Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Mailinglist > Softwarepakketten.nl

Nieuwsbrief Softwarepakketten.nl maart 2024: softwaregids, ontwikkeling en RGS boekingsdimensies

Softwarepakketten.nl nieuwsbrief

Uitgave maart 2024

Actueel

Woensdag 27 maart 2024
Seminar elektronisch factureren & scan herken van boekingsdocumenten en de invloed van AI

Bedoeld voor accountants-, administratiekantoren en andere geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over de laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van elektronisch factureren, zowel uitgaand als inkomend en scan & herken van boekingsdocumenten.

Op het programma staat onder andere:

 • Kijk en vergelijk; gericht op facturen in PDF- als UBL-formaat tonen leveranciers live hun oplossing voor factuurverwerking op basis van dezelfde aangeleverde facturen en boekingsbonnen. Zo kunt u een vergelijking maken, Wie gaan deze uitdaging aan?

 • Mondelinge toelichting van het nieuwe rapport "Elektronisch factureren en scan herken van boekingsdocumenten". Met het complete aanbod, selectiecriteria en actuele ontwikkelingen.

 • Peppol en de Rijksoverheid. Een aantal leveranciers ontvangt dagelijks e-orders van de Rijksoverheid via Peppol, deze leveranciers hebben hierdoor het verkoopproces vergaand kunnen automatiseren. In 2024 gaat de Rijksoverheid verder met het aansluiten van leveranciers op Peppol.

 • Live demo van E-retour om onlne de status van facturen te volgen bij klanten. Is je factuur wel ontvangen en in behandeling genomen? Is je factuur goedgekeurd door de klant, zodat deze betaalbaar gesteld wordt? Creditmanagement, oftewel debiteurenbeheer, kan met behulp van E-retour, een hoop tijd, en dus geld, besparen.

 • AI en E-factureren; Machine learning (onderdeel van AI) is in gebruik voor factuurherkenning en -verwerking. Wat zijn verdere ontwikkelingen op het gebied van AI en E-factureren. Rondetafel discussie met leveranciers en deelnemers.

Meer over het volledige prorgamma en mogelijkheid tot inschrijven.


Onderzoek en artikelen

ICT Accountancy softwaregids (maart 2024)
De "ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie" biedt een overzicht van (nagenoeg alle) softwarepakketten die verkrijgbaar zijn voor de accountancybranche. De ervaring leert dat er toch elk jaar weer nieuwe softwarepakketten op de markt verschijnen en bestaande software van eigenaar wisselt of weer van de markt verdwijnt.

Het aanbod van softwarepakketten in de gids van zo'n 100 aanbieders is onderverdeeld volgens het ICT Accountancy software landschap:

Functioneel toepassingsgebied Uitgave
  2021 2022 2023 2024
Boekhoudsoftware 21 17 17 17
Scannen, herkennen en factuurverwerking    19 19 18 16
Salaris- en HRM-software 24 24 24 19
Jaarrekening software  13 13 12 12
Fiscale aangiftesoftware IB+VPB 7 7 5 5
Practice management software 16 21 20 20

Er wordt uitgebreid aandacht besteed in de gids aan productontwikkeling en innovatie. 

Op basis van ontvangen (nieuws- en andere) berichten afgelopen jaar melden we een aantal actuele ontwikkelingen (gerealiseerd en/of gepland) vanuit softwareleveranciers.

Verder is er aandacht in de gids voor standaarden als XML Auditfiles, UBL, RGS en SEPA. En ontwikkelingen als Elektronisch factureren, Open banking, Api, AI & Machine learning.

De complete "ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie" is gratis beschikbaar.
Meer informatie en opvragen gids.

Update
Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage
Bijgewerkt met TIEN toepassingen voor interne rapportage - BI en CPM)
Bij BI spelen functies als analyses, reporting, dashboards, data ontsluiten en data warehouse. In verreweg de meeste gevallen gaat het dan om functies rondom Microsoft Power BI.
Bij CPM moet met name gedacht worden aan budgettering, liquiditeitsplanning en forecasting.
Meer informatie en opvragen rapport.

Verwacht

 • Elektronisch factureren en scan en herken van boekingsdocumenten (27 maart 2024)
  Afgelopen jaren lag de nadruk bij dit rapport op scannen en herkennen van inkomende boekingsdocumenten. Vanaf de komende uitgave ligt de nadruk op elektronisch factureren en in het bijzonder elektronische factuurverwerking (inkomend). Ook het scannen en herkennen van boekingsbonnen via een smartphone komt aan de orde. En tot slot blijft er aandacht voor de klassieke oplossingen op het gebied van scannen, herkennen en verwerken van boekingsdocumenten.

Meer actueel onderzoek.


Blogs en white papers

 • Touchless boekhouden: aansluiten van je administraties op het Peppol-netwerk is een belangrijke pijler
  Peppol is de internationale standaard voor het verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen en orders. Écht elektronisch factureren vormt dus de basis van touchless boekhouden. De inkoopfacturen staan direct in het inkoopboek en menselijke fouten behoren tot het verleden. Daarmee bereik je direct meer efficiency!
  Lees verder.

 • Digitalisering Inkoopprocessen Rijksoverheid: E-orders via Peppol
  Een aantal leveranciers ontvangen dagelijks e-orders van de Rijksoverheid via Peppol, deze leveranciers hebben hierdoor het verkoopproces vergaand kunnen automatiseren. In 2024 gaat de Rijksoverheid verder met het aansluiten van leveranciers op Peppol. De inkoopprocessen in Peppol kennen een aantal varianten waarmee inkoopprocessen gedigitaliseerd kunnen worden; order only, ordering en advanced ordering.
  Lees verder.

 • Optimaliseer je kantoor met krachtige Practice Management Software
  Met software voor practicemanagement kun je eenvoudig bijhouden welke taken er voor jouw cliënten moeten worden uitgevoerd. Heel simpel gesteld: als kantoor heb je cliënten, voor cliënten verricht je diensten en aan die diensten hangen activiteiten die moeten worden uitgevoerd. Als kantoor ben je daar de hele dag druk mee.
  Lees verder.

Veel meningen en kennis is vastgelegd in blogs en white papers en willen wij graag delen met onze lezers. Heeft u een interessante blog of white paper (bijvoorbeeld een klantencase)? Stuur deze dan aan redactie@softwarepakketten.nl ter beoordeling voor gratis plaatsing.


RGS MKB

Ook in 2024 besteden we speciaal aandacht aan RGS MKB (Referentie Grootboekschema voor het MKB). Daarvoor is dit onderdeel in deze nieuwsbrief opgenomen met:

Uitgelicht
Veel meer inzicht vanuit je boekhouding door RGS MKB boekingsdimensies
Heb je als ondernemer vanuit je eigen boekhouding of via je accountant- of administratiekantoor continu (dus niet alleen na afloop van een boekjaar) inzicht in de kosten per vervoermiddel op kenteken. Inzicht in de opbrengst van afstandsverkopen per EU-land en BTW-code. Een specificatie van privé opname per vennoot. Werkkosten, mede als basis voor de vrije ruimte. En inzicht in de kosten per soort van energieverbruik, oftewel hoe duurzaam ben jij bezig als ondernemer? RGS MKB boekingsdimensies biedt meeer inzicht.
Lees verder.  

Alles over RGS
Complete RGS gids: ontstaan, invloed SBR programma en RGS MKB.
Aanvragen gratis gids.


Agenda

27-3-2024
Seminar elektronisch factureren & scan herken van boekingsdocumenten en de invloed van AI

Kijk en vergelijk: gericht op zowel facturen in PDF- als UBL-formaat wordt leveranciers gevraagd hun oplossingen voor factuurverwerking live te tonen op basis van aangeleverde facturen. Presentatie vanuit de Rijksoverheid die voorop loopt met elektronisch factureren op basis van Peppol en, naast E-factureren, ook operationeel is met o.a. E-orders. Met een ronde tafel sessie over machine learing als subset van AI.
Meer informatie en aanmelden.

15-5-2024
Seminar software voor externe- en interne rapportage, BI en (liquiditeit)planning
De laatste stand van zaken en aanbod op het gebied van software voor externe verslaggeving en interne rapportages. Met BI (met name Power BI) in de praktijk met tools, templates en een eigen data warehouse. De mogelijkheden van liquiditeitsplanning, duurzaamheidsregistratie, RGS en met "van bon tot balans" zoveel mogelijk gegevens automatisch uitwisselen.
Meer informatie en aanmelden.

26-6-2024
Kennissessie ontwikkeling en innovatie boekhoud- en aanverwante software
Voor aanbieders van boekhoud- en aanverwante software, implementatiepartners, consultants en andere geïnteresseerden. Met Open banking in combinatie met boekhoudsoftware, RGS en Open Data & Administratie (ODA).
Meer informatie en aanmelden.


Nieuws uit de markt

Yuki: de volgende stap in onze herkenningssoftware [ 01-02-2024 ]
De afgelopen periode zijn we druk bezig geweest met het testen en implementeren van nieuwe AI-gedreven herkenningssoftware. Deze zelflerende software van Smartscan verwerkt enorme aantallen, bijna 20 miljoen facturen per maand en leert daarom erg snel. Dit is niet alleen toekomstbestendig maar ook veel nauwkeuriger en sneller.
Lees verder...

Gebruik van Sultan Risk Manager is gamechanger voor accountantspraktijken [ 04-02-2024 ]
Het gebruik van Sultan Risk Manager is een gamechanger gebleken voor accountantspraktijken. Deze geavanceerde applicatie, gebouwd mét accountants voor accountants, biedt een breed scala aan compliance gerelateerde onderwerpen zoals SIRA inclusief KYC, OKB's en 'reviews'.
Lees verder...

Automatiseer consolidatie met de module van KING Accountancy [ 08-02-2024 ]
Het samenvoegen van bedrijven kan een tijdrovende klus zijn, vaak gevuld met handmatige controles en arbeidsintensieve taken. Vereenvoudig het proces van bedrijfsconsolidatie met onze geautomatiseerde consolidatie-module, ontworpen om aanzienlijke delen van het samenvoegingsproces te automatiseren.
Lees verder...

Informer Online past standaard rekeningschema voor ANBI-stichtingen toe [ 08-02-2024 ]
Al sinds de oprichting van InformerOnline, kunnen stichtingen met het ANBI-keurmerk gratis gebruikmaken van het boekhoudprogramma. Om het voor ANBI-stichtingen zo eenvoudig mogelijk te maken om te starten met InformerOnline, is er in samenwerking met Advies voor Stichtingen een speciale starter kit ontwikkeld.
Lees verder...

Visma Software Partner Awards [ 09-02-2024 ]
Na een aantal spannende maanden waarin maar liefst 36 nominaties werden uitgereikt, was het gisteravond dan zover: de bekendmaking van de winnaars van de Visma Software Partner Awards! Artificial Intelligence, een belangrijk thema binnen Visma, was de rode draad van de avond.
Lees verder...

Nieuwe KING Live App voor meer boekhoudgemak met KING Finance [ 09-02-2024 ]
We introduceren met trots de nieuwe KING Live App! Vereenvoudig je boekhouding met geavanceerde functionaliteiten zoals automatische factuurverwerking. Ontdek de nieuwe look en geniet van een vlotte boekhoudervaring.
Lees verder...

Urios brengt grote update uit van haar gelijknamige software voor de advocatuur [ 13-02-2024 ]
Urios is een softwarepakket voor advocaten, gericht op kantooradministratie. Urios voert constant kleine verbeteringen door op basis van de feedback van hun gebruikers. Een paar keer per jaar brengen zij een grote update uit, waarvan deze maand de eerste van 2024. De belangrijkste ontwikkelingen leest u hier.
Lees verder...

Overname TimeMap door TimePlan Group met steun van Main Capital Partners [ 15-02-2024 ]
TimePlan Group ('TimePlan'), een Deens bedrijf dat wordt gesteund door Main Capital Partners ('Main'), is op weg om een toonaangevende Europese aanbieder van Workforce Management te worden. De overname van TimeMap markeert de tweede stap in TimePlan's buy-and-build strategie sinds de start van de samenwerking met Main Capital in november 2022.
Lees verder...

Oracle Cloud SCM: nieuwe functies voor supply chains [ 18-02-2024 ]
Nieuwe logistieke functies in Oracle Fusion Cloud Supply Chain & Manufacturing (SCM) om organisaties te helpen de efficiëntie van supplychains te verhogen. Met de nieuwe functies in Oracle Transportation Management en Oracle Global Trade Management, onderdelen van Oracle Cloud SCM, kunnen klanten hun logistieke processen optimaliseren, kosten verlagen en besluitvorming verbeteren.
Lees verder...

SAP versterkt focus op Business AI met nieuw bedrijfsonderdeel [ 19-02-2024 ]
SAP SE lanceert een compleet nieuwe businessunit gericht op kunstmatige intelligentie (AI). De nieuwe unit houdt toezicht op de volledige waardeketen voor SAP Business AI, van productontwikkeling en onderzoek tot implementatie bij klanten.
Lees verder...

Koppeling tussen Nextens en Informer: sneller winstaangifte doen [ 19-02-2024 ]
Sinds deze week is het mogelijk om als Informer-gebruiker een RGS Brugstaat te downloaden die direct kan worden geüpload in de aangiftesoftware van Nextens. Dit scheelt vooral financieel dienstverleners veel tijd tijdens drukke deadline periodes.
Lees verder...

Qics breidt uit naar de Scandinavische markt met overname van het Deense Projectflow [ 20-02-2024 ]
Qics, een toonaangevende Nederlandse leverancier van automatisering voor professionele dienstverlening (PSA), kondigt de overname aan van ProjectFlow, een Deense softwareleverancier voor Project- en Portfolio Management (PPM).
Lees verder...

Financieel professionals enthousiast over AI-mogelijkheden in belastingsoftware [ 27-02-2024 ]
Onderzoek door Nextens, marktleider in fiscale aangiftesoftware, onder 12.000 financieel professionals wijst op grote verwachtingen over Generatieve Artificial Intelligence (AI) in fiscale software. Van de respondenten heeft 58% al ervaring met het gebruik van generatieve AI-tools voor werk of plezier. De kans dat generatieve AI-tools onderdeel worden van de dagelijkse werkzaamheden schatten financieel professionals op bijna 75%.
Lees verder...

Rijksoverheid (Logius) zet grote stap met Peppol-access point via eConnect [ 28-02-2024 ]
De Rijksoverheid maakt vanaf 2024 voor het uitwisselen van e-orders en e-facturen gebruik van een nieuw Rijksoverheid Access Point op Peppol (ROAP), dat is gebouwd en geleverd door eConnect. Logius, de beheerder van veel GDI standaarden, stelsels en voorzieningen voor burgers, bedrijven en overheden, gaat gebruik maken van Peppol om het uitwisselen van zogenaamde e-Procurementberichten zo laagdrempelig mogelijk te maken.
Lees verder...

Yuki: Ontdek de gloednieuwe Automatiseringsmonitor [ 28-02-2024 ]
Een monitor die niet alleen inzicht, maar ook concrete verbeterpunten biedt om je boekhouding te automatiseren - en dat zónder verlies van controle? Daar staat Yuki’s Automatiseringsmonitor voor. We zijn als uitdager in de accountancysector dan ook enorm trots om onze monitor te introduceren als eerste boekhoudsoftware.
Lees verder...

BonsenReuling kiest M-Files voor document- en dossierbeheer [ 29-02-2024 ]
BonsenReuling, een accountants & advieskantoor met voornamelijk vestigingen in Oost-Nederland, heeft gekozen voor M-Files voor het beheren van documenten en dossiers. Daarbij gaat BonsenReuling een samenwerking aan met GeONE voor de levering en optimale implementatie van M-Files.
Lees verder...

Uw nieuws
Nieuwsberichten kunnen gemaild worden aan redactie@softwarepakketten.nl


Aanbevolen (gratis) rapporten uit onze bibliotheek

- Practice management software voor de accountancy (2024)
- Gids boekhoudsoftware (2023)
- Gids Salaris- en HRM-software (2023/2024)
- Software voor externe verslaggeving en audit (2024)
- ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie (2024)
- Elektronische factuurverwerking en scan herken van boekingsdocumenten (2023)
- Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting (2022)

Meer rapporten en onderzoek op onze website.


VISMA

KING Software

Cash Software

Radar Software

Asperion

Exact Software

 

AFAS

SnelStart

Kleisteen

Informer

e-Boekhouden.nl

Minox

 

BCS HR software

 

Colofon

Reacties
Eventuele reacties kunt u mailen naar redactie@softwarepakketten.nl. Reacties naar de afzender van deze nieuwsbrief kunnen wij helaas niet beantwoorden.

Afmelden
U kunt zich hier direct afmelden voor deze nieuwsbrief. Anders kunt u een mail zenden aan redactie@softwarepakketten.nl met "unsubscribe (opzeggen) Softwarepakketten.nl" en vermelding van het emailadres waarmee u bent aangemeld.

Deze nieuwsbrief is een service van Softwarepakketten.nl, een initiatief van Onderzoeksbureau GBNED.

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.
Onderzoeksbureau GBNED - alle rechten voorbehouden. Zie ook ons Privacy statement.

 


Onerzoeksbureau GBNED