Deze uitgave behandelt zowel Robotic process automation (RPA), Robotic accounting, Artificial Intelligence (AI) en daaraan gerelateerde ontwikkelingen. RPA en Robotic accounting hebben al langer de aandacht in dit rapport. Nieuw is de invloed van Artificial Intelligence en machine learning (als deelgebied van AI).

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

 • Elektronisch orders en facturen uitwisselen via Peppol: wat nu als met verschillende software wordt gewerkt voor orders en facturen?
  Onlangs kreeg ik onderstaande vraag over het gebruik van Peppol in de praktijk:

  "Kan ik op Peppol aansluiten en opgenomen worden in het Peppol adresboek als bedrijf met één KVK-nummer via 2 verschillende softwarepakketten met elk een aansluiting naar een andere Peppol serviceprovider? Voor elk wel een ander berichttype, zoals Order en Facturen.

  Deze vraag heb ik doorgespeeld naar de Nederlands Peppolautoriteit (NPa) en een mij bekende Peppol serviceprovider.
  Naar blog (en reacties op genoemde vraag).

 • Administratiekantoor Swart is positief over de Online Samenstel-assistent van Visma eAccounting Accountancy
  Voorkom piekmomenten en bespaar tijd door in te zetten op automatische controlemomenten en een betere digitale samenwerking met je klant. Door gebruik te maken van de Online Samenstel-assistent in Visma eAccounting Accountancy kan je gemakkelijk agenderen, notities maken voor collega’s en reminders voor klanten uitsturen.
  Naar paper.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Referentie Grootboekschema
We besteden speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB).
Daarvoor is dit vaste onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

Ditmaal aandacht voor het volgende:

Alles over RGS
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB.
Aanvragen gratis gids.


Nieuws uit de markt

Aanbevolen is het webinar "Generative AI: Changing the Accounting Landscape" door Caseware op 12 december a.s.
Meer informatie en aanmelden.

Hogeschool Rotterdam kiest voor Unit4 ERP [ 01-11-2023 ]
Unit4, leider in cloud bedrijfssoftware voor dienstverlenende organisaties, deelt mee dat Hogeschool Rotterdam gekozen heeft voor Unit4 ERP. Met deze geïntegreerde SaaS-oplossing kan de hogeschool processen efficiënter inrichten, is er controle vanuit één centraal systeem en wordt er geprofiteerd van verbeterde data-analyses en rapportagemogelijkheden.
Lees verder...

Overname van iDEAL door het European Payments Initiative (EPI) afgerond [ 01-11-2023 ]
European Payments Initiative (EPI) is verheugd te melden dat de eerder aangekondigde overnames van de Nederlandse betaaloplossing iDEAL en de Luxemburgse technologieleverancier Payconiq International met succes zijn afgerond.
Lees verder...

One Caseware: Caseware IDEA BV enCaseware Nederland BV versterken hun samenwerking binnen Europa [ 01-11-2023 ]
Caseware IDEA B.V. en Caseware Nederland B.V. bundelen vanaf 1 november hun krachten in het kader van ‘One Caseware’, onze term voor wereldwijde samenwerking als één enkele organisatie. Deze samenwerking komt tot stand vanuit onze regionale strategie ‘Think global, act regional’.
Lees verder...

Odin Groep neemt de klantspecifieke hosting activiteiten voor accountants over van softwarebedrijf Exact [ 02-11-2023 ]
IT-dienstverlener Odin Groep neemt de klantspecifieke hosting activiteiten voor accountants over van softwarebedrijf Exact. Met deze overname vergroot Odin Groep haar leidende positie als managed services provider (MSP) in Nederland. De 17 medewerkers en het bijbehorende klantenbestand worden door Odin Groep overgenomen.
Lees verder...

Infor Robotic Process Automation (RPA) levert complete oplossing voor automatisering van frontend, backend en beslissingen [ 02-11-2023 ]
Infor®, de industry cloud company, kondigt vandaag zijn Infor Enterprise Automation-oplossing aan. Deze oplossing helpt bedrijven bij het snel opschalen van hun automatisering door data-integratie, kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML) en robotprocesautomatisering (RPA) te verbinden binnen één platform.
Lees verder...

DHL koppeling voor SAP Business One [ 02-11-2023 ]
JIS Nederland heeft een koppeling module gemaakt tussen SAP Business One en DHL voor transport aanmelding en printen van verzendetiketten. Er was al een module gemaakt die SAP Business One koppelt met PostNL en GLS, deze is nu aangevuld met de koppeling naar DHL.
Lees verder...

Xapti en FundFactory samen verder in non-profit CRM [ 02-11-2023 ]
Non-profit CRM-leveranciers Xapti en FundFactory gaan samen verder als één bedrijf. Alle activiteiten worden gebundeld en samengevoegd onder de naam Xapti. Samen zullen ze zich richten op het verbeteren en uitbreiden van het Xapti CRM product, dat speciaal ontworpen is voor CRM, communicatie en (financiële) administratie van fondsenwervende stichtingen, ledenorganisaties en andere non-profits.
Lees verder...

Seminar voor softwareleveranciers van afrekensystemen in Nederland succesvol verlopen [ 10-11-2023 ]
Tijdens het seminar hebben de stichting, de Belastingdienst en BDO de aanwezigen op een bevlogen manier geïnspireerd en geïnformeerd over het keurmerk, de handreiking voor een betrouwbaar afrekensysteem, de nationale en internationale wet- en regelgeving en de ontwikkelingen met betrekking tot datasecurity.
Lees verder...

Informer eerste boekhoudpakket met Passkeys: nog veiliger inloggen [ 13-11-2023 ]
Vanaf nu kunnen InformerOnline-gebruikers gratis gebruikmaken van de mogelijkheid om in te loggen met de nieuwe technologie genaamd passkeys. Deze inlogmethode - die ervoor zorgt dat je niet langer een wachtwoord hoeft te onthouden - zorgt ervoor dat gebruikers nóg veiliger kunnen inloggen door middel van hun vingerafdruk, gezicht of pincode.
Lees verder...

BouwInfosys brengt Robaws naar de Nederlandse markt [ 16-11-2023 ]
Tijdens de Digigo conferentie onthult ouwInfosys,toonaangevend op het gebied van ERP-systemen voor de bouwsector, een grensverleggende toevoeging aan hun softwareportfolio: Robaws. Deze cloudsoftware is ontworpen om projectmanagement te stroomlijnen en is rechtstreeks toegankelijk via een webbrowser.
Lees verder...

PKIsigning en Ecobit bundelen krachten rond digitale handtekening-integratie met AFAS [ 20-11-2023 ]
PKIsigning, het toonaangevende platform voor digitaal ondertekenen, en Ecobit, gecertificeerd AFAS-partner, kondigen een strategische samenwerking aan die gericht is op het aanbieden van digitale ondertekenprocessen op het hoogste niveau voor gebruikers van AFAS-software.
Lees verder...

Nieuw: Power App om out of office bericht in te stellen op mailbox van medewerkers [ 23-11-2023 ]
Cloudigy, de Power Apps en Power Automate specialist van de accountancy wereld heeft een handige Power App ontwikkeld waarmee een out of office bericht ingesteld kan worden op de mailbox van een medewerker.
Lees verder...

Exact lanceert de Autumn 23 Release met innovatieve oplossingen [ 23-11-2023 ]
Exact lanceert vandaag de Autumn’23 Release, een nieuwe reeks oplossingen en functies die zijn ontworpen om mkb-bedrijven en accountants in staat te stellen hun organisaties verder te digitaliseren en automatiseren en zo bij te dragen aan toekomstbestendige groei.
Lees verder...

Articifial Intelligence (AI) in salarisadministratie: Loket.nl ziet kansen [ 30-11-2023 ]
In een recent interview met Ronnie Overgoor, deelt Marc van Gaal, directeur van Loket.nl, zijn kijk op de komst van AI in HR en salarisadministratie. Loket.nl zet met de introductie van de digitale assistent Robin een grote stap in de richting. Volgens van Gaal hoeven salarisprofessionals AI niet als een bedreiging te zien, maar juist als een kans die de efficiëntie kan verhogen.
Lees verder...

Exact neemt het voortouw in PSD2 met lancering geïntegreerde betaallink zonder externe betaalprovider [ 01-12-2023 ]
Met deze betaallink kunnen facturen en automatisch verstuurde herinneringen vanuit Exact Online worden voorzien van een betaallink waarmee klanten eenvoudig de factuur kunnen betalen. Deze digitale toepassing is gebaseerd op PSD2, de Europese richtlijn voor betalingsdiensten, en werkt volledig zonder tussenkomst van een externe betaalprovider.
Lees verder...

Uw nieuws
Nieuwsberichten kunnen gemaild worden aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2023)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023/2024)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2023)
- ICT Accountancy softwaregids (2023)
- ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting (2023)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021).

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED