Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl juli 2023: XML Auditfiles en is boekhoudsoftware klaar voor AI

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave juli 2023

Actueel

Primeur Onderzoeksbureau GBNED: relatie RGS MKB met jaarrekeningen, winstaangifte IB en Productie jaarstatistiek CBS is nu een feit
Afgelopen maanden heeft Onderzoeksbureau GBNED, in het kader van RGS MKB, gewerkt aan de relatie tussen RGS en rapportages aan uitvragende partijen.

Een primeur is dat enerzijds per rapportage, direct op gebruikersniveau, inzicht wordt geboden in de betrokken RGS rekeningen (met zelfs condities) en anderzijds per RGS rekening direct inzicht is in de rapportages waar die RGS rekening gebruikt wordt. Dat laatste ondersteunt de gebruiker bij het optimaal inrichten van de boekhouding.
Lees verder op onze website Boekhoudplaza.nl.

XML Auditfiles
De XAF, oftewel XML Auditfile Financieel, is ongetwijfeld de bekendste en meest gebruikte auditfile uit de familie van de XML Auditfiles. Van de XAF wordt naar schatting gebruik gemaakt door tienduizenden MKB administraties en misschien wel veel meer. Om maar gelijk gelijk met de deur in huis te vallen: de ene auditfile is de andere niet. Al dan niet noodgedwongen geven softwareleveranciers er vaak een beetje een eigen invulling aan. De laatste versie van de XAF dateert inmiddels alweer uit 2014 (versie 3.2) of 2017 (ook versie 3.2). Dat laatste levert als sinds juli 2019 een discussie op door Onderzoeksbureau GBNED met de Belastingdienst en heeft met name te maken met de wijze waarop RGS geïmplementeerd is in de beide versies XAF 3.2. Zie RGS in de Auditfile FInancieel (XAF).

Naast de XAF kennen we ook de XAS (Auditfile Salaris), XAA (Auditfile Afrekensystemen) en nog enkele andere Auditfiles.

Regelmatig worden we gevraagd naar voorbeelden van Auditfiles (XAF, XAS en XAA) vanuit verschillende softwarepakketten. En ook voor verder onderzoek, door o.a. studenten, zijn we op zoek naar voorbeelden van genoemde auditfiles (XAF, XAS en XAA) die publiekelijk gedeeld kunnen worden via www.xmlauditfiles.nl. Zo zijn voor de XAF voorbeelden ontvangen van Asperion, Exact Online en Odoo. En Salar Software heeft een voorbeeld van de XAS aangeleverd.

Vandaar de oproep aan met name softwareleveranciers om voorbeelden van genoemde auditfiles te delen met ons. Voorbeelden van auditfiles kunnen daartoe gemaild worden aan auditfiles@gbned.nl.

In een volgende nieuwsbrief gaan we in op de gewenste ontwikkeling van een nieuwe XAF versie en de huidige stand van zaken daarvan sinds 2014.


Onderzoek en artikelen

Wat gaat AI betekenen voor boekhoudsoftware?
AI staat voor Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. De term AI stamt al uit 1950 toen de Amerikaanse computerwetenschapper John McCarthy de term bedacht. De Ontwikkeling van AI gaat hand in hand met de ontwikkeling van computertechnologie.

Door miljardeninvesteringen en een wedloop tussen technologie giganten staat AI op dit moment weer extra in de belangstelling. Ook steeds sneller wordende computers en toenemende computercapaciteit maakt dat AI op dit moment in een stroomversnelling is  geraakt. Moeten we de opleving van AI zien als de zoveelste hype, net als de blockchain enkele jaren geleden? In elk geval kan geconcludeerd worden dat AI geen eendagsvlieg is en dat sprake is van een blijvende ontwikkeling.

Mijn verwachting is dat leveranciers van boekhoud- en andere software steeds meer gebruik zullen maken van AI. Voor een deel via eigen ontwikkelingen, zoals nog verdere automatische boekingsintelligentie die zoveel mogelijk handmatig boeken overbodig maakt. Tegelijkertijd verwacht ik ook dat technologie giganten als Microsoft en Google steeds meer koppelingen beschikbaar zullen stellen in de vorm van API’s om kunstmatige intelligentie via hun geavanceerde AI-systemen aan te roepen. Een voorbeeld van dit laatste  is de introductie van ChatGPT en Whisper API's, waarbij ontwikkelaars ChatGPT-modellen nu al integreren in hun apps en producten via een API.

Tot slot is de vraag welke leverancier(s) van boekhoudsoftware zich als eerste meldt met een heuse AI-integratie.
Lees verder.

Verwacht

  • Gids boekhoudsoftware (september 2023)
    De Gids Boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals).

    Zie alvast onze blog "Welke leveranciers van boekhoudsoftware zorgen voor een aangename verrassing in 2023".

  • Gids software voor externe verslaggeving en audit (oktober 2023)
    Deze gids is een vervanging van drie afzonderlijke rapporten over externe verslaggeving en audit software voor de accountancy. Met name de hedendaagse cloudoplossingen zullen centraal staat, waarbij automatische gegevensuitwisseling ook een belangriijke rol speelt. En de gids kent een nieuw procesmodel waarin digitaal dossierbeheer, workflow en werkprogramma's samen tot uitdrukking komen.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Documenten worden vervangen door gestructureerde datasets
In de huidige bedrijfswereld draait veel nog om het creëren van rapporten en documenten. Echter, met de opkomst van geavanceerde technologieën en de groeiende hoeveelheid beschikbare gegevens, begint er een verschuiving plaats te vinden naar een datagedreven benadering.
Lees verder...

Easy2Analyse: De Belastingconforme steekproef
Dit paper heeft als doel inzicht te geven in de redenen van toepassing van de belastingconforme steekproef door de belastingdienst, de motieven waarom en de wijze waarop u zelf de belastingconforme steekproef in Easy2Analyse kunt en zou moeten willen toepassen.
Lees verder...

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Referentie Grootboekschema
We besteden speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB).
Daarvoor is dit vaste onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

De finale
Voor de doelgroep MKB wordt al een tijd gewerkt aan een werkbare subset van het omvangrijke RGS onder de noemer RGS MKB. Bij de laatste loodjes horen ook enkele nieuwe RGS codes en mutaties op bestaande RGS codes. Uitgewerkt in een tweetal overzichten met voorgestelde wijzigingen:

  1. RGS MKB; voorstel nieuwe RGS-codes en mutaties bestaande RGS codes.
  2. RGS overlopende activa en passiva: voorstel herstel met enkele nieuwe RGS-codes en mutaties.

Oprecht is geprobeerd de impact op de standaard RGS tot een minimum te beperken.

Werk je al met RGS MKB of overweeg je binnenkort de overstap te maken, help ons dan door de 2 overzichten te beoordelen. Dat vragen we ook nadrukkelijk aan leveranciers van boekhoudsoftware en andere bij RGS betrokken partijen.
Naar tweetal overzichten met voorgestelde wijzigingen.

Boekingsvoorbeelden
Ditmaal aandacht voor de volgende boekingsvoorbeelden:

Zie alle boekingsvoorbeelden en alle openstaande punten.

Alles over RGS
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB.
Aanvragen gratis gids.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

SurePay IBAN-Naam Check portal nu beschikbaar in de Exact App Store [ 15-06-2023 ]
SurePay, de uitvinder van de IBAN-Naam Check, kondigt met trots de koppeling met Exact Online aan. Met deze integratie voorkomen gebruikers fraude, fouten en reputatieschade, door te controleren of IBAN & naam bij elkaar horen, voordat een betaling wordt uitgevoerd.
Lees verder...

Ander nieuws

BCS HR Software neemt de HR en Payroll-activiteiten van Centric over [ 02-06-2023 ]
BCS HR Software ("BCS"), een van de grotere leveranciers van software voor HR en payroll, breidt haar marktpositie verder uit door de overname van de HR & Payroll tak van Centric, gesteund door software investeerder Main Capital Partners. De strategische overname markeert een volgende stap in het uitbreiden van BCS snelgroeiende positie in de HR Software branche in de Benelux.
Lees verder...

Bizcuit verbetert Basecone-integratie voor naadloze factuurverwerking [ 08-06-2023 ]
Bizcuit, toonaangevende aanbieder van financiële softwareoplossingen, heeft de Basecone-integratie binnen het platform verder verbeterd. Met deze verbeteringen kun je nu moeiteloos en snel facturen en bonnen afleveren bij verschillende boekhoudsystemen.
Lees verder...

VINCI Energies neemt Kenmerc Groep HRM & Payroll oplossingen over [ 13-06-2023 ]
VINCI Energies neemt Kenmerc Groep HRM & Payroll oplossingen over inclusief de werkmaatschappijen Kennys en Mercash. Met deze overname versterkt VINCI Energies het Microsoft-portfolio van Business Applications binnen het merk Axians in Nederland.
Lees verder...

Eerste door Loket.nl zelf ontwikkelde koppeling met e-Boekhouden [ 13-06-2023 ]
Met behulp van de eerste door Loket.nl zelf ontwikkelde koppeling met e-Boekhouden is het handmatig overnemen van loonjournaalposten verleden tijd. Zodra de loonrun en het journaal succesvol zijn gedraaid in Loket.nl worden de loonjournaalposten, door middel van de koppeling, automatisch in de e-Boekhouden administratie geplaatst. Voordelen: tijd besparen én fouten voorkomen.
Lees verder...

Visma neemt clevergig over met software voor uitzend- en bemiddelingsbureaus [ 15-06-2023 ]
Visma heeft het Nederlandse bedrijf clevergig overgenomen. clevergig helpt uitzend- en bemiddelingsbureaus om hun planning, urenregistratie en facturatie te organiseren en is actief in onder andere de zorgsector en het onderwijs. clevergig gaat verder onder de vlag en het management van het Belgische Visma-bedrijf Beeple, een plannings- en communicatietool voor bedrijven die werken met flexibele shiftplanningen.
Lees verder...

Minox zet met realtime automatisch bank verwerken de nieuwe standaard [ 15-06-2023 ]
Boekhoudpakket Minox lanceert vandaag realtime automatisch bank verwerken en zet daarmee de nieuwe standaard voor het verwerken van banktransacties in de boekhouding. Met de lancering zet Minox een belangrijke stap richting haar doel van 100% realtime automatisch boekhouden.
Lees verder...

Visionplanner introduceert benchmarksoftware voor accountants- en administratiekantoren [ 16-06-2023 ]
Visionplanner lanceert haar nieuwe benchmarksoftware. Deze innovatieve functie is een uitbreiding op de module Visionplanner Insights. Accountants- en administratiekantoren kunnen met de benchmarktool de prestaties van hun klanten vergelijken met branchegenoten en gedetailleerde inzichten verkrijgen voor besluitvorming.
Lees verder...

GreenCommerce koppeling met nieuw Systeem Exportstatistiek GroentenFruit Huis [ 20-06-2023 ]
GroentenFruit Huis heeft een nieuw Systeem Exportstatistiek ontwikkeld waarmee digitaal de wekelijkse gegevens kunnen worden aangeleverd. Softwarebedrijf jem-id heeft een koppeling met GroentenFruit Huis gerealiseerd waarbij het voor gebruikers van GreenCommerce mogelijk wordt om eenvoudig en accuraat gegevens te beheren en aan te leveren via het softwarepakket.
Lees verder...

Informer officieel B Corp: voor iedereen die maatschappelijk verantwoord wil ondernemen [ 21-06-2023 ]
Na een inspannend proces van 2 jaar is Informer sinds de laatste week van mei officieel onderdeel van de B Corp community: een internationale groep bedrijven die voorop loopt op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid.
Lees verder...

Doccle: grootste digitale administratieplatform van België, breidt uit naar Nederland [ 22-06-2023 ]
Doccle, het grootste digitale administratieplatform van België, breidt uit naar Nederland. In België maken al 2,8 miljoen consumenten en meer dan 17.500 bedrijven gebruik van dit platform om hun loonstroken, verzekeringspolissen en andere belangrijke documenten veilig te beheren en te delen. Vanaf vandaag zijn de diensten van Doccle ook in Nederland beschikbaar.
Lees verder...

Qwoater en PKIsigning bundelen krachten met integratie voor digitale ondertekening van HR-documenten [ 22-06-2023 ]
Qwoater, een toonaangevende leverancier voor cloud document management voor de accountancy branche, en PKIsigning, specialist op het gebied van digitale handtekeningen op hoog betrouwbaarheidsniveau, kondigen met trots een nieuwe samenwerking en software integratie aan.
Lees verder...

Een centraal overheidsloket voor cybersecurityadvies [ 26-06-2023 ]
Het kabinet heeft besloten om bestaande cybersecurity rijksoverheidsorganisaties samen te voegen tot één centrale, nationale cybersecurityorganisatie. In deze organisatie komen het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV), het Digital Trust Center (DTC) en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP), beide van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
Lees verder...

Asperion boekhouden: bankkoppeling met 1700+ Europese banken [ 28-06-2023 ]
Met de nieuwe PSD2 partner integratie met Ponto kunnen gebruikers van Asperion nu met meer dan 1700 banken in Europa een automatische bankkoppeling maken. Asperion biedt reeds sinds jaren een directe koppeling met de grootbanken in Nederland zoals ING, Rabobank, ABNAMRO, Knab en de bunq bank. Bankier je elders, dan is er nu ook een bankkoppeling beschikbaar voor jou.
Lees verder...

Visma: de accountant als dataregisseur [ 30-06-2023 ]
Digitalisering heeft veel impact op de accountancywereld. Daardoor groei je als accountant langzaam door naar een nieuwe rol, namelijk die van dataregisseur.
Lees verder...

eConnect nieuwe leverancier Rijksoverheid access point op Peppol [ 30-06-2023 ]
eConnect International BV is de nieuwe leverancier van het Rijksoverheid Access Point op Peppol. Op 7 juni 2023 vond de formele gunning van de aanbesteding Peppol-Digipoort plaats. Dat betekent een nieuwe samenwerking voor Logius op het gebied van e-facturatie.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2022)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2023)
- ICT Accountancy softwaregids (2023)
- ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting (2023)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021).

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED