Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl augustus 2023: ict innovatie en ook duurzaamheid

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave augustus 2023

Actueel

Woensdag 11 oktober 2023
Seminar RPA en robotic accounting

Robotic Process automation (RPA), Business Intelligence (BI), Aritificial Intelligence (AI) in Business applicaties, Sustainability geïntegreerd in boekhoudsoftware, E-factureren en de Gids boekhoudsoftware 2023 en innovaties.

Een dagvullend programma met onder andere:

 • Robotic Process automation (RPA): een andere benadering tot automatiseren.
  Door Sam van der Wagen, oprichter van Viona en specialist op het gebied van procesoptimalisatie met inzet van RPA. Zoals “On boarding van nieuwe medewerkers” en hoe RPA daarbij kan ondersteunen.

 • Het ontsluiten van data als basis voor analyses en rapportages in BI.
  Door Pieter van der Zijpp, BI specialist bij The Big Data Chef. Met aandacht voor het ontsluiten van data uit verschillende softwaresystemen via ad hoc koppelingen tot data warehouse oplossingen.

 • Duurzaamheidsrapportage geïntegreerd in boekhoudsoftware.
  Door Leo Smit, oprichter en directeur van SmartTrackers en Dewi Vermeulen, directeur strategische projecten bij Yuki. Met een inleiding over duurzaamheidsrapportages en CSRD en demo van een duurzaamheidsmonitor in boekhoudsoftware. 

 • Artificial Intelligence (AI) in Business applicaties.
  Door Mignon Coenen, werkzaam bij GAC Business Solutions en specialist op het gebied van Microsoft Dynamics 365 Business Central en Project Operations. Met ook een live demo van de AI-functionaliteit binnen BC.

 • Verplichte registratie van CO2-uitstoot in het verkeer van werknemers.
  Voor organisatie met meer dan 100 werknemers is rapporteren over de CO2-uitstoot van alle werknemers straks verplicht. Aandachtspunten van de registratie komen aan de orde.

 • Ontwikkelingen rondom elektronisch factureren.
  Door Erwin Wulterkens, expert E-factureren en betrokken bij OpenPeppol. Met aandacht voor de huidige stand van zaken en ontwikkelingen.

 • Gids boekhoudsoftware 2023.
  Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED, gespecialiseerd in administratieve software. Toelichting op deze gids met boekhoudsoftware voor het MKB, MKB+ en grote organisaties.

Meer informatie en aanmelden voor woensdag 11 oktober a.s.


Onderzoek en artikelen

Cybersecuritybeeld Nederland 2023 voor ondernemers 
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2023 gepubliceerd. Het CSBN geeft de trends, incidenten, dreigingen en uitdagingen weer op het gebied van cybersecurity binnen onze nationale veiligheid.
Lees verder...

Factsheets over status e-Facturering per EU lidstaat: inclusief VAT (BTW) in the Digital Age (ViDA)
De eInvoicing Country Factsheets van de Europese Commissie biedt uitgebreide informatie over het beleid en de voortgang op het gebied van e-facturering van alle 27 EU-lidstaten en 4 andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER) na de implementatie van de richtlijn.

De eInvoicing Country Factsheets biedt per land inzicht in onder andere:

 • Beleidskader;
 • Aanpak voor het ontvangen en verwerken van elektronische facturen;
 • Monitoring van de implementatie van e-Facturatie.

VAT (BTW) in the Digital Age (ViDA)
Op 8 december 2022 heeft de Europese Commissie een reeks maatregelen voorgesteld (zie VAT in the Digital Age - ViDA) om het EU-stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (btw) te moderniseren en beter te laten werken voor bedrijven en fraudebestendiger te maken door digitalisering te omarmen en te bevorderen. 

De eInvoicing Country Factsheets bevat per land ook informatie over VAT in the Digital Age (ViDA) en de ontwikkeling daarvan.
Meer informatie en naar complete Factsheets.

Verwacht

 • Gids boekhoudsoftware (11 oktober 2023)
  De Gids Boekhoudsoftware geeft inzicht in nagenoeg ALLE standaard boekhoudpakketten voor de Nederlandse markt. Onderverdeeld naar: ZZP'ers en klein MKB, Middelgrote bedrijven (MKB) en Grote bedrijven (MKB+ en Multinationals).

  Zie alvast onze blog "Welke leveranciers van boekhoudsoftware zorgen voor een aangename verrassing in 2023".

 • Gids software voor externe verslaggeving en audit (oktober 2023)
  Deze gids is een vervanging van drie afzonderlijke rapporten over externe verslaggeving en audit software voor de accountancy. Met name de hedendaagse cloudoplossingen zullen centraal staat, waarbij automatische gegevensuitwisseling ook een belangriijke rol speelt. En de gids kent een nieuw procesmodel waarin digitaal dossierbeheer, workflow en werkprogramma's samen tot uitdrukking komen.

 • Gids salaris- en HRM software (november 2023)
  Deze gids biedt inzicht in het complete spectrum van toepassingen op het gebied van salaris- en HRM-software. Aan bod komt geïntegreerde salaris- en HRM-software en toepassingen gericht op slechts een of enkele aspecten. Met ook aandacht voor thema's als employee self services (ESS), elektronische gegevensuitwisseling en data-analyse.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

Duurzaamheidsregistratie: per 2024 verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer
Duurzaamheidsregistratie is een actueel onderwerp. Zo heeft het registreren van CO2-uitstoot door het bedrijfsleven alle aandacht. De vraag is dan welke softwaresystemen daar ondersteuning aan bieden. Denk hierbij ook aan het registreren van brandstoftype voor materiële vaste activa, zoals vervoermiddelen en machines. En het bijhouden van afgelegde kilometers per soort vervoermiddel en type brandstof.

Organisaties met meer dan 100 werknemers moeten per 2024 verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer. En kleinere organisaties mogen op vrijwillige basis ook rapporteren.
Lees blog.

Visma, Efficiëntie en Groei: Hoe Automation en Samenwerking de Sleutel zijn tot Succes in de accountancybranche
Door krapte op de arbeidsmarkt is het niet eenvoudig om het juiste personeel te vinden én te behouden. Dat maakt het al lastig om continuïteit en kwaliteit van je kantoor te waarborgen, laat staan om groei te creëren. Wat kan je doen om dit toch waar te maken en klanten geen nee te hoeven verkopen?
Lees paper.

Financieel rapporteren via BI: maar wel zoveel mogelijk met cijfermatige toelichting
Business Intelligence (BI) is natuurlijk uitermate geschikt om financiële gegevens te ontsluiten en op een leesbare manier zichtbaar te maken voor de eindgebruiker. Een van de meest gecomprimeerde weergaven is de balans (en resultatenrekening). Een cijfermatige toelichting is dan vaak een zinvolle aanvulling, zoals een specificatie van investeringen in vaste activa in een bepaald jaar of periode.
Lees blog.

Artificial Intelligence: getest OpenAI ChatGPT versus Google Bard
Artificial Intelligence (AI) staat momenteel volop in de belangstelling. Met name de twee tools OpenAI ChatGPT en Google Bard. Beide vallen volgens mij in de categorie Generatieve AI, waarbij tekst, afbeeldingen en andere inhoud gegenereerd wordt op basis van de gegevens waarop ze zijn getraind.

OpenAI ChatGPT is al wat langer te gebruiken en sinds kort is Google Bard ook in het Nederlands beschikbaar. Dat wil zeggen dat je vragen in het Nederlands kunt stellen en ook antwoord krijgt in het Nederlands. In beide gevallen wordt keurig gemeld dat nog sprake is van experimentele software en dat de resultaten onjuiste informatie kunnen bevatten.

Al met al toch een goed moment om beide AI-tools twee dezelfde vragen voor te leggen.
Lees blog.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


Referentie Grootboekschema
We besteden speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB).
Daarvoor is dit vaste onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen.

Nieuw
Koppeling RGS MKB met model Jaarrekening kleine organisatie zonder winststreven (OZW) én model Jaarrekening kleine fondswervende organisatie (FWO).

Lees ook "RGS en jaarrekeningmodellen voor vereniging en stichting: vragen aan de KVK en RJ moeten duidelijkheid geven".

Werk je al met RGS MKB of overweeg je binnenkort de overstap te maken, help ons dan door twee overzichten te beoordelen met voorgestelde wijzigingen.
Naar tweetal overzichten.

Boekingsvoorbeelden
Ditmaal aandacht voor de volgende boekingsvoorbeelden:

Zie alle boekingsvoorbeelden en alle openstaande punten.

Alles over RGS
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB.
Aanvragen gratis gids.


Nieuws uit de markt

Uitgelicht

Visma neemt Validsign over, aanbieder digitaal ondertekenen [ 04-07-2023 ]
Visma slaat de handen ineen met ValidSign, marktleider in de Benelux op het gebied van digitaal ondertekenen. Met deze strategische overname versterkt Visma haar positie in de groeiende markt van digitale handtekeningen.
Lees verder...

Ander nieuws

HAK kiest Infor ERP oplossing Cloudsuite Food & Beverage [ 03-07-2023 ]
Infor®, the industry cloud company, kondigt vandaag aan dat HAK, een Nederlandse producent van groenten en peulvruchten, start met de implementatie van Infor’s Cloudsuite Food & Beverage om de bedrijfsprocessen efficiënter te maken.
Lees verder...

7e editie van de Visma Software Digitaliseringsindex: grotere organisaties lopen uit op het MKB [ 03-07-2023 ]
Hoe staat het er anno 2023 voor met de digitalisering van de bedrijfsprocessen? In de zevende editie van de Visma Software Digitaliseringsindex worden de uitkomsten gepresenteerd van een onderzoek onder het mkb, grootzakelijke en (semi)publieke organisaties.
Lees verder...

DNA Services, Fresh IT Services en Progent bieden managementinformatie door datavisualisatie met Power BI [ 03-07-2023 ]
De Nederlandse softwarebedrijven DNA Services B.V., Fresh IT Services B.V. en Progent B.V. kondigen een nieuwe samenwerking aan. Het partnership richt zich op datavisualisatie met behulp van Microsoft Power BI waarbij concrete managementinformatie getoond wordt in dashboards.
Lees verder...

Bizcuit en Hix (voorheen bekend als SecureLogin) zijn een partnership aangegaan [ 04-07-2023 ]
Het partnership tussen Bizcuit en Hix (voorheen bekend als SecureLogin) maakt het leven van ondernemers en accountants makkelijker. Accountants krijgen via de Bizcuit app alles digitaal aangeleverd en stellen vanuit Hix eenvoudig een vraag die de ondernemer direct beantwoordt vanuit de ondernemersapp.
Lees verder...

eConnect en beurtvaartadres bundelen krachten in de transportsector op het gebied van e-facturatie [ 05-07-2023 ]
eConnect en Beurtvaartadres, gaan voor een strategisch partnership. Door hun krachten te bundelen willen beide bedrijven de digitale efficiëntie in de transportsector verder vergroten door middel van e-facturatie.
Lees verder...

Informer eerste boekhoudprogramma dat Single Payments voor Rabobank aanbiedt [ 06-07-2023 ]
Nadat Informer ook al de eerste was met Single Payments voor Bunq, is het ook voor Rabobank rekeninghouders nu mogelijk om inkoopfacturen per stuk te betalen vanuit je boekhoudprogramma.
Lees verder...

WeFact update: Statusberichten (IRM) voor facturen via Peppol [ 18-07-2023 ]
Vanaf nu ondersteunt WeFact statusberichten (IRM) voor Peppol facturen. Dit houdt in dat er statusberichten over facturen uitgewisseld worden via het Peppol netwerk. Denk hierbij aan het versturen en ontvangen van succesberichten bij ontvangst, bij betaling en bij het afwijzen of verwijderen van de factuur.
Lees verder...

Gekko lanceert vandaag de eerste AI belastingadviseur chatbot, de GekkoBot [ 18-07-2023 ]
Gekko lanceert vandaag de eerste AI belastingadviseur chatbot, de GekkoBot. GekkoBot is een praktische toepassing van het Large Language Model van ChatGPT. Hiermee kunnen alle ondernemers op Gekko snel en eenvoudig fiscaal advies inwinnen over belastingen. GekkoBot is per direct beschikbaar.
Lees verder...

Nmbrs lanceert de Knowledge Assistent op basis van Artificial Intelligence (AI) [ 18-07-2023 ]
Nmbrs lanceert de Knowledge Assistent. Accountants kunnen hun klanten een digitale assistent aanbieden, volledig in hun huisstijl, die 24/7 alle vragen van hun klanten over salaris, arbeidsvoorwaarden, loonheffingen en arbeidsrecht kan beantwoorden.
Lees verder...

Visma: E-mailen via AutoInvoice gratis vanaf 1 juli 2023 als opmaat naar e-facturatie via de zogenoemde PeppolFirst techniek [ 22-07-2023 ]
Met het kosteloos maken van E-mailen via AutoInvoice wil Visma ook een drempel wegnemen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk facturen standaard via AutoInvoice (en/of Peppol) verstuurd zullen worden.
Lees verder...

PragmatiQ breidt productportfolio uit met het low-code platform van USoft [ 26-07-2023 ]
PragmatiQ breidt het productportfolio uit met het low-code platform van USoft. PragmatiQ is een no-code en low-code aanbieder, gespecialiseerd in procesoptimalisatie en digitale transformatie binnen de grootzakelijke markt.
Lees verder...

Mollie integreert met marketing automation platform Klaviyo [ 28-07-2023 ]
Mollie maakt de integratie met Klaviyo bekend. Klaviyo is een marketing automation platform dat bedrijven toelaat om op basis van data de communicatie met hun klanten te personaliseren en te automatiseren.
Lees verder...

Uw nieuws
U kunt uw nieuwsberichten gratis mailen aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Gids boekhoudsoftware (2022)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023)
- Scannen en herkennen van boekingsdocumenten en elektronische factuurverwerking (2023)
- ICT Accountancy softwaregids (2023)
- ICT Accountancy standaarden: gegevensmodellen en gegevensontsluiting (2023)
- Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers (2021).

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED