Softwarepakketten.nl
BCS HR Software
EXACT Software
VISMA E-accounting
E-boekhouden

Branche - FinancialsExterne verslaggeving

Laatste nieuws
Visionplanner lanceert Herfst Boost met nieuwe controlesoftware en verbeterde AI-assistent (08-10-2024)
Visionplanner komt met een belangrijke aankondiging: de lancering van Visionplanner Audit, de nieuwe software voor de jaarrekeningcontrole. Dit is onderdeel van Visionplanner’s Herfst Boost, een reeks vernieuwingen en verbeteringen in verschillende modules. Tegelijkertijd is AI-assistent VAIA uitgebreid met functies die de productiviteit van gebruikers verder moet verhogen.
Visionplanner lanceert innovatieve cloudsoftware voor jaarrekeningcontrole (01-10-2024)
Download nu de Prinsjesdag whitepaper van Fiscaal-online.nl (18-09-2024)
Caseware lanceert ESG-rapportage-app (10-09-2024)
Raadpleeg nieuwsarchief...

Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Laatste blogs
Blockchain ingezet in meerdere landen als het gaat om de toekomst van fiscaliteit (30-08-2024)
Er zijn al verschillende landen die blockchain technologie actief testen en implementeren in hun belastingstelsels. Hier zijn enkele van de meest opvallende voorbeelden genoemd voor Finland, Zweden, Estland, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Paraguay, Uruguay, China, Thailand en Abu Dhabi.
Doet uw boekhoudpakket dat ook: consolidatie met intercompany transacties en eliminatieposten (31-07-2024)
ESG, duurzaamheidsrapportage, CSRD... Het komt steeds dichterbij (12-03-2024)
Naar archief blogs...

Gratis rapport

Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage
Dit rapport geeft inzicht in standaard software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage. Bij externe rapportages gaat het om de jaarrekening, aangifte IB en VPB, kredietrapportage en o.a. duurzaamheidsrapportage. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de auditfunctie in het rapport. Bij Interne rapportage komen oplossingen m.b.t. Business Intelligence (BI) en Corporate Performance Management (CPM) aan de orde.
Naar opvragen rapport software externe verslaggeving, audit en interne rapportage...
 

Externe verslaggeving

Externe verslaggeving is het gehele proces om externe belanghebbenden van een organisatie (meestal aangeduid als ‘stakeholders’) inzicht te geven in de financiële positie van de organisatie. Dit geheel wordt aangeduid als ‘financial accounting’ als tegenhanger van het begrip ‘management accounting’ dat juist is gericht op interne rapportages. Verreweg de bekendste vorm van externe verslaggeving is het opstellen van de jaarrekening - als onderdeel van de jaarstukken - , waarvan het resultaat uiteindelijk gedeponeerd wordt bij de Kamer van Koophandel. Deponeringsstukken genoemd. Vaak weer als afgeleide van de jaarrekening voor intern gebruik, de inrichtingsjaarrekening. Andere vormen van externe verslaggeving zijn:

  • De aangifte Inkomstenbelasting voor personen en vennootschapsbelasting voor ondernemingen;
  • Kredietrapportages;
  • Het aanleveren van statistiekinformatie aan het CBS;
  • Digital Platforms Income information, DAC7;.
  • Central Electronic System of Payment information, CESOP.

Deze website gaat met name in op (standaard) software voor externe verslaggeving.
    

Jaarrekening

Bij jaarrekening (rapportage)software gaat het meestal om software voor het opstellen van de jaarrekening, zoals gebruikt door accountants- en administratiekantoren. De gegevens worden dan veelal ontleend de (grootboek)saldibalans. De XML Auditfile kan gebruikt als gegevensstandaard om informatie uit te wisselen tussen boekhoudsoftware en jaarrekening software.

Deze software bevat eigenschappen als:
- Meerdere modellen voor opstellen jaarrekening
- Import van een saldibalans
- Import van de XML Auditfile Financieel (XAF)
- Uitwerken kolommenbalans
Raadpleeg beschikbare jaarrekeningsoftware... 

Jaarrekening beoordelen
Samenstel- en controlewerkzaamheden jaarrekening
Voor samenstelwerkzaamheden van een jaarrekening en het controleren van de (wettelijk te deponeren) jaarrekening door accountantskantoren (uitvoeren van de wettelijke controle) is speciale software op de markt. Het gaat dan om software die werkprogramma's ondersteunt en zorgdraagt voor dossiervorming van de uitgevoerde werkzaamheden.
Meer hierover onder digitaal dossierbeheer...
 

Belastingaangifte

Fiscaal Online 

Soorten van elektronische aangiftes

Aangifte Inkomstenbelasting (IB);
Aangifte Vennootschapsbelasting (VPB);
Aangifte BTW;
Opgave IntraCommunautaire Prestaties (ICP)
Aangifte Loonheffing (LH)

Softwareleveranciers en Belastingdienst
Softwareleveranciers kunnen zich wenden tot de Belastingdienst, via de speciale community Ondersteuning Digitaal Berichtenverkeer (ODB) van de Belastingdienst (voorheen OSWO), te bereiken via odb.belastingdienst.nl. Met name gericht op software voor het elektronisch aangeven (IB, VPB, LB, OB en ICT). 


Software opvragen
Belasting aangiftesoftware e.d.
Jaarrekeningsoftware e.d.
Laatste artikelen
Externe- en interne rapportages, BI en AI: terugblik seminar 29-5-2024 (01-06-2024)
Op woensdag 29 mei 2024 heeft in Expo Hoevelaken het Seminar "Software voor rapportages, BI en AI" plaatsgevonden. Enthousiaste sprekers hebben hun kennis gedeeld met zo'n 90 aanwezigen. Een aantal presentaties zijn nu online beschikbaar.
Software voor externe verslaggeving, audit en interne rapportage (01-02-2024)
Van bon tot balans: de relatie tussen boekhouding, jaarrekening en winstaangifte 100% automatiseren (28-10-2023)
Boekhoudsoftware: exit strategie en bewaarplicht voor ZZP en klein MKB (28-01-2022)
RGS succesfactoren en valkuilen: is het na 10 jaar tijd voor een RGS-feestje? (17-11-2021)
Naar archief artikelen...
Laatste white papers
DossierFlow van Wolters Kluwer: IB-aangiftes sneller compleet (03-04-2024)
Steeds meer kantoren maken gebruik van DossierFlow voor het efficiënt en gestructureerd uitvragen van klantinformatie- en documenten. Bijvoorbeeld voor het controleren van jaarrekeningen, btw-aangifte, Wwft check, het onboarden van nieuwe klanten of het opstellen van een ESG-rapportage. Maar wat levert het op als je deze stroom van klantdocumenten centraal hebt georganiseerd? In dit artikel lees je meer.
Naar archief white papers...

CFO software landscape
Het aanbod van software voor de CFO is zondermeer divers en uitgebreid te noemen. Om het aanbod duidelijk in kaart te brengen is het model “CFO software landscape” samengesteld. Dit model is onderverdeeld naar:
Financial Planning and Analysis (FP&A): BI & CPM
- Financial accounting (external reporting)
GRC en Assuring: (Governance, Risk, Compliance en Assuring).

CFO software landscape

Naar opvragen en toelichting "CFO software landscape".
 

Uitwisselen financiële gegevens

Jaarrekening deponeren en SBR
Het deponeren van de jaarrekening bij de KvK (Kamers van Koophandel) moet elektronisch op basis van SBR.
Als sprake is van een accountantsverklaring wordt die ook elektronisch toegevoegd aan de te deponeren jaarrekening. Zie SBR Assurance.
Zie ook www.kvk.nl/onlinedeponeren

Auditfile 
Een ontwikkeling door de Belastingdienst. Is een standaard overzicht van de grootboekadministratie van alle individuele mutaties. Is bedoeld bij controle door de Belastingdienst, maar wordt ook ingezet door Accountants bij controle van de administratie. 
Lees verder over Auditfile...

RGS als brugstaat
In nauw overleg met betrokken softwareleveranciers is een ‘standaard koppelvlak’ gedefinieerd om gegevens vanuit boekhoudsoftware, al dan niet via een API, over te zetten naar onder andere fiscale aangiftesoftware. Zodat alle leveranciers (van boekhoud- en fiscale aangiftesoftware) een uniforme oplossing hebben voor het automatisch aanleveren van cijfers voor de winstaangifte.
Lees verder over de RGS brugstaat...


Archief

Relevante begrippen
SBR

SBR staat voor Standard Business Reporting. SBR is een programma van de overheid om ondernemers hun financiële gegevens elektronisch (op basis van XBRL) te laten aanleveren bij op dit moment de Belastingdienst, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel (KvK).

CESOP

CESOP staat voor "Central Electronic System of Payment information". Op grond daarvan worden "Payment service providers" (Psp's), oftewel betalingsdienstaanbieders verplicht om onder voorwaarden betaaldata van grensoverschrijdende transacties te delen met de Belastingdienst. De verzamelde gegevens worden vastgelegd in een door de Europese Unie (EU) beheerde centrale database (CESOP). op basis van analyses worden signalen aan de EU Belastingdiensten verstrekt voor het bestrijden van btw-fraude.

Meer uitleg over CESOP
DAC7

Door de digitalisering van de economie en de opkomst van digitale platformen bestaat het risico dat verkopers hun inkomsten via digitale platformen niet volledig aangeven. Om dat risico weg te nemen is de Europese Richtlijn DAC7 ontwikkeld voor platformexploitanten.

Meer uitleg over DAC7
CBC

Sinds 1 januari 2016 geldt voor multinationale ondernemingen met een omzet vanaf € 750 miljoen een nieuwe gestandaardiseerde documentatieverplichting: Country-by-Country (CbC) reporting. CbC-reporting is de implementatie van actiepunt 13 van het OESO Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) project.

Alle begrippen...


Onerzoeksbureau GBNED