De Belastingdienst en openstaande zaken RGS en Auditfile Financieel: voorstel voor afronden
(29-08-2023)
De Belastingdienst was in 2012 een van de belangrijke organisaties bij het opstellen van de uitgangspunten rondom het tot stand komen van RGS. Het realiseren van die uitgangspunten bleek echter een brug te ver. Met als gevolg de nodige openstaande zaken ruim 10 jaar na dato. Ook de verdere ontwikkeling van de Auditfile Financieel (XAF) verdient al jaren opnieuw aandacht.
Duurzaamheidsregistratie: per 2024 verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer
(24-07-2023)
Duurzaamheidsregistratie is een actueel onderwerp. Zo heeft het registreren van CO2-uitstoot door het bedrijfsleven alle aandacht. De vraag is dan welke softwaresystemen daar ondersteuning aan bieden. Denk hierbij ook aan het registreren van brandstoftype voor materiële vaste activa, zoals vervoermiddelen en machines. En het bijhouden van afgelegde kilometers per soort vervoermiddel en type brandstof.
Financieel rapporteren via BI: maar wel zoveel mogelijk met cijfermatige toelichting
(14-07-2023)
Business Intelligence (BI) is natuurlijk uitermate geschikt om financiële gegevens te ontsluiten en op een leesbare manier zichtbaar te maken voor de eindgebruiker. Een van de meest gecomprimeerde weergaven is de balans (en resultatenrekening). Een cijfermatige toelichting is dan vaak een zinvolle aanvulling, zoals een specificatie van investeringen in vaste activa in een bepaald jaar of periode.
Documenten worden vervangen door gestructureerde datasets
(22-06-2023)
In de huidige bedrijfswereld draait veel nog om het creëren van rapporten en documenten. Echter, met de opkomst van geavanceerde technologieën en de groeiende hoeveelheid beschikbare gegevens, begint er een verschuiving plaats te vinden naar een datagedreven benadering.
Welke leveranciers van boekhoudsoftware zorgen voor een aangename verrassing in 2023
(01-04-2023)
In september 2023 komt een nieuwe versie van de "Gids boekhoudsoftware" uit. De meest gelezen uitgave van Onderzoeksbureau GBNED, met ook dit jaar weer het nodige aanbod. Een belangrijke vraag is welke boekhoudsoftware dit keer het meeste indruk maakt met innovatieve ontwikkelingen?
RGS onderbrengen bij het SBR programma en de NBA is verkeerd uitgepakt
(10-12-2022)
Inmiddels zijn we 10 jaar bezig met RGS zonder dat het echt tot bloei is gekomen. Nog geen 5% van alle accountants- en administratiekantoren maakt nu optimaal gebruik van RGS. Gebruik je RGS uitsluitend voor de koppeling tussen grootboek en raportagesoftware voor de jaarrekening, dan is de kans groot dat je tevreden bent over RGS. Besef je dan wel dat je minder dan 10% van het RGS potentieel gebruikt.
30 kengetallen beschikbaar op basis van RGS met formules voor iedere boekhouding
(31-10-2022)
Hoe kun je de accountancysector en financials in het bedrijfsleven stimuleren gebruik te maken van het referentie grootboekschema (RGS). Het antwoord is simpel: "Zorgen dat RGS van toegevoegde waarde is voor de beoogde doelgroep". Inmiddels wordt door GBNED gewerkt aan meerdere initiatieven om het gebruik van RGS in de praktijk te stimuleren. Een van deze initiatieven is RGS kengetallen.
E-factureren is de eerste stap, digitaal zakendoen het doel
(23-10-2022)
E-factureren betekent veel meer dan alleen facturen elektronisch versturen, aldus Raymond Dijkstra, businessconsultant bij Logius. Het opent de deur voor digitaal zakendoen tussen overheden, hun leveranciers en andere partners. 'Dat is waar wij het Rijk bij helpen, met voorzieningen als Digipoort en het stimuleren van Peppol', vertelt hij.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): richtlijn en normen
(15-07-2022)
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht organisaties te rapporteren over de milieu impact en de sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten. Wat betekent dit nu precies, voor welke bedrijven geldt dit en welke gevolgen heeft dit voor accountants en ondernemers?
PSD2 en nieuwe bankkoppelingen
(09-07-2022)
Inmiddels ben je er vast van op de hoogte dat de huidige boekhoudkoppelingen van de banken binnenkort worden ‘uitgezet’. Om ervoor te zorgen dat de banktransacties in het boekhoudpakket blijvend worden ingelezen, moet je een nieuwe koppeling activeren. Deze nieuwe koppeling wordt gestart vanuit het boekhoudpakket, en de rekeninghouder (de ‘eigenaar van de banktransacties’) is de enige persoon die de koppeling tot stand kan brengen.
Loonjournaalpost automatisch boeken: standaard voor alle salaris- en boekhoudsoftware
(21-06-2022)
Je kent het wel: de periodieke loonjournaalpost die maandelijks trouw handmatig wordt ingevoerd in de boekhouding voor zowel kleine als grote bedrijven. Afgezien van salariscorrecties in elk geval 12 maal per jaar handmatig werk voor een administratief medewerker. Dat laatste is verleden tijd met de nieuwe RGS Journaalsoorten.
Portaalsoftware en het ondersteunen van Digitaal ondertekenen
(23-04-2022)
Naast het accorderen van documenten, bijvoorbeeld door het zetten van een vinkje door een geautoriseerde gebruiker, vindt ook het digitaal ondertekenen van documenten door cliënten steeds meer plaats. Digitaal ondertekenen wordt daarom genoemd als functie van portaalsoftware voor de accountancy.
Het verzamelen van duurzaamheidsdata en het maken van duurzaamheidsrapportages
(26-02-2022)
We staan voor een ongeëvenaarde crisis. De Experts zijn er nog niet over uit wat precies de grootste bedreiging is voor de mensheid: ontbossing, klimaatverandering, milieuvervuiling of het verlies aan biodiversiteit. Het is in feite ook niet belangrijk want we zullen al deze problemen moeten oplossen en we kunnen niet veel langer meer wachten om daarmee te beginnen.
E-facturen: nog veel winst te behalen
(27-01-2022)
Alles gaat steeds sneller, beter en met minder menselijke handelingen. Een goede ontwikkeling, vind ik. In de 20 jaar dat ik als consultant werk in de wereld van de financiële systemen staat ook de automatisering van financiële processen niet stil. Processen kunnen met de jaren steeds een versnelling hoger en we zijn beter in control.
Boekhoudsoftware, werkkostenregeling (WKR) en RGS. welke RGS-codes gebruikt jouw onderneming
(21-11-2021)
Met 130 codes voor alleen al de WKR kun je als administrateur behoorlijk de weg kwijtraken binnen het huidige Referentie Grootboekschema (RGS). Dat totaal ruim 4.500 rekeningcodes telt. En dat laatste is geen typefout! De WKR zelf is al complex. Wat valt onder vrije ruimte, gerichte vrijstellingen, nihilwaardering, belast loon, enz. Maar het RGS doet daar nog een schepje bovenop.
Help! Steeds meer xml-standaarden
(29-10-2021)
eVerbinding transformeert xml-facturen automatisch van en naar verschillende standaarden en versies van standaarden. Het doel is dat je je als gebruiker van eVerbinding geen zorgen hoeft te maken welke xml-standaard je leverancier of klant gebruikt, omdat wij deze automatisch kunnen omzetten. Dit maakt de discussie over standaarden voor onze gebruikers overbodig.
De kloof tussen boekhoudsoftware en externe verslaggeving
(29-09-2021)
Gegevens die verondersteld worden al in de boekhouding aanwezig te zijn worden in de praktijk handmatig nogmaals vastgelegd als het gaat om externe verslaggeving. Bij artikelen over externe verslaggeving wordt vaak voorbij gegaan aan registraties in de boekhouding en niet tot nauwelijks gesproken over het eenmalig vastleggen van gegevens aan de bron en de weg van ‘record to report’. Lees in dit artikel over de oorzaken en hoe het ook anders kan.
Vaste activa specificatie automatisch aanleveren aan de winstaangifte, kredietrapportage en jaarrekening
(22-08-2021)
Je levert cijfers voor de winstaangifte (IB, VPB) automatisch aan vanuit het grootboek op basis van de RGS brugstaat met grootboeksaldi (of in Json formaat via een API, or else) en dan blijkt dat je achteraf handmatig gegevens moet aanvullen die notabene al wel aanwezig zijn in je boekhouding. Denk aan datum in gebruik name, datum buiten gebruik stelling, WOZ-waarde en de restwaarde. Zaken die niet in je grootboek zitten, maar natuurlijk wel in je vaste activa administratie.
Dit moment is een gouden kans voor e-factureren
(19-06-2021)
Gerard Bottemanne ziet als ICT- en accountingspecialist in Nederland momentum ontstaan rond e-factureren. Als eigenaar van onderzoeksbureau GBNED spant hij zich bovendien in om het gebruik van e-factureren te stimuleren. Zo heeft hij in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) met enkele softwareleveranciers en serviceproviders de kopgroep e-retour gevormd, om de voordelen van statusberichten bij e-facturen te laten zien.
Waarom een (publieke) API de belangrijkste eis is bij softwarekeuzes
(11-05-2021)
Binnen de administratieve dienstverlening en de accountancy wordt het organiseren van een geolied en efficiënt primair proces steeds essentiëler. Niet enkel vanuit concurrentieperspectief vanwege uitwisselbaarheid van standaard diensten, maar temeer vanuit het leveren van onderscheidende diensten en adequate adviesverlening. Data is hierbij het sleutelwoord.
Komt er een einde aan het gebruik van RGS als decimaal rekeningschema
(13-02-2021)
Het Referentie grootboekschema kent naast de RGS-code, die louter uit letters bestaat, ook het Referentienummer dat conform een decimaal rekeningschema is opgebouwd uit cijfers. Zo kent RGS voor de rekening “Kas” als referentienummer 100101 en voor de rekening “Lonen en salarissen” is 400104 toegekend. Er gaan al langer geluiden op om het referentienummer te verwijderen uit RGS. Straks BIvaOivCuh i.p.v. 11003. U bent gewaarschuwd.
De stand van zaken rondom het Referentie Grootboekschema voor de administrateur en controller
(27-12-2020)
Nu RGS steeds meer gemeengoed wordt is het ten zeerste aan te bevelen aan administrateurs en controllers om te zorgen dat (grootboek)rekeningschema’s volledig zijn gekoppeld aan RGS. Steeds meer softwareleveranciers hebben RGS opgenomen als functie of module binnen hun boekhoudsoftware en daarmee het RGS-schema standaard beschikbaar in hun software om te koppelen aan rekeningschema’s.
Bankrekeningen koppelen aan PSD2: laat uw softwareleverancier, accountant of salarisadministrateur u daarvan profiteren?
(08-12-2020)
Voor een efficiënte verwerking en inzicht wil je zoveel mogelijk digitaal en automatisch de relevante informatie ontvangen. Dit zorgt voor tijdsbesparing, minder fouten en actueel inzicht. Banktransacties zijn voor veel softwareoplossingen een fundamenteel onderdeel, zoals bij boekhoud- en ERP-pakketten. ook de mogelijkheid om te betalen via bankkoppelingen is erg interessant.
Dit is waarom een ERP EDI-configurator de ketencommunicatie versimpelt en versnelt
(12-11-2020)
Logistieke ketens zijn gebaat bij snelheid en overzichtelijkheid. Eén manier om dat te bereiken, is door het aantal schakels in de supply chain te beperken. Prodin Business Solutions zet hiervoor een belangrijke stap, door een standaard EDI-oplossing te integreren in haar ERP-oplossing Prodin. Deze EDI-configurator werkt op basis van GS1-standaarden.
Elektronisch factureren: Waar moet de administrateur en controller rekening mee houden?
(08-11-2020)
Zowel het formaat van elektronische facturen als het verzenden is geharmoniseerd in Nederland door gebruik te maken van UBL en PEPPOL. UBL (Universal Business Language) is al jaren het standaard formaat voor elektronische berichtenuitwisseling. Met Peppol kunnen organisaties in binnen- en buitenland e-facturen uit wisselen via een speciaal beveiligd netwerk.
Open standaarden als NLCIUS en SETU maken e-factureren veilig en duurzaam
(20-10-2020)
Open standaarden voor digitale gegevensuitwisseling hebben voor e-factureren en e-procurement grote voordelen, aldus Annemieke Toersen. Zij is senior adviseur ICT-standaarden bij het Forum Standaardisatie en lid van het Nationaal Multi-belanghebbenden Forum e-Procurement (NMBF). Daar praat zij mee over e-factureren en e-procurement in Nederland.
Summitto VAT Talks: interview met Gerard Bottemanne van GBNED over E-facturatie
(11-10-2020)
In deze aflevering van summitto’s VAT Talks, spreken wij met Gerard Bottemanne. Gerard doet al jaren onderzoek op het gebied van administratieve software en daaraan gerelateerde onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is E-facturatie, iets dat ook erg relevant kan zijn voor het bestrijden van btw-fraude.
Pleidooi: RGS uitbouwen van codeschema naar taxonomie denken
(04-10-2020)
De doelstelling van dit document is een pleidooi om "Taxonomie denken" (conform SBR paper: Taxonomie denken) optimaal toe te passen op RGS om daarmee deze standaard beter begrijpelijk te maken voor de markt en daarmee de meerwaarde én acceptatiegraad van RGS te vergroten.
Hoe wordt de tijd in de belangrijkste software van een kantoor gespendeerd? Wij weten het
(23-09-2020)
ClockAssist, een relatief nieuwe succesvolle software aanbieder in de accountancymarkt, biedt het volautomatisch bijhouden van activiteiten per medewerker en urenregistratie in één. Hier is nu ClockAssist Insights aan toegevoegd. Dit laatste is een innovatieve toepassing die geanonimiseerd, over meerdere administraties heen, inzicht geeft in de tijdsbesteding aan bepaalde activiteiten, zoals de functies binnen een boekhoudpakket.
Vanuit je boekhouding met een druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn
(10-06-2020)
Je hebt RGS gekoppeld aan je interne rekeningschema. Dan kun je, in principe, vanuit je boekhouding met één druk op de knop zien welke externe rapportages gevuld zijn en per rapportage in hoeverre de cijfers compleet zijn.
PSD2 gaat het leven van ondernemers makkelijker maken: tijd voor actie door accountants en softwareleveranciers
(27-05-2020)
Tot voor kort was PSD2 nog een vrij onbekend onderwerp voor het grote publiek. Sinds eind 2019 is daar verandering in gekomen en staan kranten, vakbladen, websites en social media er vol van: PSD2 is een hot topic. Maar wat is PSD2 nou eigenlijk? En wat betekent dat voor jou als ondernemer, accountant of softwareleverancier? In dit artikel leg ik uit wat PSD2 is, waarom het nu (hoog) tijd is om te actie te ondernemen en welke mogelijkheden er zijn om dit te doen.
ReferentieGrootboekSchema (RGS): voorstel om problemen op te lossen en RGS beter beheersbaar te maken en te houden
(28-02-2020)
Vorig jaar heeft het ReferentieGrootboekschema (verder te noemen RGS) een positieve boost gehad en is de belangstelling verder gegroeid. Tegelijkertijd zijn er de nodige openstaande punten die nog opgelost of hersteld moeten worden. Zo zijn honderden RGS-codes specifiek voor woningcorporaties verweven in het standaard RGS schema. Daarom bij deze een voorstel voor het weer beheersbaar maken en houden van RGS.
Ons recht op dataportabiliteit
(26-02-2020)
Wat uit het oog verloren is, is dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ook een artikel 20 kent dat ons het recht op dataportabiliteit geeft. Oftewel, de softwareleveranciers dienen er maar voor te zorgen dat de gegevens die ze verwerken en opslaan op een duidelijke, gemakkelijke wijze uit hun systemen te extraheren zijn.
MUIS Software is RGS Ready: wat betekent dat
(07-01-2020)
MUIS Software start het nieuwe jaar goed met de ontvangst van het RGS Ready certificaat. Dit certificaat toont aan dat het boekhoudpakket iMUIS Online RGS volledig ondersteunt. Voor ondernemers en accountants die met RGS werken betekent dit een vereenvoudiging en efficiencyverbetering van het financiële rapportageproces.
Hoe verhoudt de door NLdigital ontwikkelde Data Pro certificering zich tot de ISO en NEN-certificering
(28-09-2019)
Sinds de Avg van kracht is, in mei 2018, kun je op verschillende manieren laten zien dat je op een verantwoorde manier met persoonsgegevens omgaat. De vraag is echter: welke certificering is geschikt voor jouw organisatie? Is het voldoende om je aan een code te houden, of is het beter om te certificeren? Kom achter jouw antwoord aan de hand van een aantal vergelijkingen.
Wie houdt in Nederland een standaard grootboekschema tegen?
(23-09-2019)
De grote hamvraag is waarom we, in een tijd dat iedereen zijn mond vol heeft van robotic accounting, real-time boekhouden, audits en data-analyses, nog geen standaard grootboekschema gebruiken in Nederland. Wie houdt dat tegen?
Dutch PSD2 Bank API’s: diversity in rules and standardization
(02-04-2019)
The revised European Payment Services Directive (PSD2) has finally been implemented in the Netherlands. The bank API sandboxes are now live and licensed Third Party Providers (TPPs) should be able to start using PSD2 APIs from September onwards. A first assessment of the API documentation published by the four largest Dutch banks show a multitude of differences, it is clear that the banks have not (yet) chosen for standardization.
Leesvoer voor accountants die RGS moe zijn
(01-01-2019)
De belastingdienst wil toe naar een vooringevulde aangifte voor ondernemers. Te beginnen bij zzp’ers die een overzichtelijke administratie hebben. Maar hoe wil de belastingdienst aan de gegevens komen? Ondernemers hebben anders dan banken en verzekeraars niet de plicht om automatisch de gegevens te verstrekken. Hoe makkelijk is het dan dat de belastingdienst de boekhoudsoftware leegtrekt?
Auditfiles en RGS: Internationale ontwikkelingen rond e-auditing
(25-03-2018)
Wereldwijd wordt zwaar ingezet op e-Auditing. Zeker nu de positieve resultaten van een dergelijke aanpak in landen als Portugal, Brazilië en Mexico bekend zijn. Landen die ooit achterliepen, maar nu voorop. Om e-auditing te kunnen realiseren moet je eerst twee dingen organiseren: standaardisering van het grootboekrekeningschema en standaardisering van gegevensuitwisseling tussen administratieve systemen .
Dataportabiliteit volgens de AVG en de salarisadministratie
(01-12-2017)
Op 25 mei 2018 treedt de Europese Privacyverordening (ook bekend als Algemene Verordening Gegevensbescherming - AVG / General Data Protection Regulation - GDPR) in werking, die de huidige Wet bescherming persoonsgegevens vervangt. In deze blog wordt stilgestaan bij het nieuwe recht op dataportabiliteit, c.q. overdraagbaarheid van persoonsgegevens in relatie tot de salarisadministratie.
Ministers en kamerleden verplicht dag meelopen op accountantskantoor?
(30-09-2017)
Ik wil graag een oproep doen voor het nieuwe regeerakkoord om alle ministers en kamerleden verplicht een dag te laten meelopen op een accountants- of administratiekantoor. Zo krijgen zij echt kennis van administratieve lasten in de praktijk. En kunnen ze zelf ervaren of bepaalde beloftes over administratieve lastenvermindering door de overheid wel of niet zijn waargemaakt.
Administratiekosten MKB-sector kan omlaag naarmate boekhoudsoftware Robotic accounting omarmt
(08-08-2017)
De gids “Boekhoudsoftware 2017” toont aan dat steeds meer boekhoudsoftware de MKB-sector optimaal ondersteunt als het gaat om Robotic accounting. Maar er is ook nog de nodige boekhoudsoftware die achterloopt op dat gebied. Robotic accounting is geen marketinghype, maar kan beschouwd worden als functionaliteit binnen boekhoudsoftware om de ondernemer te ont-zorgen.
Feit of fabel: Nederland realiseert in 2012-2017 miljardenbesparing op regeldruk mede dankzij e-factureren?
(02-06-2017)
Vrijdag 12 mei 2017 kwam het bericht naar buiten dat het kabinet over de periode 2012-2017 een miljardenbesparing heeft gerealiseerd door vermindering van de regeldruk. Het is interessant om te zien welke bijdrage van e-factureren levert in die miljardenbesparing. Daarvoor analyseren we het rapport “Goed geregeld | Een verantwoorde vermindering van regeldruk 2012-2017”.
Instant Payments: bent u goed voorbereid?
(05-05-2017)
We staan aan de vooravond van de grootschalige Europese invoering van een nieuwe betaalmogelijkheid, de SEPA Instant Payments: 24/7 binnen enkele seconden geld overboeken en ontvangen in Europa!
SBR: zorgenbrief, de loftrompet, kralen en spiegeltjes en nog steeds niet af
(16-03-2017)
Soms zijn er van die onderwerpen waarbij je denkt "nee he, niet weer". SBR is volgens mij zo'n onderwerp wat steeds weer de kop opsteekt. De ene keer positief en de andere keer negatief.
Rise of the machines: hoe robots de (ondernemers)wereld veranderen
(16-12-2016)
Robotica. Fabrieken, de gezondheidszorg, het leger en de ruimtevaart kunnen al bijna niet meer zonder. Denk aan robots, kunstmatige intelligentie en drones; dit is de eeuw van ‘the rise of the machines’. Wat gaan deze technologische toepassingen in de toekomst voor ons betekenen? En wat houdt Robotic Accounting nou eigenlijk in? Kortom: heeft robotica écht de toekomst?
PEPPOL (Europese standaard E-invoicing, E-procurement, E-ordering). Wat is de status in Europa?
(16-11-2016)
In toenemende mate moeten leveranciers aan publieke organen hun facturen elektronisch via PEPPOL aanleveren (Pan-European Public Procurement Online). Dus bijvoorbeeld, een fabrikant van medische hulpmiddelen in Nederland, aangesloten op PEPPOL levert aan een Ziekenhuis in Zweden, eveneens aangesloten op PEPPOL, dan zal de inkoper de bestelling via de PEPPOL inkoopinterface plaatsen.
Is een standaard formaat voor de digitale factuur dichtbij?
(04-11-2016)
In de aflopen jaren zijn er diverse standaarden ontstaan die iedereen kent en ook gebruikt. Denk aan het GSM netwerk, Wifi en de USB stick. Voor een factuur is de A4 papier- en PDF variant de meest gebruikte en geaccepteerde standaard. Voor de digitale variant is deze niet zo eenduidig te benoemen.
5 dingen die u over e-invoicing moet weten
(05-10-2016)
E-invoicing maakt een ware opmars mee. Niet alleen Finland (de bakermat van elektronisch factureren) maar ook opkomende economieën als Mexico en Portugal zijn al over teneinde de efficiëntie te vergroten en frauduleuze praktijken aan te pakken. Nederland, toch over het algemeen wel ‘de braafste jongen van de klas’, loopt in dit geval achter.
Blockchain voor supply chains: transparantie in de keten
(21-02-2016)
De technologie achter Bitcoin, de gedeelde grootboekrekening die de Blockchain genoemd wordt, heeft de mogelijkheid om de financiële wereld te overstijgen en ook voor supply chains een hele nieuwe generatie aan mogelijkheden te creëren.